• No results found

Slutsats och diskussion

In document SYNS MAN INTE SÅ FINNS MAN INTE (Page 62-80)

Detta kapitel presenterar författarnas slutsats utifrån det resultat som tagits fram i studien samt att författarna försöker besvara studiens frågeställning och uppfylla syftet.

Avslutningsvis diskuteras studiens tillämpbarhet och trovärdighet.

6.1 Slutsats

Syftet med denna studie är att lyckas beskriva hur småföretag via sociala medier arbetar för att leda kunden till fysisk butik. Sociala mediers stora genombrott har resulterat i att företag lämnar den traditionella marknadsföringen för att gå vidare med det moderna.

Denna utveckling har motiverat författarna till att undersöka hur småföretag överlever bland de större företagen på sociala plattformar samt hur de lyckas leda följare från internet till fysisk butik. Det har forskats mycket kring sociala medier och företag, dock inte mycket om just småföretag inom sociala medier. För att lyckas fylla ett forskningsgap har författarna valt att specifikt undersöka företag som prioriterar att locka och hänvisa sina kunder till den fysiska butiken.

Sociala medier som marknadsföringskanal bidrar till stora möjligheter hos småföretag att nå ut till fler kunder utanför butikens geografiska läge snabbt och billigt i jämförelse med traditionell marknadsföring. Författarna upplever ett samband mellan respondenterna som menar att sociala medier har bidragit till fler och bättre kundrelationer med kunder utanför området där företaget verkar. Samtliga småföretag är aktiva på sociala medier, lägger upp ett till tre inlägg dagligen för att påminna om sin existens, lägger alltid upp nyheter, trender och ibland personliga inlägg i syfte att locka in följarna till den fysiska butiken. Det är viktigt att företagen tillämpar varierande online-aktiviteter för att förbli relevanta och uppdatera kunderna och inspirera om det nya i butiken. Dessutom väljer några av respondenterna att skapa en känsla av mer gemenskap genom att dela med sig av personliga inlägg som beskriver vardagen i butiken. Företag som tillämpar sociala medier så som Instagram och Facebook i sin verksamhet och sänder ut budskap via inlägg tenderar att fånga följarnas uppmärksamhet, skapar och stärker relationer samt skapar engagemang och starkare interaktion. Samtliga respondenter arbetar med att genom sina inlägg nå ut med ett specifikt budskap som de arbetar med i företaget för att intressera rätt målgrupp och för att skapa ett behov. Interaktionen sker genom att det skapas medvetenhet, intresse och i vissa fall behov. Författarna menar att det även kan skapas interaktion genom att bara uppnå medvetenhet och intresse då kunder endast efter dessa steg interagerar med företaget, medan det andra gånger kan krävas att kunden känner ett behov innan det sker interaktioner. Medvetenhet, intresse och behov är tre av fyra steg inom AIDA-modellen. För att företag ska lyckas uppnå målet att leda kunder från sociala medier till fysisk butik krävs det att uppnå sista steget i AIDA-modellen som är Action.

Det är viktigt att förstå hur man som småföretag ska arbeta med sociala medier och förstå

AIDA-modellens steg för att uppnå resultat i form av köp och inte bara interaktion.

Författarna upplever det som extra viktigt då dessa småföretag har som mål att leda kunderna till den fysiska butiken där AIDA-modellens sista steg (action) sker. Detta kan vara en utmaning som de bemöter då vi idag präglas av online-handel.

Relationsmarknadsföring och marknadskommunikation upplevs bidra till starkare kundrelationer. På detta sätt kan kunder och följare förbli lojala på sociala medier. Genom att ha skapat kundrelationer kan man genom AIDA-modellen få fram hur man kan skapa intresse och behov hos kunden för att påverka kundens köpbeteende. WOM och eWOM menar respondenterna ger en hjälpande hand till förbättring. Genom positiv WOM/eWOM vet företag hur de ska fortsätta utföra sitt arbete för att feedbacken från kunderna ska förbli positiv. När det gäller negativa åsikter arbetar företagen med att i slutet lämna kunden nöjd genom att erbjuda lösningar och god service.

