• No results found

6. Material och metod

7.4. Scen 3 – Fängslad 53.09-59.30

59.30

Denotation

Laura knackar på Massimos hotellrum iklädd en vit badrock. Massimo öppnar med en svart handduk som han virar runt sin midja med bar överkropp. Laura sätter sig ner på en soffa med Massimo stänger dörren. Hon retar Massimo för en tavla i rummet föreställande Massimo bredvid ett lejon och Massimo, som

nu står framför henne, säger åt henne att sluta. Hon särar på sina ben, men badrocken täcker fortfarande hennes kön, och säger att hon kanske inte vill sluta.

Massimo knyter då upp sin handduk och även om inte tittaren ser hans kön så ser man att Laura tittar på hans kön ett tag innan hon bestämt möter hans blick. Massimo beordrar Laura att ta den varpå Laura fnyser till och med en långsam röst svarar ”In your dreams”. Massimo frågar Laura om hon verkligen tackar nej till det han nyss frågade och Laura svarar att han har anställda till allt så han kan be någon annan göra det. Massimo frågar om hon är säker och

Laura ställer sig upp utan att ta blicken från Massimo, fnysskrattar honom i ansiktet och går mot dörren som hon upptäcker är låst. Laura beordrar Massimo att öppna dörren för att hon vill ut därifrån och hon pratar nu med en snabb röst. Massimo svarar inte och Laura går med bestämda steg fram till honom och säger ”open this fucking door”.

Massimo smeker hennes kind och hon blir tyst och kollar bort. Hon möter hans blick och de börjar backa mot sängen, och på vägen dit flackar hennes blick något. Han säger ”sit on the bed” och puttar ned henne i sängen. Hon kryper bakåt i sängen och han sätter sig över henne och spänner fast hennes armar och ben i kedjor som sitter fast i sängens gavel. Laura försöker ta sig loss och gör motstånd men Massimo är starkare än henne. Laura svär och fortsätter försöka ta sig loss varpå hennes badrock åker ner så att hennes ena bröst blir synligt. Massimo ställer sig vid sängens fotände och fattar tag i sängramens övre del och medan han tittar på henne säger han att han gör vad han vill med henne. När Laura försöker ta sig loss säger han att han hoppats på att hon skulle göra så och han förklarar att det är ett teleskoprör som sitter fast mellan hennes ben och att benen kommer vidgas ännu mer när hon rör sig. Laura växlar mellan att möta hans blick och att kolla bort och Massimo biter sig i läppen.

In i rummet kommer det en till kvinna klädd i en kort svart kavaj med svarta strumpbyxor och med långt hår uppsatt i en stram tofs. Massimo säger till Laura att han ska visa vad Laura går miste om. Massimo sätter sig i soffan mittemot Laura och den andra kvinnan tar av sig kavajen så hon enbart har på sig ett underkläders-set och knästrumpbyxor som sitter fast med hjälp av spännen i trosorna. Kvinnan går fram till Massimo och sätter sig på knä mellan hans ben medan Laura följer henne med blicken. Hon böjer sig ner och börjar ge Massimo oralsex. Massimos blick riktas mot Laura och Laura tittar bort. Massimo börjar andas tyngre och trycker kvinnans ansikte nedåt mot hans kön med ett hårt grepp om kvinnans hår. Laura möter hans blick med blanka ögon och rör på sig lite i sängen.

Massimo spänner till och slutar andas för en kort stund och kvinnan torkar av sin mun med sin hand och går sedan därifrån. Massimo reser sig upp och går mot henne medan han förklarar att röret har vidgats så pass mycket att hon inte kan stå emot honom längre och att han har tillgång till varenda centimeter av hennes kropp. Laura vänder sitt huvud åt sidan med blicken fäst på Massimo. Han slickar på hennes lår och hon säger ”please”. Massimo frågar om hon vill att han ska börja och säger sedan att han ska knulla henne så hårt att de som bor i

Warszawa kommer höra hennes skrik. Laura svarar ”I’m begging you” och i samma stund så låser han upp kedjorna som Laura är fastspänd i. Han ber henne ta på sig kläder och lämnar

henne sedan i sängen. Laura springer in i sitt rum och stänger dörren. Hon lutar ryggen mot dörren och knyter sin badrock hårt om sig med en tom blick.

Konnotation Blickar och poser

Laura konnoteras till en början som självsäker i den här scenen då hon möter Massimos blick och är initiativtagande. Hennes särande ben konnoteras som en sexuell invit. Att Laura och Massimo har ögonkontakt när han ber henne att suga av honom konnoteras som intimitet (Hansen & Machin, 2013, s. 175), men skulle också kunna konnoteras som en kamp om makten. När Laura insett att hon är inlåst och Massimo för henne mot sängen flackar hennes blick vilket konnoteras som osäkerhet eller rädsla. Massimo tittar för det mesta på Laura med en bestämd blick som konnoterar makt. När Massimo närmar sig henne i sängen och hon fortfarande tittar på honom men har huvudet vänt bort från honom konnoterar både intimitet och osäkerhet vilket gör att tittaren förstår att hon har blandade känslor för honom.

