• No results found

7. Analys

7.5 Scen 4

Detta klipp utspelar sig utomhus. Killarna sitter uppradade på sidan av ett podie som är uppbyggt framför dem. I slutet av podiet sitter två personer som är jury. Juryn består av en deltagare och en modellcoach.

Den ena jurymedlemmen presenterar tjejerna och välkomnar dem in. Killarna applåderar och busvisslar, tjejerna går in på ett led och ställer upp sig på podiet. Tjejerna är klädda i bikinis och höga klackskor.

I den första synken hörs en av de kvinnliga deltagarna. Aina: ”Jag ser inte ut som de andra, jag är inte skitlång eller asvältränad, men jag har i alla fall en skitbra personlighet, en bra utstrålning och jag tänker faktiskt vinna det här, så nu jävlar kör vi”.

I den andra synken berättar Anna-Katarina att hon är sig själv och kommer ta hem tävlingen 100 procent.

En av jurymedlemmarna berömmer tjejerna för att de alla är snygga och har höga klackskor på sig. Han förklarar även att en immunitet står på spel och att vinsten av modelltävlingen är viktig.

Tjejerna filmas uppifrån och ned, samtidigt som man får se hur killarna spanar in tjejerna som står på catwalken.

Anna-Katarina är den första tjejen som går på catwalken medan killarna och juryn applåderar.

Samtidigt som hon går tillbaka får hon beröm från juryn. En av killarna säger att hennes gång var väldigt sexig. Niklas: ”Jag tycker hon är så sjukt sexig alltså”.

Aina går ut på catwalken och flörtar med killarna, alla applåderar och hon får beröm från juryn att hon har utvecklats från ett litet barn som nu vuxit upp.

7.5.1 Bilder och tilltal

I denna scen blandas alla de fyra bildperspektiv som är de vanligaste. Långdistans,

medeldistans, närhet och extrem närhet. Alla olika perspektiv fyller olika funktioner som i denna scen styrker teorin om betydelserna.

Scenens början fylls av långdistansbilder och medeldistans bilder. Bilderna visar miljön, juryn

40 och killarna som sitter bänkade framför podiet. Tjejerna går upp på podiet i en

medeldistansbild som övergår i närbilder och extrema närhetsbilder på deras kroppar och ansikten.

Betydelsen i bilderna gäller även här, då de närbilder som visas uppfattas som intima. De bilder som visas på killarna och juryn visar över lag ett ganska formellt tilltal. Fokus ligger på att visa de kvinnliga deltagarnas kroppar som är klädda i bikinis.

Tjejerna är i fokus betydligt mer än de övriga deltagarna. De båda synkarna med citat är inramade i en närhetsbild som tyder på ett personligt tilltal som innehåller känslor och reaktioner. Ainas citat, om att hennes kropp inte ser ut som de andra tjejernas, innehåller känslor, och Niklas citat, om hur sexig Anna-Katarina är visar på ett personligt tilltal.

Slutligen, över lag i denna scen presenteras tjejerna i betydlig mer närbilder, och killarna i helhetsbilder. Tjejerna visas intimt och killarna formellt. De olika bilderna går lätt att koppla till kvinnlig och manligt, en tjej ska vara känslig och öppen och en kille ska vara tuff och hård. De olika bildvalen och de typiska sätten för könen att vara förstärker varandra.

7.5.2 Genus

Kroppsspråket är betydelsefullt i alla typer av bilder. De manliga deltagarna ler och applåderar både vid tjejernas intåg och även under deras modeshow. De stora handrörelserna vid applåder kan ses som ett uttryck för engagemang och kraft, samt att leendet ger uttryck i engagemang och inbjudan till något bra.

De kvinnliga deltagarna ler och försöker charma killarna och juryn när de går sin catwalk, enligt Goffmans teori om genusschemat går det att se hur de kroppsliga uttrycken som ses som spontana följs av ett färdigt schema. Tjejerna går alltså en spontan gång, men deras leende uttryck ligger till grunden en bestämmelse för hur de ska uttrycka sig i den situationen.

