• No results found

Samverkansområdet Transporter

6 Centrala myndigheter

6.2 Samverkansområdet Transporter

6.2.1 Sammanfattning av genomförd verksamhet

Detta avsnitt sammanfattar den verksamhet som respektive myndighet i samverkans-området har genomfört. För en noggrannare genomgång av varje myndighets åtgärder, se tabellerna i kommande avsnitt.

Banverket har under 2003 bland annat arbetat med att förbättra förmågan att leda tågtrafik vid avbrott i elförsörjningen. Förmågan har förbättrats genom att Banverket både införskaffat och iordningställt reservelverk. Dessutom har Banverket kontrollerat att befintliga reservelverk faktiskt fungerar. För att öka sin förmåga till krisledning har Banverket tagit fram ett handlingsprogram för hur man kan upprätta en fungerande struktur att hålla sig till vid en krissituation. Nyckelpersoner i organisationen har identi-fierats och utbildats och ledningsgruppen vid krisledning har övats. Banverket har även arbetat med att städa, sanera och avveckla sådana anläggningar som var anpassade för höjd beredskap och som inte längre behövs i organisationen. Vidare har Banverket för-bättrat sin förmåga att medverka i internationella insatser och deltagit i internationella samarbetsfora.

Analyser av flygtrafikledningen har bland annat visat på brister avseende elförsörjning-en. Under året har reservkraftstillgången i flygtrafikledningssystemet förbättrats. Luft-fartsverket har även genomfört sårbarhetsanalyser av andra delar av flygtrafiklednings-systemet vilka resulterat i utredningar av lämpliga åtgärder. Luftfartsverket har vidare införskaffat alternativa flygledartorn, höjt IT-säkerheten samt till största del färdigställt ledningscentralerna på Arlanda och Visby flygplatser. Dessa åtgärder har lett till mins-kad sårbarhet inom luftfarten och en större redundans i viktiga funktioner. Vidare har myndigheten utbildat och övat olika personalgrupper samt genomfört risk- och sårbar-hetsanalys. Arbetet med Svenska nationella ambulansflyget har fortskridit. Det finns nu ett SAS-plan som kan ställas om till avancerat ambulansflygplan med tolv vårdplatser.

Vidare har Luftfartsverket deltagit i internationella samarbetsfora. Effekten av dessa åtgärder har varit en förbättrad förmåga att uppfylla de krav som ställs på flygsektorn.

Sjöfartsverket har under året investerat i reservkraft och NBC-skydd samt utbildat och övat personal vilket höjt myndighetens förmåga att verka i krissituationer. Risk- och sårbarhetsanalys av sjöfartssektorn har genomförts och Sjöfartsverket har deltagit i internationella samarbetsfora. En ledningscentral har till största delen färdigställts i anslutning till Sjöfartsverkets huvudkontor.

Vägverket har investerat i reservbroar som kan tjäna som ersättningsförbindelser vid avbrott. Vägverket har även tagit fram en metod för, och genomfört, risk- och sårbar-hetsanalyser av landsvägstransportsektorn. Myndigheten har också säkrat förvaringen av beredskapsmateriel samt utbildat och övat olika personalgrupper. Vidare har Vägver-ket deltagit i internationella samarbetsfora.

Viktigare åtgärder: Investeringar

Myn-dig-het

Orsak Plan Vidtagna

åtgärder Avvikelse Effekt

BV Brister i förmå-gan att leda tåg-trafik vid avbrott i elförsörjning.

Anskaffa och iordningställa reservelverk

Reservelverk till en driftlednings-central har iord-ningställts. Re-servkraft till sig-nalställverk har iordningställts.

Bättre skydd av befintligt elverk har genomförts.

Ökade möjlighe-ter att leda tågtra-fiken vid avbrott i elförsörjningen.

Uthålligheten i järnvägssystemet har ökat.

Avser både höjd beredskap och svåra på-frestningar.

BV Banverkets hu-vudkontor är mycket beroende av det publika elnätet för led-ningsfunktionen i händelse av kris.

