• No results found

Samverkan med näringslivet i tre nivåer oavsett organisationsform

In document AFFÄRSPLAN 2015–2017 (Page 97-104)

KONCERNFRÅGOR

Kommu-nikation HR

LISEBERG GOT EVENT STADSTEATERN

Strategisk planering

Ekonomi & Finans

Evenemang

Omvärldsbevakning / FoU / Beredning

Samordning & samverkan Ägarprocesser Projekt – Ex 2021 Evenemangsstaden Mötesstaden Näringslivsgruppen Turiststaden

GÖTEBORG & CO KOMMUNINTRESENTS STYRELSE

BE

KSNÄR

ING

ENS

F

O

RU

M

Styr-grupp Styr-grupp Styr-grupp Adjungerade BESÖKSNÄRINGEN DESTINATIONS-UTVECKLING DESTINATIONS-STYRNING KOMMUNIKATION & FÖRANKRING SUPPORT

GÖTEBORG & CO KOMMUNINTRESENTS STYRELSE

Bilaga 3

Letter of Intent (avsiktsförklaring) gällande

avveckling av ägande i Göteborg & Co Träffpunkt AB och

fortsatta samverkansformer i besöksnäringsutveckling, mellan

Göteborg & Co Kommunintressent AB och övriga ägare i Göteborg & Co Träffpunkt AB

Bilaga 3

DETTA LETTER OF INTENT (detta ”LOI”) är träffat denna dag mellan samtliga ägare (”Ägarna”) i Göteborg & Co Träffpunkt AB (”Träffpunkt”) nedan:

(1) Göteborg & Co Kommunintressent AB (”KI”)

(2) Göteborgsregionens Kommunalförbund (”GR”)

(3) Västsvenska Handelskammaren

samt

(4) AB Göteborgs Köpmannakonsult

(5) Föreningen Göteborgshotellen

(6) Göteborgs Restaurangförening GRF ekonomisk förening

(7) Stiftelsen Svenska Mässan

(8) Storhotellgruppen ekonomisk förening

(9) Stena Line AB

(4-9 tillsammans nedan ”Delägarna”)

Mot bakgrund av pågående diskussioner mellan Göteborgs Stad och GR angående formerna för fortsatt offentlig samverkan i besöksnäringsfrågor biträds detta LOI av GR i tillämpliga delar.

Mot bakgrund av att Västsvenska Handelskammaren inte avser att fortsatt delta i samverkan under de former som beskrivs nedan biträds detta LOI av Västsvenska Handelskammaren i tillämpliga delar (p 2, 7, och 8).

1. Bakgrund

Kommunfullmäktige beslutade vid sitt sammanträde den 5 december 2013 om ny organisationsstruktur för stadens bolag. Av beslutet framgår bland annat att Göteborg & Co Kommunintressent AB ska vara moderbolag för klustret Turism, Kultur och Evenemang. Klustret ska enligt kommunfullmäktiges beslut bildas 2015-01-01. Dotterbolag i klustret är Liseberg AB, Got Event AB, Göteborgs Stadsteater AB samt Göteborg & Co Träffpunkt AB.

Genom bildandet av klustret kraftsamlar och samordnar Göteborgs Stad sina resurser för Destinationsutveckling och Destinationsmarknadsföring under en gemensam strategi. Av klustrets mål- och inriktningsdokument för 2015 framgår bland annat Göteborgs Stads vilja till en ambitionshöjning och vikten av att våga satsa än mer offensivt för att försvara och stärka sin position inom

besöksnäringen.

Under 2014 genomfördes en utredning som bland annat berörde Träffpunkts verksamhet och gränssnitt mot KI samt vissa legala förutsättningar för Träffpunkts verksamhet. Under utredningens gång startade även

Konkurrensverket en granskning av Göteborgs Stads medelstilldelning till Träffpunkt och en eventuell överträdelse av bestämmelserna i Lagen om offentlig upphandling (LOU).

Bilaga 3

En bärande del i utredningens arbete och resultat blev frågan om lämpligheten av ett fortsatt ickeoffentligt delägande i Träffpunkt kopplat till vikten av en fortsatt tät samverkan mellan Göteborgs Stad, näringslivet och akademin för att även fortsättningsvis kunna driva en framgångsrik utveckling av Destinationen Göteborg och besöksnäringen.