Även deltagarnas sätt att se på varandra i detta klipp går att utläsa. Det finns många sociala koder vad gäller seendekoder. Killarna tittar på tjejerna, och tjejerna tittar på killarna. Skulle inte killarna tittat, kan de uppfattats som att de inte bryr dig. Den betydande tolkningen tittandet har, får mening i hur vi tittar. I detta klipp kan ibland killarnas blickar tolkas som lite opassande, då det gäller att titta på ett så kallat rätt sätt (inte på kroppsdelar).

I klippet syns det tydligt hur mediernas skildringar av könen fortfarande är aktuella. Den typiska kvinnliga stereotypen gör sig väldigt synlig i klippet. Kvinnan har i medierna sedan 1900-talet beskrivits som smal, vacker, sexobjekt osv, vilket speglar hur kvinnorna i detta

41 klipp framställs. Klippet handlar om att de kvinnliga deltagarna ska gå modeller samtidigt som männen sitter nedanför och applåderar och busvisslar när de går på catwalken. Vi kan genom klippet se hur alla tjejerna bär bikinis och höga skor vilket kan tolkas som lättklätt och sexigt. Där igenom blir tjejerna framställda som sexobjekt.

Det typiska feminina genuset märks tydligt i klippet. Vi tolkar modelltävlingen som ett tillfälle där kvinnan måste visa upp sig i lite kläder och imponera juryn med den snyggaste gången. De typiska könsrollerna blir synliga. Kvinnan är bärare av det sexuella och mannen tittar på. Könsrollerna gör sig även synliga då mannen får den position att han sitter och bedömer kvinnan. Kvinnan visar upp sig för mannen. Kvinnan blir genom detta den svaga och mannen den starka. Kvinnan i scenen håller sig till de förväntningarna som finns på en

kvinna, att de ska klä sig feminint, raka benen och underarmarna, vara måna om sitt utseende osv. Även hur kvinnan uppfattas vara blir påtagligt i scenen, förförisk, vänlig och mjuk.

Mannen som visslar och applåderar på kvinnan anses handlingskraftig och stark i sin roll som man.

Den feminina typiska kvinnan blir sig påmind då kvinnan i klippet visar upp sig för mannen, detta kan tolkas som hur det var förr i tiden då kvinnan var underordnad av mannen.

Den historiska bilden av kvinnan och mannen samt vad de representerar är en tradition medierna följer än idag.

7.5.3 Gestaltning

Gestaltningsteorin handlar om hur medierna väljer att gestalta verkligheten på ett visst sätt, i detta klipp gestaltas en modelltävling med fokus på den typiska modellen. Tjejer med sexiga långa ben, smala, snygga, som ska charma killarna och juryn med sin kropp. Det är sättet vi som mottagare uppfattar det som. Tjejerna blir bedömda hur de för sig, hur de går och hur de använder sin kropp. Tjejerna gestaltas som sexobjekt då deras klädsel uppfattas som

utmanande. Kvinnan finns med som ett objekt och den starka gruppen blir juryn och de manliga åskådarna som har makten. Gestaltningar förstärker den stereotypiska kvinnan som förväntas vara smal och snygg. Medierna producerar återigen de föreställningar om vad som är ”kvinnligt”, det vill säga gestaltningen av kvinnan i en liten bikini som är utmanande med sin kropp.

42 7.6 Scen 5, Avsnitt 10 - Sebastian (Casanovan) kommer in som ny deltagare.

Denna scen utspelar sig utomhus vid poolen och Sebastian kommer in som ny deltagare på hotellet med ”Paow”. Alla deltagare går fram och ställer sig i en halvcirkel runt Sebastian och där efter skakar de hand med honom en och en.

Efter att Sebastian har hälsat på alla ställer han sig framför ”halvcirkeln” som deltagarna har bildat runt honom och presenterar sig som hotellets ”casanova”.

Aina berättar i synk att det har varit väldigt tråkigt på hotellet den senaste tiden och mitt i allt dyker Sebastian upp som ny deltagare, vilket hon i synken berättar att hon tycker är kul.

Vid poolen frågor Samir, Sebastian vad som menas med att han är hotellets casanova.

Sebastian: ”det är något som du kanske får märka av”.

