• No results found

Denna undersökning har strävat efter att få fram kvalitativa svar, och dessa summeras nu i detta kapitel.

Här ges läsaren en möjlighet att kortfattat få läsa vad vi i denna uppsats kommit fram till i analysdelen.

6.1 Slutsats

Efter denna undersökning har vi hittat flera viktiga nyckelfaktorer att tänka på vid förpackningsdesign. Den första och mest generella som kan nämnas är att färgen verkligen har inverkan på konsumenten och dess beslut i en köpsituation. Att på något sätt differentiera sig så att konsumenten lägger märke till ens förpackning på hyllan, är det mest vitala och basala inom området.

Förpackningen fungerar som företagets ansikte utåt och försäljare på hyllan. Den skall därför fungera som en förmedlare av företagets budskap och värderingar, samt vara en identitetsbärare. En förpackning som lyckas göra detta på ett förtjänstfullt sätt skapar en trygghet hos konsumenten. Med trygghet menas exempelvis att kunden vet varifrån en vara kommer, vem som producerat den och framförallt vilken kvalité den är utav. Detta är något vi tror kommer att bli allt viktigare i framtiden.

Nyckeln till att sälja är att på enbart några få sekunder i butiken, skapa attraktion mellan konsumenten och förpackningen.

Att få en färg starkt sammankopplad till sitt varumärke kan ha många fördelar. Dels kan man på ett fördelaktigt sätt differentiera sig genom ett annorlunda färgval, och dels kan man skapa en förknippning till sitt varumärke via enbart färgen. Ser man exempelvis en röd lastbil på vägarna, kopplar de flesta den till varumärket Coca Cola.

Kontentan utav detta är att om man lyckas att bli unik

med sitt färgval har man ett stort försprång i beslutsituationen vid hyllan.

En annan sak som är viktig att tänka på vid en multinationell förpackningsdesign är att man har god kunskap inom vilka marknader förpackning kommer att finnas. Då företag eftersträvar att ha samma förpackningsdesign i de länder dem verkar, skall den färg man använder fungera i alla länder. Man bör alltså inte nyttja färger som riskerar att skapa negativa känslor i något av de aktiva länderna.

6.2 Rekommendationer för vidare forskning

Idag har man kommit relativt långt inom ämnet förpackningsdesign, men det finns fortfarande områden inom ämnet som bör utforskas betydligt mer.

Det finns just nu få vetenskapliga studier som behandlar ämnet förpackningsdesign med färg som utgångspunkt.

Vissa företag använder sig idag utav detta färgtänk vi gått igenom i vår uppsats, men långt ifrån alla. Vi tror att vidare forskning inom ämnet, skulle kunna gynna de företag som förbisett de möjligheter en förpackning har.

Dels genom differentiering med hjälp av färg, men framförallt genom att ändra inställningen till vad förpackningens främsta uppgift är.

Kunskapen om hur människan tar till sig olika stimuli är idag ett utforskat område. Däremot anser vi att denna kunskap ännu inte är fullständigt applicerad på hur man ska designa en ultimat förpackning ur denna aspekt.

Detta bör således vara ett väldigt intressant område för leverantörerna samt reklambyråerna som designar förpackningarna. Får man en djupare kunskap om hur människan registrerar olika stimuli, bör det vara lättare att fånga konsumentens uppmärksamhet. Vi tror att det finns många branscher som skulle kunna gynnas av att ta

reda på hur stor betydelse detta har för förpackningskommunikationen.

Idag finns det ett antal olika studier om enbart färgblindhet, men vi har inte hittat någon forskning som behandlar färgblindhet kontra förpackningsdesign. Vi anser att forskning inom detta område skulle kunna ge mycket mer kunskap att använda sig utav när man designar förpackningar. Detta är något som bör ligga i varje tillverkares intresse, eftersom alla leverantörer vill få konsumenten att förstå de budskap de sänder ut.

6.3 Rekommendation; samarbete CTF och Ord &

Bild

Vi anser att ett samarbete mellan CTF och Ord & Bild skulle kunna gynna båda parter. Forskarna inom CTF besitter mycket god kunskap inom ämnen som vi anser att Ord & Bild kan ha stor nytta utav. Det gäller

exempelvis varumärkesuppbyggnad,

förpackningsforskning och kundbeteenden. CTF sitter även inne med ekonomiska resurser för att kunna genomföra forskning inom dessa områden eller andra ämnen som ligger inom Ord & Bilds intresse. Vi tror att detta samarbete skulle leda till att göra Ord & Bild ännu mer konkurrenskraftiga och lönsamt i framtiden, då de får djupare kunskap inom ämnet med hjälp av denna externa hjälp.

Ord & Bild skulle kunna bidra med ämnen till CTF som de märker i sin vardag att det saknas god kompetens inom.

Ämnen vi vet att Ord & Bild skulle vilja veta mer om är till exempel:

 I närområdet och runtom i landet finns många större organisationer och företag som inte har någon större kontroll på sin marknadsföring om den ens existerar.

Varför förbiser och misshandlar många företag sin marknadsföring?

 Mediekonsumtionen skiljer åt mellan åldersgrupperna.

Hur ser denna fördelning ut och hur ska företagen på bästa sätt använda det i sin marknadsföring för att nå ut på bästa sätt?

 Användandet av Internet skiljer sig kraftigt åt. Går det att generalisera användandet eller är det individuellt?

För att CTF också ska gynnas av samarbetet skulle Ord &

Bild kunna åta sig att ta hand om deras marknadsföring.

Då får dem en kompetenskälla, som är erkänt duktiga på att kommunicera åt företag. Detta för att CTF kan fokusera på sin egen kärnverksamhet, istället för att lägga kraft på att synas i den mån de vill.

Related documents