Resultatet som i denna studie har arbetats fram påvisar att för att småföretag genom sociala medier ska lyckas leda kunderna till fysisk butik krävs det att tillämpa AIDA-modellens alla fyra steg inom sociala medier. Det gäller att kommunicera ut företagets budskap och skapa inlägg och utföra andra online-aktiviteter inom sociala medie plattformarna för att skapa medvetenhet, intresse och behov som påverkar kundernas köpbeteende och leder de till ett köp (action). Sociala medier har inga begränsningar som traditionell marknadsföring och ger större möjligheter för småföretag att synas trots att de befinner sig på samma plattformar som många och större företag.

6.2 Diskussion

6.2.1 Trovärdighet och tillämpbarhet

Denna studiens val av kvalitativa metoder baseras på att uppnå maximal trovärdighet.

Detta innebär att varje respondent kan förmedla icke-generaliserbara svar i form av personliga och egna uttryck. Vidare genererar respondenternas svar i kunskap utöver den information som var planerat att få ut av intervjufrågorna, vilket kan påverka studiens trovärdighet.

Studiens utvalda respondenter är belägrade inom två olika småstäder där småföretagen är en liten del av den stora samlingen företag inom detaljhandeln. Detta gör att resultatet blir respondentens enskilda uppfattning som inte talar för resterande företag inom detaljhandeln. Samtliga intervjuer var planerade från början att genomföras fysiskt och

genom att utföra fysiska och personliga intervjuer ökar trovärdigheten. I senare skede ställde en av respondenterna in det fysiska planerade mötet samma dag, men det fysiska mötet ersattes genom att författarna kunde genomföra intervjun per telefon istället.

Båda författarna har varit på plats inom de utvalda städerna och har varit delaktiga inom samtliga fysiska intervjuer där den ena författaren ställde frågorna och den andra antecknade och spelade in intervjuerna för att ytterligare förstärka trovärdigheten.

Det har utförts regelbundna videosamtal via Zoom med handledaren för att få en god vägledning och uppnå motiveringen till att författarna är på rätt väg samt att de har med relevant material i sin undersökning. Även författarna har deltagit i konstanta videosamtal i syfte att förstärka samarbetet och komplettera arbetsprocessen.

Förståelsen mellan handledare och författarna hade kunnat förbättras om det hade genomförts fysiskt på plats då kommunikationen hade blivit tydligare. Detta var inte möjligt på grund av COVID-19 pandemin. Med fysiska möten hade det varit tydligare att registrera ansiktsuttryck och kroppsspråk som kan underlätta för förståelse och undvika missuppfattningar.

Det uppstod under intervjuerna att vissa respondenter kom bort från intervjufrågorna och berättade hellre berättelser som inträffat i butiken och som inte var relevant för undersökningen. Dessutom hände det att några av svaren som var inriktade på sociala medier förvandlades av respondenterna till svar relaterade till fysisk butik istället. Det uppstod ibland upprepningar av svar på vissa frågor som kan undvikas genom att intervjuguiden kan anpassas till mer begränsade frågor som inte leder till en annan fråga i guiden. Däremot tog författarna möjligheten till att ställa följdfrågor under samtliga intervjuer vilket kopplades till studiens syfte och frågeställning.

Analysmodellen har varit användbar i studiens resultat då den har sammanfattat arbetets process av teoretiska referensramen och det empiriska materialet som samlats in för att besvara studiens syfte och frågeställning.

6.2.2 Praktiska rekommendationer

Den främsta rekommendation som författarna vill belysa till småföretagare är att Sociala medier är idag trendigt för små som stora företag att tillämpa i sin verksamhet eftersom de är medvetna om att deras kundgrupp och användare finns på sociala medieplattformar.

