• No results found

Semistrukturerade intervjuer

För att ta reda på om våra koncept anses uppmärksammande, intresseväckande och tydliga genomfördes semistrukturerade intervjuer där deltagarna guidades till berörda ämnen men uppmanades till fria tankar. Frågorna som användes under intervjuerna går att finna i Bilaga 3. För att ta reda på om frågorna var enkla att förstå och lätta att svara på gjordes en

pilotintervju med en person från målgruppen. Av pilotintervjun framgick att alla frågor utom en ansågs enkla att förstå och svara på. Den frågan som inte fungerade formulerades om. Därefter genomfördes fem semistrukturerade intervjuer med personer tillhörande

målgruppen i åldrarna 20–50 år. Innan intervjuerna startades informerades deltagarna kort om syftet med undersökningen samt deras anonymitet i studien och att de fick avbryta intervjun när de ville. De fick även medge samtycke om att spela in och anteckna intervjun. För att ta reda på om/hur väl deltagarna kände till Hand In Hand sedan innan ställdes även en fråga om det. Där framkom att tre respondenter kände till Hand in Hand sedan innan, men endast grundläggande. Resterande två kände inte till organisationen. För att alla skulle ha samma förutsättningar inför intervjun presenterades organisationen lite kort för alla.

Respondent A B C D E

Ålder 48 24 23 27 44

Kön Man Kvinna Kvinna Man Kvinna Tabell 3. Respondenter

6.2 Resultat

I den första delen av värderingen bad vi deltagarna att söka upp vårat testkonto (se Bilaga 4) på Instagram. Deltagarna ombads att endast titta på kontot i profilvyn och att inte gå in på några enskilda inlägg. I denna del såg deltagarna alltså endast de färdiga klippens

omslagsbilder tillsammans med Hand in Hands tio senaste fotografiska inlägg. Frågorna ställdes direkt när deltagarna kommit in på kontot för att få deras spontana tankar. På frågan om vad deltagarna först lade märke till svarade tre av fem att de lade märke till infografiken i flödet. Respondent E tillade att det nog var just för att de var illustrerade och inte vanliga foton. Hen menade att det är ovanligt att se så det sticker ut i flödet och såg även att det var filmer. Två av dessa nämnde att de lade märke till inläggen med text och den tredje lade märke till inlägget med det illustrerade ögat. De två respondenterna som inte lade

När det kommer till vilket inlägg som deltagarna blev mest intresserade av att klicka sig in på svarade fyra av fem deltagare något av klippen. Av dessa svarade respondent A att hen nog hade gått in på inlägget med texten “Vår vision är en värld utan fattigdom” eftersom hen dras till text. Respondent E svarade den med ögat [Vår vision är en värld utan fattigdom] då hen tyckte att den stack ut. Hen noterar även att det är filmer och sa att hen nog kommer få se något mer om hen går in på dem, till skillnad från de som är vanliga bilder. Tanken om att klippen nog kommer att berätta mer nämnde även respondent C och D. Respondent B svarade att hen blev mest intresserad av en bild med en kvinna som har munskydd då hen kopplade den till allt som händer nu [Covid-19-situationen] och tyckte att den kändes relevant just nu.

I den andra delen av värderingen ombads deltagarna att klicka in på de två klippen [våra praktiska exempel] i flödet. I denna del fick deltagarna alltså titta igenom båda klippen i sitt eget tempo. Frågorna ställdes efter det att deltagarna sett hela klippen minst en gång och de fick även titta på klippen igen om de ville under tiden som frågorna ställdes.

