• No results found

HUR SER POTENTIELLA ANVÄNDARE AV PENDLARPARKERINGAR I GÄVLE KOMMUN PÅ VIKTEN AV

4. RESULTAT OCH ANALYS

4.2. HUR SER POTENTIELLA ANVÄNDARE AV PENDLARPARKERINGAR I GÄVLE KOMMUN PÅ VIKTEN AV

tillgänglighet för att motivera deras användande?

I den webbaserade enkäten som genomfördes var det 35 deltagare mellan 20 - 65 år.

Könsfördelningen var 21 kvinnor (60 %), 13 män (37,1 %) och en (2,9 %) som ej vill uppge. Av deltagarna var det 28 stycken (80 %) som bor i Gävle kommun och 17 stycken (53,1 %) som bor i tätorten Gävle. 24 stycken (68,6 %) jobbar inom Gävle kommun av vilka 21 stycken (67,7 %) jobbar i tätorten Gävle. Se figur 5 för förtydligande.

22

Figur 5: Bakgrundsinformation om respondenterna från den webbaserade enkätundersökningen. En fråga ställdes kring vilken typ av pendling som var mest aktuellt för deltagarna. 11 stycken (31,4%) svarade att inpendling till tätorten Gävle från annat ställe i Gävle kommun, fem stycken (14,3 %) svarade utpendling från tätorten Gävle till annat ställe i Gävle kommun och 19 (54,3 %) stycken svarade inget av dessa.

Av de 19 respondenter som valde att varken in- eller utpendling var mest aktuellt för dem var 10 stycken kvinnor och nio stycken män. Av dessa var det endast fyra stycken, två kvinnor och två män, som använder pendlarparkeringar idag och 11 stycken, sju kvinnor och fyra män, som skulle kunna tänka sig att använda. Av dessa 11 var det tre stycken, en kvinna och två män, som skulle kunna tänka sig att använda pendlarparkering för inpendling och åtta stycken, sex kvinnor och två män, för utpendling.

Vid val av transportsätt prioriterar majoriteten av deltagarna 18 stycken (51,4 %) tid, därefter är det åtta stycken (22,9 %) som anser att tillgänglighet är viktigt. Resterande resultat var: fyra stycken (11,4 %) bekvämlighet, tre stycken (8,6 %) kostnad, en (2,9 %) miljö och en (2,9 %) som svarade annat där anledningen var att den enbart kan åka bil till jobbet, se figur 6.

23

Figur 6: Vad deltagarna prioriterar vid val av transportsätt

Av deltagarna var det endast sju stycken (20 %) som använder sig av pendlarparkeringar idag. 16 stycken (45,7 %) av de som svarade på enkäten kan tänka sig att använda pendlarparkering för utpendling och 14 stycken (40 %) kan tänka sig för inpendling. Fem stycken (14,3 %) kan inte tänka sig att använda pendlarparkering för varken in-eller utpendling. Se figur 7 för förtydligade.

Figur 7: Diagram på om och hur de skulle kunna tänka sig att använda pendlarparkeringar Respondenterna som svarade att de inte kan tänka sig att använda pendlarparkeringar hade argument som följande:

“Använder cykel till centralen för utpendling, om ej distanskontor”

“Jag bor centralt så när jag reser utanför stan med exempelvis tåg kan jag gå till tågstationen”

“Åker sällan kollektivt” “Använder bil i tjänsten”

“Jag är för snål. Det kostar redan alldeles för mycket att äga och köra bil, men eftersom jag bor på landet är jag så illa tvungen. För tillfället har jag tur som har en släkting nära min arbetsplats där jag kan parkera gratis”

Priserna för olika pendlarparkeringar och kollektivtrafik skiljer sig något när det kommer till respondenternas synpunkt. Ett intervall med cirka 200 kr gjordes vid sammanställning av resultatet av frågorna från enkäten, se figur 8. Enkätens tre frågor som behandlade kostnadsaspekterna löd som följande:

● Vad är du villig att betala för en månadsbiljett med platsgaranti för att använda en pendlarparkering?

