• No results found

Scenariourval

In document Linjenätsutredning i Täby kommun (Page 51-54)

5. Omloppskonstruktion

6.1. Scenariourval

Grundtanke med projektet är att samla in tre scenarioförslag, ett från SLL Trafikförvaltningen, ett från Täby kommun och slutligen ett från författaren. I och med att avtalet med den nuvarande entreprenören (Arriva) är ett nettoavtal där Arriva får ersättning per passagerare, anser Täby kommun att åtgärdsplanering såsom linjeomdragningar ligger på Arrivas bord. Täby kommuns roll i sammanhanget är att ansvara för den långsiktiga utvecklingen av infrastrukturen i kommunen, snarare än detalj- och åtgärdsplanering. Konsekvensen av detta blev att endast två förslag kunde tas fram: SLL Trafikförvaltningens och författarens eget.

Baserade på resultaten från VISUM blev det slutgiltiga valet att fortsätta med författarens eget förslag av flera anledningar, som redovisas i avsnitt 3.4. Linjedragningen i förslaget är:

 605: Täby centrum – Åkerby – Myrängsvägen – Gribbylund C – Åkerby – Täby centrum  612: Danderyds sjukhus – Enebyberg – Täby centrum – Hägernäs station

 615: Danderyds sjukhus – Grindtorp – Täby centrum – Galoppfältet – Löttingelund - Arninge

6.2. Tidtabellskonstruktion

Tidshorisonten för detta projekt är satt till idag, vilket betyder att kollektivtrafikens utbud (turtäthet) och resenärernas efterfrågan är på samma nivå som idag. Vid omdragningar av linjenät är därför målet att i möjligaste mån behålla samma utbud som dagens nät, om än med andra avgångstider. De linjer som har fått flest avgångar förskjutna är 611 och 613. Syftet förskjutningarna är för att kunna sprida ut avgångstiderna mellan linjer 611, 612 och 613 som alla trafikerar samma väg mellan Danderyds sjukhus och Enebyberg. På grund av att 611 trafikerar med 20 minuters trafik och 612 med halvtimmestrafik på lördagar och söndagar uppstod problemet att en gång per timme har 611 och 612 samma avgång- och ankomsttider i Danderyds sjukhus. Detta problem kan åtgärdas delvis om tunnelbanans linje 14 får 5 minuters trafik även på söndagar. I dagsläget måste all helgtrafik utgå ifrån att tunnelbanans stomtrafik, d.v.s. 10 minuters trafik till och från Fruängen, eftersom tågen med slutstation Liljeholmen inte går på söndagar.

Linje 618 har även fått justeringar i avgångstider för att kunna bilda jämn trafik mellan Grindtorp södra och Danderyds sjukhus och omvänt i rusningsriktning.

Från tidtabellskonstruktionen kan det konstateras att såsom avgångs- och varvtiderna ser ut idag är det svårt att samordna 611 och 612 kvällstid. Problemet ligger i att vid kvartstrafik på tunnelbanan är grundutbudet att varannan avgång ska ha anslutning med 610 och varannan med 611, detta för att båda linjer trafikerar större delen av Täby kyrkby. Detta betyder att linje 612 måste ha anslutning med samma tunnelbaneavgång som 610 har. Körtidsmässigt är detta inget problem, utan problemet dyker upp i Hägernäs där anslutningen till Roslagsbanan spricker. För att anslutningen med Roslagsbanan ska bibehållas måste 612 avgå på samma minuttal som 611, vilket är ett misslyckande i projektet då man har misslyckat med att sprida ut avgångarna mellan Danderyds sjukhus och Enebyberg (vilket är ett av syften med att bryta linje 604). Detta problem är inte alls omfattande på

42 vardagar, vilket gör att speciallösningar har använts på de få avgångar som är drabbade. För helgtrafik är problemet betydligt större och lösningen som valdes innebär att samordningen av busstrafik mellan Danderyds sjukhus och Enebyberg prioriteras före passningen med Roslagsbanan i Hägernäs. Motiveringen till detta beslut är för att problemet finns kvällstid, där majoriteten av resenärerna åker från innerstaden och inte tvärtom. Passningen med Roslagsbanan i Hägernäs kräver att resenären åker samma tunnelbaneavgång från T-Centralen som resenäraren behöver för att hinna med linje 612. Slutsatsen blir därför att det inte föreligger någon ökning i restid genom att åka 612 från Danderyds sjukhus samtidigt som alternativet leder till ett byte mindre.

