• No results found

Kapitel 4 Intervjuresultat 4.1 Intervjuernas huvudteman

4.1.5 Skyldighet att rapportera och andra typer av övervakning

Den kompletterande frågan i det här arbetet är “Känner invånarna i Rosengård att de har någon skyldighet att övervaka individer i deras område och på vilket sätt sker denna typ av övervakning? Hur är detta kopplingsbart till Mark Andrejevics teori lateral surveillance?” För att besvara den här frågan intervjuades informanterna om deras eventuella involvering i brottsförebyggande arbete för att ta reda på hur skyldiga informanterna känner sig som civilpersoner att vara med och uppfylla en kompletterande funktion till kameraövervakningen I frågan om informanterna som civilpersoner känner skyldighet att rapportera och tipsa polisen ifall de ser brottsliga aktiviteter, svarade alla informanter att de känner sig skyldiga till detta men att det finns rädsla till att rapportera vid vissa tillfällen.

I1: “Man rapporterar in det som påverkar en eller de andra. Om det påverkar området så rapporterar man in. Men mindre saker som fortkörning eller ja till och med öppna

droghandeln den var ju öppen där för man var rädd att rapportera in det så det är sånt man inte ringer in för.”

I2: “Det är en skyldighet som civilperson i Sverige men såklart beror det också på vad det är som händer för det kan vara så att man är rädd att rapportera om det är en grov grej. Men såklart är jag skyldig att rapportera och detta hade jag gjort de flesta gångerna”

I5: “Ja det känner jag [...] jag tror de flesta känner så men kanske vissa är rädda att rapportera för de tror något kan hända dem. Men jag tror de flesta gör det”

I6: “Ja oftast känner jag det [...] jag vet inte för många är rädda också att om de rapporterar att de ska råka illa ut”.

I intervjun förekom frågor med syftet att försöka förstå hur övervakning från civilpersoner på individer i deras område sker och vilka olika tekniker som används av informanterna och Rosengårdbor för att “övervaka” sitt område. I de här frågorna framgick flera olika sätt som Rosengårdborna håller koll på individer i sitt område. En typ av teknik som framgick i majoriteten av intervjuerna var nämligen väsentligheten av att hålla koll på sitt område som granne. Informant 3,4 och 5 var inne på detta bland annat.

I3: “Det var på nyheter jag såg att, ja det kanske var en kamera då men, någon hade stått och sålt en massa och så var det flera som ringde in men de hade förmodligen span på honom också och de fånga honom. Så ja, något grannväktarskap på något sätt är bra” I4: “Ja det känns iallafall som det är många som håller koll från deras fönster och

balkonger. Bara för att vara säkra att inget händer till exempel kollar de på deras barn från balkongen”

I5: “De vanligt alla kollar ut från deras balkonger och ser hur läget är och det händer också att man blir varnad av sina grannar de säger bara så du vet längre fram jag såg några killar som höll på med något håll dig borta”

Informant 2 nämnde även hur sociala medier erbjuder en ny dimension att hålla koll på sitt område. Informanten pratade generellt om att sociala medier gör det enkelt att hålla koll på andra människor

I2: “Jag hade inte kallat det för övervakning men kanske på sociala medier osv så har folk mer koll på vad man gör. Man kan lägga ut nu är jag i denna staden så vet man att den personen är i den staden. Nu har den personen gått och ätit där och så står det vilken tid personen har lagt ut det”

Informant 4 och 5 och 6 byggde vidare på just sociala mediers inflytande och hur det hjälper dem att hålla koll på sitt område. Webbsidan “Flashback” menade informanterna stor del av Rosengård använder som ett sätt att hålla koll på brottslingar i sitt område och på så sätt veta vad man ska hålla sig borta ifrån.

I4: “Asså jag och många jag känner iallafall vet jag kollar på en sida som heter Flashback där det brukas tas upp fall som skett och folk skriver om vem som kan ha gjort det så jag håller koll där ofta för att veta vad jag ska vara rädd eller passa mig för. Jag tror också polisen använder det mycket för det kan ge de viktig information om olika brott”

I5: “Många brukar kolla på den hemsidan flashback där folk brukar skriva när något har hänt om vem det kan vara så då kan man hålla sig borta från de personerna”

I6: “Man håller alltid koll på nyheter. Om man ser att något har hänt och ingen är gripen än jag brukar gå in i flashback för ibland får folk reda på vem det var innan polisen och de brukar skriva om det där. Så kanske på det sättet håller jag koll genom sociala medier” Det visar sig att det finns olika sätt som Rosengårdsbor håller koll på sitt område. Det vanligaste sättet som förekom i alla intervjuer var att man håller koll på sina grannar genom att kolla ut från balkongen och fönstret för att se läget. Sociala mediers betydelse tas också upp då informanterna nämnde hur webbsidan “flashback” hjälper de att hålla koll på kriminaliteten i Rosengård.

Kapitel 5 Analys

Analysdelen kommer att bestå av anknytningar mellan intervjuernas huvudsakliga innehåll och det ovanpresenterade teoretiska ramverket. Syftet blir således att analysera hur

informanternas resonemang kring kameraövervakningens effekt ger uttryck för teorierna, governmentality och panoptismen, samtidigt som informanternas resonemang kring annan typ av övervakning ska kopplas vidare till Andrejevics teori: Lateral surveillance.

Analysen kommer att vara uppdelad på så sätt att varje intervjutema kommer att analyseras för sig själv. Utav de fem olika teman som presenterades i avsnittet ovan har den sista koppling till vår kompletterande fråga i studien vilket innebär att den kommer att analyseras med hjälp av teorin “lateral surveillance”, den näst sista har koppling till den personliga integriteten medan resterande kommer analyseras med hjälp av governmentality och panoptismen. Nedan följer en tabell som klargör detta.

Tema Teorianknytning

Kameraövervakningens inverkan på människors beteenden

Governmentality och panoptismen

Medvetandet om kamerornas placering Governmentality och panoptismen Olika typer av kameror Governmentality och panoptismen Inställning till mer omfattande

kameraövervakning

Personlig integritet

Skyldighet att rapportera och andra typer av övervakning

Lateral Surveillance

Related documents