• No results found

LANDSBYGDSUTVECKLING I STRANDNÄRA LÄGEN (LIS-OMRÅDEN)

SKOLOR OCH FÖRSKOLOR

Förskolorna och skolorna på landsbygden är viktiga både för de barn som får sin undervisning där, ur ett socialt perspektiv samt för bygden och dess utveckling.

Detta innebär att en ort där det finns en skola har stora möjligheter till utveckling även om detta inte är den enda parametern som är avgörande. Kommunens strategi är att bevara och utveckla landsbygdsskolorna, så långt det är möjligt, vägledande ska vara barnens rätt till en hög utbildningskvalitet. Detta med hänsyn till ny lagstiftning om att upprätthålla hög kvalitet och rätt bemanning med legitimerad personal.

En befolkningsökning med en procent per år kom-mer innebära att vi har 8 408 personer folkbokförda i kommunen i åldersgruppen 0–20 år 2030. Det innebär en ökning med 2 182 barn och ungdomar i kommunen från 2012. En förutsättning är att ökningen är jämnt fördelad på varje åldersgrupp mellan 0–20 år.

Befolkningsökning kommer med största sannolik-het att synas framförallt i Katrineholms stad. Ökar befolkningsmängden med minst ovanstående förutsätt-ningar behöver det byggas förskolor och grundskolor i kommunal regi eller att friskolornas verksamhet ökar, detta gäller både stad och landsbygd. Befolknings-ökningen kan även medföra behov av ytterligare loka-ler för gymnasieskola.

Utvecklingstendensen i dagens samhälle är att allt

kommunen har överkapacitet på lokaler på landsbyg-den. Forsk ning visar på att vistelse i gröna utemiljöer får positiv inverkan på barnens hälsa och inlärningsför-måga. Detta faktum innebär en fördel för förskolorna och skolorna på landsbygden gentemot skolorna i sta-den. Lands bygden erbjuder större friytor som kan utnyttjas på ett bättre sätt i den dagliga skolverksamhe-ten. I staden konkurrerar olika användningsområden om det tillgängliga utrymmet vilket kan innebära en begränsning för kvantiteten av och kvaliteten på utemil-jöerna.

Kommunen behöver fortsätta arbetet för att få kostnadseffektiva skollokaler. I vissa skolor på lands-bygden nyttjas inte lokalernas fulla kapacitet medan andra skolor är mer trångbodda.

För en kommun av Katrineholms storlek har en mycket stor nyinvandring skett, vilket har lett till att elevunderlaget inte har minskat som förväntat. Att integrera dessa barn och ungdomar i verksamheten är en utmaning för kommunen. Det skapar också arbete för fler människor inom bland annat bildningssektorn där nyinvandrade vuxna kan integreras.

Förskola och grundskola (f-6) finns i alla våra tät-orter.

foto: Johan Eklöf

Riktlinjer

˜ Landsbygdsskolorna ska bevaras och utvecklas så länge detta är möjligt. Vägledande ska vara barnens rätt till en hög utbildningskvalitet.

˜ Hänsyn ska tas till yngre barns behov av skola och barnomsorg i en relativ närhet till hemmet.

˜ Skolor och förskolor ska planeras utifrån barns och ungdomars behov av en trygg och utvecklande miljö för såväl inomhus- som utomhusaktiviteter.

˜ Skolgårdar kan användas för aktiviteter även efter det att skolan har stängt.

˜ Skogar i närhet till skolor och förskolor ska visas extra stor hänsyn.

˜ Förskole- och skolgårdar ska utformas så att alla barn, oavsett eventuella funktionshinder, ska kunna delta i lekar och aktiviteter.

