• No results found

Skola 3 är en fristående skola som startades för några år sen. Skola 3 har mellan 200 och 300 elever. Rektorn på skolan (Rektor 3) har haft tjänsten en relativt kort tid. Hon har dock jobbat på skolan och i gruppen en längre tid men på andra poster, bland annat som

biträdande rektor. Under intervjun var Rektor 3 väldigt pratglad och utvecklande i sina svar.

Rektor 3 säger att ekonomistyrningen utgår från skolpengen som sätts av antalet elever. Skolpengen fördelas av kommunen och dess storlek beror på vilken kommun eleven kommer från, de får en klumpsumma det handlar om, de delar inte ut efter program, som ska fördelas ut genom budget. Rektor 3 sätter själv sin budget, men det finns hjälp att få

från ekonomer på koncernen om hon skulle vilja ha det. Hon menar att hon vet bättre än cheferna på huvudkontoret vad som krävs lokalt i just den här verksamheten eftersom hon är på plats, hon vet var och till vad som pengarna behövs. Rektor 3 anser också att

ekonomistyrningen är lokalt förankrad. Koncernen kontrollerar via ett system online, men rapporteringen och uppställningen och liknande fixar Rektor 3 själv. Just på grund av detta anser Rektor 3 anser att hon har stor frihet i sin ekonomistyrning. När det gäller

vidareutbildning av befintliga lärare så förespråkar Rektor 3 det, de har faktiskt en som gör det nu. Hon sa att Koncernen även kan sponsra vidareutbildning om det behövs.

På grund av Skola 3:s storlek så tar Rektor 3 de flesta besluten själv, men inte alla.

“Sen vill inte jag ta alla beslut alls, jag är inte lämpad att ta alla beslut, folk vet bättre om vissa saker om vad jag gör” (Rektor 3, intervju 2018-03-02).

I dessa situationer är det bättre rådfråga någon kunnigare, anser hon, även om hon har sista ordet. Hon uppmuntrar andra att komma med idéer, förslag och synpunkter. Hon har till skillnad från de andra skolorna ingen enhetschef heller.

Rektor 3 säger att hon är definitivt en ledare, och utvecklar med att säga att hon är ledare till 90 % och chef till 10 %. Rektor 3 jobbade nämligen som biträdande rektor och kommer därför från lärargruppen innan. Hon upplever därför att det skulle bli ännu svårare att leda skolan framåt om hon agerade som en chef, hon sa att hon inte ville vara en diktator på arbetsplatsen, det var inte hennes grej. När hon beskriver sin roll och sitt ledarskap så beskriver hon sig själv mer som en kontrollfunktionär, hon försöker att leva lite som hon lär och predikar vad hon kallar: frihet under ansvar, men sköts det inte behövs givetvis en diskussion.

“/.../ jag ger ansvaret, jag ger friheten till personal men de behöver veta, jag är rak i min kommunikation, de vet vad som krävs av dem. De vet vart jag önskar att vi vill komma, med min vision, och dit går vi allihop. Jag plogar bana - följ! Krävs det att jag plockar skräp, då gör jag det, det är inga problem. /.../ Lev lite som du lär. /.../ Jag vill inte kräva saker om jag själv inte gör det, för det blir svårt både gentemot dem, och jag tycker det är inte bra om de [lärarna] gör det gentemot eleverna” (Rektor 3, intervju 2018-03-02)

Rektor 3 tycker att hon har ganska lätt att se om arbetslaget behöver extra stöd då det är en lite mindre skola och hon sitter inte bara på sitt kontor utan rör sig mycket i skolan.

Elevkontakten är viktig, att de har förtroende för henne och kommer om det är något problem.

“Eleverna är ju prio, men jag skulle inte säga 90/10, utan strax över bara. Det är klart att verksamheten är, verksamheten är ju elever, /.../ det är ju utbildning vi bedriver och då måste de vara i fokus. Sen, för att de ska kunna vara i fokus och för att det ska funka så måste ju medarbetarna funka, så det är inte den förskjutningen, utan det är liknande liksom.” (Rektor 3, intervju 2018-03-02)

Vi observerade även Rektor 3:s relation med eleverna när vi var på Skola 3 för att intervjua henne. Relationen verkade vara bra, hälsningar och lite skämt, men samtidigt med respekt. Detta verkade även återspeglas med lärarna, som bemötte henne vänskapligt. Rektor 3 har också stöd från staben som rapporterar så hon känner att hon har bra koll. Hon är en del av gruppen sedan innan och vet därför vad som behövs och lärarna kommer till henne om de behöver hjälp. Vid de tillfällena försöker hon att lyssna, hjälpa och stötta på alla sätt hon kan, genom att erbjuda tid och avlastning.

Hur Rektor 3 hanterar konflikter beror på själva konflikten och vilka det gäller. Först så uppmuntrar hon de båda parterna att försöka lösa det sinsemellan men går det inte att lösa då kliver hon in. Hon har inga problem med konflikter, men om det rör sig om något litet så tänker hon inte blanda sig i, då får de lösa de själva. Som liten konflikt gavs exemplet att någon druckit någon annans kaffemjölk. Ibland när det gäller någon elev och lärare kan hon kliva in och menar att hon tar rollen som “the bad guy” om det behövs för att minska press på sina lärare.

Vad gäller feedback menar Rektor 3 att det inte är några problem, precis som Rektor 1 och Rektor 2 håller hon sin dörr öppen. Hon säger att hon både ger och tar emot feedback, och Skola 3 har också möten för att diskutera detta. Oftast sker feedbacken mellan fyra ögon. När frågan om vad de försöker satsa mer pengar på för ögonblicket kom upp så sa Rektor 3 att de inte har gjort några speciella investeringar, förutom det som alltid behövs. Ett av skolans långsiktiga mål är att utveckla verksamheten och få stabilitet och långsiktighet. Rektor 3 skulle också vilja ha ett större elevhälsoteam, men det hon upplevde var som viktigast att satsa på var kunskap, att se till att elever kommer ut med välförtjänta betyg och med en kunskap så de klarar av universitetet. Rektor 3 tyckte att hon har hört för mycket om sådana elever som går ut från gymnasiet i Sverige och kan ingen svenska eller engelska. Det tänker hon jobba mot på sin skola, att utveckla kunskapen är ett av hennes starkaste mål. Om skolan fick extra pengar att spendera på vad de ville så skulle Rektor 3 vilja få ut sina elever på fler studiebesök så att de kan se hur verkligheten ser ut inom deras ämnen. Att förankra utbildning i verklighet tycker Rektor 3 är väldigt viktigt. Hon vill verkligen fostra elever till att få ut något bra av sin utbildning och bli vettiga samhällsmedborgare.

Related documents