• No results found

Samverkan av luftföroreningsövervakning – Luft i Väst

In document Luften i Sverige 2009 (Page 35-38)

10. Tema: Samverkan

10.1 Samverkan av luftföroreningsövervakning – Luft i Väst

Organisation

Luftvårdsförbundet Luft i Väst är en ideell förening.

Stadgarna säger bland annat att Luft i Väst ska vara arena för samråd och samarbete i luftvårdsfrågor. I målsättningen ingår att vara en na- turlig kontaktyta mellan kommuner och företag. Att deltaga i forskning och utveckling är också en viktig del av förbundets verksamhet.

Verksamheten fastställs vid årsmötet då också en styrelse väljs för kommande år. Styrelsen består av fem ledamöter med suppleanter från kommunerna samt fyra ledamöter med suppleanter från företagen. En arbetsgrupp bereder styrelsens beslut. I arbetsgruppen ingår represen- tanter och sakkunniga från kommunerna och länsstyrelsen.

Besluten verkställs av ett kansli med timanställd personal motsva- rande en dryg halvtidstjänst.

Medlemmar

Luft i Väst är ett blandat förbund där både kommuner och företag är medlemmar.

Blandningen har visat sig vara framgångsrik då mycket kunskap och erfarenhet fi nns att hämta både från industrin och kommunerna. Sam- verkan innebär också stora fördelar.

Utöver kommuner och företag är Västra-Götalandsregionen och Tra- fi kverket medlemmar i förbundet.

Rekrytering av medlemmar

Vid rekrytering av medlemmar har förbundet bland annat betonat för- ordningen om miljökvalitetsnormer för utomhusluft där varje kommun är skyldig att redovisa att normerna uppfylls. Kommunerna har insett

Å

36 | luften i sverige

10. SAMVERKAN

fördelen, inte minst kostnadsmässigt, med att samverka i luftvårdsför- bundet.

Samtliga kommuner i Västra Götalands län är därför numera med i luftvårdsprogrammet för Göteborgsregionen eller i Luft i Väst.

Företagen har i allmänhet blivit medlemmar i samband med att luft- vårdsförbundets spridningsmodell utnyttjats. Företagen har insett den stora fördelen med att få tillgång till spridningsmodellen, både när det gäller modellens säkerhet och av ekonomiska skäl.

Idag är 40 kommuner och nästan lika många företag medlemmar i Luft i Väst.

Mät- och beräkningsstrategi – kontrollprogram

Varje år fastställs en mät- och beräkningsstrategi för fem år framåt. Målet med strategin är att optimera den regionala luftövervakningen så att resurserna används på bästa sätt. Kunskapsunderlaget ska kunna användas för att förbättra luftkvaliteten i regionen. Strategin ska beakta företagsmedlemmarnas och kommunernas behov av luftövervakning så kostnadseffektivt som möjligt. Strategin skall också ge medlemmarna bra framförhållning om planerad luftövervakning och effektivt följa upp

miljökvalitetsnormer (MKN) och miljömål.

Strategin ger en tillbakablick över tidigare kartläggningar med mät- ningar och spridningsberäkningar. Därefter analyseras övervakningsbe- hovet för de närmaste fem åren. Analysen redovisas i tabellform med mer detaljer för de närmaste åren, om platsangivelser och mätutrustning.

Det är viktigt att notera att strategin revideras och justeras årligen eftersom förutsättningarna kan ändras, bland annat på grund av mätre- sultat och nya normer.

Strategin antas av styrelsen efter beredning i arbetsgruppen där läns- styrelsen ingår.

