• No results found

Skola 2 är en kommunal skola. Skolan har ungefär 800 elever, och är uppdelad i två enheter som har varsin rektor. Vi har intervjuat rektorn för den ena enheten. Rektorn på Skola 2 (Rektor 2) har haft sin tjänst relativt länge, och har också jobbat inom andra typer av verksamheter. Rektor 2 var väldigt pratglad under sin intervju.

Skola 2 har liksom Skola 1 flera verksamheter förutom gymnasieskolan. De beslut som påverkar hela skolan och alla enheterna, tas i ledningsgruppen som består av rektorer, enhetschefer, ekonomi- och HR-ansvarig, medan beslut rörande gymnasieskolan tas av dess rektorer.

Skolpengen är den huvudsakliga inkomstkällan men Skola 2 har, förutom det, också lite intäkter från att de hyr ut en del lokaler av sina lokaler vid sidan av. Den inkomsten är dock inte särskilt stor. Beräkning och uppdelningen av skolans budget sker enligt Rektor 2 som en vanlig budget, genom att titta på vilka kostnader de har. Hon säger att det är hon och hennes rektors kollega som bestämmer hur pengarna ska disponeras, Kommunen har ingen kontroll över det, och hon tycker att de har väldigt stor frihet i ekonomistyrningen även om hon anser att det är svårt att påverka ekonomistyrningen på grund av den politiska

styrningen av kommunala skolor. Fördelningen av skolpengen på Skola 2 ser annorlunda ut nu än vad den tidigare gjort, de har börjat dela upp skolpengen på program för att se vad varje program faktiskt kostar. Förut var det en klumpsumma som bara delas upp, precis som i Skola 1. Vi kommer med Rektor 2 också in på lärarna och deras involvering i ekonomin.

“Nej, lärarna är inte delaktiga i ekonomin på det viset, deras jobb är att undervisa. [De] är inte delaktiga och vill inte vara delaktiga, så de vill ha stor kreativ frihet i sin undervisning” (Rektor 2, intervju 2018-02-21)

Just nu satsar Skola 2 mest pengar på att utveckla ett av basämnena som de har lite problem med. De försöker också satsar pengar på skolhälsan. Eftersom det är en väldigt attraktiv skola så krävs höga betyg att komma in och Rektor 2 säger att detta resulterar i högpresterande elever som ofta är väldigt stressade vilket påverkar den psykiska hälsan. Om Rektor 2 skulle få tillgång till extra pengar så skulle hon vilja spendera det på högre lärartäthet och bättre elevhälsa. Hon nämner det som ett av de största problemen hon ser i skolans värld idag. Skolan eller Kommunen kan också sponsra eventuell vidareutbildning av lärare, menade hon. Om en lärare vill vidareutbilda sig behöver den bara prata med Rektor 2, så tar hon det vidare till Kommunen.

När Rektor 2 beskriver sitt eget ledarskap gentemot elever och lärare så beskriver hon sig som emotionellt intelligent. Hon känner att hon är duktig på att läsa av situationer och människor, vilket hon tror att personalen tycker är skönt, att någon lägger märke till om de behöver lite stöd och hjälp. Att kunna se om någon lärare behöver extra stöd anser hon är en av de viktigaste sakerna. Hon försöker att ha mycket förståelse för sina lärare och försöker hjälpa till om det är något, till exempel att lätta på arbetsbördan om lärarna är slitna.

“Ibland kan jag vara chef och ibland så är jag ledare. Jag har en ganska stor personal /.../ och då får man vara lite devious. Det skäms jag inte för” (Rektor 2, intervju 2018-02-22).

Rektor 2 liknar det med att spela schack, hon vet var hon har sina pjäser, känner

personalgruppen och vet precis vem som ska informeras för att skapa maximal spridning, och vem som kommer att säga vad på möten.

Andra saker som Rektor 2 försöker med i sitt ledarskap är att vara där som ett stöd, hjälp och bollplank för såväl lärare som elever. Hon anser att hon har bra koll på sina lärare och även vissa elever, vilket gör det lätt för andra att komma till henne om de har något problem, vilket är vad hon vill att de ska göra om de har något problem. Att lyssna på sina lärare och elever är viktigt för Rektor 2, som använder sig av principen att alltid hålla sin dörr öppen. Hon försöker att inte vara den sortens ledare som pekar med hela handen, utan höra efter och går runt lite innan.

“Jag är väldigt noga med att fika, det tycker jag är det viktigaste en chef kan göra för man får vara delaktig på ett annat sätt. Småprata lite, höra lite, för till slut

glömmer de bort att jag är deras chef så då får man höra lite smått och gott, höra massor i fikarummet som jag inte skulle ha en aning om utan att fika!” (Rektor 2, intervju 2018-02-21).

Vissa elever kommer också till Rektor 2 för att fika, så hon får höra en hel del skvaller från elever också, saker som lärarstaben ibland inte vet om. Rektor 2 säger att hon själv inte har någon prestige, ingen stolthet och att hon kan göra en pudel ibland, det gör henne inget så länge skolan utvecklas och blir bättre.

När det gäller konflikthantering i olika former så försöker Rektor 2 vara öppen och

transparent, vara tydlig och fokusera på fakta istället för känslor. Ta tag i det och prata om det istället för att slingra sig så problemet kan lösas. Feedback försöker hon ge och ta emot i den mån hon kan och hinner. Lärarstaben träffas för möten där de pratar, annars sker mycket mellan fyra ögon. Rektor 2 beklagar att en stor del av hennes tid går åt till möten, men hon försöker vara ute så mycket som möjligt i skolan och observera lektioner.

“Då försöker jag se till att jag har tid efter lektionen åt läraren, det här såg jag, det här uppfattade jag” (Rektor 2, intervju 2018-02-21).

Förr har det funnits olika teman på skolan för lektionsobservationerna, såsom motivation och social kontakt, men i år så pratar Rektor 2 och lärarna fritt efter vad som hände i klassrummet. Hon att hon ibland möter på motstånd när hon ger feedback, både med elever lärare och föräldrar. I sådana situationer så försöker hon lyssna, ta in och fokusera på fakta istället för känslor.

På Skola 2 så jobbar de alltid med och har alltid mål, ungefär två till tre stycken. Målen just nu är arbetsro och digitalisering. Arbetsro är ett mål då rektor 2 anser att de ligger för lågt baserat på trivselenkäter.

Related documents