• No results found

Hur ska förpliktelse att verka för det gemensamma ändamålet tolkas

In document Aktieägaravtal och enkla bolag (Page 38-41)

4. Aktieägaravtal och enkla bolag

4.3 Hur ska förpliktelse att verka för det gemensamma ändamålet tolkas

Det föreligger inga tydliga riktlinjer för hur avtalsparterna ska bidra till förverkligandet av det gemensamma ändamålet.151 I doktrinen har det framförts att ett kapitaltillskott eller ett tillskott av annan egendom utgör ett tillräckligt bidrag för att förpliktelsen att verka för det gemensamma ändamålet ska betraktas som uppfylld.152 Som tidigare framhållits, äger avtalsparterna i ett aktieägaravtal normalt sett sina aktier enskilt, och några tillgångar tillskjuts inte överhuvudtaget. Kapitaltillskott eller tillskott av annan egendom blir således inte en relevant omständighet att beakta vid bedömningen av, om det föreligger en förpliktelse att verka för det gemensamma ändamålet mellan avtalsparterna i ett aktieägaravtal.

I doktrinen har det framförts att förpliktelsen att verka för det gemensamma ändamålet kan fullgöras både genom ett aktivt handlande eller genom att avtalsparten underlåter eller tolererar ett visst handlande.153 Förpliktelsen att bidra till ändamålets

förverkligande är inte speciellt långtgående, något som bekräftades i rättsfallet NJA 1986 s. 402, men någon form av bidrag måste trots allt lämnas.154 Vid bedömningen av om avtalsparterna i ett aktieägaravtal har en förpliktelse att verka för det

                                                                                                               

151 Nial & Hemström, Handelsbolag och enkla bolag, s. 51., Dotevall, Samarbete i bolag, s. 26. 152 Dotevall, Samarbete i bolag, s. 25.

153 Nial & Hemström, Handelsbolag och enkla bolag, s. 52. 154 Dotevall, Samarbete i bolag, s. 26.

gemensamma ändamålet är det således avtalsparternas handlande, underlåtenhet eller tolerans av ett visst handlande som kommer att beaktas.

4.3.1 Utköps- och friköpsklausuler i förhållande till förpliktelse att verka

för det gemensamma ändamålet

Friköpsklausuler utgör skyldigheter för redan befintliga aktieägare att förvärva aktier från andra aktieägare i gemenskapen som har en motsvarande rättighet att överlåta aktierna.155 Avsikten med införandet av friköpsklausuler är att hantera uppkomsten av en situation, då särskilt på förhand angivna meningsmotsättningar gör en fortsatt samverkan mellan avtalsparterna omöjlig.156 Det gemensamma ändamålet med friköpsklausuler är att minska risken med aktieinnehaven genom att reglera hur eventuella framtida konflikter ska lösas. Förpliktelsen att verka för det gemensamma ändamålet tillfredsställs genom att avtalsparterna aktiverar säljrätten.

Utköpsklausuler utgör skyldigheter för redan befintliga aktieägare att överlåta aktier till andra aktieägare inom gemenskapen som har en motsvarande rättighet att förvärva aktierna.157 Avsikten med införandet av utköpsklausuler är att reglera avtalsparts framtida död eller eventuella konkurs eller hantera uppkomsten av en situation, där en avtalspart avser att frånträda aktieägaravtalet eller upphörande av på avtal grundade rättsförhållanden mellan avtalspart och aktiebolag.158 Det gemensamma ändamålet med utköpsklausuler är att minska risken med aktieinnehaven genom att reglera hur eventuella framtida konflikter ska lösas. Förpliktelsen att verka för det gemensamma ändamålet tillfredsställs genom att avtalsparten aktiverar köprätten.

4.3.2 Drag along- och tag along-klausuler i förhållande till förpliktelsen

att verka för det gemensamma ändamålet

Införandet av en drag along-klausul i ett aktieägaravtal medför en rättighet för den aktieägare som avser att överlåta sina aktier till tredje man att förpliktiga övriga aktieägare att överlåta sina aktier till tredje man. Övriga aktieägare får en motsvarande skyldighet att sälja sina aktier till tredje man. Avsikten med införandet av en drag along är att förbättra möjligheterna för aktieägare att avyttra sitt aktieinnehav samt förbättra möjligheterna för aktieägare att maximera vinsten vid avyttringen av aktieinnehavet.159 Det gemensamma ändamålet med en drag along är att tillgodose avtalsparternas realisations- och vinstmaximeringsintresse. Förpliktelsen att verka för det gemensamma ändamålet tillfredsställs genom att avtalsparten aktiverar medsäljsplikten.

                                                                                                               

155 Arvidsson, Aktieägaravtalet och dess rättsverkningar, s. 49. 156 Arvidsson, Aktieägaravtal, s. 157.

157 Arvidsson, Aktieägaravtalet och dess rättsverkningar, s. 49. 158 Arvidsson, Aktieägaravtal, s. 157.

Införandet av en tag along-klausul i ett aktieägaravtal medför en skyldighet för den aktieägare som avser att överlåta sina aktier till tredje man att tillförsäkra övriga aktieägare en rättighet att sälja sina aktier till tredje man. Avsikten med införandet av en tag along är att begränsa risken för att övriga aktieägare får en försämrad möjlighet att avyttra sina aktier efter det att någon annan aktieägare har avyttrat sina aktier till tredje man.160 Realisationsintresset är framträdande, men som tidigare framhållits,

föreligger ingen intressegemenskap mellan avtalsparterna och således inget gemen- samt ändamål. Om det däremot hade bedömts finnas ett gemensamt ändamål med tag along-klausulen, hade förpliktelsen att verka för det gemensamma ändamålet tillfreds- ställts genom att de övriga aktieägare som utgör avtalsparter i aktieägaravtalet hade aktiverat medsäljsrätten.

4.3.3 Aktörs- och organbindningar i förhållande till förpliktelse att verka

för det gemensamma ändamålet

Införandet av aktörsbindningar medför skyldigheter för aktiebolagets aktörer att rösta i enlighet med en annan avtalsparts vilja, och den andra avtalsparten har en rättighet att bestämma hur aktören ska utöva sin rösträtt. Avsikten med införandet av aktörsbindningar är att förstärka sin insyn i och inflytande över verksamheten i något avseende. Förekomsten av ett gemensamt ändamål är beroende av ägarstrukturen i aktiebolaget eller vilka aktieägare som utgör avtalsparter i aktieägaravtalet. Om det bedömts finnas ett gemensamt ändamål mellan avtalsparterna, är avtalsparternas röstning vid t.ex. bolagsstämman tillräckligt för att tillfredsställa förpliktelsen att verka för det gemensamma ändamålet.

Införandet av organbindningar är avsett att medföra en förändring av aktiebolags- rättsliga föreskrifter i något avseende. Organbindningar medför ingen aktiebolags- rättslig verkan. Det föreligger aldrig något gemensamt ändamål med införandet av organbindningar mellan minoritets- och majoritetsaktieägare som utgör avtalsparter i aktieägaravtal. Detsamma gäller om endast minoritetsaktieägare utgör avtalsparter i aktieägaravtal. Om aktiebolaget däremot är hälftenägt, kan det föreligga ett gemensamt ändamål med införandet av organbindningar mellan avtalsparterna i aktieägaravtalet. Förpliktelsen att verka för det gemensamma ändamålet är tillfredsställd genom att avtalsparterna tolererar den förändring av aktiebolags- rättsliga föreskrifter som en organbindning skulle innebära.

 

                                                                                                               

In document Aktieägaravtal och enkla bolag (Page 38-41)

Related documents