Författarna menar att utvecklingen av teknik, applikationer och funktioner är idag under

ständig utveckling och det gäller därför att hänga med i denna digitala värld. Den traditionella marknadsföringen har transformerats mer och mer digitalt och därav tillämpningen av Sociala medier för företag. Småföretag inom detaljhandeln bör ha i beaktande att det gäller för företag att underhålla och engagera sig i sina kunder genom att interagera med användarna. För att småföretag inom detaljhandeln ska lyckas med sin kommunikation och interaktion via Sociala medier bör de ständigt publicera inlägg och underhålla sina följare genom olika online-aktiviteter samt återkoppla för att erhålla nöjda kunder och ett gott rykte. Småföretagare inom detaljhandeln bör förstå hur Sociala medier skapar värde som i sin tur bidrar till gratis marknadsföring, utökat kundantal och interaktion med konsumenter eller följare vilket i sin tur leder till relationsbyggande och långsiktiga kundrelationer. Det mest centrala småföretagen borde fokusera på är att anpassa sina inlägg med inspirerande bilder och videos med tillhörande och tilltalande text till sin målgrupp, vilket bidrar till relationsbyggande med befintliga och nya kunder.

6.2.3 Rekommendationer för framtida forskning

Denna undersökning utformades till olika branscher och deras relation till sociala medier.

Studien skulle enligt författarna kunna avgränsas till ännu fler små butiker inom olika branscher för att få fram ett mer procentuellt resultat över småföretags kommunikation och interaktion via Sociala medier. Därav anser även författarna att intervjuguiden kan breddas och inkludera fler detaljerade frågor kring “nyare funktioner” som etablerats på medie-plattformarna samt om och hur småföretagarna skulle tillämpa dessa på sina sociala medier och använda för att kommunicera och interagera med sina konsumenter och följare.

Därför skulle intervjuguiden kunna anpassas ännu mer utefter dessa nya funktioner, så som Instagrams; “Story” vilket nyligen har lanserats på sociala medier-marknaden och som många företag har börjat använda sig av.

Författarna och respondenterna är medvetna om att tekniken utvecklas hela tiden och att nya funktioner och plattformar skapas, vilket kan vara bra att ha i beaktning för att vidare studera detta forskningsområde. Det är inte meningen att förmedla ett entydigt svar på denna studiens syfte eftersom resultatet baseras på flera olika utfall från olika småföretag och differensen av branscher. Om undersökningen skulle byggas vidare och utformas med en kvantitativ studie via en större urvalsgrupp skulle ett mer statistiskt resultat kunna lyftas fram för att framträda mer generaliserade svar. Dessutom skulle analysmodellen ändras då

flera utfall skulle sättas i relation till varandra. Med en kvantitativ metod tror författarna att studien skulle kunna utmynna i mer tydlighet och klarhet med samband och mönster. En ytterligare rekommendation från författarna belyser hur man kan göra studien från ett företagsperspektiv till ett konsumentperspektiv. Författarna menar att intervjuguiden kan formuleras om och anpassas efter användarna och på så sätt lyfta fram konsumenternas syn och användbarhet inom Sociala medier och deras relation till företag på sociala medieplattformar.

7. Referenslista

Abid, A., Harrigan, P., & Roy, S.K. (2020). Online relationship marketing through content creation and curation. Marketing Intelligence & Planning, 38(6), 699-712. DOI:

https://doi-org.libraryproxy.his.se/10.1108/MIP-04-2019-0219

Abidin, C. (2016). Visibility labour: Engaging with Influencers’ fashion brands and

#OOTD advertorial campaigns on Instagram. Media International Australia incorporating Culture and Policy, 161(1), 86-100. DOI:10.1177/1329878X16665177

Achen, R.M. (2019). Re-examining a model for measuring Facebook interaction and relationship quality. Sport, Business and Management, 9(3), 255-272. DOI:

https://doi-org.libraryproxy.his.se/10.1108/SBM-10-2018-0082

Alves, H., Fernandes, C., & Raposo, M. (2016). Social Media Marketing: A Literature Review and Implications. Psychology and Marketing, 33(12), 1029-1038. DOI:

10.1002/mar.20936

Barney, G.G., & Anselm, L.S. (1967). Discovery of grounded theory theory. Chicago:

Aldine

Batra, R., & Keller, L. K. (2016). Integrating Marketing Communications: New Findings, New Lessons, and New Ideas. Journal of Marketing, 80(6), 122–145. DOI:

10.1509/jm.15.0419

Bergström, B. (2016). Effektiv visuell kommunikation (Upplaga 10). Stockholm: Carlsson Förlag.