Bygga ett reserv-elverk till Banver-kets huvudkontor för ledningsfunk-tionen.

Reservelverk har

börjat byggas. När

byggnatio-nen är klar kom-mer beroendet av det publika elnätet vid led-ningsfunktionen att ha minskat

Avser både höjd beredskap och svåra på-frestningar.

BV Nya typer av vag-nar används för transporter av Försvarsmaktens fordon.

Komplettering av lastkajer måste äga rum.

Komplettering av lastkajer i Boden och Skövde har ägt rum.

Smidigare last-ning och loss-ning av Försvars-maktens fordon och utrustning kan äga rum på nämnda orter

Avser höjd be-redskap.

LFV Den utrustning som finns för sjuktransporter med tillfälligt iordningställda flygplan har en låg vårdnivå som inte kan anses leva upp till det moderna sam-hällets behov.

Anskaffning av ett system där inledningsvis ett flygplan från SAS kan byggas om till ett avance-rat ambulans-flygplan. Under 2005-2007 an-skaffning av ut-rustning till flyg-plan nr 2.

Projektet Svenska Nationella Ambu-lansflyget (SNAM) har fortskridit enligt plan under verksamhetsår-et. Slutdatum för projektet är hös-ten 2004.

Ca 3 månaders försening p.g.a.

upphandlings-tekniska orsa-ker. Projektet kommer dock att slutföras under 2004.

Tillgång till ett ambulansflyg-plan med vård-kapacitet för 12 bårpatienter där-av 6 intensiv-vårdsplatser vid nationella kriser och internatio-nella insatser.

Avser både höjd beredskap och svåra på-frestningar.

LFV Sårbarhetsanaly-ser av flygtrafik-ledningssystemet, har visat att den redundansnivå för landets kon-trollcentraler som tidigare fanns ge-nom utnyttjandet av militära an-läggningar inte längre finns.

Utreda hur re-dundansen för Stockholms och Malmös kontroll-centraler skall kunna lösas.

En utredning är påbörjad. En slutrapport för-väntas bli klar första halvåret 2004.

Utredningen skulle varit klar under 2003. Orsa-ken till att arbe-tet fördröjts är att de resurser som skulle arbeta med utredningen erfordrats för and-ra uppgifter.

Ännu ingen effekt uppnådd. Förvän-tad effekt efter slutrapport är att finna bästa vägen att lösa proble-met med bristan-de redundans.

Avser både höjd beredskap och svåra påfrest-ningar.

Myn- dig-het

Orsak Plan Vidtagna

åtgärder Avvikelse Effekt

LFV Sårbarhetsanaly-ser av flygtrafik- ledningssyste-met, har visat brister i reserv-krafttillgång för vitala delar av radio- och navi-gationssystemen.

Anskaffning av reservkraft till strategiska radio- och navigations-utrustningar.

17 reservkraftsut-rustningar upp-handlade. Instal-lation pågår.

Klart under 2004.

Minskad risk för utslagning av stra-tegiska radio- och navigationssys-tem vid elavbrott.

Avser både höjd beredskap och svåra påfrest-ningar.

LFV Sårbarhetsanaly-ser av flygtrafik- ledningssyste-met, har visat brister i alterna-tiv anslutning av färdplandata till Sverige.

Utreda hur al-ternativa förbin-delsevägar skall kunna etableras.

En utredning är påbörjad. En slutrapport för-väntas bli klar första halvåret 2004.

Utredningen skulle varit klar under 2003. Orsa-ken till att arbe-tet fördröjts är att de resurser som skulle arbeta med utredningen erfordrats för an-dra uppgifter

Ännu ingen ef-fekt uppnådd.

Förväntad effekt efter slutrapport är att finna bäs-ta vägen att lösa problemet.

Avser både höjd beredskap och svåra på-frestningar.

LFV Sårbarhetsanaly-ser av flygtrafik-ledningssystemet, har visat brister i att Försvarsmak-tens och Telias linjenät använder gemensamma te-lestationer vilket innebär att båda näten drabbas om en sådan sta-tion slås ut.