Först uppmanades deltagarna att berätta vad de såg, tänkte och kände. Här nämnde

respondent A ord som positivt budskap, det tilltalar mig, hajar till av och gillar animeringarna. Hen reagerade även på diagrammet som visar något som hen tolkar ökar och förbättras. Respondent B nämnde saker som fint, tänker mer på grafiken i den första och text i den andra, blir nyfiken på hur och jag skulle vilja veta mer. Känslor som respondent B nämnde är rörd och positiv känsla. Respondent C nämnde att hen blir nyfiken på hur det går till och vill veta mer, samt att det är kort, koncist och bra design. Hen kände även en känsla av hopp och positivitet. Respondent D påpekade att det saknas ljud och att hen skulle vilja ha någon slags melodi. Utöver det nämnde hen även att det är fina färger, bra kontrast, tydligt budskap och att hen gillar illustrationen av kraft och förmåga. Respondent E nämnde att hen dras till rörlighet samt att klippen var lugna, tydliga, lätta att förstå och hade lagom hastighet. Hen sa även att färgerna var lugna och sköna för ögat samt att hen gillar färgerna och faktumet att man förhöjer genom färger. Respondent E påpekade dessutom att hen skulle vilja ha en eng. call to action som uppmanar till att klicka vidare för att läsa mer.

På frågan om vad som fångade deras uppmärksamhet nämnde respondenterna flera olika saker. Fyra av fem nämnde rörelsen i klippen. En av dessa var respondent E, som svarade dels att det rör sig men också att det hela tiden kommer en fortsättning. Hen gillade att informationen kommer steg för steg, som en story eller en följetong. Tre av fem tog upp grafiken och lika många ansåg att texten fångade deras uppmärksamhet. Respondent C tyckte alltihop, helheten, då klippen var korta och koncisa. En respondent nämnde färgerna på denna fråga.

När det kommer till om det var något, och i så fall vad, som väckte respondenternas intresse i klippen svarade respondenterna även här flera olika saker. Hos tre av fem respondenter fångades intresset av budskapet och känslan att vilja veta mer samt hur då. Tre av fem nämnde även att illustrationerna fångade intresset. Respondent E nämnde faktumet att hen

förstår att det kommer komma mer, att det är en story som inte är slut och att det är vad som främst fångar hens intresse.

Under frågan om informationen ansågs tydlig framkom att samtliga respondenter tyckte att informationen i klippen var det. Respondent D nämnde att informationen är kort och koncis, så pass koncis som den kräver och respondent E sa att “det är ett budskap som inte går att misstolka”. Två av respondenterna nämnde att det endast var övergripande information och en av dem, respondent C, påpekade att den är tydlig visionmässigt, men inte så tydligt hur det ska ske. Respondent A påpekade även att rubriken [texten som syns i omslagsbilden av klippet] i klippet [Det får positiva effekter för familj] var något otydlig då den inte svarar på vad klippet innehåller. Respondent E hade även en önskan om att texten kommer in mer stegvis än skrivs in då hen menar att det tar lite tid som det är nu och kräver att man får vänta på att texten ska skrivas in.

När respondenterna ombads svara på om det blir intresserade av att titta mer/läsa vidare efter att ha sett klippen svarade samtliga ja. Tre av dessa nämnde att de ville veta mer eller veta hur arbetet går till. Däribland respondent A, som uttryckte att om det hade funnits ett klipp som förklarar hur, hade hen direkt gått in på det.

I den sista delen av intervjun bad vi deltagarna att svara på tre korta enkätfrågor med

likertskalor i ett digitalt formulär. Deltagarna fick svara på tre påståenden på en skala från 1 till 5, där 1 = stämmer inte alls och 5 = stämmer helt. På den första frågan om klippen fångade deras uppmärksamhet svarade respondenterna 4 och 5, vilket gav ett medelvärde bland respondenterna på 4,4. På frågan om klippen väckte deras intresse svarade respondenterna 4 och 5 och medelvärdet bland respondenterna blev 4,6. På den sista frågan om klippen presenterar information på ett tydligt sätt placerades svaren på 3 och 5 och fick medelvärdet 3,8. En av respondenterna tillade att informationen i klippen uppfattades som tydlig men att helheten inte blev helt tydlig då det saknades information som bevarade hur.

Related documents