Scenen slutar med att Jesper. J berättar i synk om hans egen roll på hotellet och om den nya deltagaren.

7.6.1. Bilder och tilltal

De flesta bilderna i scenen är filmat med ett medeldistansavstånd. Alla deltagarna syns bra men även poolen och miljön är synligt i bakgrunden. Detta på grund av att tittarna ska uppfatta mötet mellan deltagarna, den nya killen och miljön.

Den första bilden som syns i scenen är filmad från sidan då deltagarna har samlats runt Sebastian samtidigt som han går runt och skakar hand med alla. Det klipps även in en bild snett bakifrån Sebastian, så att deltagarnas ansikten syns framifrån. Klippet och bildvalet etablerar att Sebastian är i fokus då alla samlas runt honom och publiken får se det sociala mötet mellan Sebastian och deltagarna.

I synkarna med Aina och Jesper. J är bilderna filmat i närbilder. Detta på grund av att den typ av närbilder är mer personliga och fokus i dessa synkar ligger på vad den aktuella personen har för åsikter och tycker.

7.6.2. Genus

När Sebastian kommer in och möter de (för honom) nya personerna undviker han inte deras ögonkontakt vilket ger ett intryck av att han är artig, teorin säger att vi människor uppfattas

43 som oartiga om vi inte tittar. När han ställer sig framför deltagarna och ska presentera sig själv har han svårt att stå still och ger ett kroppsligt uttryck för att han är nervös. Att vara nervös kan tolkas som ett tecken på sårbarhet och svaghet, vilket går emot den bilden som finns av manlighet. En man ska vara modig och osårbar.

Alla deltagarna samlas runt honom och på grund av att de närmar sig honom uppfattas det som om att de är intresserade av vem han är. Det är en ny kille som kommer in, alltså förväntas han vara på ett speciellt sätt, han ska vara manlig. Han presenterar sig även som hotellets casanova, vilket även ger deltagarna en stereotyp att förhålla sig till, innan de ens lärt känna honom. Deltagarnas nyfikenhet handlar förmodligen om att identifiera vem han är och där med även hur manlig han här. Den hegemoniska maskuliniteten är något som formats inom en kultur av en dominant grupp och på Paradise Hotel är linjerna för att vara manlig redan satta. Detta innebär att när Sebastian kommer in som ny deltagare, kan deltagarna med hjälp av den hegemoniska strukturen på hotellet identifiera hur han lever upp till dessa.

Aina berättar i sin synk att hon tycker att det är kul att en ny kille kommit in och att han ”är rätt så snygg också”. Hon säger detta med ett leende på läpparna vilket är ett tecken för glädje och det tolkas som att hon är väldigt nöjd. Detta ger även ett intryck av att utseendet spelar rätt stor roll i ett första möte.

I Jesper. Js synk hävdar han att det bara finns en casanova på hotellet och det är han inte Sebastian. Det är ett typiskt manligt beteende att vilja hävda sig och visa vem som äger makten. ”Han får ju tro det och ha sin makt och göra vad han vill, men jag vet ju vem som är casanovan på riktigt i Paradise Hotel, hehehe”. Jesper. J påstår med sitt citat att Sebastian gärna får ha sin makt och tro att han är casanovan, men hävdar att det egentligen är han själv (Jesper. J) som är den riktiga casanovan på hotellet.

Aina ser positivt på att det har kommit in en ny kille och Jesper. J ser det negativt, då han inte vill att det ska komma in någon och ”ta hans plats” som hotellets casanova. Detta kan vara ett tecken på att Jesper. J på något sätt känner sig hotad av en ny kille då Sebastian uppskattas av de kvinnliga deltagarna. Att ha makten är någonting som anses vara typiskt manligt och det kan tolkas som att Jesper. J inte vill förlora den maktposition som han hävdar att han har.

44 7.6.3. Gestaltning

I den här scenen gestaltas ett möte mellan en grupp och en ny person. Sebastian framställs som en ny och trevlig kille som är lite nervös över att träffa en stor grupp med nya människor.

Han presenterar sig även som hotellets casanova, men på grund av scenens begränsade innehåll gestaltas han inte som en casanova i denna scen.