Bigdellou, S., Aslani, S., & Modarres, M. (2022). Optimal promotion planning for a product launch in the presence of word-of-mouth. Journal of Retailing and Consumer Services, 64, 1-12. DOI:https://doi.org/10.1016/j.jretconser.2021.102821

Bruhn, M., Schoenmueller, V. & Schäfer, D. B. (2012). Are social media replacing traditional media in terms of brand equity creation? Management Research Review, 35(9), 770-790. DOI:10.1108/01409171211255948

Bryman, A., & Bell, E. (2013). Företagsekonomiska forskningsmetoder (Upplaga 2:3).

Stockholm: Liber.

Chaffey, D. (2016). Digital Marketing. 5. uppl., Harlow: Pearson Education Limited.

Christodoulides, G., Michaelidou, N., & Argyriou, E. (2012). Cross‐national differences in e‐WOM influence. European Journal of Marketing, 46 (11/12), 1689-1707. DOI:

https://doi-org.libraryproxy.his.se/10.1108/03090561211260040

Clark, M., & Melancon, J. (2013). The Influence of Social Media Investment on Relational Outcomes: A Relationship Marketing Perspective. International Journal of Marketing Studies, 5(4), 132-142. DOI:10.5539/ijms.v5n4p132

Correia, P.P., Medina, I.G., Romo, Z.G., & Espinosa, R.S. (2014). The importance of Facebook as an online social networking tool for companies. International Journal of Accounting & Information Management, 22(4), 295-320. DOI:

https://doi-org.libraryproxy.his.se/10.1108/IJAIM-08-2013-0050

Dahlén, M., Lange, F., & Smith, T. (2010). Marketing Communications: A Brand Narrative Approach. John Wiley & Sons Ltd.

Enyinda, C.I., Ogbuehi, A.O. and Mbah, C.H. (2018), "Building pharmaceutical relationship marketing and social media impact: An empirical analysis", International Journal of Pharmaceutical and Healthcare Marketing, 12(2), 198-230. DOI:

https://doi-org.libraryproxy.his.se/10.1108/IJPHM-02-2017-0007

Erdoğmuş, İ. E., & Çiçek, M. (2012). The Impact of Social Media Marketing on Brand Loyalty. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 58, 1353–1360. DOI:

10.1016/j.sbspro.2012.09.1119

Garber, L.L., & Dotson, M. (2002). A method for the selection of appropriate business-to-business integrated marketing communications mixes. Journal of Marketing, 8(1), 1-17. DOI:10.1080/13527260252848041

Ghirvu, A.I. (2013). The AIDA model for advergames. The USV Annals of Economics and Public Administration, 13(1), 90-98.

Hassan, S., Nadzim, S., & Shiratuddin, N. (2015). Strategic Use of Social Media for Small Business Based on the AIDA Model. Procedia - Social and Behavioral Sciences, 172, 262-269. DOI:https://doi.org/10.1016/j.sbspro.2015.01.363

Hortaçsu, A.& Syverson, C. (2015). The Ongoing Evolution of US Retail: A Format Tugof- War. The Journal of Economic Perspectives, 29(4), 89-111. DOI:

10.1257/jep.29.4.89.

Jami Pour, M., Hosseinzadeh, M., & Amoozad Mahdiraji, H. (2021). Exploring and evaluating success factors of social media marketing strategy: a

multi-dimensional-multi-criteria framework. Foresight, 23(6), 655-678.

DOI:https://doi-org.libraryproxy.his.se/10.1108/FS-01-2021-0005

Jones, N., Borgman, R., & Ulusoy, E. (2015). Impact of social media on small businesses, Journal of Small Business and Enterprise Development, 22(4), 611-632.

DOI:https://doi-org.libraryproxy.his.se/10.1108/JSBED-09-2013-0133

Kaplan, A. M., & Haenlein, M. (2010). Users of the world, unite! The challenges and opportunities of Social Media. Business Horizons, 53(1), 59–68. DOI:

https://doi.org/10.1016/j.bushor.2009.09.003

Kaur, K., & Kumar, P. (2021). Social media: a blessing or a curse? Voice of owners in the beauty and wellness industry. The TQM Journal, Vol. ahead-of-print No. ahead-of-print.