OMSORGSBOENDEN

Boende för äldre

Andelen äldre i befolkningen ökar, så även på vår lands-bygd. Detta gör att den framtida efterfrågan på anpas-sat boende för äldre kommer att öka. Den svenska boendemarknaden för äldre är idag en blandning av olika typer av boenden anpassade för olika behov och önskemål. På landsbygden i Katrineholms kommun finns det inte en stor valmöjlighet gällande olika boen-deformer. Det som finns att tillgå i dagsläget är ordi-närt boende i villa eller lägenhet i flerbostadshus samt vårdboende. Kommunen ställer sig därför positiv till andra aktörer som vill skapa fler mellanboendeformer.

När det finns behov av att flytta från till exempel sin villa vill vi eftersträva att det ska finnas möjlighet att flytta till en tillgänglig lägenhet eller ett anpassat boende i närområdet.

Kommunen bedriver verksamhet i flera av tätor-terna. Vårdboenden finns i Björkvik, Äsköping, Valla och Sköldinge. Ökningen av befolkningen förväntas dock inte leda till att helt nya vårdboenden byggs på landsbygden. En möjlighet kan dock vara att utöka befintliga vårdboenden med ett antal platser.

Befolkningsprognoser för Katrineholms kommun visar att åldersgruppen 65–79 år kommer öka mellan åren 2015–2020 men sedan plana ut under 2020–2030.

I åldersgruppen 80 år och uppåt sker inga förändringar i antal under 2010-talet. Under 2020-talet däremot kommer åldersgruppen öka kraftigt.

Ett tillgängligt boende är en förutsättning för att äldre ska kunna leva ett självständigt liv. Detta gäller både i staden och på landsbygden. Befintligt bostadsbe-stånd behöver i stor utsträckning tillgänglighetsanpas-sas för att möjliggöra kvarboende längre. Till gäng-lighetsmärkning av flerbostadshus och matchning av tillgänglighetsanpassade lägenheter för äldre efter behov är därför en viktig kompletterande åtgärd. För-utom att förbättra tillgängligheten kan åtgärder som att stimulera till nya mellanboendeformer bidra till att minska eller skjuta upp behovet av plats på särskilt boende. Vidare kan satsning på välfärdsteknologi bidra till ökad trygghet och skapa en bättre livskvalitet för äldre, då det både kan stödja kvarboende och före-bygga eller komplettera vård- och omsorgsbehov.

Under 2010-talet bedöms det vara balans i utbud och efterfrågan av lägenheter på vårdboende. Under 2020-talet behöver antalet platser utökas på befintliga vårdboenden och uppskattningsvis behöver även tre till fyra nya vårdboenden byggas i kommunen.

Boende för personer med funktionsnedsättning På landsbygden finns en gruppbostad för personer med funktionsnedsättning, vilken är placerad i Sköldinge.

Efterfrågan på boende för personer med funktionsned-sättning är till största delen koncentrerad till staden Katrineholm. Generellt behöver det offentliga rummet tillgänglighetsanpassas så att det är disponibelt året runt för personer med funktionsnedsättningar.

Riktlinjer

˜ Boende för äldre och för personer med funktions-nedsättning ska planeras utifrån behovet av en upplevelserik, tillgänglig, trygg och hälsosam miljö både inom- och utomhus.

˜ Boende för äldre ska vara jämnt fördelade över hela kommunen. Det är viktigt att placeringen av nya boenden för äldre är god gällande tillgäng-lighet, kollektivtrafik och service.

˜ Olika bostadstyper för äldre kan placeras inom samma hus, kvarter eller område för att minimera antalet längre flyttar.

˜ Bostäder för personer med funktionsnedsättning ska finnas där efterfrågan finns och uppstår.

˜ Det är viktigt vid placering av nya bostäder för personer med funktionsnedsättning att det finns god tillgänglighet till kollektivtrafik.

˜ En del typer av boenden för äldre och verk-samheter som exempelvis förskolor kan med fördel kombineras med varandra för att möjlig - göra ett fördelaktigt utbyte mellan olika åldrar och målgrupper.

foto: Hanna Maxstad

foto: Hanna Maxstad

JÄMSTÄLLDHET, JÄMLIKHET,