• No results found

Samspel

In document En förskola för alla barn? (Page 31-34)

För att övriga barn i barngruppen ska få en positiv reaktion och påverkas så lite som möjligt av att det kommer ett barn med en fysisk funktionsnedsättning till förskolan finns det olika faktorer som spelar roll. Bland annat poängterar majoriteten av pedagogerna, vikten av sitt eget förhållningssätt gentemot barnet med en fysisk funktionsnedsättning. De menar att med rätt syn och arbete från pedagogens sida så lär sig barnen att olikheter ska uppskattas och uppmuntras. De framhäver också värdet i att förbereda övriga i barngruppen innan barnet med

en fysisk funktionsnedsättning börjar på förskolan och att man som pedagog är villig att hela tiden svara på barnens frågor angående funktionsnedsättningen. Alla barnen kan vara med i träningen och då blir det inte något konstigt eller avvikande.

Jag tror de hade tyckt det var spännande. Barnet hade blivit väl omhändertaget Samtidigt som de andra barnen hade tyckt att det var jobbigt ibland. (Pedagog 2)

Barn i yngre åldrar har en oerhörd acceptans, i alla fall där jag arbetar. Tror att det är positivt faktiskt. ”Då kan ni väl skaffa er en ny fröken som kan köra det barnet om det sitter i rullstol” (flicka 5 år ur

pedagog 3). (Pedagog 3)

Bra, det är bra att se att vi alla är olika med olika förutsättningar. Har idag ett barn med speciella behov i gruppen och vår erfarenhet på detta området är enbart positivt, barnen är hjälpsamma, omhändertagande och visar en stor empati m. vårt barn. (Pedagog 14)

Pedagogerna som arbetat med barn med en fysisk funktionsnedsättning har tyckt till om hur det sociala samspelet fungerar mellan ett barn med en fysisk funktionsnedsättning och övriga barn på förskolan. Många av dessa pedagoger menar att de andra barnen lär sig ta hänsyn till funktionsnedsättningen. De nämner även att deras roll är viktig då de måste arbeta för att få en grupp som präglas av samhörighet och gemenskap. Dessutom måste pedagogerna hitta kreativa lösningar så att alla kan delta utifrån sina förutsättningar. Övriga barn är oftast väldigt hjälpsamma, det kan till och med bli för mycket hjälp, uttrycker en pedagog. Samma pedagog belyser också problematiken i uteleken där barn med rörelsehinder har svårt att delta i leken med övriga barn, på grund av det ofta höga tempot.

Det är viktigt att vara lyhörd och aktiv i leken för att barnen ska få ett bra socialt samspel. Man behöver ev. vara lite kreativ och komma på olika praktiska lösningar med. (Pedagog 9)

Jag tror att barnen sköter det själv. Eftersom barn är nyfikna, så frågar dem, och det barn som har ett funktionshinder berättar gärna, så var det i mitt fall. Viktigt att man även gör föräldrarna medvetna om att det finns barn med funktionshinder på avd. (Pedagog 8)

För att inkludera barnet med en fysisk funktionsnedsättning i barngruppen på bästa sätt, bör det enligt pedagogerna vara färre barn i gruppen. Två pedagoger påpekar att resurspersonal är en förutsättning för att det ska fungera. Resurspersonalen kan arbeta enskilt med barnet men

ska även arbeta i barngruppen. Viktigt att stimulera barnets starka sidor och hitta verktyg som kan göra det möjligt för barnet med en fysisk funktionsnedsättning att fungera i gruppen. Mycket information om funktionsnedsättning krävs för att tillgodose barnet, gärna från det berörda barnet eller vårdnadshavarna menar några av pedagogerna.

I en mindre barngrupp med pedagoger som vill och är intresserade att jobba med dessa barn. Att vi får resurser fullt ut efter det behov som uppstår. (Pedagog 7)

Låta barnet delta i samma aktiviteter som övriga. Använd verktyg och hjälpmedel som kan underlätta. Stimulera barnets starka sidor. Behöver kompensera sina svårigheter.

(Pedagog 13)

Nästan hälften av alla pedagoger ser endast fördelar och positiva saker med att ha ett barn med en fysisk funktionsnedsättning i barngruppen. Fördelarna de framförallt beskriver är att barnen ser att vi är olika som människor samt att de lär sig acceptera och ta hänsyn till olikheter människor sinsemellan.

Alla barn är olika både med och utan funktionsnedsättningar. Vi pedagoger få ta till vara på alla barnens starka sidor och lyfta dem till skyarna. (Pedagog 17)

Som jag ser det finns det bara fördelar. Barnen lär sig ta hänsyn till varandra oberoende av nedsättning

eller ej. (Pedagog 9)

Av de återstående pedagoger som svarat, nämner de att det är positivt att inkludera ett barn med en fysisk funktionsnedsättning i barngruppen på förskolan. De beskriver också det positiva med olikheter men även att barnen får möjlighet att träna sin empatiska förmåga. Skillnaden från ovanstående svar är att de även inser att det kan medföra vissa hinder och svårigheter i arbetet. Svårigheter som kan uppstå är bland annat att tiden inte räcker till för planering. Tid krävs också för träning av barnet med en fysisk funktionsnedsättning men även måste tid avsättas för ett väl fungerande samarbete med t.ex. barnhabilitering och andra experter inom området.

Barn/vuxna lär sig ta hänsyn. Nackdelen är att idag är det för stora barngrupper. Men barn med funktionshinder skall få samma möjligheter som andra barn. Och inte vara på ett fsk med enbart

Mest fördelar. Både barn och vuxna lär sig mycket inte minst när det gäller empati. Nackdel: fysiskt krävande för personalen. Svårigheter: Det kräver en noggrann planering. Många människor att samarbeta med eftersom det kräver experthjälp och specialträning. (Pedagog 13)

In document En förskola för alla barn? (Page 31-34)

Related documents