• No results found

6. Material och metod

7.5. Scen 4 – Båten 1.06-1.12

Denotation

Laura och Massimo står på en yacht med två våningar och bråkar om en händelse som skedde på en nattklubb föregående kväll. Vattnet runt omkring dem är vågigt och det blåser. I bakgrunden ser man land långt borta. Laura, iklädd gråa mjukisshorts och en lös t-shirt, går mot båtens för och ber

Massimo, iklädd svart skjorta och svarta kostymbyxor, att lämna henne ifred och att

han ska ”fuck off”. Massimo frågar vart hon är på väg och ber henne att sluta samtidigt som han försöker hålla fast i hennes armar. Massimo håller om hennes armar och skakar om henne, och när Laura ska putta bort honom så ramlar hon bakåt och faller i vattnet. Massimo svär och dyker i vattnet där Laura stort vevar med armarna ovanför vattenytan. Han får tag på henne och får med henne upp på båten igen. Laura hostar och har svårt att andas och Massimo lyfter upp henne.

Laura vaknar sedan i en säng inne i båten och tittar sig runt. Hon är nu torr och ligger under ett täcke. Hennes blick fastnar på Massimo som sitter barbröstad vid fönstret och tittar på henne. Han säger att han är tacksam för att Laura lever men att han samtidigt har lust att döda henne. Lauras ögonbryn är hoprynkade och hon säger ”You saved me” med blicken

fortfarande fäst på Massimo. Han frågar henne varför hon är så olydig och Laura ber om förlåtelse. Massimo går fram mot sängen och sätter sig vid sängkanten och Laura säger att hon inte tänker vara olydig längre. Massimo berättar att han inte vill förlora henne samtidigt som han smeker henne på kinden och de två har ögonkontakt. Han säger åt henne att vila och ställer sig upp men Laura tar tag i hans hand och drar sig upp med hjälp av honom.

Hon sätter sig upp och drar av sig täcket. Hon är naken förutom ett par stringtrosor medan Massimo står framför henne i byxor. Hon börjar knäppa upp hans byxor och han ber henne att inte leka med honom. Medan han fortfarande står upp börjar hon ge honom oralsex samtidigt som hon kollar honom i ögonen. Massimo tar ett hårt tag om hennes hår och trycker hennes huvud mot hans kön hårdare och hårdare. Laura gör inget motstånd men slutar efter ett tag och torkar sig då om munnen med hennes fingrar på ett sensuellt sätt. Massimo lägger ned henne i sängen och slickar hennes mage och bröstvårtor. Han tar av hennes trosor och spottar på hennes kön och slickar sedan hennes kön. Laura ligger ned och det är Massimo som styr samlaget. Han slänger runt henne till en bakvänd position. Han tar stryptag kring Lauras hals och Laura för hans andra hand till hennes hår. Då tar Massimo tag i hennes båda händer i ett polisgrepp på hennes rygg och trycker med andra handen ned hennes ansikte mot sängen. Sedan filmas scener som visar deras samlag på båten. De har samlag på soldäck, i soffan och på bordet. Vid samlaget på bordet trycker Massimo sina fingrar in i Lauras mun. Scenen övergår sedan till när Massimo hoppar i havet naken och Laura ligger naken och sover på båten. Han kysser henne och Laura säger att hon vill ha mer. Massimo säger att de bara sovit en timme och att de verkligen borde sova då de ska på bal på kvällen.

Konnotation Blickar och poser

Massimo försöker hålla kvar Laura fysiskt vilket konnoterar en fysisk makt. När Laura har ramlat i vattnet och vevar med armarna så förstår tittaren att hon inte kan simma och att hon är på väg att drunkna. Att hon var nära att mista livet förstärks av att hon sedan hostar och har svårt att andas. När hon vaknar konnoteras en stark intimitet mellan dem då de har

ögonkontakt en lång stund (Hansen & Machin, 2013, s. 175). Massimo sitter här vid fönstret medan hon ligger ner vilket ger henne en underordnad position. Den underordnade positionen behålls genom i princip hela scenen då det är Massimo som fysiskt styr samlaget – som dock Laura tagit initiativet till – och hon är under honom även där.

