• No results found

Att ett produktbyte är en så pass komplex process insåg jag inte i början av examensarbetet. Det har visat sig att det finns så många olika händelser som kan inträffa under ett produktbyte vilket innebär att det är ganska komplicerat att utforma ett planeringsverktyg som täcker upp alla scenarion. Det kräver dessutom en hel del erfarenhet och kunskap om processen för att få grepp om vad som kan ske under ett produktbyte.

Planeringsverktyget som jag har byggt upp utgör en kärna med stora utvecklingsmöjligheter. Jag har visat på möjligheten att till produktbytena kunna använda MATLAB för att utföra beräkningar och villkorssatser för att sedan överföra svaren till IP.21. Även motsvarigheten, det vill säga att överföra tagginformation från IP.21 till MATLAB. Därmed kan själva planen med tidpunkter skådas i produktbytesmanualen i en sida i Aspen Process Explorer. Möjligheterna att bygga vidare på den här kärnan är oerhörda. Det är i princip bara fantasin och kunskaperna i programmering och processen som kan sätta hinder för vad som finns att göra.

Programmet underlättar för processingenjörerna eller om det är någon annan i framtiden som sköter produktbytet, eftersom de bara behöver mata in vilken tid den nya produkten ska vara färdig och utifrån det värdet räknas alla moment som ska utföras ut. De måste även mata in fakta såsom, ansvarig, datum, vilka verk och produkter det gäller och så vidare. Sedan behöver den som planerar bara vara tillgängliga per telefon om operatörerna har några frågor.

Programmet kan inte med säkerhet användas i dagsläget eftersom den är beroende av korrekta värden från taggarna. Om nivåmätningen slutar att fungera eller visar fel, vilket den gör vid vissa tillfällen, innebär det att många beräkningar i modellen inte kan utföras. Det i sin tur leder till att hela verktyget slår fel. En anledning till att nivåmätningen slutar att fungera vid låga nivåer i slurrytanken och tillsatsmedeltanken kan vara att det tillsätts för mycket tryckluft vid omrörningen. Under många år är det undersökt olika möjligheter att förbättra nivåmätningen eftersom det är ett problem som finns över hela LKAB. Dock har något som fungerat i den tuffa miljön inte hittats ännu. Det ska bli intressant att se hur det går med testerna av laserskanningsmetoden samt om det fungerar med en till ekogivare i varje underjordsficka.

Det visade sig att riskanalysen inte bara fyllde ett syfte för mitt fortsatta arbete utan att det fanns risker under produktbyten med hög prioritet som verkligen behöver uppföljning. Det var även välbehövligt att samla de personer som berörs av produktbyten på samma möte så att saker som annars aldrig blir berörda kunde diskuteras.

Många av riskerna i riskanalysen uppkom på grund av missad eller för dålig information. Enbart genom att förbättra informationsgången har man kommit ganska långt i utvecklingen av planeringsverktyget. I mitt förslag till layouten för planeringsverktyget

innebär det att alla har åtkomst till sidan med produktbytesmanualen där de kan läsa planen och följa produktbytet. Om det sker någon förändring uppdateras det på sidan vilket medför att de som har hand om produktbytet alltid ska ha synligt manualen så att de är medvetna om vad som är på gång. Ett annat förslag på information kring förändringar i planen är att även ett SMS skickas ut till de personer som direkt berörs av förändringen så det inte går att missa. Mobiltelefonen har alla med sig vart de än är, så det är en relativt säker informationsgång. Layouten är även byggd så att den ska vara lätt att följa och därmed bör feltolkningar minimeras.

Kommunikationen mellan de ansvariga operatörerna, det vill säga operatörerna i KK och KA kommer att förbättras med detta planeringsverktyg. Detta eftersom operatören i KA också kan följa produktbytet on-line på sidan. De kommer att kunna se de aktuella tiderna som gäller för stopp och start av tillsatsmedel- och magnetitsektionerna, som operatören i KA styr. Kontakten via telefon blir därmed inte lika avgörande. Det underlättar även för personalen på MTC som kan följa med i produktbytet och kan därmed se till att de hinner tömma mellanlagret innan den nya produkten ska köras dit. Flera kommunikationsmissar kan därmed undvikas med detta planeringsverktyg.

Meningen med planeringsverktyget som skapats är att operatörerna själva ska kunna genomföra bytet, eftersom all nödvändig information kring produktbytet finns med. Det kommer även upp varningar om de måste ändra på några processinställningar för att klara av bytet utan att verket ska stanna. Manualen är enkel att följa och informationen som finns med på sidan är relevant. Den är även lättillgänglig eftersom alla på LKAB kommer åt sidan i Aspen Process Explorer. Alla som berörs av bytet kan gå in på sidan och se vad som gäller inför produktbytet och om det blir några förändringar. Det är aktuell information som finns att läsa på sidan eftersom det är onlinevärden på taggarna som genereras hela tiden.

Verktyget är även anpassat för att kunna klara av produktbyten som kommer med kort varsel. Den kräver inte att det ska vara en viss mängd volym i de olika fickorna inför produktbytet, bara sliglagret har tillräckligt med slig för att klara av ett byte. Det är däremot svårt att minimera blandprodukten mer än det görs idag eftersom det inte är tillåtet att bottentömma slurrytanken helt på grund av stockningar som tidigare uppkommit när bottentömning skett. Däremot kan en tydlig plan innebära att även blandprodukten minimeras om till exempel programmet håller redan på hur mycket slurrytanken kan filtreras ner innan det är dags att fylla på i sliglagret. Modellen håller reda på om till exempel filtreringen från slurrytanken eller flödet från anrikningen måste öka för att inte behöva sänka produktionstakten i kulsinterverken.

Så här i efterhand inser jag att det var nödvändigt att använda ett program som MATLAB för att kunna bygga upp ett planeringsverktyg som ska kunna täcka upp alla scenarion som kan uppkomma vid ett produktbyte. Det är mycket mer som kan inträffa under ett produktbyte än jag kunde tro från början. Det innebär att programmet blir väldigt stort i slutändan om allt ska täckas upp.

Related documents