• No results found

Hur skiljer sig elevernas sätt att benämna genus när de återberättar sagan, beroende på om

6. Resultat

6.2. Hur skiljer sig elevernas sätt att benämna genus när de återberättar sagan, beroende på om

eller inte?

Till denna frågeställning kommer svar att ges gällande hur det boksamtal hälften av eleverna deltagit vid kan anses haft någon betydelse för hur eleverna återgett karaktärerna. För att ge en tydligare bild av skillnaden mellan elevernas sätt att benämna karaktärerna presenteras resultatet utifrån två olika grupper i ett stapeldiagram där grupp 1 består av de elever som inte deltagit vid boksamtalet medan grupp 2 består av de elever som har deltagit vid boksamtalet.

6.2.1. Pappan

Vid sammanställningen av elevernas sätt att benämna karaktären pappan visar resultatet en stor enighet bland eleverna. 19 av 20 elever väljer att enbart benämna karaktären med manligt genus medan den återstående eleven inte benämner pappan alls.

Diagrammet visar tydligt att det inte förekommer någon meningsskiljaktighet kring hur eleverna i de olika grupperna benämnt karaktärens genus.

6.2.1. Rödluvan

Majoriteten av eleverna, 14 av 20, benämner karaktären Rödluvan med både kvinnligt och manligt genus. Fem elever benämner Rödluvan med enbart kvinnligt genus, en elev benämner Rödluvan på ett könsneutralt sätt och ingen av de 20 eleverna benämner Rödluvan med enbart manligt genus. I diagrammet nedan syns en sammanställning av de båda gruppernas olika sätt att benämna Rödluvan.

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Grupp 1 - Utan boksamtal Grupp 2 - Med boksamtal

Elevernas olika sätt att benämna pappan

26

Genom diagrammets lila staplar synliggörs en skillnad mellan de båda grupperna i antal elever som benämner karaktären med både manligt och kvinnligt pronomen. I grupp 1 framgår att fem elever gör på detta sätt medan det i grupp 2 är nio elever. Även i de blå staplarna, vilka representerar antal elever som benämner Rödluvan med enbart kvinnligt genus, går det att urskilja en betydande skillnad. I grupp 1 är det fyra elever som benämner Rödluvan på detta sätt medan det i grupp 2 endast är en elev som gör detsamma. Vid den gula stapeln går det att utläsa att ingen elev i varken grupp 1 eller grupp 2 benämner Rödluvan med enbart manligt genus. Den sista stapeln visar att en av eleverna i grupp 1 benämner Rödluvan på ett könsneutralt sätt medan ingen av eleverna i grupp 2 gör detsamma.

Ovanstående resultat visar alltså att det är fler elever i grupp 1 som inte benämner Rödluvan med samma genus som i sagan medan det av eleverna i grupp 2 enbart är en elev som inte gör detta. Trots att ingen av eleverna benämner Rödluvan med enbart manligt genus visar likväl eleverna i grupp 2 en större insikt i karaktärens faktiska genus då majoriteten av dessa elever vid något tillfälle benämner Rödluvan med manligt genus.

6.2.2. Vargen

I föregående frågeställning visade resultatet en spridning i elevernas sätt att benämna vargen. Sju av eleverna benämner vargen med både manligt och kvinnligt genus, ingen av eleverna med enbart kvinnligt genus, 13 av eleverna med enbart manligt genus och ingen av eleverna väljer att benämna vargen på ett könsneutralt sätt. I nedanstående diagram framgår skillnaden mellan gruppernas sätt att benämna karaktären vargen.

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 Grupp 1 - Utan boksamtal Grupp 2 - Med boksamtal

Elevernas olika sätt att benämna Rödluvan

27

Diagrammets staplar påvisar att ingen av eleverna i varken grupp 1 eller grupp 2 benämner vargen enbart med kvinnligt genus, vilket är karaktärens biologiska kön. Däremot benämner majoriteten av eleverna i grupp 1, åtta av tio elever, uteslutande vargen med manligt genus. I grupp 2 gör motsvarande fem elever detsamma. Två av eleverna i grupp 1 och fem av eleverna i grupp 2 benämner vargen med både manligt och kvinnligt genus. Resultatet åskådliggör därmed att det är fler elever i grupp 2 som vid något tillfälle har benämnt vargen med karaktärens biologiska kön än vad det är i grupp 1.

6.2.3. Skogsvaktaren

Genom resultatet i föregående frågeställning framgår en viss samstämmighet i elevernas sammanlagda sätt att benämna karaktären skogsvaktaren. Två av eleverna benämner skogsvaktaren med både manligt och kvinnligt genus, två elever med enbart manligt genus, 11 elever med enbart kvinnligt genus, fem elever benämner skogsvaktaren på ett könsneutralt sätt och två elever benämner skogsvaktaren med enbart manligt genus.

0 1 2 3 4 5 6 7 8 Grupp 1 - Utan boksamtal Grupp 2 - Med boksamtal

Elevernas olika sätt att benämna vargen

28

Resultatet i diagrammet påvisar en viss samstämmighet mellan grupperna vad gäller antal elever som benämner skogsvaktaren med karaktärens faktiska genus, kvinna, då det i grupp 1 är fem av eleverna som gör detta medan motsvarande sex elever i grupp 2 gör detsamma. Diagrammet visar även att ingen av eleverna i grupp 1 benämner skogsvaktaren med manligt genus vare sig det gäller uteslutande manligt genus eller i kombinationen både manligt och kvinnligt genus. Till skillnad från eleverna i grupp 1 är det två av eleverna som benämner skogsvaktaren med både manligt och kvinnligt genus samt två elever som benämner skogsvaktaren med enbart manligt genus. Den största skillnaden som synliggörs i diagrammet är emellertid att fem av eleverna i grupp 1 benämner skogsvaktaren på ett könsneutralt sätt medan ingen av eleverna i grupp 2 gjort detta.

6.2.4. Morfar Offe

I föregående frågeställning påvisar resultatet en enighet i elevernas sätt att benämna morfar Offe. 18 av de 20 eleverna benämner samtliga karaktären med manligt genus medan två av eleverna avviker genom att stundvis även benämna karaktären med kvinnligt genus.

0 1 2 3 4 5 6 Grupp 1 - Utan boksamtal Grupp 2 - Med boksamtal

Elevernas olika sätt att benämna skogsvaktaren

29

Ovanstående resultat visar därmed en stor samstämmighet mellan de båda gruppernas sätt att benämna morfadern. Bortsätt från att två av eleverna i grupp 1 stundvis benämner karaktären med kvinnligt genus är eleverna i grupp 1 och grupp 2 överens om att benämna morfar Offe med manligt genus.

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Grupp 1 - Utan boksamtal Grupp 2 - Med boksamtal

Elevernas olika sätt att benämna morfar Offe

30

Related documents