Laura är poserad under Massimo genom att sitta eller ligga ned medan han står upp. Det konnoteras som att Massimo är överordnad Laura och att hon är i hans makt vilket förstärks av att han spänner fast henne i sängen trots hennes protester, då det blir tydligt att han är fysiskt starkare än henne. När Laura är tillbaka på hennes rum knyter hon åt sitt bälte vilket konnoteras som sexuell avhållsamhet (Bourdieu, 1999, s. 28). Hennes tomma blick uppfattas som att hon mår dåligt över vad som precis hänt.

Objekt och miljö

Lauras vita badrock konnoterar oskuldsfullhet medan Massimos svarta handduk konnoterar ondska och makt (Bergström, 2016, s. 262). Även den andra kvinnan är klädd i svart vilket skapar ett band mellan henne och Massimo, då svart ställs mot vitt i den här scenen.

Massimos bara överkropp och att Laura bara har en badrock på sig ger scenen en sexuell ton redan från första början. När Laura ligger fastspänd i sängen och hennes bröst visas så framställs hon på ett sexuellt sätt där hennes passivitet bidrar till objektifieringen av hennes kropp. Även den andra kvinnan framställs som ett sexobjekt för Massimo då hon är iklädd sexiga underkläder och enbart är där för att ge honom njutning.

Tavlan som föreställer Massimo bredvid ett lejon konnoterar makt eftersom lejonet är djurens konung (Gripsrud, 2011, s. 149). Rummet ser ut att vara ett hotellrum men tavlan på Massimo talar om för tittaren att rummet är hans och att det är han som har inrett det. Därför konnoterar

även tittaren att fastspänningsanordningen i sängen är hans, och att det inte är första gången som den är involverad i hans sexuella aktiviteter.

Språk

När Laura säger ”Maybe I don’t want to stop” konnoteras det som en sexuell invit tillsammans med att hon särar på benen. Det blir dock tydligt genom deras efterföljande konversation att hon inte är intresserad av att ge honom oralsex. Det faktum att hon nämner hans personal konnoterar att den här handlingen är någonting hon anser är under hennes värdighet och som man borde få betalt för. Att hon pratar långsamt konnoteras som en självsäkerhet och när hon insett att hon är inlåst och pratar fortare konnoteras det som en osäkerhet. Det förstärks av att hon även börjar svära när hon beordrar honom att släppa ut henne.

Massimos förklaring om teleskopröret och att han hoppats på att hon skulle göra så konnoterar att det är någonting som han har planerat för och tänkt på tidigare. Lauras ”please” och ”I’m begging you” konnoterar till en vädjan om att Massimo ska sluta, vilket både kan syfta till att han ska sluta reta henne och att hon vill ha sex med honom eller till att han ska sluta röra hennes kropp helt.

Sammanfattning

I scenen blir Massimos våld mot Laura väldigt tydligt. Det kan visserligen tolkas som att det är hon som gör den första sexuella inviten, men när hon inte längre vill tar Massimo till fysiskt våld för att få hans vilja igenom. Han tvingar visserligen inte Laura till oralsex vilket hade varit fysiskt möjligt då hon är fastspänd, men eftersom hon tvingas att se på så blir hon en del av den sexuella akten. Det är Massimos sexuella lustar som är i fokus under hela scenen vilket gör båda Laura och den andra kvinnan till sexobjekt vars syfte är att ge honom sexuell njutning. Att Laura i scenen får en passiv roll trots att hon i allra högsta grad är en del av Massimos sexuella njutning är ett tecken på den manliga blicken (Mulvey, 2013, s. 52). Den manliga blicken syns även på flera andra sätt i scenen, bland annat genom kvinnornas underordning av Massimo och närbilden på när kvinnan torkar av sin mun efter att ha givit Massimo oralsex (Mulvey, 2013, s. 61).

Trots Massimos behandling av Laura finns det tecken på intimitet mellan de två. De har ofta ögonkontakt och Lauras sexuella invit tyder på en förändring i hennes känslor för Massimo. Det kan också konnoteras som en demonstration av hennes sexuella makt eftersom hon sedan

ändrar sig och inte vill ha sex med honom. Lauras blandade känslor för honom blir tydliga när hon är fastspänd i sängen och möter hans blick men vänder bort huvudet. På grund av det här är det även svårt att förstå vad Laura syftar till när hon säger ”please” och ”I’m begging you”, men oavsett så konnoteras det till att det är Massimo som har återtagit den sexuella makten.

Related documents