• No results found

Självförtroende speglat emot olika aspekter

4. RESULTAT

4.6 Självförtroende speglat emot olika aspekter

Detta diagram visar jämförelser mellan män och kvinnors självförtroende beroende på vilket år de föddes. Hos de kvinnliga respondenterna finns det inget speciellt mönster som kan hittas. Hos männen så beskriver diagramet att ju äldre männen är desto bättre självförtroende uppfattar de ha, alla män som var födda 1990 och innan har svarat att de har bra

självförtroende. Hos de män som svarat att de är födda 1991 och senare är det ungefär varannan man som svarat att de uppfattar sig själva ha ett dåligt självförtroende.

26 Här redovisas respondenternas självförtroende beroende på storleken på deras födelseort, jämfört mellan kvinnor och män. Hos båda könen redovisas det att de respondenter som har svarat att de kommer ifrån en stad med ca.100 000 invånare eller fler uppfattar sig själva ha ett bra självförtroende, ingen utav dessa personer har svarat att de har ett dåligt

självförtroende. De män som svarade att de hade dåligt självförtroende var ifrån en ort med 20 000- 80 000 invånare, av alla de män (11 st.) som svarade att de var ifrån en ort av den storleken så svarade ca.75 % att de uppfattar sig själva ha ett dåligt självförtroende.

27 Detta diagram visar hur bra självförtroende respondenterna uppfattar sig ha jämfört med hur långa de är. Ett tydligt mönster visar att ju längre respondenterna är desto sämre

självförtroende anser de sig själva ha, både hos kvinnorna och männen. Alla män som har svarat att de är 184 cm långa eller kortare anser sig själva ha bra självförtroende, samtidigt som endast en tredjedel av männen som svarat att de är 185 cm långa eller längre ansåg att de hade ett bra självförtroende. Hos kvinnorna är mönstret inte lika givet som hos männen, men alla de kvinnor som svarat att de är under 168 cm långa har angett att de har bra

självförtroende. Av alla de kvinnor som svarat att de är över 168 så är det ca en fjärdedel utav dessa som ansett att de själva har ett bra självförtroende.

28 Här visar diagramet respondenternas självförtroende ihop med hur mycket de väger. Hos kvinnorna finns det ett intressant mönster som visar att hos de kvinnor som svarat att de väger 56 kg och mindre så är det två tredjedelar av dessa respondenter som har svarat att de anser sig själva ha ett dåligt självförtroende. De kvinnor som har svarat att de väger 57 kg-67 kg har alla angett att de anser sig själva ha ett bra självförtroende. Hos de kvinnor som har svarat att de väger 67 kg och mer så har ca 70 % av dessa respondenter svarat att de uppfattar sig själva ha ett dåligt självförtroende.

Hos de manliga respondenterna är det ett mindre tydligt mönster, de män som har svarat att de väger under 76 kg har svarat att de har ett bra självförtroende. Hos de män som svarat att de väger 76 kg-89 kg så är det ca en tredjedel som svarat att de anser sig själva ha dåligt självförtroende. Hos de män som svarat att de väger över 89 kg så är det 80 % av dessa män som svarat att de har dåligt självförtroende.

29 Detta diagram visar respondenternas svar på om de är nöjda med sitt utseende och hur

självförtroendet speglar sig emot detta. Hos männen har alla som svarat att de är nöjda med sitt utseende angett att de har ett bra självförtroende. Hos de män som svarat att de är ganska nöjda med sitt utseende är det 43 % fler som svarat att de har ett bra självförtroende än de som svarat att de har ett dåligt självförtroende. Hos de män som svarat att de är mindre nöjda med sitt utseende är det 25 % av dessa som har svarat att de har bra självförtroende.

Hos de kvinnliga respondenterna som svarat att de är nöjda med sitt utseende har 60 % av dessa respondenter svarat att de har bra självförtroende. Hos de kvinnliga respondenterna som svarat att de är ganska nöjda med sitt utseende är det dubbelt så många kvinnor som svarat att de har ett dåligt självförtroende än som har svarat att de har bra ett självförtroende.

30 Här visar diagramet hur bra självförtroende respondenterna har enligt deras egen uppfattning jämfört med hur nöjda de är med sin egen vikt. När kvinnornas svar granskas ser man tydligt att nästan alla som svarat att de är mindre nöjda eller inte nöjda alls med sin vikt även har svarat att de har ett dåligt självförtroende. Hos de kvinnor som svarat att de är ganska nöjda eller nöjda med sin vikt är det ca två tredjedelar som har svarat att de har ett bra

självförtroende.