Utreda hur alter-nativa förbindel-sevägar skall kunna etableras.

En utredning är påbörjad. En slutrapport för-väntas bli klar första halvåret 2004.

Utredningen skulle varit klar under 2003. Or-saken till att ar-betet fördröjts är att de resurser som skulle arbeta med utredningen erfordrats för an-dra uppgifter.

Ännu ingen ef-fekt uppnådd.

Förväntad effekt efter slutrapport är att finna bäs-ta vägen att lösa problemet.

Avser både höjd beredskap och svåra på-frestningar.

LFV Sårbarhetsanaly-ser av flygplats-systemet har vi-sat att den redun-dansnivå för flyg-ledartorn som ti-digare fanns ge-nom utnyttjandet av militära an-läggningar inte längre finns.

Anskaffning av mobila flygledar-torn som redun-dans.

Övertagande av fem mobila flyg-ledartorn från Försvarsmakten.

Ett projekt är på-börjat för att sät-ta dessa i opera-tivt skick. Beräk-nas klart under 2004.

Viss fördröjning av projektet or-sakad av att övertagandet av materielen ta-git längre tid att hantera än pla-nerat.

Efter det att tor-nen är operativt användbara, finns det en bra redun-dans för de ordi-narie flygledartor-nen inom landet.

Avser både höjd beredskap och svå-ra påfrestningar.

LFV Sårbarhetsana-lyser har påvisat vissa brister i skalskydd kring viktigare luft- fartsanlägg-ningar.

Delfinansiering har skett för åtgärdande av upptäckta brister.

Staket och över- vakningsutrust-ning är på plats och överlämnat i december 2003.

Genomförda åt-gärder innebär att det nu finns ett förstärkt skal-skydd och över-vakning av viktiga-re anläggningar vilket minskar möjligheten att störa verksamhe-ten med enkla medel.

Avser både höjd beredskap och svå-ra påfrestningar.

Myn- dig-het

Orsak Plan Vidtagna

åtgärder Avvikelse Effekt

LFV Ledningscentraler (LC) för Luftfarts-verkets kris- och krigslednings-funktion är ej fullt utbyggda.

Slutförande av LC Arlanda, Sturup och Visby sker under 2004. LC Landvetter påbör-jas under 2004 och slutförs un-der 2005. Mobil LC, samt anpass-ningar för denna på flygplatser sker på de mest prioriterade flyg-platserna under 2004-2006. Upp-gradering av be-fintliga LC sker kontinuerligt.

Ledningscentra-len (LC) på Arlan-da och Visby har i huvudsak fär-digställts under året.

Förutsättningar-na att leda flyg- platsverksamhe-ten enligt kraven på omedelbar förmåga har för-bättrats.

Avser både höjd beredskap och svåra på-frestningar.

LFV Förmågan begrän-sas av att vissa vitala flygplans och helikopterun- derhållsfunktio-ner ej finns inom landets gränser.

Planerade inves-teringar slutförs under 2004 och efter 2005 sker inga nya investe-ringar inom det-ta område.

Anskaffning av viss komplette-rande test- och verktygsutrust-ning för gräns-sättande flyg-plans- och heli-kopterunderhåll har skett.

Åtgärderna har medverkat till att bibehålla en ome-delbar förmåga inom vissa gräns-sättande områ-den och en bättre förmåga till an-passning

Avser höjd beredskap.

LFV Flygtransportled-ningssystemet Avi-Source-Hydra har utvecklats i samar-bete med det mili-tära transportfly-get. System är ope-rativt, men föränd-ringar av huvud-komponenten Avi-Source gör att de egenutvecklade Hydra-modulerna successivt måste anpassas.

Dessutom föränd-ras uppgifter och krav på verksamhe-ten vilket också dri-ver på en kontinu-erlig utveckling av systemet. Ett av dessa krav är att systemet bättre bör kunna fungera i en större uppgiftsska-la, och i högre grad kunna använ-das som ett gene-rellt krislednings-system.