DOI:https://doi-org.libraryproxy.his.se/10.1108/TQM-03-2021-0074

Kembau, A., & Mekel, P. A. (2014). Reference groups, family, roles and status on young consumer behavior towards purchase intentions of luxury fashion brands. Journal of Economic Research, Management, Business and Accounting, 2(2), 1169-1179.

Kojima, T., Kimura, T., Yamaji, M., & Amasaka, K. (2010). Proposals and development of the direct mail method "PMCI-DM" for effectively attracting customers. International Journal of Management & Information Systems, 14 (5), 15-21. DOI:

10.19030/ijmis.v14i5.9

Kotler, P., Armstrong, G., & Parment, A. (2017). Marknadsföring - Teori, strategi och praktik (2:a upplagan).Pearson Academic Computing.

Lee, Y., Phua, J., & Wu, T-Y. (2020). Marketing a health Brand on Facebook: Effects of reaction icons and user comments on brand attitude, trust, purchase intention, and eWOM intention. Health Marketing Quarterly, 37(2), 138-154. DOI:

https://doi-org.libraryproxy.his.se/10.1080/07359683.2020.1754049

Lin, L., & Lu, C. (2010). The influence of corporate image, relationship marketing, and trust on purchase intention: the moderating effects of word‐of‐mouth. Tourism Review, 65(3), 16-34. DOI:https://doi-org.libraryproxy.his.se/10.1108/16605371011083503

Lind, R. (2014). Vidga vetandet. Lund: Studentlitteratur.

Mahoney, M. L. & Tang, T. (2016). Strategic social media: from marketing to social change. Chichester, West Sussex: Wiley-Blackwell.

Mangold, G. W. & Faulds, D. J. (2009). Social media: The new hybrid element of the promotion mix. Business Horizons, 52(4), 357-365. DOI:10.1016/j.bushor.2009.03.002

Marchet, G., Melacini, M., Perotti, S., Rasini, M. & Tappia, E. (2018). Business logistics models in omni-channel: a classification framework and empirical analysis. International journal of physical distribution & logistics management, 48(4), 439–464. DOI:

https://doi.org/10.1108/IJPDLM-09-2016-0273

Meyrick, J. (2006). A call to action on two fronts: better objectives and better strategies.

Health Education, 106 (5), 341-344. DOI:10.1108/09654280610685938

Moriarty, S., Mitchell, N., & Wells, D.W. (2009). Advertising: Principles & Practice. New Jersey: Pearson.

Ngai, E.W.T., Moon, K.-l.K., Lam, S.S., Chin, E.S.K. and Tao, S.S.C. (2015). Social media models, technologies, and applications: An academic review and case study. Industrial

Management & Data Systems, 115(5), 769-802. DOI:

https://doi-org.libraryproxy.his.se/10.1108/IMDS-03-2015-0075

Olsson, A.K., & Bernhard, I. (2021). Keeping up the pace of digitalization in small businesses–Women entrepreneurs' knowledge and use of social media. International Journal of Entrepreneurial Behavior & Research, 27(2), 378-396. DOI:

https://doi-org.libraryproxy.his.se/10.1108/IJEBR-10-2019-0615

Pantano, E. & Viassone, M. (2015). Engaging consumers on new integrated multi- channel retail settings: Challenges for retailers. Journal of Retailing and Consumer Services, 25, 106-114. DOI:https://doi.org/10.1016/j.jretconser.2015.04.003

Resnick, S., Cheng, R., Brindley, C., & Foster, C. (2011). Aligning teaching and practice: a study of SME marketing. Journal of Research in Marketing and Entrepreneurship, 13(1), 37-46. DOI:https://doi-org.libraryproxy.his.se/10.1108/14715201111147932

Rowley, J. (1998). Promotion and Marketing communications in the information

marketplace. Library Review, 47(8), 383–387. DOI:

https://doi.org/10.1108/00242539810239543

Rugova, B., & Prenaj, B. (2016). Social media as a marketing tool for SMEs: opportunities and challenges. Academic Journal of Business, 2(3), 85-97.

Ryan, D. & Jones, C. (2009) Digital marketing: marketing strategies for engaging the digital generation. Kogan Page Ltd.

