• No results found

7. Analys

7.2 Scen 1

Scenen utspelar sig utomhus, alla bilder är tagna i djungeln, vid stranden och på hotellet.

Alla tio deltagare visas i korta sekvenser iförda badbyxor och bikinis. Alla deltagare berättar vad de förväntar sig av de andra deltagarna och av hotellet.

Händelseförloppet i scenen kan kort beskrivas med dessa bilder i följd: Scenen börjar med Niklas som reser sig ur vattnet, följt av Björn som står och smörjer in sig i olja, Evelina som står vid en surfingbräda, Jesper. J som kommer gående genom djungeln, Anna-Katarina som slår iväg en vattenballong, Samir som står och poserar med öppen skjorta på en brygga, Magdalena som dyker upp ur vattenbrynet, Jesper. F som kommer gåendes emot kameran, Emelie som ligger ner på stranden, Aina som sitter och poserar på en stol. Samtidigt som bilderna rullas hörs vissa deltagare prata om Paradise Hotel och förväntningarna de har.

I den första synken, berättar Aina om hur hennes drömkille ska se ut. Klippet med Aina

33 blandas med klippbilder på de deltagare som passar in på utseendebeskrivning av hennes drömkille.

I den andra synken beskriver Björn hur den perfekta tjejkroppen ska vara. Synken blandas med bilder på två kvinnliga deltagare som står och poserar i bikini på stranden med vattnet i bakgrunden.

I den tredje synken beskriver Samir den dröm tjej han ska leta efter på hotellet.

Alla deltagare syns i olika konstruerade bilder scenen igenom. Alla deltagare, killar som tjejer är lättklädda.

7.2.1 Bilder och tilltal

I en bild går det att tyda betydelse i allt från kroppsretorik till val av vinklar och avstånd. Alla dess komponenter bidrar till bilden tittaren ser. Betydelser som uttryck, kroppshållning och blickar skapar det betydelsefulla i en bild. Retoriska komponenter som är avgörande i det vi ser.

Hela scenen är uppbyggd med bilder, synkar och musik. Bilder på deltagarna blandas med ljudsynkar och ljudsynk med bild.

Denna scen är fylld med medeldistans, närhet och extrema närhetsbilder. Val och avstånd i bilderna har olika betydelser. Medeldistans visar personen och miljö lika mycket, närbilden visar personens huvud och skuldror och den extrema närheten fokuserar på personens ansikte i detalj.

I denna presentationsscen är det betydligt mer närbilder, vilket av bildens betydelse kan tolkas som intima bilder, bilder med känslor och reaktioner. Bilderna fokuserar på deltagarnas ansikten, kroppar och rörelser.

7.2.2 Genus

Kroppsspråket är generellt det språk som känslotillstånd lättast förmedlas på. De uttryck människor ger påverkar uppfattningen av bilden. Betydelselösa rörelser kan även de betraktas som diverse uttryck. Poser och rituella tecken som leendet har betydelse. Scenen innehåller mycket poserande, vilket är ett sätt att uttrycka sig. Det inlärda sättet att uttrycka sig på reproduceras om och om igen. Poseringen av kroppen, både för de manliga och kvinnliga deltagarna är medvetna uttryck som är genusbundna. De kvinnliga deltagarna poserar sexuellt, och visar upp sig på det sättet som de förväntas göra. Både mannen och kvinnan har otaliga

34 förväntningar på att vara på ett visst sätt, både utseendemässigt och beteendemässigt.

Kvinnorna i denna scen poserar sexigt i bikinis stående och liggandes. De feminina grunderna för hur en kvinna ska se ut och uppfattas gör sig synliga och tolkas som den typiska kvinnliga stereotypen, sexobjektet. Kvinnans roll som är kulturellt skapad, innebär att om du som kvinna lever upp till hur en kvinna förväntas vara inom den kulturen som är aktuell – känner du sig som kvinna väldigt naturlig. Dagens kultur bestämmer vad som definieras som kvinnligt.

Männen i denna scen poserar även de, lättklätt i endast badbyxor. Den typiska bilen av en man är genomsyrad i hela scenen. Den stereotypa mannen med stora muskler och tatueringar.

Alla killar i scenen har antingen stora muskler eller tatueringar. Den stereotypa ”badboyen”

gör sig synlig.

Det första citatet sägs av deltagaren Aina som beskriver hennes drömkille utseendemässigt, med ”mörkt hår, långt hår och tatuerad”. Det andra citatet kommer från deltagaren Björn, som handlar om hur en tjej ska se ut, ”hon ska ha höfter, rumpa och hela den formen”. Det tredje citatet från deltagaren Samir handlar om hur hans drömtjej i Paradise Hotel ska se ut, ”hon ska vara blond, kort och med stor rumpa”.

Alla dessa tre citat från deltagarna präglas av kroppsideal och utseende. Både kvinnans bild av mannen och mannens bild av kvinnan passar in i de olika koder som finns för det feminina och maskulina.

I scenen tolkas både kvinnan och mannen som bärare av det sexuella, dock är fortfarande bilden på en kvinna i lättklädda kläder mer sexuellt laddad och utmanande än en man med muskler och badbyxor.

De kvinnliga deltagarna uppfattas och tolkas som de förväntas vara, smala, snygga, sexiga samtidigt som männen ger en bild av den manlighet som förknippas med den stereotypiska mannen, stor och stark. Mediernas bild av könen gör sig tydlig i hur en kvinna gentemot en man ska se ut.

7.2.3 Gestaltning

I denna scen gestaltas en presentation av deltagarna som är med i Paradise Hotel. Växelvis visas bilder på alla tio deltagare, endast iklädda bikinis och badbyxor – i enstaka bilder visas deltagare i en öppen skjorta eller tröja. Sättet vi som mottagare uppfattar deltagarna beror på bilden vi får se. De kvinnliga deltagarna gestaltas i små badkläder, långt utsläppt hår,

35 sminkade, blöta av vatten, poserande på en strand eller i vattnet. De gestaltas som det typiska sexobjekt som är skapat av medierna. Männen gestaltas som den stereotypa mannen med tatueringar och muskler. Deltagarna passar väl in i de fördomar som finns om det socialt konstruerade könet.

Related documents