Objekt och miljö

Vattnet är mörkblått och täckt av stora vågor vilket tillsammans bildar en konnotation av orolighet. Eftersom de är mitt ute på vattnet och har långt till land så konnoteras det att Laura är i en utelämnande situation utan några möjligheter till att fly.

Då Massimo går runt på båten med en stor självsäkerhet konnoteras det som att han äger båten. Båtens storlek konnoterar lyx och rikedom då den är uppdelad på två våningar samt har ett stort sovrum med dubbelsäng.

Laura är klädd i ett par gråa shorts och en slapp t-shirt som går i samma kulör vilket

konnoterar på en avslappnande stil medan Massimo har på sig en svart åtsittande skjorta och kostymbyxor vilket konnoterar elegans och makt. Det här kan konnoteras som att Laura valt att slappna av i situationen hon är i medan Massimo fortfarande känner att han måste bevisa sig för Laura genom att hela tiden vara uppklädd.

När Laura vaknar upp efter incidenten i havet har hon inga kläder på sig och man konnoterar att det är hennes räddare, Massimo, som har tagit av henne de blöta kläderna och lagt henne i sängen. Massimo har fortfarande på sig sina blöta byxor vilket konnoteras som att han vill att Laura ska förstå att han räddade henne.

När Laura sätter sig upp ser man att hon har stringtrosor på sig vilket konnoterar att Massimo har makten över henne och bestämmer när trosorna ska av, vilket gör Laura till ett objekt. När de har samlag så konnoteras hela miljön som hotfull, våldsam och att Massimo gör vad han vill med henne.

Språk

Att båda använder svärord när de bråkar konnoterar starka känslor hos dem båda. Massimo frågar vart hon är på väg vilket konnoterar att han är medveten om att hon ej kan fly från honom då de är långt ute på vattnet. Efter att Laura fallit i vattnet och sedan högt konstaterar att Massimo räddat henne konnoteras hennes känslor som tacksamma. Massimos tacksamhet över att hon lever samt att han ej vill förlora henne konnoteras som intimitet och känslor för Laura, men att han samtidigt är arg på henne och kallar henne för olydig tyder på att olyckan var Lauras fel i hans ögon. När Laura ber om ursäkt tolkas det som att även hon tar på sig skulden för vad som hänt.

Under sexet så säger de ingenting vilket konnoteras som att de båda redan är införstådda på vad som sker och att deras fokus är på sexet i sig och inte på sexet som en del av relationen. Efter deras samlag säger Laura att hon vill ha mer vilket konnoteras som att hon njöt av samlaget, och Massimos svar om att de bara sovit en timme konnoteras som att de hade samlag länge. När han sedan säger att de borde sova för att de ska på bal konnoteras det som både omtanke och en romantisk gest.

Sammanfattning

I den här scenen så får Massimo äntligen Laura både fysiskt och emotionellt. Eftersom Laura är upprörd i början av scenen men får en helt annan attityd efter att ha fallit i vattnet och räddats av Massimo konnoteras det att den här förändringen är tack vare händelsen. Hon uttrycker stor tacksamhet över att Massimo har räddat henne och håller med Massimo om att det var hennes fel. Här använder sig Massimo av en härskarteknik då han skuldbelägger henne trots att han var en stor anledning till att hon hamnade i vattnet från första början (NE, u.å). När de pratar om hur han räddat henne konnoteras en intimitet och att hon inser att han faktiskt bryr sig om henne. Hennes initiativ till att ha sex konnoteras därför som en påverkan av hennes tacksamhet efter han räddat hennes liv. Lauras passivitet genom samlaget och fokus på hennes kvinnokropp framställer henne som ett sexobjekt som Massimo kan göra vad han vill med (Mulvey, 2013, s. 52). Han spottar på henne, trycker sina fingrar i hennes mun och håller henne i ett hårt och utelämnande grepp. Eftersom Laura själv uppmanar Massimo att dra henne i håret konnoteras det som att hon njuter av sin underkastelse. Deras intimitet efteråt sänder ut signaler om att våldsamheten enbart var för njutningens skull och inte för att Massimo var arg på Laura, vilket förstärker bilden av att Laura är ett sexuellt objekt för honom.

Related documents