Sahay, A., Gould, J., & Barwise, P. (1998). New interactive media: experts’ perceptions of opportunities and threats for existing businesses. European Journal of Marketing, 32(7/8), 616-628. DOI:https://doi.org/10.1108/03090569810224029

Saravanakumar, M., & SuganthaLakshmi, T. (2012). Social Media Marketing. Life Science Journal, 9(4), 4444-4451

Shannon, C.E., & Weaver, W. (1949). The Mathematical Theory of Communication.

University of Illinois Press.

Sharma, A., Fadahunsi, A., Abbas, H., & Pathak, V.K. (2022). A multi-analytic approach to predict social media marketing influence on consumer purchase intention. Journal of Indian Business Research, Vol. ahead-of-print No. ahead-of-print. DOI:

https://doi-org.libraryproxy.his.se/10.1108/JIBR-08-2021-0313

Sookhyun, K. (2021). Mapping social media analytics for small business: A case study of business analytics. International Journal of Fashion Design, Technology and Education, 14(2), 218-231, DOI:10.1080/17543266.2021.191539

Tobon, S., & García-Madariaga, J. (2021). The Influence of Opinion Leaders’ eWOM on Online Consumer Decisions: A Study on Social Influence. Journal of theoretical and applied electronic commerce research, 6(4), 748-767. DOI:

https://doi.org/10.3390/jtaer16040043

Treem, J. W., Dailey, S. L., Pierce, C. S., & Biffl, D. (2016). What are we talking about when we talk about social media: A framework for study. Sociology Compass, 10(9), 768-784. DOI:10.1111/soc4.12404

Wang, L.,Wang, Z., Wang, X., &Zhao, Y.(2021). Assessing word-of-mouth reputation of influencers on B2C live streaming platforms: the role of the characteristics of information source. Asia Pacific Journal of Marketing and Logistics, Vol. ahead-of-print No.

ahead-of-print. DOI:https://doi-org.libraryproxy.his.se/10.1108/APJML-03-2021-0197

Wang, X., Yu, C., & Wei, J. (2012). Social Media Peer Communication and Impacts on Purchase Intentions: A Consumer Socialization Framework. Journal of Interactive Marketing, 26(4), 198-208. DOI:10.1016/j.intmar.2011.11.004

Wijaya, B.S. (2012). The Development of Hierarchy of Effects Model in Advertising.

International Research Journal of Business Studies, 5(1), 73-85. DOI:

10.21632/irjbs.5.1.73-85

Wood, N.T., & Burkhalter, J.N. (2014). Tweet This, Not That: A comparison between brand promotions in microblogging environments using celebrity and company-generated Tweets. Journal of Marketing Communications, 20(1/2), 129-146. DOI:

10.1080/13527266.2013.797784

Yang, Y., & Kankanhalli, A. (2014). The Impact of Social Media Marketing on Online Small Business Performance. PACIS.

8. Bilagor

8.1 Individuella reflektioner Frida:

Denna kurs har verkligen varit som en bergochdalbana med både upp och nedgångar.

Till en början kändes examensarbetet som en lång och avancerad process där man hade vetskapen om att man behövde lägga ner mycket tid. Just tiden var en sådan viktig aspekt då jag märkte att det var väldigt viktigt med att planera och sätta upp mål vecka för vecka, steg för steg. Där kände jag mig väldigt trygg eftersom jag fick göra examensarbetet med en studiekamrat som hade samma värderingar och tankesätt samt att hon också var bekväm med att planera denna resa.

Starten av arbetet inkluderade i att vi brainstormade våra idéer på varsitt dokument för att sedan redovisa för varandra och hitta en gemensam nämnare. Därav vinklade arbetet in på marknadsföring och småföretag då vi fann det intressant att undersöka. Under vägens gång har vi fått ändra vår frågeställning flertal gånger för att koppla till vårt syfte och

ämnesområde vilket har gett mig en djupare insikt i bakgrunden till vår problemformulering.

Med handledarens råd och goda vägledning har vi skapat en tydligare förståelse för den huvudsakliga anledningen till varför vi vill studera den frågeställning vi har valt.

Med handledarens råd och goda vägledning har vi skapat en tydligare förståelse för den huvudsakliga anledningen till varför vi vill studera den frågeställning vi har valt.

In document SYNS MAN INTE SÅ FINNS MAN INTE (Page 62-80)

Related documents