I det korta perspe-ktivet är arbetet att löpande vida-reutveckla de eg-na Hydra-modu-lerna så att de är väl integrerade med AviSource.

För att säker-ställa att syste-met långsiktigt utvecklas i rätt riktning genom-förs analyser av kravbilden från delfunktionerna lokal ledning (LC), central ledning (CFL) och interna-tionella uppgif-ter. Att sedan ut-ifrån denna krav-bild se om även behoven är till-godosedda. Detta arbete sker i samråd med det militära trans-portflyget.

Anpassning av modulerna Hydra-TID och HydraTPF har skett så att de fungerar med huvudkomponen-ten AviSource.

Arbetet med det satellitbase-rade positione-ringssystemet slutfördes. Arbe-tet med att stöd-ja försvarsmakten vid ackreditering av systemet har också genom-förts, detta arbe-te är beräknat att slutföras år 2004.

För att tillgodo-se behoven i det längre perspekti-vet genomfördes en workshop som resulterade i ett förslag till nytt sätt att organise-ra ledningsfunk-tionerna.

Systemet är ope-rativt.

Avser både höjd beredskap och svåra på-frestningar.

Myn- dig-het

Orsak Plan Vidtagna

åtgärder Avvikelse Effekt

SjöV Reservkraft sak-nas till en del trafikinforma-tions- / lednings-centraler (VTS).

Genom att in-stallera reserv-kraft till VTS-cen-tralerna säkras dess lednings-funktioner. En VTS-central per år skall förses med reservkraft.

(Det pågår en ut-redning om det framtida antalet VTS-centraler).

Under året gjor-des en omprio-ritering genom att anslagsmed-len istället lades på iordningstäl-landet av led-ningsplatsen på huvudkontoret.

Den planerade reservkraften till VTS Luleå bekos-tades i sin hel-het av Sjöfarts-verket.

Möjligheten och förmåga till led-ning under svå-ra påfrestningar eller höjd bered-skap har stärkts.

Avser både höjd beredskap och svåra på-frestningar.

SjöV På grund av flytt till nya lokaler har huvudkonto-ret saknat skyd-dad lednings-plats.

Under 2004 skall ledningsplatsen vara fullt bruk-bar.

Ledningsplat-sen förses med reservkraft för el, tele och da-ta. Kraftförsörj-ning och elcen-traler inom data-hall och reserv-kraftsfördelning i ställverksrum förberedda för reservkraft.

Möjligheten och förmågan till ledning under både svåra på-frestningar och höjd beredskap har stärkts

Avser både höjd beredskap och svåra på-frestningar.

VV Brist avseende utbyggnad av er- sättningsförbin-delse i storstads-områden och vid avbrott längre än 100 m.

Anskaffning av tre reservbro-ar av typen Com-pact 200 samt två lanseringsut-rustningar.

Enligt plan. Fyra

reservbro-system med 5 broar i varje åter-står att anskaffa för att kunna tillgodose såväl storstäders som norra Sveriges behov.

Avser höjd beredskap.

VV Brist avseende utbyggnad av er- sättningsförbin-delse i storstads-områden.

Anskaffning av materiel för ut-byggnad av tre-filig reservbro av typen Universal.

Materiel beställd 2003. Utfall och leverans 2004.

Materielen hann inte levereras under aktuellt verksamhetsår då VV fick besked om disponibla medel så sent.

Utebliven effekt.

Avser höjd beredskap.

VV Brist avseende utbyggnad av reservfärjeläge för att kunna an-vända Vägverkets ordinarie gula färjor vid förbin-delseavbrott där brobyggnation inte är möjlig.

Anskaffning av stål- och betong-delar till reserv-färjeläge.

Ståldelar beställ-da 2003. Utfall och leverans 2004.

Materielen hann inte levereras under aktuellt verksamhetsår då Vägverket fick besked om dispo-nibla medel så sent.

Utebliven effekt.

Avser höjd beredskap.