Linje 615 fungerar väldigt bra tidtabellsmässig. Ett potentiellt problem är det höga antal ändhållplatser som linjen har. I förslaget har linjen Täby centrum, Löttingelund, Saluvägen och Lövsättra vägskäl som ändhållplats, vilket kan uppfattas som förvirrande för resenärer. Anledningen till att det finns så många ändhållplatser är för att Arninge (Saluvägen) är en handelsplats som inte kräver busstrafik utanför butikerna öppettiderna (och därför vänder bussarna i Löttingelund under de tiderna). Lövsättra vägskäl betjänar samhället Lövsättra och det går några få avgångar per dag dit. Linje 615 i sin helhet kräver endast timmestrafik på helger, vilket gör att varannan avgång måste vända redan i Täby centrum, eftersom sträckningen mellan Täby centrum och Danderyds sjukhus kräver halvtimmestrafik. En lösning till detta kan vara att införa styv halvtimmestrafik till Arninge även på helger på bekostnad av linje 605. Linje 605 fungerar då som en ren matarlinje som har timmestrafik under helgen. Bytet av linjesträckningen mellan Täby centrum och Gribbylund (linje 605 trafikerar Åkerby och 615 trafikerar Galoppfältet istället) gör att båda linjer för en restidsförkortning med några minuter.

6.3. Omloppskonstruktion

Vid konstruktionen av omlopp delas projektet till två större områden där fordon byter linjenummer och tidsregelerar: Danderyds sjukhus och Täby centrum. Vändningarna i Danderyds sjukhus ligger på cirka 5-6 minuter på vardagar och cirka 10-15 minuter på helger. I de fall där det inte finns någon ledig avgång i närheten körs fordonet tomt till ett annat ställe. På vardagar upplevdes inte detta som ett problem och antalet tomkörningar begränsades nästan enbart till och från Lövsättra, utöver turerna till och från garagen.

De linjer som har Täby centrum som ändhållplats har varvtid på strax under 30 minuter eller 60 minuter. Detta är väldig gynnsam för samtliga dagtyper, eftersom turtätheten för busslinjerna med utgångspunkt i Täby centrum är också antingen halvtimmes- eller timmestrafik. Undantagen är rusningstid då det körs med 20 minutertrafik med hänsyn till Roslagsbanans tider. Konsekvensen av detta är att fordonen är tursatt på en linje större delen av omloppen, vilket är bra ur ett ekonomiskt perspektiv. Enda linje som har en varvtid över 30 minuter är 617, vars varvtid ligger på cirka 35-40min. Som en konsekvens måste omloppet på 617 tidsreglera uppemot 25 minuter i Täby centrum. Linjen som kräver mest resurs är linje 616 dagtid när varannan avgång fortsätter från Erikslund till Täby kyrkby. Förlängningen till Täby kyrkby tar en halvtimme extra tur och retur, vilket gör att turerna som vänder i Erikslund måste tidsreglera i Erikslund ungefär en halvtimme. Det finns för närvarande inget bättre alternativ såsom tomkörning tillbaka till Täby centrum, eftersom vinsten med en extra tomkörning är väldig låg, speciellt med hänsyn till Täby centrums samtrafiktider; även vid en tomkörning hade fordonet troligen hamnat i samma avgångskanal som om den hade gått i trafik till Täby centrum en halvtimme senare.

43 Linje 615 har ett antal turer som fortsätter till Lövsättra alla dagar under veckan. Konsekvensen av denna förlängning är att för att hålla kvar styvheten i tidtabellen missar den ankommande 615 sin avgång från Lövsättra och måste därför tomköras till ett annat ställe medan ett annat fordon måste täcka för avgången från Lövsättra. Detta blev emellertid aldrig något större problem, eftersom dessa turer täcktes främst av ut- och ingående fordon.

Ett oväntat resultat under omloppskonstruktionen är tomkörningarna från Danderyds sjukhus till Täbygaraget under eftermiddagsrusning runt 17-tiden. Det råder ingen tvekan att rusningsriktningen är från Danderyds sjukhus och norrut men ändå resulterade upplägget i ganska många tomkörningar i rusningsriktningen. En möjlig förklaring till detta resultat kan vara den mänskliga faktorn. Eftersom omloppen ritas för hand är det möjligt att det går ett fordon tomt till Danderyds sjukhus för att täcka en avgång som kunde ha täckts av ett fordon som kör linjetrafik ner till Danderyds sjukhus. Hade mer tid funnit till hands finns det stor potential att optimera och justera omloppen.

Under morgonrusning går det åt ett 10-tal fordon som endast kör en avgång på t.ex. linje 611 från Täbyvägen till Danderyds sjukhus. Denna effekt är svårt att motverka eftersom linjen kräver treminuterstrafik under rusningens maxtimme.

Totalt går det åt 99 fordon på vardagar, 33 på lördagar och 27 på söndagar. Fordonstimmar sett går det åt 969 fordonstimmar på vardagar, 411 på lördagar och 371 på söndagar.

44

In document Linjenätsutredning i Täby kommun (Page 51-54)

Related documents