● Vad är du villig att betala för en månadsbiljett med rörliga parkeringsplatser för att använda en pendlarparkering?

24

● Vad är du villig att betala för en månadsbiljett för kollektivtrafik för att använda en pendlarparkering?

Genom att kolla på prisintervallerna (se figur 8) går det att se att respondenterna är villiga att betala mer för en månadsbiljett med platsgaranti än med rörliga parkeringsplatser. Vilket är normalt om jämförelsen görs med Gävle kommuns olika pendlarparkeringar. För

pendlarparkeringar med platsgaranti svarade majoriteten mellan 200-599 kr, där 10 stycken svarade mellan 200-399 kr och 11 stycken 400-599 kr. Däremot är det två som svarat lägre och två som svarat högre priser. För månadsbiljett med rörliga parkeringsplatser är det något lägre priser som är satta, där svarar majoriteten av respondenterna mellan 0-399 kr. Där åtta stycken svarat mellan 0-199 kr och 11 stycken mellan 200-399 kr. Sedan är det sammanlagt sex stycken som svarat högre priser. Månadsbiljett för kollektivtrafik är det något utspridda svar från respondenterna, där det pendlar mellan 0-1200 kr. Sex stycken svarade 200-399 kr, vilket är det intervall som fått flest svar sedan har både 400-599 kr och 1000-1200 kr fått lika många med fem svar per intervall. Se figur 8 för alla svaren.

Figur 8: Prisintervall för hur mycket invånarna är villiga att betala för månadsbiljett på pendlarparkeringar med rörliga parkeringsplatser och platsgaranti samt månadsbiljett för kollektivtrafik. X-axeln redovisar prisintervaller i

svenska kronor och y-axeln redovisar hur många som svarat vad.

Vid placering av pendlarparkeringen finns delade åsikter om hur långt från hemmet den ska vara belägen. På denna fråga svarade 31 stycken, alltså de som kan tänka sig att använda

pendlarparkeringar. Alternativen var mellan 0-3 km, 4-6 km, 7-10 km och 10 km eller mer, se figur 8. 10 stycken (33,3 %) valde 0-3 km, 13 stycken (43,3 %) valde 4-6 km, tre stycken (10 %) valde 7-10 km och fyra stycken (13,3 %) valde 10 km eller mer. Se figur 9. Här går det att se samband mellan tillgänglighet och resebeteende.

25

Figur 9: Visar respondenternas åsikt kring hur långt från hemmet pendlarparkeringar bör vara placerade. I frågan om hur viktig resans totala tid är visade det sig att majoriteten tyckte att det var väldigt viktigt. 22 stycken (73,3 %) har svarat från 8 till 10 på en 10 skala där 10 är extremt viktigt och 1 inte alls viktigt. Det var endast en (3,3 %) som tyckte att tidsaspekten inte är viktig (1 på skalan). Sju stycken (23,3 %) låg från 4 till 7.

Något som var viktigt för respondenterna var bekvämlighet. I denna fråga svarade alla respondenter mellan 5 - 10 på skalan varav sex stycken (20 %) tyckte att bekvämlighet var extremt viktigt. Likaså angående tillgänglighet, där det visade sig att 36,7 % ansåg det som extremt viktigt i valet om att använda en pendlarparkering.

I frågan om hur viktig miljö är för respondenterna i valet om att använda en pendlarparkering var svaren något spridda. Majoriteten tycker att miljön är viktigt, men i olika grad. Miljöfrågan sticker ut i och med att några anser att det inte är viktigt. Se figur 10.