Hos de manliga respondenterna visar svaren att 60 % av männen som svarat att de är nöjda med sin vikt uppfattar även att de har ett bra självförtroende. Ca 64 % av männen som svarat att de är ganska nöjda med sin vikt har även svarat att de har ett bra självförtroende. Ungefär 38 % av alla män som svarat att de är ganska nöjda med sin vikt eller nöjda med sin vikt har även svarat att de har ett dåligt självförtroende. Alla män som har svarat att de är mindre nöjda med sitt utseende har svarat att de har ett bra självförtroende, något som är helt tvärtemot de kvinnliga svaren inom samma kategori.

31 Detta diagram visar respondenternas svar på över hur mycket de skulle vilja ändra sig själva utseendemässigt. Hos de kvinnor som svarat att de vill ändra på sig en del är det ungefär 70 % som har svarat att de har ett dåligt självförtroende. Hos de män som svarat att de vill ändra på sig en del är det 43 % som svarat att de har dåligt självförtroende. Alla män och kvinnor som svarat att de inte vill ändra något alls på sig själva utseendemässigt har även svarat att de har ett bra självförtroende. Intressant är dock att de som har svarat att de vill ändra på sig mycket har även svarat att de uppfattar sig ha ett bra självförtroende.

32 Här visar diagramet respondenternas svar över hur säkra de känner sig inför nya uppgifter i vardagen och hur de uppfattar sitt eget självförtroende. Hos kvinnorna som svarat att de är mindre säkra eller ganska säkra har ca 75 % även svarat att de har ett dåligt självförtroende. Hos männen som svarat på om de är mindre säkra eller ganska säkra är det ca 65 % som även svarat att de har ett dåligt självförtroende. Hos de kvinnor som har svarat att de är säkra eller väldigt säkra är det 60 % som svarat att de har ett bra självförtroende, samtidigt i samma kategori hos männen så har alla män svarat att de har ett bra självförtroende.

33 Detta diagram visar respondenternas svar på hur säkra de känner sig när de ska prata inför en grupp speglat med svaret som de gav över hur de ser på sitt eget självförtroende. Hos

kvinnorna som svarat att de känner sig mindre säkra eller ganska säkra så är det ungefär en tredjedel (31 %) som har svarat att de har ett bra självförtroende. Hos de kvinnor som svarat att de känner sig säkra eller väldigt säkra är det 66 % som svarat att de har ett bra

självförtroende.

Hos de män som svarat att de känner sig inte säkra alls, mindre säker och ganska säker är det 55 % som har svarat att de har ett dåligt självförtroende. Alla de män som svarat att de är säkra eller väldigt säkra har även svarat att de uppfattar sig själv ha ett bra självförtroende.

34 Hur säker känner du dig när du utövar en ny idrottsgren/fysisk aktivitet (tex. på

idrottslektion/gympass)?

Här redovisas respondenternas svar på hur säkra de känner sig när de utövar en ny idrottsgren/fysisk aktivitet och det speglas även här med svaret de gav på hur deras

uppfattning över sitt eget självförtroende är. Hos de kvinnor som svarat att de inte är säkra alls, mindre säkra eller ganska säkra har 70 % av dem svarat att de har ett dåligt

självförtroende. Hos de kvinnor som svarat att de känner sig säkra har ca 65 % svarat att de har ett bra självförtroende.

Hos de män som svarat att de känner sig mindre säkra eller ganska säkra har 57 % av respondenterna svarat att de har ett dåligt självförtroende. Hos de män som svarat att de känner sig säkra eller väldigt säkra har 80 % av dessa män även svarat att de har ett bra självförtroende.

35 Resultatet har ytterligare fyra diagram som visar variablar speglat till självförtroende, men dessa är bortplockade då de inte visade på något samband alls mellan variablerna som studerades jämfört med självförtroende. Variablerna som jämfördes i dessa diagram emot självförtroende var, ”avklarade högskolepoäng”, ”antal timmar respondenterna är fysiskt aktiva”, ”en hälsosam kost” och den sista variabeln var ”timmar som respondenterna sover i snitt varje natt”.

Dessa diagram finns att se i bilaga 2 som medföljer för den som är intresserad över dessa resultat.

36

Related documents