Under fjärde kvartalet 2014 gav KI:s styrelse uppdraget till KI:s VD att utreda två alternativ för organisering av KI. Utredningen har bedrivits under förutsättning att det ickeoffentliga delägandet av Träffpunkt upphör och att nya

samverkansformer upprättas. En viktig del av arbetet har varit att tillsammans med Delägarna, KI:s styrelse och Göteborgs Stadshus AB finna former för samverkan som tillgodoser näringslivets och akademins möjlighet till inflytande och delaktighet på olika nivåer.

Utgångspunkten för detta LOI är vikten av, och Delägarnas och Göteborgs Stads tydligt uttryckta vilja till, en fortsatt samverkan.

I detta LOI fastslås viktiga principer för det fortsatta arbetet med att utveckla parternas samverkansformer samtidigt som det ger möjlighet att praktiskt börja arbeta i en ny struktur utan att äventyra innehållet i den gemensamma affärsplan för 2015-2017 som tagits fram av Träffpunkts nuvarande styrelse.

2. Ägandet i Träffpunkt

Delägarna och Västsvenska Handelskammaren är beredda att under 2015 sälja sina aktier i Träffpunkt i syfte att göra bolaget 100 % offentligägt. KI är berett att förvärva dessa aktier. Det antecknas i detta sammanhang att GR inte har något att invända mot att KI förvärvar Delägarnas och Västsvenska Handelskammarens aktier i Träffpunkt.

Nominellt värde (anskaffningsvärdet) förutsätts vara priset för aktierna, med beaktande av parternas gemensamma avsikt om fortsatt samverkan enligt nedan. Det mellan parterna gällande aktieägaravtalet upphör att gälla samtidigt som aktierna överlåts. Aktierna överlåts i befintligt skick.

3. Former för samverkan

Delägarna, GR och Göteborgs Stad har tydligt uttryckt vikten av och viljan till fortsatt samverkan. Samverkan mellan besöksnäringens intressenter och Göteborgs Stad ska även fortsättningsvis ske på strategisk, taktisk och operativ nivå.

Ett Besöksnäringens forum (BNF) föreslås inrättas som den grundläggande samverkansplattformen mellan det offentliga och företrädare för besöksnäringen. Vägledande för urvalet till deltagare i BNF ska vara att de genom finansiell styrka, nätverk och/eller erfarenheter ska ha en avgörande förmåga att långsiktigt

Bilaga 3

påverka besöksnäringens konkurrenskraft samt kunna bidra till ett gemensamt ansvar för destinationens samlade utveckling.

Initialt utgör Delägarna och, efter eget ställningstagande, GR medlemmarna i BNF. Till BNF knyts också respektive bolags VD i klustret Turism, Kultur och Evenemang.

Parterna är överens om att besöksnäringens insyns- och inflytandemöjligheter tillgodoses genom adjungerad medverkan i KI:s styrelse (strategisk nivå), direkt eller indirekt medlemskap i BNF (taktisk nivå) och genom representation i styrgrupperna för Turist-, Mötes- och Evenemangsstaden (operativ nivå). VD för KI är sammankallande för BNF:s möten under 2015 i syfte att underlätta etableringen av forumet. Långsiktigt förutsätts att BNF tillsätter ordförande som i nära samverkan med VD för KI förbereder forumets agenda.

Under 2015 används planerade styrelsemötestider för Träffpunkt till möten med BNF.

Då BNF är en fristående part i nära samverkan med staden behöver

överenskommelser gällande former för BNF diskuteras och fastställas under våren 2015 i syfte att bland annat säkerställa forumets legitimitet och former för in- och utträde.

4. Antal platser i KI:s styrelse

Parterna är överens om att KI till KI:s styrelse ska adjungera x personer från BNF.

Vilka personer som ska adjungeras baseras på förslag från BNF efter samråd med KI:s styrelse.

De adjungerade ledamöternas deltagande på KI:s styrelsemöten sker i den utsträckning de frågor som behandlas är relevanta för BNF och beslutas av KI:s ordförande efter samråd med BNF:s ordförande.

