• No results found

3. Scenarioutredningar

3.3. Eget förslag

3.3.1. Urval

Skallkraven som är aktuella för detta projekt är:

1. Linjerna skall ha ungefär samma turtäthet (utbud) som 604H/V har idag. Detta för att förenkla för passagerarna, som slipper i möjligaste mån åka en avgång som slutar halvvägs. 2. Linjerna skall helst ha en naturlig ändhållplats utöver Täby centrum. Med ringlinjer kan vissa

svårigheter uppstå vad gäller tidsreglering och samordning med övriga busslinjer på gemensamma stråk.

24 3. Linjerna skall helst inte ha en körtid längre än cirka 25 minuter. Längre körtid än så kommer att göra det mindre attraktivt att åka linjerna hela vägen till och från Danderyds sjukhus (cirka 15 minuter från Täby centrum).

4. Linjerna i sin helhet (d.v.s. 604s delar inräknat) skall inte ha för stora omvägar. Större omvägar leder till ökad restid vilket gör linjerna mindre attraktiva.

5. Linjerna i sin helhet (d.v.s. 604s delar inräknat) ska uppfylla ett behov. Finns det redan en annan busslinje som trafikerar principiellt samma väg och har samma upptagningsområden skall resurserna läggas på andra linjer.

Linjer som i dagsläget har Täby centrum som ändhållplats eller passerhållplats redovisas i tabellen nedan. Nattlinjer är ej aktuella i denna studie.

Linje Linjesträckning

605 Täby centrum – Gribbylund – Täby centrum

612 Täby centrum – Hägernäs

614 Täby centrum – Skarpäng – Täby centrum

615 Täby centrum – Gribbylund – Arninge

616 Täby centrum – Täby kyrkby

617 Täby centrum – Hägernäs – Täby centrum

619 Täby centrum – Näsbypark – Täby centrum

627 Kista centrum – Arninge

684 Täby centrum – Upplands Väsby station

Tabell 17 Linjer som i dagsläget trafikerar Täby centrum. Nattlinjerna är ej inräknade i tabellen.

Linjerna i tabell 17 utvärderas sedan mot de fem skallkraven och övriga kommentarer läggs också till vid behov. Samtliga uppfyllda krav ifylls med ”Ja” och övriga ej uppfyllda krav betecknas ”Nej”. Denna sammanfattning görs i tabellen nedan.

En allmän kommentar som gäller för samtliga linjer nedan med undantag för 627 och 684 är att det råder timmestrafik på sön- och helgdagar, medan 604 har halvtimmestrafik.

Linje 1 2 3 4 5 Kommentarer 605 Ja Nej Ja Ja Ja

612 Ja Ja Ja Ja Nej Linjen har i dagsläget bra passning med Roslagsbanan i Hägernäs, vilket gör det möjligt för resenärer att åka med Roslagsbanan och sedan byta till 612 för resenärer till Hägernäs strand.

614 Ja Ja Ja Nej Nej För resenärer från Danderyd sjukhus är det närmare att åka via Enebybergsvägen. Linje 613 har utökats till att även trafikeras under lågtrafik på vardagar, vilket skapar direktförbindelser från Danderyds sjukhus. Enbart stråket igenom Ellapark motiverar inte direktförbindelse till Danderyds sjukhus, dels p.g.a. den marginella restidsvinsten.

615 Ja Ja Ja Ja Ja Enstaka avgångar fortsätter till Lövsättra, vilket förlänger körtiden med cirka 12 minuter. I dagsläget saknas direktförbindelse mellan Löttingelund samt norra Gribbylund och Danderyds sjukhus.

616 Ja Ja Ja Nej Nej För resenärer från Danderyds sjukhus är det närmare att åka via Enebybergsvägen. Linjen trafikerar till största del samma väg som 611 mellan Turebergsvägen och Täby kyrkby, vilket gör det onödigt att dra ytterligare en linje från Danderyds sjukhus.

617 Ja Nej Ja Nej Ja För resenärer från Danderyds sjukhus är det närmare att åka antingen med 629 eller Roslagsbanan.

619 Ja Nej Ja Nej Nej För resenärer från Danderyds sjukhus är det närmare att åka direkt till Roslags Näsby trafikplats. Åker linjen via Täby centrum måste den

25 trafikera Enebyberg och det blir en stor omväg.

627 Nej Ja Ja Ja Nej Går ej på sön- och helgdagar. För krav 2 avser delsträcka Täby C – Arninge.

684 Nej Ja Nej Ja Nej Går endast rusningstid vardagar. Tveksamt att efterfrågan finns övriga tider på dygnet samt på helger.

Tabell 18 Sammanfattning över möjliga kandidater för förlängning till Danderyds sjukhus.

Från urvalsprocessen (tabell 18) är det tydligt att linje 615 uppfyller samtliga krav vilket gör att den kvalificeras till nästa urval. Linje 605 och 612 har fått ett nej vardera och även dessa går vidare. Linjer 614 och 616 förkastas som kandidat eftersom områdena som dessa linjer betjänar trafikeras redan av direktlinjer från Danderyds sjukhus under större delen av trafikdygnet, vilket gör att resurserna bör läggas på annat håll. Linje 617 är i dagsläget en ringlinje vilket gör att det blir svårt att kunna tidsreglera i Hägernäs (troligen Pilotvägen). Utöver det är linje 617s linjesträckning för långt för att det ska vara en ringlinje från Danderyds sjukhus (cirka 70-75 minuter varvtid).

