• No results found

Samverkan med rektor och studie och yrkesvägledare

5. Metod

6.3. Samverkan med rektor och studie och yrkesvägledare

Samtliga respondenter hade svårt att svara på hur samverkan var med rektorn då personen bara jobbat på skolan i tre månader. Någon valde att inte svara alls då de inte hade något att komma med och två stycken valde att hänvisa till den förra rektorn. Samtliga lärare hade svårt att förstå att frågan var riktad mot samverkan inom den breda vägledningen och fyra av de sex respondenterna förstod inte vad rektorn hade med den breda vägledningen att göra. Ingen gav ett direkt svar utan de pratade runt ämnet och en av lärarna svarade:

Det är ganska enkelt att prata mellan varandra eftersom att det inte är så stor enhet många byggnader men inte så stor så man har det lättare att hitta möjligheterna att prata oavsett så det tycker jag funkar bra (Respondent 1).

Samtliga lärare poängterade tydligt att rektorn var ny och de inte lärt känna henne tillräckligt för att uttala sig, två av lärarna sa följande:

Ehh, där får jag nog referera till förra rektorn, för vi bytte rektor för tre månader sedan. Där var det väldigt mycket amen kom om ni har någon idé och är den genomförbar då var det alltid vad kul kör, klart du ska göra det. Så uppmuntrande och positivt inställd var den förra rektorn och det kändes att rektorn var stolt när eleverna gjorde sådana extra grejor som de fick visa upp från olika yrkesgrupper (Respondent 6).

Ahh det kan jag inte säga det är så kort tid att säga just nu när rektorn precis börjat jobba. Så det är inte så mycket, jag tror nej, jag passar på den frågan tror jag faktiskt. Jag kan nog inte uttala mig om det (Respondent 4).

En av respondenternas svar skiljde sig en aning då personen sagt upp sig från sin förra arbetsplats på grund av skolledningen. Han hade jobbat där i över 20 år och såg i stort sett allt positivt på den nuvarande skolan eftersom han jämförde med den gamla:

35

Sen jag flyttade till denna kommun så är det oerhört bra ehh jag tycker man har lyssnat på mig, man har en god dialog och tar till sig dem kunskaper man har mer tycker jag. Sen är det min förra arbetsplats där jag slutade, vi var 17 som sa upp oss på grund av skolledningen så man kan konstatera att det är mycket bra här (Respondent 5).

Samtliga sex respondenter var mycket nöjda med samverkan med studie- och yrkesvägledaren. Hen fanns alltid till hands och hade full koll på alla scheman och planerade sin verksamhet utefter vilka lektioner som fanns till förfogande. Egenskaper de lyfte fram hos studie- och yrkesvägledaren var bland annat lyhörd, engagerad, lösningsfokuserad och hjälpsam. Nästan alla lärare poängterade att hen hade eleven i fokus och arbetade för att hjälpa varje individ på bästa sätt. De nämnde specifikt att hen alltid hade koll på läget och missade aldrig att komma ut med information till eleverna i tid. En av lärarna poängterade dessutom att hen fångade upp elever som riskerade att få icke-godkänt betyg. Någon nämnde att hen hjälpte till och fanns alltid till hands när studiebesök behövde ordnas. Det var även SYV som anordnade yrkesdagen som en lärare specifikt nämnde. Här nedan presenteras svaret på frågan, Hur ser samverkan ut mellan studie- och yrkesvägledaren och dig som lärare? Två av respondenternas svar var följande:

Jag tycker det är jättebra, jag har daglig kontakt med vår SYV och vi pratar just nu om niorna. Det är väldigt mycket vi pratar om, vissa elever ska dem komma hit och prata om yrken. Det funkar jättebra man kan alltid gå dit och få tips och råd (Respondent 4).

Det tycker jag funkar bra eftersom hen är lite överallt så man kan prata om man sitter i samma personalrum, man möts i korridoren och man frågar lite om hen vill komma till klassen och så. Hen brukar alltid skicka ut ett mail och i stort sett så passar det alltid de tiderna, hen har ju koll på vårt schema så det brukar flyta på väldigt bra där (Respondent 1).

36

6.4. Elevernas behov av den breda vägledningen

På frågan vad respondenterna gör för att bidra till att eleverna kan göra väl underbyggda val till gymnasiet fick vi väldigt blandade svar. Respondenter var eniga med ett eleverna behöver mer kontakter med verkligheten utanför skolan och vi fastnade för följande svar:

Jag är rätt ärlig jag brukar berätta vad jag har sysslat med tidigare genom åren och jag har ju faktiskt haft den förmånen att jobba i både kvinnligdominerade yrken och mansyrken och vi har väl rätt så stora diskussioner om detta och det som jag tycker är väl rätt roligt här är att genusperspektivet är i mitt eget tycke bättre än på tidigare skolor jag jobbat på (Respondent 5).

I höstas hade jag och bild och musikläraren ett reklamprojekt där vi bjöd in människor från en reklambyrå som kom först och pratade om regler för reklam så de fick träffa eleverna. Sen så bjöd vi in dem igen till en mässa och då var det dessutom personer från ett lokalt bageri och andra företag som var här och frågade eleverna och bedömde elevernas jobb. Det är väldigt skönt när man har fått en första kontakt för då går det ofta att bygga vidare och dem här var jättepositiva som kom och hälsade på oss och ville gärna komma hit igen (Respondent 6).

Vidare fick respondenterna även svara på frågan vad de tror att eleverna behöver för att få en bredare kunskap om yrkeslivet under sina år på högstadiet. De flesta respondenterna var överens om att eleverna behöver få mer kontakt med yrkeslivet och merparten tyckte att det var synd att kommunen avskaffat praon. Vi har valt att redovisa två svar som skilde sig gällande praon:

Om yrkesliv? Jag tror att de behöver träffa folk. Helst tycker jag att dem skulle vara ute mer på prao än vad de har varit innan det försvann. Sen hade man visst 1 vecka i sjuan 2 veckor i åttan på två olika ställen 2 veckor i nian och sen såg syokonsulenten till så man var inom olika områden så man inte var inom ett hela tiden (Respondent 1).

Att praon, jag förstår varför den avskaffades. Ett tag kan jag känna att för 10-15 procent av eleverna så var det bra men att stå på kvantum och att flytta mjölk i två veckor, alltså vad hjälper det. Ja du får ansvar och du ska vara här från morgon till kväll fine liksom (Respondent 3).

37

Related documents