Mätningar

Förbundets styrelse har en policy om att inte skaffa egna mätinstrument då erfarenheten visat att detta i längden inte är kostnadseffektivt. Luft i Väst har dock egna väderstationer, men i övrigt anlitas en konsult för alla mätningar. På förbundets uppdrag utför konsulten även nödvändig

kvalitetssäkring. Mätningar har skett kontinuerligt av PM10 och NO2

enligt Naturvårdsverkets mätföreskrifter. Indikativa mätningar av PM10

och PM2,5 har skett med periodisk provtagning. NO2 och VOC har

mätts med diffusionsprovtagare i samtliga medlemskommuner.

Väderdata

När förbundets spridningsmodell byggdes upp anskaffades tidigt väderstationer som täckte in gamla Älvsborgs län. Vid länssammanslag- ningen kompletterades stationerna och idag har förbundet tio master för vinddata och temperatur på olika höjd. Vid två av masterna mäts också nederbörden. Luft i Väst har dessutom tre anläggningar för registrering av vinddata på hög höjd.

Spridningsberäkningar

Luftvårdsförbundets avancerade spridningsmodell har byggts upp för regionen av en konsult. Modellen tar hänsyn till terrängen i det aktuella

10. SAMVERKAN

området. Meterologiska simuleringar är sparade i en databas och kan tas fram och förses med föroreningsutsläpp. Spridningsberäkningar med hjälp av databasen kan utföras för ”case studies”, där man är intresserad av föroreningsbilden i en viss situation, men även för planering då ma- terialet kombineras med meteorologisk statistik. Spridningsmodellen är testad mot mätningar i Vänersborg-Trollhätteregionen. Modellen har vi- sat sig stämma mycket väl med mätdata. Beräkningar kan göras för alla kommuner i Västra Götalands län. Modellen kan användas för punktkäl- lor, byggnader, areakällor och vägar. (se www.luftivast.se \ system)

Rapportering och information

Konsulten rapporterar samtliga mätdata vidare till Naturvårdsverkets datavärd. Mätningar och beräkningar redovisas vidare i en skriftlig rapport som presenteras vid förbundets årsmöte. Alla rapporter ligger på förbundets hemsida www.luftivast.se. På hemsidan redovisas också samtliga mätningar kommun för kommun. Allmänheten kan lätt få information om luftföroreningar i sin kommun.

Finansiering

Luft i Väst fi nansieras till största delen genom avgifter. Varje kommun betalar 10 000 kronor plus femtio öre per invånare och år. De fl esta före tag betalar 10 000 kronor per år. Små företag betalar dock 5 000

eller 3 000 kronor. Trafi kverket, Västra Götalandsregionen samt F7

betalar 10 000 kronor.

Länsstyrelsen har fi nansierat vissa specialanalyser exempelvis bestäm-

ning av metaller och PAH på partikelfi lter.

Vidareutveckling

Hemsidan har visat sig vara mycket välbesökt och ska kompletteras. Bland annat ska informationen för kommunerna uppgraderas med de senaste mätvärdena och med spridningsberäkningar för varje större tät- ort. Spridningsberäkningar och mätningar ger en helhetsbild av luftföro- reningssituationen.

Förbundet kommer också att verka för utökad användning av sprid- ningsmodellen. Modellen bör exempelvis kunna användas i större om- fattning i kommunernas planarbete. Den bör också användas fl itigare när nya verksamheter ska etableras.

Identifi erade framgångsfaktorer

• Förbundets huvudmål är uppfyllt – att på ett objektivt sätt beskriva situationen för luftföroreningarna men aldrig agera som myndighet • Förbundet har åtagit sig den kontroll och information som ålagts

kommunerna genom miljökvalitetsnormerna

• Förbundet har använt en kombination av mätningar och spridnings- beräkningar för att kunna visa en helhetsbild av aktuella luftförore- ningar

• Förbundet är ett fristående brett förbund där företagen stärker verk- samheten med kunskaper och ekonomi

38 | luften i sverige

10. SAMVERKAN

• De konsulter som anlitats har varit av mycket hög klass • Flera entusiaster jobbar med förbundet

In document Luften i Sverige 2009 (Page 35-38)

Related documents