• No results found

Enligt den nya läroplanen för gymnasieskolan (Gy 2011) ska skolan ”nära samverka med de obligatoriska skolformerna, arbetslivet, universiteten och högskolorna samt med samhället i övrigt. Detta krävs för att eleverna ska få en utbildning av hög kvalitet och få underlag för val av kurser inom utbildningen och för vidare studier eller yrkesverksamhet.” (Gy 2011, s. 13, min kursivering)

I samband med Kemins År 2011 hade flera gymnasielärare i kemi på olika sätt samverkat med arbetslivet, universiteten eller högskolorna (Tabell 2).

Tabell 2 Kemilärares samverkan med arbetslivet, universiteten och högskolorna

Enkätfråga Andel lärare som

svarade ja

Har du samarbetat med arbetslivet i samband med Kemins År? 17%

Anlitade du någon föreläsare med kemirelaterat yrke från Transfer Syd? 14%

Totalt någon form av samverkan med arbetslivet 27%

Har du samarbetat med universitet eller högskola i samband med Kemins År? 12%

Besökte du, med dina gymnasieelever i kemi, någon av de kemirelaterade

föreläsningarna under NMT-dagarna1? 32%

Har du beställt någon kemirelaterad föreläsning till dina gymnasieelever i kemi? 24%

Totalt någon form av samverkan med universitet eller högskola 46%

Totalt någon form av samverkan med arbetslivet, universitet eller högskola 54%

1 NMT-dagarna är studiedagar för gymnasieelever arrangerade av de naturvetenskapliga, medicinska och

tekniska fakulteterna på Lunds universitet.

De kemilärare som hade samverkat med arbetslivet, hade framförallt gjort studiebesök på eller bjudit in föreläsare från företag som till exempel AAK, Camurus, Karlshamn Kraft, Kemira, Kiviks musteri och Perstorp. Någon hade genomfört Framtidsresan, som är en temadag i samarbete med Skogsindustrierna. Ytterligare någon hade låtit eleverna göra sina projektarbeten i nära samarbete med ett företag.

Transfer Syd erbjuder yrkesinriktade föreläsningar för elever i gymnasieskolor. Under Kemins År 2011 värvade de fler föreläsare med kemirelaterade yrken. Flera lärare hade anlitat föreläsare med kemirelaterat yrke från Transfer Syd, varav de flesta var civilingenjörer eller läkemedelskemister.

De kemilärare som hade samverkat med universitet eller högskola, hade framförallt gjort studiebesök på Kemicentrum, Lunds universitet, där några klasser även hade utfört längre laborationer och analyser. Några lärare angav specifika nätverk som Kemilektorslänken, Forskningsnätet Skåne och ett forskningsprojekt på Malmö högskola. En skola hade fått besök av en professor, som träffade eleverna i flera klasser i årskurs tre. I den uppföljande intervjun berättade läraren att eleverna fick agera anställda på en avdelning på ett läkemedelsföretag. De fick ett problem att lösa: en läkemedelssats var inte tillräckligt ren. Eleverna fick fundera på vad som kunde ha gått

läkemedelssatsen eller inte. Eleverna tyckte att detta var väldigt intressant. Syftet var att få elever intresserade av fortsatta studier i kemi och att få dem att inse att de faktiskt redan på gymnasiet har otroligt mycket kunskaper i kemi som kan användas till att lösa verkliga problem.

Kemiska institutionen vid Lunds universitet var samordnare för Kemins År 2011 i södra Sverige (Ellervik och von Arnold, 2012). Under året hölls populärvetenskapliga lunchföredrag för gymnasieelever varannan onsdag på Kemicentrum, vilka även har fortsatt under våren 2012. Endast en lärare hade besökt dessa. En vecka i mars varje år anordnar Lunds universitet studiedagar för gymnasieelever inom områdena naturvetenskap, medicin och teknik (NMT-dagarna). Under Kemins År 2011 togs det fram extra många kemirelaterade föreläsningar. Några av dessa kemirelaterade föreläsningar kunde även beställas av skolklasser vid andra tillfällen, då eleverna antingen kom till Kemicentrum eller fick besök av föreläsaren på sin skola istället. Möjligheten att beställa kemirelaterade föreläsningar har fortsatt under 2012.

De mest besökta kemirelaterade föreläsningarna under NMT-dagarna var ”Från gelé till Hallandsås” av Lennart Piculell respektive ”Kärlekens kemi” av Ulf Ellervik, medan de mest beställda kemirelaterade föreläsningarna var ”Kärlekens kemi” respektive ”Ond kemi” av Ulf Ellervik. I de uppföljande intervjuerna framkom det att föreläsningarna både hade använts som ett intressant populärvetenskapligt inslag, och mer integrerat i kemiundervisningen där föreläsningarnas innehåll hade relaterats till teorin och laborationerna i klassrummet. En lärare berättade till exempel att hon hade besökt Ulf Ellerviks föreläsning ”Kemi en explosiv historia” med sina elever i årskurs ett. De hade tidigare i kemikursen pratat om flamtester och förbränningsreaktioner. Tanken var att föreläsningen skulle kunna återspegla det de nämnt tidigare i kursen. Läraren tänkte att eleverna skulle känna igen sig lite. Hon kommenterade föreläsningen på lektionen efter och drog paralleller till tidigare teori. En annan lärare berättade att han först hade gått igenom teorin för kromatografi, och sedan med sina elever besökt en föreläsning som beskrivit kromatografiska metoder för vattenanalyser. Föreläsningen hade sedan följts upp genom att eleverna fått analysera koffeinhalten i en vattenlösning med hjälp av den kromatografiska metoden HPLC.

En skola hade arrangerat en Kemimässa, och till den bjudit in föreläsare från flera olika industriföretag och universitetet. I den uppföljande intervjun framkom det att tanken var att visa bredden i kemi för eleverna i årskurs två. Anledningen var att läraren

pass mycket kunskaper att de visste vad de skulle kunna göra eller fördjupa sig i. Därför ville man med Kemimässan visa eleverna vad man kan jobba med och forska i inom kemi, och att eleverna på så sätt skulle kunna få tips och idéer för sina projektarbeten. De hade 15 föreläsare under en eftermiddag, där eleverna fick välja ett av tre paket med fem föreläsningar.

Sammanfattningsvis har Kemins År 2011 bidragit till gymnasieskolans samverkan med arbetsliv, universitet och högskola, ett av målen i den nya läroplanen för gymnasieskolan (Gy 2011). Detta är även i linje med det humanistiska perspektivet där man bör samarbeta med naturvetare i industrin (Aikenhead, 2006).

Fortsatt användning av materialet efter

Related documents