• No results found

Utformning av praktiska exempel

5.3.1 Manus och storyboards

Utifrån utvärderingen av koncepten och känslan tillsammans med Hand in Hand inleddes arbetet med att ta fram storyboards för att visa händelseförloppen i animationerna.

Inledningsvis tog vi tillsammans med Hand in Hand fram ett manus. Utifrån den nuvarande arbetsmodellen (se Bilaga 7) skrev vi ett utkast på texter till animationerna. Utifrån

presentationen för Hand i Hand fokuserade vi på idén “vi tror på dig” vid utvecklandet av manuset. Vi hade även utgångspunkterna i 5.1 i åtanke: att hålla det enkelt, tydligt och konkret, att informera och underhålla samt att ha en personlig prägel och vardagligt språk. Utkastet justerades sedan av Hand in Hand tills vi kom fram till det slutgilitga manuset. Manuset är utformat så att det kan delas upp i fyra delar, vilka då kan ses som fyra delklipp, som i följd bildar ett längre klipp som förklarar hela arbetsmodellen. Vi kom fram till att ta fram praktiska exempel för två av de fyra delarna för att förhålla oss till den givna tidsramen. I nästa steg utforskade vi olika sätt att visualisera konceptet med hjälp av manuset. Vi tog fram flera skisser för att pröva olika idéer med fokus på konceptet “stabilitet i rörelse” och punkterna i 5.1. Därefter valde vi ut de skisser som ansågs svara bäst på uppdraget och utgångspunkterna. Utifrån dessa skapade vi två färdiga storyboards för de två valda delklippen. Vi valde att placera textrutorna på samma ställe genomgående i utsnittet för att skapa enhetlighet genom klippen samt bidra till tydlighet och enkel orientering. Frasen “vi tror på…” placerades genomgående på en fast punkt. För att skapa dynamik valde vi att variera mellan närbilder och helbilder samt att förstärka vissa ord genom att låta de ta större plats i utsnittet. Dessa ord kan vara slagkraftiga och skapa känslor hos mottagaren. För att väcka uppmärksamhet valde vi att det ska hända något direkt i händelseförloppet. I

händelseförloppen ska det finnas konstant rörelse. Text och element animeras in och ut för att bibehålla intresset. Element rör sig åt höger för att symbolisera en framåtrörelse.

Klipp 1 ska inledas med ett öga som öppnas samtidigt som texten “vår vision” animeras in. Därefter ska ögat blinka och sedan öppnas med en jordglob istället för en lins samtidigt som resterande text animeras in. En övergång kommer ske genom att zooma in i den gröna färgen på jordgloben för att smidigt och något underhållande övergå till nästa scen. Där ska två händer fösa in varsin del, likt två pusselbitar, som tillsammans bildar en boll. Samtidigt ska ny text animeras in. När texten animerats färdigt ska bollen rulla ut ur bild till höger för att skapa framåtrörelsen som de två pusselbitarna tillsammans bidrar till.

Figur 14. Storyboard delklipp 2.

Direkt i händelseförloppet i klipp 2 ska det stå “vi tror på” i bild. Därefter animeras texten in samtidigt som en graf växer in från vänster. Grafen ska först svaja upp och ner innan den stabiliseras. Grafen ska därefter planas ut helt för att sedan fylla hela skärmen som en övergång till nästa del av animationen. I nästa scen ska texten animeras in och i samma takt som orden individ, familj och samhälle visas ska också antalet människor öka och animeras in. Sist återkommer “vi tror på” och orden under animeras in ett i taget.

5.3.2 Design och animering

För att sätta en standard för hur designen av rörlig infografik med avsändare Hand in Hand bör se ut började vi med att ta fram designmanéer. Vilket även var viktigt för att få en enhetlig design som uppfyller kraven i 5.1 och samtidigt går ihop med Hand in Hands grafiska profil och övrig marknadsföring. Designmanéern som har tagits fram innehåller färger, teckensnitt, grafiska element, bakgrund och storlek-standard av element samt placering.

Eftersom Hand in Hand har en grafisk profil fanns det redan tre färger som de använder sig av i sin kommunikation. Dessa är en orange och två nyanser av blå. För att grafiken ska kopplas till avsändaren valde vi att utgå från dessa färger. För att väcka uppmärksamhet och samtidigt skapa harmoni valde vi också att lägga till två färger som komplement. En grön färg som inger lugn, trygghet och förtroende samt en gul färg som inger hopp, positivitet och glädje. Båda två är klara och fångar ögat samt kan användas för att underlätta orientering genom material och för att särskilja och organisera information i enlighet med Bergström (se 2.7).

Vid val av teckensnitt till designen valde vi att använda Hand in Hands primära teckensnitt. För att skapa genomgående tydlighet och dynamik i utformandet av klippen tog vi även fram en bestämd storlek och placering av text i utsnittet. För att hitta den storlek och placering som uppfyller kraven bäst lät vi här design-kollegor med stor kunskap inom ämnet titta på några olika alternativ och sedan vara med och ta det beslut som gav bäst resultat.

Vi tog även fram en bakgrundsbild för genomgående användning i utformandet av klippen, vilket också skapar samhörighet mellan dem. Bakgrundsbilden innefattar en ljus beige/grå tonplatta med en lätt textur ovanpå för att skapa dynamik. Bakgrunden skapar en grund i klippen som gör dem jordnära och levande. Den ljusa färgen i bakgrunden gör sig bra med färgerna som ska användas till elementen ovanpå och den bidrar även till att sticka ut i flödet. Detta då den är ljus och skapar kontrast mellan Hand in Hands andra inlägg som oftast är fotografiska bilder i en mörkare färgskala.

För de grafiska elementen valdes en genomgående stil där alla element har en enkel utformning och används för att lätta upp och underhålla. Resultatet blev att använda sig av enkla men något asymmetriska former för att lätta upp. Samt att forma elementen på något annorlunda sätt från hur de skulle se ut i verklig form, exempelvis har alla människor formats utan attribut samt gjorts blåa. Detta för att undvika stereotyper och låta vem som helst kunna känna igen sig. Samt att de ger en lekfull ton. Alla illustrationer har tagits fram i illustrator och illustrationerna har stilen flat art men med vissa skuggor för ge lite djup och kontrast till dem. Då rörlig grafik på ett effektivt sätt kan fånga uppmärksamhet (se 2.2) valde vi att använda oss av rörelse i klippen genom att animera i After Effects. Text och objekt animeras in och ut för att göra så att det ständigt händer något för att fånga intresset. Objekt växer fram, poppar upp och rör sig med små rörelser för att underhålla mottagaren samtidigt som denne tar del av informationen i klippen. Animeringarna sker främst från vänster till höger eller nerifrån och upp för att visa på en framåtrörelse.

5.3.3 Färdiga klipp

Figur 16. Delklipp 2.

Fullständiga klipp finns tillgängliga på: https://drive.google.com/drive/ folders/11K0Pp_RsOGiliIoKTZcSXIIuNYLNsQco?usp=sharing

6. Värdering

I följande avsnitt värderas slutkonceptet genom semistrukturerade intervjuer. Syftet är att undersöka om konceptet uppfattas som uppmärksammade, intresseväckande och tydligt, för att besvara rapportens syfte.

Related documents