• No results found

Simuleringsfas – Användarstudie två

In document Restvatten på tapp (Page 36-42)

4.3 Designprocess andra genomgången

4.3.3 Simuleringsfas – Användarstudie två

Användarstudien av idé 7 kunde inte genomföras med en faktisk funktionsmodell då någon sådan inte byggdes. En genomgång av användningsprocessen gjordes med två av de tidigare

intervjuobjekten där ett metallföremål användes för att visa reglagets placering och storlek, se bild 20 och 21. Användarstudien gav insikt i hur produkten kommer att användas och vilka önskemål användarna har, vilket resulterade i nya tankar om produktens utformning, framförallt utformningen av vattenbehållaren och reglagets utgångsläge. Användarstudien utökades efter feedback med fem användartester som syftade till att mer precist bedöma hur vattenbehållaren bör utformas från ett användarcentrerat perspektiv och hur tung en full vattenbehållaren kan tillåtas vara med tanke på målgruppens fysik och ålder.

Bild 19: Idé 7, tillåter användaren att leda om vattenflödet till en vattenbehållare med hjälp av ett reglage beläget på diskbänkens ovansida. När reglaget dras uppåt leds vattnet med hjälp av en kulventil om till en vattenbehållare

Vattenbehållaren ska vara utformad som en vattendunk på 15 liter som är löstagbar, portabel och enkel att hälla från. Dessa kvaliteter tillåter användaren att enkelt tömma vattenbehållaren genom att använda vattnet för bevattning utomhus, se bild 22. Vattenbehållaren ska även vara utrustad med en kran, detta då de som medverkade i användarstudien uttryckte en önskan om att kunna tappa upp en mindre mängd vatten i en liten vattenkanna för att kunna använda till bevattning av växter inomhus, se bild 23.

Bild 20: Metallföremål valt för att

representera reglaget Bild 21: Intervjuobjektets hand på reglaget under användarstudien.

Bild 22: Idé 7, händelseförlopp vid bevattning utomhus.

När en stor mängd vatten behöver användas på större växter utomhus kopplas hela vattenbehållaren loss för att användas till bevattning. När en mindre mäng vatten behöver användas med mer

precision inomhus tappas vatten upp i en vattenkanna via vattenbehållarens tappkran. Vattenbehållarens maxkapacitet av 15 liter bestämdes efter samtal med de fem personer som medverkade i de sista användartesterna som lades till till användarstudien. De som medverkade i användartesterna kunde tänka sig att bära en vattentank som varierade i vikt mellan 3-10 liter. Anledningen till att 15 liter blev max istället för 10 var att många av de medverkandes sambos var kapabla att bära en vattentank mellan 10-15 liter. Användarna som inte klarar av att bära den fulla vikten förväntas tömma vattenbehållaren innan dess att den blivit full, alternativt tappa ut och använda en mindre mängd vatten innan vattenbehållaren kopplas oss och bärs ut. Svaren från de medverkande går att återfinna i bilaga 2.

Produkten hjälper målgruppen att agera mer hållbart genom att göra det lättare att ta tillvara på restvatten. Tillvaratagandet av vatten blir även med produkten inte helt obesvärat utan kräver viss ansträngning speciellt om användaren har någon form av funktionsnedsättning. Även om inte bärandet av vatten i en vattentank är optimalt för de allra äldsta eller allvarligt funktionsnedsatta är idén ett betydligt enklare sätt att ta till vara på restvatten än alternativet att bära ut vattnet i ett öppet kärl eller spann likt en del av intervjuobjekten gjorde.

Bild 23: Idé 7, händelseförlopp vid bevattning inomhus.

Vattenbehållaren utrustades med ett stort handtag på ovansida som används vid bärande och hällning och ett litet handtag på vattenbehållarens undersida som ger stöd vid hällning, se bild 22 och 27. Det lilla handtaget på vattenbehållarens undersida lades till för att underlätta hällandet från den annars inte fullt optimala utformningen. Handtagets placering baserades på hur

användartesternas medverkare höll i en vattendunk av liknande storlek och form när de hällde från den, se bild 24. Vattenbehållaren valdes att göras kvadratisk utan någon pip i syfte att inte bli så skrymmande under diskhon, detta trots det att en vattendunk utformad mer likt en vattenkanna hade varit enklare att hälla från.

Storleken på vattentanken och vattentankens placering kommer innebära att vattentanken kommer ta upp plats i köksmiljön som ofta tas upp av källsortering. Vattentanken är inte så stor att den kommer ta upp all plats under diskhon men en alternativ lösning för var och hur källsorteringen ska vara och hanteras i ett hushåll är ett problem som bör lösas om produkten används.

Bild 24: Bild på hur en användare håller i en vattendunk som i vikt och form liknar den vattenbehållaren som kommer användas i den tänkta produkten.

Ett annat problem som identifierades under användarstudien var att vissa användare inte har samma möjlighet att tappa upp vatten från vattenbehållarens tappkran när den är på botten av skåpet under diskhon, se bild 25. En lösning på detta problemet är att vattenbehållaren byggs in och upp en bit i skåpet under diskhon, se bild 26.

Bild 25: Bild på hur en användare som har problem med att tappa upp vatten från tappkranen vid en låg höjd.

Baserat på Bhamra, Lilley & Tangs tankar om eco feedback planeras produkten presenteras i köksmiljön på ett sådant sätt att användaren har möjlighet att se hur mycket vatten som sparas i vattentanken i mått av liter, se bild 27. Faktumet att produkten kontinuerligt kommer att behöva tömmas kommer även det agera som eco feedback genom att informera om hur mycket vatten som faktiskt används och förhoppningsvis därigenom göra användaren mer medveten om sin konsumtion och mer villig att minska den.

Bhamra, Lilley & Tang (2011) lyfter även fram tankar om hur en produkt ska designas för hållbart beteende genom scripting och efter en diskussion med en användare beslutades det att reglagets läge skulle ändras från att vara nere när vattnet går den ”vanliga” vägen ner i avloppet till när vattnet leds om till vattentanken. Reglaget kommer alltså att vara i högt läge när vattenbesparingsfunktionen inte används i syfte om att påminna och styra användaren till att spara vattnen, se bild 28 och 29.

Bild 27: Den tänkta vattenbehållaren

In document Restvatten på tapp (Page 36-42)

Related documents