• No results found

– Organizační struktura společnosti v ČR včetně pozic

Zdroj: Vlastní zpracování dle vstupního semináře pro nové spolupracovníky (IS AXA, 2016)

4 Analýza prostředí finanční skupiny AXA

V této kapitole bude provedena analýza prostředí skupiny AXA dělící se na externí a interní, přičemž externí analýza se ještě dále dělí na analýzu vnějšího a vnitřního prostředí neboli makrookolí a mikrookolí. Skupina AXA se pohybuje na pojistném trhu a trhu investic.

Z toho vyplývá, že se prostředí nejen vně, ale i uvnitř společnosti neustále vyvíjí. Nejedná se proto o statické, nýbrž o velice dynamické prostředí. Podstatou takového prostředí je aktivně a adekvátně reagovat na potřeby jednotlivých tržních segmentů, a to nejen z hlediska časového a geografického, ale i z hlediska všech zainteresovaných skupin neboli stakeholders. Mezi stakeholders patří dodavatelé, odběratelé, zaměstnanci, management, akcionáři, stát či různá sdružení např. se vztahem k ekologii.

4.1 Externí analýza makroprostředí

Činnosti skupiny AXA jsou stanoveny na základě potřeb a přání jednotlivých segmentů na trhu či konkrétních zákazníků, jejichž požadavky jsou zjišťovány pomocí dotazníků a celkového průzkumu trhu. Skupina AXA v ČR následuje de facto megatrend usilující nejen o zvýšení povědomí o společnosti v této zemi, ale především se zaměřuje na zkvalitnění produktů a jejich následnou distribuci ke klientům. Současným trendem společnosti je zkvalitnění produktů a služeb v oblasti rizik, s nimiž se lidé ve svém životě potýkají prakticky každý den. Mezi tato rizika patří např. trvalé následky úrazu, invalidita, pracovní neschopnost, hospitalizace, závažná onemocnění, úrazy, ale také smrt. Nedílnou součástí tohoto trendu je i proaktivní přístup v oblasti investic a tvorbě podílových fondů. Za pomoci jednotlivých nástrojů použitých v této podkapitole je společnost schopna definovat faktory ovlivňující společnost z hlediska jejího vnějšího okolí. Jedná se především o politické, ekonomické, sociální a technologické faktory.

4.1.1 PEST analýza

V rámci této analýzy budou popsány politické, ekonomické, sociální a technologické faktory ovlivňující skupinu AXA z pohledu jejího vnějšího okolí. Vzhledem k tomu, že byla v posledních letech analýza ještě doplněna o ekologické faktory a vznikla tak analýza PESTE,

bude tato podkapitola o tyto faktory doplněna. Analýza byla následně rozšířena ještě o legislativní faktory (analýza PESTEL), které ale budou zmíněny v podkapitole politické faktory.

Politické faktory

Nejvýznamnějším politickým faktorem ovlivňujícím skupinu AXA je legislativa, neboť právě její změny výrazným způsobem ovlivňují chod celé společnosti v rámci ČR. V současnosti se řeší, zda bude schválen nový zákon týkající se vyplácení provizí pojišťovacím zprostředkovatelům. Podstatou návrhu tohoto zákona je, aby se provize finančním zprostředkovatelům vyplácela postupně v průběhu pěti let a její výše dosahovala maximálně 150 % toho, co klient zaplatí na pojistném za rok. Cílem je zamezit nadměrnému přepojišťování klientů, což je vnímáno jako opakované poškozování klientů ze strany pojistitele. Finanční poradci skupiny AXA provádějí změny pojistných smluv v případě, že je to pro klienta nějakým způsobem výhodné, a to nejen z hlediska výše pojistného, ale především z hlediska krytí neboli obsahu smlouvy, neboť tento předpoklad vychází z filosofie společnosti.

Společnost má ve svých řadách i kmenové zaměstnance pracující na základě pracovní smlouvy, dohody o pracovní činnosti či dohody o provedení práce. Z toho plyne, že jakékoliv změny v pracovním právu určitým způsobem společnost ovlivňují. Např. z hlediska změn v oblasti sociálního a zdravotního pojištění, což může výrazně ovlivnit celkové náklady společnosti. Finanční zprostředkovatelé skupiny AXA jsou osobami samostatně výdělečně činnými neboli OSVČ. To znamená, že odvody na sociální a zdravotní pojištění, ale i daně si řeší každý sám za sebe. Náklady společnosti ovlivňují také změny v daňové politice, konkrétně změny ve výši daně z příjmů právnických osob. To jak se bude společnost do budoucna vyvíjet, závisí také na politické situaci státu a stabilitě vlády. Aktuálním tématem v této oblasti jsou uprchlíci a jejich dopad na životy občanů ČR. Může např. vzrůst obava lidí o jejich majetek a dojít tak ke zvýšení poptávky po pojištění bydlení, především na vloupání.

Ekonomické faktory

Nejdůležitějšími ekonomickými faktory ovlivňující společnost jsou inflace a nezaměstnanost.

Inflace neboli růst cenové hladiny zboží a služeb v ekonomice aktuálně dosahuje 0,3 %.

Hladina inflace je momentálně na nízké úrovni, i přesto se snaží skupina AXA eliminovat

důsledky inflace průběžně např. pomocí indexace a valorizace pojistného, neboť kupní síla peněz se v průběhu času neustále mění. Cílem tohoto kroku je udržet pojistnou ochranu ve stejné výši, jako byla při sepsání smlouvy. Míra nezaměstnanosti aktuálně dosahuje 6,1 %, přičemž její kolísání probíhá v řádech měsíců. Její výše má dopad nejen na současné klienty, ale i na ty potenciální, neboť objem předepsaného pojistného jde ruku v ruce s příjmy klientů.

Pokud budou mít lidé stabilní zaměstnání a z něho plynoucí příjem, mohou sebe a svoji rodinu odpovídajícím způsobem zajistit. V opačném případě bude jejich prioritou zabezpečení základních potřeb.

Dalším ekonomickým faktorem je výše investic plynoucí do společnosti, ať už od jejích partnerů či od firem, jejichž zájmem je podílet se na rozvoji skupiny AXA. AXA také spolupracuje s globálními a velkými společnostmi jako je Volvo, Facebook, Deutsche Post apod., např. při vytváření portfolia investičních produktů. Jde tedy o vzájemnou spolupráci v oblasti investic, proto se tento faktor řadí na první pozice. V neposlední řadě ovlivňují společnost, především z hlediska nákladů, také ceny energií a jejich dostupnost.

Sociální faktory

Sociální neboli společenský faktor, který nejvíce ovlivňuje skupinu AXA, je demografický vývoj obyvatelstva. V podstatě jde o to, jakou skladbu má obyvatelstvo ČR z hlediska věku občanů. Tento faktor přímo souvisí např. i s faktorem HDP, neboť to jaké bude složení produktivního obyvatelstva, ho výrazným způsobem ovlivňuje. Složení obyvatelstva v ČR nejlépe vystihuje populační strom znázorněný na obrázku 18.