• No results found

Vilka aktörer har ni samverkan med idag När började samverkan

Vem tog initiativ till samverkan Vad kan ni vinna på en samverkan

Finns det något ni kan förlora på samverkan

Finns det aktörer ni skulle vilja samverka med men där samverkan saknas idag? FRAMTIDEN:

Framtidsbilder – hur ser fjärrvärmesystemen ut år 2050 – samma som idag eller annorlunda? Hur ser visionen om ett uthålligt fjärrvärme system ut?

Hur ska ni nå den visionen?

Vilken typ av samverkan krävs för att nå uthålliga fjärrvärmesystem? OLIKA AKTÖRER ATT SAMVERKA MED

Vem ska driva en regional samverkan på energiområdet – Länsstyrelsen, regionförbund, kommunerna själva, energibolagen…?

Hur ser samverkan med fastighetsägarna ut Samverkan med industrin i området

Vilka är de viktigaste aktörerna att samverka med PLANERING

Finns det någon regional planering för fjärrvärmenäten idag Vem ska stå för den regionala planeringen

Bilaga 2

Intervjuguide kommuner

Bakgrund

Berätta om din tjänst!

Beskriv huvudsakliga arbetsuppgifter

Hur kommer det sig att energifrågorna ligger på ditt bord?

Allmänt om energiplanering i kommunen

Vilka frågor är viktiga/centrala?

Vad har hänt i kommunen gällande energifrågorna de senaste åren? Vilka aktörer är delaktiga?

Hur ser förhållandet till energibolaget ut? Vilken roll har fjärrvärme i kommun idag? Vilken roll tror du fjärrvärmen har 2050? Hur ser kommunen på tredjepartstillträdet?

Hur ser kommunen på samarbete över kommungränserna gällande energifrågor? Vilka samarbeten finns idag, i framtiden?

Förhållande till RUFS (regional utvecklingsplan), och RTK (Regionplane- och trafikkontoret)

Förhållande till KSL

Att arbeta med energiplanering

Vilka verktyg används för att arbeta med planeringen? (ÖP, detaljplaner, energiplanen)

Vilka samarbetar man med i vardagen? Vilka svårigheter finns det med samarbeten? Vilka möjligheter finns det med samarbeten?

Avslut

Bilaga 3

Beskrivning av grundmodellen och dataförklaring

Indata

Tidssteg

Scenarierna analyseras under en tioårsperiod med tidsindelning som innehåller 88 tidssteg fördelat över 12 månader. Tack vare den tidsindelningen kan det förutsättas att värmelasterna har olika antal varma och kalla dagar per månad beroende av årstid. Under varmare månader, från april till oktober, finns en enkel tidsindelning i 4 steg beroende av om det är dag eller natt samt om det är vardag eller helg. Dock är tidsindelningen mycket mer detaljerade under kallare månader, från november till mars. Där förutsättas det också att ett ”toppdygn” finns inom varje månad då värmelasterna är extra höga.

Bränsle och el

I bränslepriserna i modellen ingår inte bara inköpspriserna utan även utsläppsrättavgifter och olika skatter: energiskatt, CO2-uttsläppskatt och svavelskatt. Hur stora dessa skatter och

utsläppsrättavgifter är beror på bränsletypen men även av anläggningarna. Skatten270 som används är från år 2008.

Figur 16. Elpriset i scenarierna 5 och 6.

Elpriserna är beräknade och inköpspriserna, energiskatt, nätavgift och elcertifikatavgiften ingår. För analys av det befintliga nätet används det elpriset som gäller i Sverige under 2008 och som baseras på spotmarknadspriset från den gemensamma nordiska elmarknaden Nordpool. Å andra sidan, för scenarierna 5 och 6 där vi analyserar det möjliga framtida

fjärrvärmesystemet använd elpriset från Melkersons och Söderbergs271 modell som utfördes vid Linköpings universitet 2004. Enligt deras uppskattning kommer det svenska priset, tillsammans med inräknad nätavgift, troligtvist att uppnå en nivå av cirka 1030 kr/MWh under dagtid på veckodagar och 460 kr/MWh under resten av tiden. För våra scenarier med det framtida svenska elpriset används de värden på elpriset och deras variationer som är visade i figur 16. Samma variationer används för elförsäljning från systemets kraftvärmeverk men då är pris 720 kr/MWh för höglastperioder och 300 kr/MWh för låglastperioder. Elpriserna för el som säljs från kraftvärmeverken är beräknade med elcertifikat i de fall där kraftvärmeverket drivs med biobränsle.

Värmeproduktionsanläggningarna

Uppgifter om anläggningarna som krävs i modellen är: bränsletyp och bränsleverkningsgrad,

den maximalla uteffekten till fjärrvärmenätet, utflödets verkningsgrad i fjärrvärmenätet, drifts- och underhållskostnaden,

eventuella investeringar för deras installation om dessa inte är befintliga anläggningar samt deras ekonomiska och tekniska livslängd.

För kraftvärmeverk krävs också kvoten mellan produktion av el och värme, vilket beror först och främst på bränslet. All data för värmeverken och kraftvärmeverken är från tidigare forskning av Stockholms fjärrvärmesystem272.

Fjärrvärmenät och kulvertar

I syftet att ha en full insyn i värmeförlusterna längst systemet är detta beräknat inom fjärrvärmenätets och kulvertars verkningsgrader. Enligt S. Frederiksen och S. Werner273 uppgår andelen värmeförluster i de flesta svenska fjärrvärmenät till omkring 10 % så det är antaget att nätens verkningsgrader till punkten där värmelasterna ansluts är 0,9. Å andra sidan har vi antagit att värmeförlusterna till punkterna där kulvertar mellan näten är sammankopplade är betydligt mindre och vi antar att den motsvarar 5 % av värmeenergin d.v.s. att verkningsgrader till dessa punkter är 0,95. Kulverten som går mellan Bristverket och Rotebro och är mellan 20 och 25 km lång har de största värmeförlusterna som är 9 %274 av den levererade värmen så utifrån det har vi antagit värmeförlusterna för de övriga kulvertarna och de är mellan 2 och 4 % beroende av kulvertarnas överföringskapacitet och längder.

Värmebehov

För Södra, Centrala och Västra nätet användes månadsvisa värmebehov från examensarbetet ”Optimal kraftvärme - och nätinvestering i Stockholms fjärrvärmesystem” som utfördes av N.Levinson och R.Freiman vid Linköpings universitet år 2005. Dock kunde vi inte samla in data om fjärvärmelasterna i Tyresö och Jordbro så deras värden är beräknad genom antagande att produktionen av de anslutna pannorna i den delen av nätet är 85 % av deras maximala produktion under tiden då fjärrvärmelasterna är maximala. Figur 17 redovisar värmelastkurvorna och tabell 18 den totala värmelasten. De har samma form och motsvarar klimatet som gäller i Stockholm men skillnader mellan värdena är stora. De största värmelasterna i nätet är i Värtan och Hammarby och tillsammans innebär de mer än 40 % av den totala fjärrvärmelasten i Stockholm.

271 Melkerson, M. och Söderberg, S-O. (2004). 272Levinson, N. Freiman, R. (2005).

273

Frederiksen, S. Werner, S. (1993). sid.47

Tabell 18. Total värmelast i Stockholm fjärrvärmesystem

Den totala lasten [GWh]

januari 1 599 februari 1 369 mars 1 265 april 828 maj 542 juni 319 juli 214 augusti 202 september 360 oktober 773 november 1 190 december 1 285 9 944

Figur 17. Värmelastkurvorna i Stockholms fjärrvärmesystem