• No results found

Slutsats riskbedömning grundvatten

In document Varbergs kommun, Hallands län (Page 62-65)

14.6.1. Byggskedet

Planerad byggnation av betongtråg och betongtunnel - med inarbetade skyddsåtgärder (spontning, injektering, rening av förorenat vatten i schakt och brunnar för

grundvattenavsänkningar med mera), samt att kvarteret Renen är efterbehandlad - medför i byggskedet följande med avseende på

föroreningstransport/föroreningsspridning via grundvatten:

• Eftersom ingen yttäckande tät jordhorisont (endast siltskikt) finns i lagerföljden inom området nedströms kvarteret Renen och fram till järnvägsområdet kommer den grundvattensänkning som görs via uttagsbrunnar i berget, i anslutning till sponten, även sänka trycken i jordgrundvattnet och inducera ett nedåtriktat läckage. Föroreningshalten i jordgrundvattnet bedöms i byggskedet inte bli högre än i dagsläget.

Jordgrundvattnets nivå i området kring förskolan bedöms sjunka ett par meter och vid Försäkringskassan med cirka tre till fyra meter.

• Med en forcerad pumpning i bergbrunnar inom eller strax utanför spont för att hålla grundvattennivån inom arbetsområdet nere under schaktbotten kommer vattenomsättningen i det delvis uppspruckna berget bli relativt stor. Även om halterna av klorerade kolväten, efter efterbehandling inom kvarteret Renen, kommer att ligga på 5 mg/l respektive 1 mg/l i källområdet respektive plymen, så bedöms halterna i uppumpat vatten tämligen snart sjunka till betydligt lägre nivåer. Detta förutsatt att inte föroreningen är påtagligt större än förväntat och att saneringsinsatsen når hela källan.

• Eftersom det inte är helt klarlagt var de föroreningar som påträffats i det djupa grundvattnet inom den norra delen av delsträcka 1 härstammar ifrån, är det svårt att förutse utvecklingen när pumpning påbörjas i samband med byggskedet. Det är därför av vikt att denna pumpning åtföljs av noggrann uppföljning och kontroll. Eftersom vattnet kommer tas om hand och renas före utsläpp i hamnbassängen så bedöms insatsen kunna utföras på ett säkert sätt.

Dessutom föreslås enligt föreliggande rapport att en tätskärm tvärs

trågriktningen injekteras i omgivande berg, i trågets närhet, för att motverka transport i sydlig riktning längs trågschakten i berg.

• Under byggskedet av betongtråget och betongtunneln kommer föroreningarna i grundvattnet öster om tråg/tunnel röra sig med betydligt större hastighet än idag mot anläggningsområdet. I huvudsak kommer rörelseriktningarna för det förorenade grundvattnet vara de samma som idag, så inga markområden bedöms bli utsatta för nya grundvattenföroreningar. Det förorenade grundvatten som rör sig mot tråg/betongtunnelområdet under byggskedet kommer att tas om hand och renas varför föroreningsbelastningen väster om anläggningsområdet kommer bli mindre än i dagsläget.

• Pågående föroreningsspridning via grundvattnet från väster om betongtråg och betongtunnel till hamnbassäng/havet upphör/begränsas kraftigt till följd av att flödesriktningen ändras från väst till öst vid grundvattenavsänkningarna, vilket jämfört med dagens förhållanden minskar föroreningsbelastningen i

hamnbassängen/havet.

• Genom att berget kring betongtunneln, i enlighet med rekommendation i föreliggande PM, tätas till motsvarande grad som bergtunneln och att tätningen

mellan trågdelen och bergtunneln görs mycket noggrant så kan läckaget mot de djupare delarna av bergtunneln hållas så lågt att eventuella föroreningar i vattnet som omger tråget lättare avrinner mot havet än söker sig till bergtunneln.

• Risken för negativa hälsoeffekter via inandning av ånga till följd av gasavgång av klorerade kolväten nedströms ett efterbehandlat kvarteret Renen bedöms som liten under byggskedet. För att säkerställa detta bör dock mätningar av inomhusluft utföras i ett antal byggnader innan och under byggskedet.

Arbetsmiljörisker föreligger vid anläggningsarbetena, i första hand via exponering av vattenföroreningar och ånga (främst klorerade kolväten och bensen), till exempel vid arbeten i schaktgropar, vid pumpbrunnar, länshållning och reningsanläggning.

Arbetsmiljörisker finns även vid exponering, till exempel via direktkontakt och inandning, av förorenad jord.

14.6.2. Driftskedet

Planerad byggnation av betongtråg och betongtunnel - med inarbetade skyddsåtgärder, samt att kvarteret Renen är efterbehandlad - medför i driftskedet följande med avseende på föroreningstransport/föroreningsspridning via grundvatten:

• När grundvattennivån kring betongtråget, efter avslutade anläggningsarbeten, åter tillåts stiga upp till tidigare nivåer minskar åter gradienterna och

strömningshastigheterna från kvarteret Renens käll- och plymområden.

Eftersom jordlagren uppströms trågområdet varit föremål för nedåtriktad grundvattenrörelse under 5-6 år bör föroreningshalterna i jordlagren ha avtagit. Även föroreningsmängderna och halterna i vattnet som passerat genom Renens källområde kan antas ha sjunkit under den relativt långa perioden med stor vattenomsättning i området.

• På motsvarande sätt som den ökade vattenomsättningen transporterat föroreningar i jordgrundvattnet har också grundvattnet i berget och

bergkontakten omsatts under byggskedet och med, efter efterbehandlingen, betydligt lägre föroreningshalter i källområdet bör även berggrundvattnet vara av bättre kvalitet än tidigare.

• Genom de täta skott som anläggs i kringfyllningen längs betongtråget (under och på sidorna) förhindras föroreningar via grundvattenrörelser förflytta sig längs med trågets sidor (mot norr respektive söder) eller botten. Detta gör att de föroreningshalter som kan finnas kvar i grundvattnet inom vissa avsnitt kommer att avrinna i västlig riktning så som innan betongtråget anlades.

• Den tätning som ska anläggas mellan betongtunnel och bergtunnel samt de utökade tätningsåtgärder som föreslås i omgivande bergmassa förhindrar spridning av förorenat vatten, inklusive förorenat grundvatten, främst från restföroreningar från kvarteret Renen, längs betongtråg och betongtunnel till lågpunkt i bergtunneln.

• Förorenad jord tas bort inom 47 000 m2 stor yta, vilket medför att del av föroreningskällan (förorenad fyllnadsjord, mindre spill/läckage) för det förorenade grundvattnet inom järnvägsområdet reduceras och

föroreningsspridning till hamnbassängen/havet minskar jämfört med dagens förhållanden.

Genomförandet av järnvägsprojektet innebär att grundvattnet i betongtrågets och betongtunnelns omgivning kommer ha lägre föroreningshalter i driftskedet jämfört med dagens förhållanden.

 

15 Kontroll under byggskedet

In document Varbergs kommun, Hallands län (Page 62-65)

Related documents