De kvinnliga deltagarna, gestaltas i det här klippet som nyfikna och intresserade av den nya personen som kommit in. Aina bekräftar detta ytterligare i hennes synk där hon berättar att hon tycker att han är snygg. Det gestaltas som att hon har fått ett intresse för Sebastian på grund av hans utseende. Några av de manliga deltagarna gestaltas som ifrågasättande till den nya deltagarens roll som casanova. Det styrks i Jesper. Js synk och Samirs fråga; ”casanova, vad menas med det då?”.

7.7 Scen 6, Avsnitt 10 – Killarna och tjejerna diskuterar Sebastians kropp.

Scenen börjar med att killarna anländer till ett större rum på hotellet. Killarna visar Sebastian runt och när de kommer in i rummet berättar Samir att det är här de brukar ”käka”.

Alla killarna går runt i enbart shorts/badbyxor utan någonting på överkroppen, förutom Sebastian som har en t-shirt på sig. De stannar till i matsalen och Jesper. F, uppmanar Sebastian att ta av sig sin tröja för att se hur hans kropp ser ut.

I synk berättar Sebastian att den han fått bäst intryck av är Jesper. F, på grund av att han skämtar hela tiden.

Grabbarna skojar med varandra och kollar på varandras kroppar. Samir berättar i synk om vad han tycker om den nya deltagaren ”casanovan”.

Scenen fortsätter med att tjejerna sitter inne på ett av hotellrummen och diskuterar Sebastian och hans utseende. De säger att har ett väldigt exotiskt utseende och Mia säger att hon gillade hans överkropp, speciellt armarna och axlarna. Aina säger att hon kan tänka sig att hångla med honom och de andra tjejerna börjar skratta. Aina berättar därefter i en synk att det inte är så svårt att charma henne.

45

”Paow” berättar för de andra tjejerna att Sebastian har sagt att hans typ av tjej ska vara kurvig.

I synken efter berättar Aina vad hon tycker om Sebastians utseende. Samtidigt visas bilder i bakgrunden där Sebastian hjular på stranden.

7.7.1 Bilder och tilltal

Bilderna i denna scen fokuserar mycket på den maskulina kroppen. När Sebastian tar av sig sin tröja och visar sin kropp för de manliga deltagarna syns det i medeldistansbilder. Dessa bilder visar tydligt killarnas reaktioner när Sebastian visar sin överkropp.

Medeldistansavståndet används ofta för att visa den sociala interaktionen mellan personer.

När tjejerna diskuterar Sebastians kropp används även då medeldistansbilder. Bilderna visar att tjejerna sitter inne på ett hotellrum och diskuterar och genom medeldistansavståndet syns det hur alla tjejerna integrerar och diskuterar med varandra. Även en närbild används i tjejernas diskussion för att visa Ainas reaktion när ”Paow” berättar vilken typ av tjej som Sebastian gillar.

Synkarna med Sebastian, Samir och Aina syns i halvbilder. Detta för att förmedla en mer personlig känsla av deras åsikter och tankar.

7.7.2 Genus

I början av scenen ber Jesper. F, Sebastian att ta av sig sin tröja för att visa sin kropp. När Sebastian har gjort det kommenterar Jesper. F ”Jag visste det, att det skulle komma in någon fit, nu får man hålla in magen igen”. Detta tolkas som om att idealet för en snygg kropp är att se ut som Sebastian som har synliga magrutor och muskulösa armar, vilket är ett tecken på att han är vältränad. Jesper. F kommenterar att han måste dra in sin mage, detta för att se mer ut som Sebastian och även för att leva upp till den bilden av hur en maskulin kropp ska se ut. Att vara vältränad och ha muskler är något som anses vara manligt och Jesper. Fs kommentar tolkas som om att han på något sätt måste förändra sin kropp för att vara mer manlig och se mer maskulin ut.

Samir berättar sedan i sin synk om Sebastian: ”Han var skön, jävligt grym kropp faktiskt, inte speciellt charmig”, sedan säger han: ”Jag är fan mycket charmigare än den där killen alltså”.