26

Figur 10: Visar hur viktig tid, tillgänglighet, miljö och bekvämlighet är för respondenterna i valet om att använda en pendlarparkering. X-axeln redovisar skalan av hur viktigt de anser att det är och y-axeln redovisar antalet svar. Den slutgiltiga frågan i enkäten var Hur viktigt är det att det finns tillgång till följande funktioner i anslutning till en pendlarparkering för att du ska använda den?. De funktioner som

respondenterna skulle värdera var billig parkering, cykelpooler, kollektivtrafik, bilpooler, laddstolpar, möjlighet att hämta ut paket, livsmedelsbutiker, turtäthet för kollektivtrafik och biljettsystem (ex. gratis kollektivtrafik vid uppvisande av parkeringsbiljett). Se bilaga C för mer detaljerat resultat. Efter denna fråga gavs respondenterna möjlighet att föreslå andra funktioner som de tycker är viktiga, vilket var motorvärmarstolpar och övervakning av parkeringsplatserna. Resultatet visade gällande billig parkering att tre stycken (10%) svarade att det är mindre

viktigt, 12 stycken (40%) svarade viktigt, 9 stycken (30%) svarade mycket viktigt och 6 stycken (20%) svarade väldigt viktigt. Sju stycken (23,3 %) anser att det inte alls är viktigt att det finns cykelpooler tillgängligt och 15 stycken (50 %) som anser att det är mindre viktigt. Det innebär att mer än hälften anser att det inte är särskilt viktigt med tillgängliga cykelpooler. Sedan är det fem stycken (16,7 %) som anser att det är viktigt och tre stycken (10 %) som anser att det är mycket viktigt. Tre stycken (10%) svarade att kollektivtrafik är mindre viktigt medans 12 stycken (40%) svarade att den är viktig. Tre stycken (10%) svarade mycket viktigt och 12 stycken (40%) svarade väldigt viktigt.

Gällande tillgång till bilpool i anslutning till pendlarparkering anser 11 stycken (36.7%) att det inte alls är viktigt och lika många anser att det är mindre viktigt. 5 stycken (16,7%) anser att det är viktigt och endast två stycken (6,7%) tycker det är mycket viktigt och en (3,3%) person väldigt viktigt. För laddstolpar var det åtta stycken (26,7%) som svarade inte alls viktigt, sju stycken (23,3%) mindre viktigt och 10 stycken (33,3%) viktigt. För väldigt viktigt var det två stycken (6,6%) som svarade mycket viktigt och tre stycken (10%) som svarade väldigt viktigt. Att ha möjlighet att hämta ut paket anser 13 stycken (43,3%) inte alls är viktigt och 11 stycken (36,7%) anser att det är mindre viktigt. Endast tre stycken (10%) anser att det är viktigt samt tre stycken (10%) som anser att det är mycket viktigt.

För tillgängligheten till livsmedelsbutiker ansåg 10 stycken (33,3%) att det inte alls var viktigt och 11 stycken (36,7%) mindre viktigt. Tre stycken (10%) svarade att det var viktigt, fem stycken (16,7%) mycket viktigt och en (3,3%) svarade att de var väldigt viktigt. Med turtäthet för kollektivtrafik ansåg en (3,3%) att det inte alls var viktigt och två stycken (6,7%) att det var mindre viktigt. Det var 13 stycken (43,3%) som anser att det är viktigt, sju stycken (23,3%) som svarar mycket viktigt och sju stycken (23,3,%) väldigt viktigt. Ett billigt och välfungerande biljettsystem anser 14 stycken (46,7%) vara mycket viktigt och 4 stycken (13,3%) väldigt viktigt. 10 stycken (33,3%) anser att det är viktigt och två stycken (6,7%) anser att det som mindre viktigt.

För att summera resultatet kan man se att möjlighet att hämta ut paket, bilpooler och livsmedelsbutiker har alla fått en låg poäng vilket innebär att det inte anses vara viktiga.

27

Kollektivtrafik, turtäthet för kollektivtrafik och biljettsystem är något som däremot värderas högre.

28

Related documents