Myn- dig-het

Orsak Plan Vidtagna

åtgärder Avvikelse Effekt

VV Brist avseende tele/data/elför-sörjning av led-ningsplatser.

Anskaffning av alternativa in- och utgångar för tele/data/el.

Installation av extra televäxlar till Trafikinforma-tions-centraler vid Vägverkets sju regioner

Ökad telesäker-het

Avser både höjd beredskap och svåra på-frestningar VV Brist avseende

NBC-materiel. Anskaffning av nya autoinjekto-rer och antropin.

Ingen

anskaff-ning genomförd. Anskaffning ge-nomfördes inte eftersom detta f.n. utreds inom SO Transporter.

Osäkerhet om gamla autoinjek-torerna ger effekt vid injicering.

Avser både höjd beredskap och svåra på-frestningar.

Viktigare åtgärder: Drift och underhåll

Myn-dig-het

Orsak Plan Vidtagna

åtgärder Avvikelse Effekt BV Obehövliga

an-läggningar finns kvar.

Avveckling och sanering skall äga rum av icke längre behövliga anläggningar för höjd beredskap

Vissa anlägg-ningar har sane-rats och avveck-ling påbörjats.

Minskade under-hållskostnader och återställning av mil-jön.

Avser höjd bered-skap.

BV Organisationen av driftvärnet är inte anpassad till nuvarande om-världsläge.

En anpassning av driftvärns-organisationen till rådande om-världsläge skall genomföras.

Ny organisa-tion av driftvär-net har genom-förts.

Anpassad organisa-tion för driftvärnet har förbättrat möj-ligheten till övning och utbildning.

Avser både höjd beredskap och svåra påfrestningar.

BV Reservelverks duglighet måste kontinuerligt prövas.

Provköra reser-velverk under belastning.

Vissa reservel-verk har prov-körts under be-lastning.

Några reservelverks funktionsduglighet har verifierats.

Avser både höjd beredskap och svåra påfrestningar.

LFV Behov av drift, underhåll och modifiering av tidigare bered- skapsinveste-ringar inom flyg- transportsyste-met finns.

Årligt underhåll

enligt plan. Åtgärder för drift, underhåll och modifie-ring har genom-förts i stort en-ligt plan.

Tidigare investe-ringar vidmakthål-les på en nivå som motsvarar kravet på grundförmåga.

Avser både höjd beredskap och svåra påfrestningar.

SjöV Huvudkontoret saknar utrymme för att förvara NBC-materiel.

Lokal skall hyras. Kylutrymme hyrs på årsbasis av Apoteksbolaget i Linköping för förvaring av au-toinjektorer.

Materielets hållbar-hetstid förkortas ej.

Avståndet Norrkö-ping-Linköping är acceptabelt ur be-redskapssynpunkt.

Avser både höjd beredskap och svåra påfrestningar.

VV Genom förvaring av beredskapsma-teriel inomhus förhindras mate-rielförstöring.

Bibehålla

nuva-rande status. Enligt plan. Bibehållen status.

Avser både höjd beredskap och svåra påfrestningar.

VV Förhindra status-sänkning av till-gänglig bered-skapsmateriel.

Underhåll av be- redskapsmate-riel enligt sär-skild plan.

Underhåll ge-nomfört vid fyra av fem s.k. A-förrå-det eftersom den mesta materielen var i drift.

Bibehållen status.

Avser både höjd beredskap och svåra påfrestningar.

VV Svårigheter ge-nom stor utspridning av bered-skapsmateriel.

Flytt av materiel från ett B-förråd och ett C-förråd till ett A-förråd i Norrland.

Enligt plan. Förbättrar

förutsätt-ningarna för under-håll av materielen.

Avser både höjd beredskap och svåra påfrestningar.

Viktigare åtgärder: Avveckling och utförsäljning

Myn- dig-het

Orsak Plan Vidtagna

åtgärder Avvikelse Effekt BV Ej sanerade och

städade utrange-rade anläggning-ar för tidiganläggning-are för-svarsändamål finns.