Detta tyder på att även Samir lagt märke till att Sebastian har en väldigt vältränad och maskulin kropp, därefter påstår han att han är charmigare än Sebastian. Att Samir påstår sig

46 vara charmigare än Sebastian, kan vara ett tecken på att han känner sig hotad på grund av Sebastians kropp. Samir hävdar därför sig själv genom att säga att han är charmigare än Sebastian. Att hävda sig är en typiskt manlig handling och på grund av att Samir känner sig hotad av Sebastians utseende måste han försvara sig själv för att visa att även han är manlig och ”bättre” än Sebastian.

När ”Paow” berättar för tjejerna att Sebastian gillar kurviga tjejer kommenterar Aina: ”Nice”.

Detta tolkas som om att hon tycker att det är bra att han gillar lite mer kurviga kvinnor. En stereotypisk kvinna ses ofta som smal, Ainas reaktion tolkas som att hon tycker det är skönt att inte behöva leva upp till den smala stereotypiska kvinnan.

I synk berättar Aina att hon ganska lätt kommer att kunna bli ”omkullcharmad” av Sebastian.

Aina: ”För mig så ska det nog inte bli så svårt att bli omkullcharmad, tror jag”.

Aina förväntar sig därmed att bli charmad av den nya killen och anspelar på att det är mannen som bör ta första steget. Att Aina själv skulle göra något och ”ta första steget” är ingenting som det reflekteras över i scenen. Detta kan kopplas till att hon ser sig som den typiska bilden som finns om att kvinnan är underordnad mannen och att det därmed är mannen som bör ta initiativet, då det är han som vanligtvis innehar makten.

Aina berättar även att hon tycker att Sebastian ser ut som en superhjälte. ”Han ser ju ut som någon sorts superhjälte, det tror jag att han är i alla fall”. En hjälte är ofta en stereotyp som mannen brukar kopplas till i medier. Den stereotypiska hjälten utgår från bilden av den store och starke mannen.

7.7.3 Gestaltning

Denna scen fokuserar främst på Sebastian och hans kropp. Hans vältränade och muskulösa kropp gestaltas som ett ideal för hur en manlig kropp ska se ut, som både eftersträvas av killar och uppskattas av tjejer. Detta stärks av Jesper. Fs kommentar om att han måste ”dra in magen” och att både Mia och Aina uttalar sig positivt om hans kropp och utseende.

I och med att Aina även berättar att hon tycker att Sebastian ser ut som en superhjälte, bekräftar hon att han även gestaltas som osårbar, stark och modig, då det är stereotypiska egenskaper hos en manlig superhjälte.

Kvinnorna gestaltas i scenen som väldigt intresserade av muskulösa och vältränade män. Aina är den tjejen som utmärker sig mest i tjejernas diskussion, hon förväntar sig att bli charmad av

47 den stora, starka mannen och gestaltas därför som passiv då hon väntar sig att mannen ska ta det första steget.

7.8 Scen 7, Avsnitt 14 – Diskussion i poolen.

Denna scen utspelar sig i poolen, längst ut vid poolkanten hänger tre manliga deltagare och en fjärde deltagare simmar ut emot dem. De tre deltagarna Jesper. J, Niklas och Jesper. F som redan befinner sig vid poolslutet småpratar med varandra om Samir. Niklas: ”undra hur han löser det här idag, det ska bli jävligt kul att se”.

När den fjärde deltagaren Samir når de andra deltagarna uppstår en hetsig diskussion om en händelse som skett dagen innan. Samir står vid poolens ena sida, och de andra tre står tätt ihop på den andra sidan.

Samir börjar skrika om att han inte ville att det som hände igår skulle hända, och skyller på att det är de andra killarnas fel. De andra killarna undrar varför han gjorde det han gjort, och Samir berättar att det skedde för att de triggade honom till det.

Niklas: ”Om du gillar Anja så mycket finns det ju inte på karta att du skulle rört någon annan tjej”. Diskussionen fortsätter med att Niklas förklarar för Samir att han tycker Samir ska njuta

Niklas: ”Om du gillar Anja så mycket finns det ju inte på karta att du skulle rört någon annan tjej”. Diskussionen fortsätter med att Niklas förklarar för Samir att han tycker Samir ska njuta

Related documents