Både linje 617 och 619 har problemet att det råder tveksamheter om huruvida det innebär restidsbesparing för resenärer vid en eventuell förlängning till Danderyds sjukhus. Områdena i Hägernäs betjänas redan av bl.a. linje 629 och Roslagsbanan, vilket innebär betydligt snabbare resor än med 617, som beräknas ta cirka 30 minuter mellan Hägernäs och Danderyds sjukhus. Anledningen är för att den måste trafikera Grindtorp eller Enebyberg istället för att använda motorvägen.

Näsbyparks geografiska placering gör det svårt att koppla 619 med 604. För att betjäna Grindtorp och Täby centrum måste linjen antingen åka via Enebyberg, eller göra en extra omväg till Tibbleskolan innan den åker tillbaka mot motorvägen. Den första varianten gör linje 691 redan men eftersom linjen endast går nattetid är kan det anses vara acceptabel för en annars relativ stor omväg. Att åka Näsbypark – Grindtorp – Täby centrum – Grindtorp – Danderyd sjukhus är inte heller aktuell eftersom det skulle innebära en omväg på cirka tio minuter för resenärerna som ska åka till Näsbypark.

Linje 627 trafikeras för närvarande inte på sön- och helgdagar och därför är det diskutabelt huruvida behovet är tillräckligt starkt att trafikera stråket med halvtimmestrafik som inte har haft söndagstrafik tidigare. Linje 684 förkastas direkt eftersom den trafikeras endast under rusningstid.

Linjerna som är kvar är 605, 612 och 615. Linje 605 körs i dagsläget som en ringlinje i Gribbylund utan någon ändhållplats medan linje 615 trafikerar ungefär hälften av hållplatserna 605 trafikerar och linjen fortsätter sedan vidare mot Löttingelund och Arninge. Under rusningstid finns även linje 609 som trafikerar 605s samtliga hållplatser och går direkt till Danderyd sjukhus. Övriga tider har linje 610 hållplatser på utkanten av Gribbylund och denna linje trafikeras med minst halvtimmestrafik större delen av trafikdygnet med direktförbindelse till Danderyds sjukhus. Löttingelund samt Norra Gribbylund har för närvarande inga direktförbindelser mot Danderyds sjukhus.

Figur 13 Befintligt linjenät i Gribbylundsområdet. (Källa:

26 Det är inte aktuellt att välja båda 605 och 615 eftersom beslutet fallerar på krav 5 (att linjerna har ungefär samma upptagningsområde). Linje 605 är i sammanhanget en renodlad matarlinje som matar till och från Roslagsbanan i Täby centrum. Linje 615 har lite längre linjesträckning och har potentialen att bli en mer regional linje, eftersom den kan tänkas användas av resenärer i Gribbylund som vill till Arninge för att handla, utöver att enbart fungera som matarlinje till Roslagsbanan. Vidare täcker 615 flera områeden än 605 gör, vilket styrker tesen att 605 är av mer lokal karaktär och fungerar som matarlinje. Med resonemanget i detta stycke förordar därför en förlängning av linje 615 till Danderyds sjukhus istället för linje 605.

Den linje som återstår är linje 612, vilket i dagsläget fungerar som en direktlinje mellan Täby centrum och Hägernäs strand. Linjen har i dagsläget två syften, att fungera som matarlinje till Hägernäs station för boenden i Hägernäs strand men också att erbjuda dem en direktförbindelse till Täby centrum utan att trafikera lokalgatorna i Viggbyholm.

En förlängning av linjen innebär troligen inte att boenden i Hägernäs strand kommer att välja denna linje i första hand framför 629 alternativt Roslagsbanan för resor mot Stockholm. Anledningen är för att linjen kommer att ta längre tid att åka. Det kommer dock att utan tvekan att ge flera förbindelser än vad som erbjuds idag för att resa mellan Stockholms innerstad och Hägernäs strand.

Eftersom linje 615 har längre körtid än 612 idag är det viktigt att 615 får den genare linjesträckningen av de två (via Grindtorp alternativt Enebyberg) till Danderyds sjukhus, d.v.s. via Grindtorp. Linje 612 får linjesträckningen via Enebyberg. Både linje 612 och 615 har i dagsläget timmestrafik på sön- och helgdagar. Med denna utgångspunkt beräknas att hälften av avgångarna att vända i Täby centrum på sön- och helgdagar.

För att göra linje 615 ännu rakare kommer den också att byta linjesträckning med 605 igenom Åkerby och Gribbylund. Detta görs för att 615 ska slippa köra tillbaka mot Roslags Näsby för att trafikera Åkerby. Denna åtgärd beräknas spara någon minut under den dimensionerande timmen. Den görs främst för att göra det enklare för resenärerna att förstå linjesträckningen, då det kan dels skapa förvirring när en linje med olika destinationer trafikerar samma hållplatser flera gånger men det kan också upplevas som att linjen tar en omväg. Det senare konstanterande kan göra att den upplevda restiden ökar.

Slutligen, eftersom linje 615 kommer att ha relativt styva avgångar jämfört med dagsläget kommer linje 605 i detta scenario att alltid trafikera Myrängsvägen först, detta för att förenkla linjenätet ytterligare för resenärer. Nackdelen med denna ändring är att resenärerna från Myrängsvägen alltid kommer att få åka via Gribbylunds centrum jämfört med dagsläget då linjen byter riktning klockan 12, men samtidigt kommer bussen att alltid passera Myrängsvägen först från Täby centrum sett.

In document Linjenätsutredning i Täby kommun (Page 33-36)

Related documents