• No results found

8.1.

Slutsats

Utifrån det analyserade materialet har vi funnit att användare i stor grad vänder sig till The

Dark Web och Tor Browser för att undvika den censur och kartläggning som sker på Surface Web. Men en grupp vänder sig även dit för att ta del av det illegala innehållet som blir åtkomligt

på nätverket med hjälp av webbläsaren. Dessa två grupper är nödvändigtvis inte uppdelade, utan vi har sett att flera av användarna tillhör båda grupperna. De dominerande användningsområdena på The Dark Web har varit tillgången till ett censurfritt Internet samt illegala marknader och innehåll. När det gäller Tor Browser så uppgav majoriteten av respondenterna att de nyttjade webbläsaren för att kringgå censur och kartläggning i olika former.

8.1.1.

Vilken eller vilka är anledningarna till att användare vänder sig

till The Dark Web och Tor Browser istället för Surface Web och

vanliga webbläsare?

Vår studie pekar på att intervjupersonerna ursprungligen vände sig till The Dark Web och Tor

Browser av två dominerande anledningar; 1. intresse för det illegala innehållet, 2.

kartläggningen samt censuren som sker på Surface Web och traditionella webbläsare. Den övergripande anledningen från början var det illegala innehållet etc., men när respondenterna pratar om varför de vänder sig till The Dark Web och Tor Browser i dag så har flera förklarat att det är den frihet från censur, kartläggning och möjlighet till anonymitet som existerar.

8.1.2.

Vilka användningsområden är de mest dominerande på The

Dark Web och Tor Browser utifrån användarnas perspektiv?

När det gäller användningsområden för The Dark Web uppgav majoriteten av respondenterna att de besöker nätverket på grund av det olagliga innehållet och frånvaron av censur. Det intressanta i resultatet är att de flesta bara var intresserade av att undersöka utbudet på The

Dark Web och att det endast var en minoritet som uppgav att de handlade illegala varor eller

använda olagliga tjänster. Ett annat användningsområde som förekom i intervjuerna var deltagandet i sociala sammanhang genom exempelvis onlineforum för att diskutera teman som de inte var bekväma att diskutera på Surface Web, men även lära sig om dem och lära ut andra.

34

Tor Browser används främst, enligt intervjudeltagarna, för att kringgå censur och

kartläggning. Även om resultatet är att kunna komma åt sidor som erbjuder illegalt innehåll var ofta en av anledningarna att få ha ett privatliv på Internet där ägarna av sidan eller olika myndigheter inte kunde övervaka aktiviteten hos individen. En intressant aspekt som framgick i studien var att majoriteten av intervjudeltagarna fortfarande använder sig av traditionella webbläsare i andra syften, för att exempelvis göra bankärenden och titta på Netflix. En annan benägenhet som vi har lyckats utläsa i studien är att de flesta respondenternas användande av

Tor Browser startade i samband med att de fick kunskap om den kartläggning som sker genom

traditionella webbläsare. I takt med att kunskapen om detta ämne ökat har även användningen av Tor Browser ökat.

8.2.

Slutdiskussion

Maddox et al. (2015) studie kom bland annat fram till att den totala anonymiteten som nätverket och webbläsaren gav användarna en chans att fritt diskutera stigmatiserade ämnen, någonting som inte gick på Surface Web. Detta går att koppla till vår studie där ett flertal respondenter förklarade att de vände sig till The Dark Web för olika slag av sociala interaktioner eller Social Gratification.

Gehl (2014) menar i sin studien att en av de viktigaste punkterna för administratörer på det sociala nätverket DWSN var att användarna inte skulle kunna lämna ut information om sig själva. Men även om det var viktigt med anonymitet, så kontrollerades innehållet på nätverket. I vår studie är det tydligt att majoriteten av intervjudeltagarna prioriterade att information om deras aktivitet och användande inte skulle lämnas ut eller säljas till en tredje part. Vi kan alltså se samma behov av anonymitet bland användarna som Gehl (2014) hittade. Precis som användarna av DWSN rapporterade det innehåll som de kände var oacceptabelt, rapporterar intervjuperson nummer 7 det innehåll som personen räknar som oacceptabelt.

Trots att vem som helst kan bli medlem på nätverket DWSN, menar Gehl (2014), på att användarna måste ha en viss teknisk kunskap för att bli accepterade. Vi kan även se ett stort tekniskt intresse bland intervjupersonerna i denna studie. Exempelvis var det flera av respondenterna som var intresserade av att diskutera och lära sig mer kring nätverkets och webbläsarens funktioner. Användarna sökte sig här till nätverket och webbläsaren, enligt teorin om Uses and Gratification, på grund av ett Educational Appeal.

35

Vår studies resultat är inte generaliserbart på alla användare av The Dark Web och Tor

Browser. Eftersom denna studie grundar sig i en kvalitativ metod, och inte kvantitativ,

representerar inte resultatet användandet i stort.

8.3.

Vidare forskning

Mycket inom forskningsområdet The Dark Web och Tor Browser är fortfarande outforskat vilket gör att att flera aspekter skulle vara intressanta att undersöka vidare. Ett spännande område att undersöka är exempelvis utvecklingen av nätverket och webbläsaren då de blir alltmer aktuella i takt med den dialog som förs om kartläggning och censur på Internet. Det skulle vara intressant att följa upp ifall användandet och anledningarna till användandet skiftat med tiden.

Det skulle även vara intressant att utföra en jämförande studie kring hur användare på Surface

Web kontra The Dark Web tänker kring anonymitet online och kartläggning, för att se om det

är några tydliga skillnader åt olika håll. En annan komparativ studie som skulle vara givande är att jämföra användandet i olika länder samt hur det skiljer sig åt. Eftersom vissa länder har stark censur på grund av politiska omständigheter och andra inte, skulle det vara spännande att tydliggöra hur användandet av Internet ser ut.

När vi började närma oss The Dark Web och Tor Browser så läste vi flera nyhetsartiklar skrivna om ämne, det som var tydligt var att många betonade den illegala aktivitet som sker på

The Dark Web och genom Tor Browser medan desto färre tog upp frihet från kartläggning och

censur. Därför anser vi att det vore av vikt att undersöka om diskursen kring ämnet har ändrats om några år i takt med att diskussionen om anonymitet och censur ökar i samhället.

Även om de ovannämnda ämnena är intressanta att undersöka, existerar fortfarande en stor kunskapslucka i forskarvärlden kring de flesta ämnen som berör The Dark Web och Tor

Browser. Därför förespråkar vi forskning som undersöker de flesta aspekterna av The Dark Web och Tor Browser.

36

Related documents