Städa, sanera och avveckla sådana anläggningar. Olje-sanering av en så-dan anläggning beräknas ta ytter-ligare 10 år i an-språk.

Sanering av berg-rum i Stensele på-går, avveckling av UL-platser äger rum i Gottne, Tväråbäck, Källs-berg och Avafors pågår.

Minskade under-hållskostnader på sikt. Miljöförbätt-ringar.

Verksamheten av-ser höjd beredskap.

BV Obsolet bered-skapsmateriel finns förvarad i förråd.

Avveckla obso-let materiel inom ramen för ”Mate-rielutredningen”.

Planmässig av-veckling och kapi-talrationalisering pågår.

Lägre underhålls-kostnader kommer på sikt att uppnås.

Verksamheten av-ser höjd beredskap.

LFV Tidigare inves-teringar behöver avvecklas då de inte längre fyller en funktion

Gradvis avveckling av tidigare investeringar i möjligaste mån samordnat med andra berörda parter

Avveckling av drivmedelscister-ner i Östersund har skett samord-nat med FM

Minskad kostnad för arrende och under-håll

Verksamheten av-ser höjd beredskap.

VV Bidrag till interna-tionell humanitär insats.

Tillhandahållande av lanseringsma-teriel till reservbro-materiel till Afgha-nistan.

Reservbromateriel levererades enligt plan. Byggkom-petens tillfördes SRV som var sam-ordnande myn-dighet.

Järnvägskrigsbro 3 kunde lanseras och byggas i landsvägs-utförande.

Avser både höjd beredskap och svåra påfrestningar.

Viktigare åtgärder: Utveckling och utredning

Myn-dig-het

Orsak Plan Vidtagna

åtgärder Avvikelse Effekt LFV IT-säkerheten i

LFV:s vitala data-system uppfyller inte i alla delar identifiering och certifiering av samhällsviktiga IT-system har inom LFV integre-rats med övriga certifieringskrav.

Certifiering av nya IT-system enligt nya krav-bilden, befintliga certifieras efter hand.

Leder på sikt till säkra IT-system.

Avser både höjd beredskap och svåra påfrestningar.

LFV Avsaknad av inriktning/policy för NBC-skyddet.

NBC-policy skall ligga till grund för genomföran-de av åtgärgenomföran-der inom flygtran-sportsystemet.

Gemensam NBC-policy för So TP utarbetas, klar mitten 2004.

Ökad kunskapsnivå.

Avser både höjd beredskap och svåra påfrestningar.

SjöV Fördjupade risk- och sårbarhetsa-nalyser för hela sjöfartssektorn saknas.

Metodutveckling för analysarbetet ska tas fram.

Fördjupade risk- och sårbarhetsa-nalyser för SjöV:s egen verksamhet och för sjöfarts-sektorn i övrigt ska genomföras.

Endast en övergripande risk- och sår-barhetsanalys av sjöfartssektorn och av SjöV:s egen verksamhet genomfördes.

P.g.a.

resursbrist saknades möjlighet att genomföra det fördju-pade analys-arbete som var planerat för 2003.

Förutsättningarna för det fortsatta och fördjupade analys-arbetet har förbätt-rats då kunskapsni-vån till viss del höjts genom seminarier och utbildning.

Avser både höjd beredskap och svåra påfrestningar.

VV Bristande under-lag för beslut rö-rande robusthets-höjande åtgärder inom landsvägs-sektorn.

Genomförande av fem risk- och sårbarhetsanaly-ser inom lands-vägssektorn.

Tre risk- och sårbarhetsa-nalyser inom landvägssektorn inte eftersom metoden fastställdes först under hösten 2003.

Delvis ökad medve-tenhet om risker och sårbarheter inom landsvägssektorn.

Avser både höjd beredskap och svåra påfrestningar.

VV Brist avseende reservbrokapa-citet för avbrott längre än 100 m.

Utveckla reserv-bro Compact 200 på flytande mellanstöd.

Byggt och testat reservbro på flytande

Byggt och testat reservbro på flytande