5. Principer för samverkansavtal

Parterna är överens om att fortsatta samverkansavtal mellan å ena sidan besöksnäringen och å andra sidan Träffpunkt och/eller KI avseende generell utveckling och marknadsföring av Destinationen bör utgå från följande principer och innehåll:

(1) Samverkan bygger på transparens, tillit och förtroende;

(2) Samverkan knyts till affärsplaneperioder och ska både vara kort- och

långsiktig (första perioden 2016-2017);

(3) Besöksnäringens kompetens och engagemang är väsentlig för en

framgångsrik samverkan. Besöksnäringens intressenter behöver sätta av tid till Besöksnäringens forum, Styrgrupper i Turist-, Mötes- och

Evenemangsstaden, styrelsearbete i Göteborg & Co Kommunintressent AB samt till kommunikation och förankring i branschen;

Bilaga 3

(4) Göteborgs Stad avsätter ansenliga medel till utveckling av besöksnäringen

och finner det viktigt att besöksnäringens intressenter bidrar med finansiellt stöd till generell destinationsutveckling och destinationsmarknadsföring genom

a) Grundfinansiering som läggs fast i samverkansavtalet;

b) Riktade satsningar utifrån affärsplanen och överenskomna prioriteringar i styrgrupper och i Besöksnäringens Forum;

(5) Den generella destinationsutvecklingen och -marknadsföringen ska planeras

på ett sådant sätt att det är lätt att följa upp resursinsats och resultat;

(6) Innehållet i samverkansavtalen förhandlas i regel fram mellan KI och

besöksnäringens bransch– och intresseföreningar medan avtal om samverkan tecknas både med bransch- och intresseföreningarna samt individuellt med medlemmarna i respektive förening.

6. Giltighet nuvarande samarbets- och

samverkansavtal.

Parterna är överens om att nuvarande åtaganden att utge ersättning enligt villkoren i befintliga samarbets- och samverkansavtal ska gälla även för 2015.

7. Styrelserepresentation Träffpunkt 2015

Parterna är överens om att Delägarna och Västsvenska Handelskammaren avsäger sig sin rätt till styrelserepresentation i Träffpunkt. Ny styrelse – utan

representation från Delägarna och Västsvenska Handelskammaren – ska (med avsteg från vad som anges i aktieägaravtalets § 4) utses i samband med

Träffpunkts årsstämma den 2 mars 2015.

Förändring i styrelsesammansättningen ska följaktligen ske oavsett om

aktieöverlåtelse har hunnit ske eller ej vid tiden för årsstämman. Delägarna och Västsvenska Handelskammaren åtar sig att rösta för val av de styrelseledamöter KI anvisar.

KI åtar sig att tillse att den tillträdande styrelsen för Träffpunkt förbinder sig att fram till dess att nya samverkansavtal tecknats och samverkansformer etablerats (enligt ovan) arbeta utifrån antagen affärsplan 2015-2017 och i händelse av större avvikelser från plan samråda med Delägarna och Västsvenska Handelskammaren. Det antecknas i detta sammanhang att GR har kvar sin styrelseplats i Träffpunkt enligt gällande aktieägaravtal.

8. Organisation av Träffpunkts verksamhet.

Delägarna, Västsvenska Handelskammaren och GR lämnar åt KI/Göteborgs Stad att besluta om ifall Träffpunkts verksamhet ska organiseras i ett eller flera bolag så länge nuvarande uppdrag att generellt utveckla och marknadsföra Destinationen bibehålls eller förstärks.

Bilaga 3

9. Tidplan

Parternas gemensamma ambition är att avtal om aktieöverlåtelse och, om möjligt, överenskommelse om former för Besöksnäringens forum och samverkansavtal tecknas vid ett och samma tillfälle senast den 30 juni 2015 samt att likvid för samtliga aktier erläggs snarast därefter. Som angivits ovan under punkt 7 sker förändring av styrelsesammansättningen i Träffpunkt tidigare, vid Träffpunkts årsstämma i mars 2015. Överenskommelse om former för Besöksnäringens forum och samverkansavtal ska tecknas senast 31 oktober 2015.

---

Detta LOI har upprättats i ett original, vilket innehas av KI. Övriga parter har erhållit var sin kopia.

Göteborg februari 2015

Göteborg & Co Göteborgsregionens

Kommunintressent AB kommunalförbund

……… ………

AB Göteborgs Köpmannakonsult Föreningen Göteborgshotellen

……… ………

Göteborgs Restaurangförening Stiftelsen Svenska Mässan GRF ekonomisk förening

Bilaga 3

Storhotellgruppen Västsvenska Handelskammaren ekonomisk förening

……… ………

Stena Line AB

In document AFFÄRSPLAN 2015–2017 (Page 97-104)

Related documents