• No results found

4 Resultat

4.3 De slutna frågorna

4.3.8 Sammanställning utav resultatet

Utifrån resultatet så fick vi som sagt var fram sex olika teman som baserats på respon- denternas svar, där det framkom vad de anser om deras arbetsmiljö. Här nedan rang- ordnar vi dessa teman för att förtydliga vad det var som respondenterna ansåg var vik- tigast att åtgärda för att förbättra deras arbetsmiljö. Värt att tänka på är att responden- terna inte bara nämnde ett tema var, utan en respondent kan ha nämnt flera av te- mana. Det vi har valt att räkna är hur många gånger dessa teman nämndes bland re- spondenternas svar. Vi börjar från det temat som nämndes minst gånger och går sedan vidare och avslutar med det temat som nämndes flest gånger.

Fysisk miljö - Några av respondenterna, 10 utav 180, ansåg att det skulle behövas förändringar i den fysiska miljön på förskolan. Det som framkom i svaren var att de önskades mindre barngrupper som anpassades utefter lokalernas utformning. Några respondenter uttryckte att de höga ljud som uppstod i barngruppen på en avdelning påverkade deras stress- och trötthetsfaktor. I de slutna frågorna så framkom det att över hälften utav respondenterna upplevde det som att storleken på barngruppen

29 inte passade in i lokalens utformning, majoriteten av respondenterna ansåg också att ljudnivån som uppstod i barngruppen var en bidragande stressfaktor för dem.

Organisation - 48st utav 180 respondenter nämnde hur ledningen och organisat- ionen på deras förskola påverkade deras arbetsmiljö. Det framkom faktorer som på- verkade arbetsmiljön antingen positivt eller negativt. De framkom dock att det är mycket ovanifrån som behöver förstås och ändras innan deras arbetsmiljö kan förbätt- ras. Nästan hälften utav respondenterna i den slutna frågan i detta tema upplevde det som att de inte får tillräckligt med stöd och hjälp vid hög arbetsbelastning.

Arbetsrelationer - 64 utav 180 respondenter nämner att arbetsrelationer persona- len emellan påverkade deras arbetsmiljö. Några av respondenterna ansåg att de hade bra arbetsrelationer och att detta underlättade deras arbete, andra ansåg att arbetsre- lationerna på deras förskolor kunde förbättras på olika sätt. Det som det trycktes mest på utav respondenterna var att de önskade mer professionalism och kompetens hos sina arbetskollegor. I de slutna frågorna så var det ett mer positivt resultat där majori- teten utav respondenterna ansåg att relationerna mellan arbetskollegorna och mellan dem själva och deras chef var bra. Relationen och samarbetet mellan avdelningarna kunde dock bli bättre. När det kom till frågan om hur relationerna till deras arbets- kamrater påverkade deras stress på arbetet så blev det ett ganska spritt resultat där 1/3 ansåg att det gjorde det medan 1/3 ansåg att det inte gjorde det, och slutligen 1/3 av respondenternas svar låg mellan de två.

Barngruppens storlek till antal personal - Svaren visar att det var många respon- denter, 67 utav 180, som upplevde att barngruppens storlek på deras arbete var för stor för antalet personal, och att detta påverkade hur de upplevde sitt arbete. Det som fram- kom mest var att de önskade mindre barngrupper, inte mer personal, för att hinna med alla barn. De som inte ansåg att barngruppen var för stod nämnde det att de hade ett bra samarbete både på avdelningen och på förskolan, och att de hade ett tydligt rutin- schema som de alla följde under dagarna. I de slutna frågorna så framkom det precis som i de öppna frågorna att majoriteten utav respondenterna ansåg att barngruppen var för stor och att hälften utav respondenterna ansåg att personalantalet inte var an- passat för att kunna bedriva en god verksamhet.

Yrkesrollen och kraven den ger - 70st, utav 180, av respondenterna diskuterade i sina svar om yrkesroller och vilka krav det kan innebära. Svaren var ganska delade där det från vissa respondenter framkom att de kände att de förstod sitt uppdrag och inte kände att kraven var för höga, även inte att de inte satte för höga krav på sig själva och därav inte upplevde för mycket stress p.g.a. det. De flesta respondenterna som nämnde detta upplevde det som att de behövde tydligare direktiv om vilka arbetsuppgifter som tillhörde vilka yrkesroller, då de ansåg att detta var stressande då det kunde uppstå konflikter om vem som skulle göra vad. Att de arbetsuppgifter och krav dem hade på sig var för många då de inte fick tillräckligt med resurser för att kunna klara av dessa var det också många respondenter som ansåg. I de slutna frågorna kom det fram att nästan hälften utav respondenterna ansåg att de har kontroll över sin arbetssituat- ion, men endast 1/3 ansåg att de krav som ställdes på dem var hanterbara.

Tiden – I likhet med temat om yrkesrollen och kraven de ger så var det 70st, utav 180st, som diskuterade om hur tiden och deras upplevelser av bristen utav den i deras

30 vardag på arbetet kunde påverka deras arbetsmiljö. Även om det var många som nämnde det så handlade det oftast om samma sak; att det inte fanns någon tid till pla- nering och reflektion; för stora barngrupper gjorde att man inte hade tid för det admi- nistrativa utan man var bara med barnen för att annars var det en säkerhetsrisk; eller att det var för mycket annat som “kringsysslor”, möten, administrativt m.m. som tog för mycket tid ifrån barngruppen och man då inte hann med att “se det enskilda bar- net” eller ens ha tid för aktiviteter och planerad undervisning. Det framkom även i de slutna frågorna att respondenterna upplevde det som att deras arbetstid inte var till- räcklig för att hinna med alla arbetsuppgifter, över hälften av respondenterna ansåg detta och 1/3 tog till och med hem sina arbetsuppgifter för att avsluta dem där. Majo- riteten av respondenterna ansåg också att de inte hade tid för pedagogisk och didaktisk planering.

Related documents