• No results found

Slutsatser och rekommendationer

In document Europas framtida konfektionsmarknad (Page 100-103)

I detta avsnitt presenteras våra slutsatser av studien som bygger på ovanstående diskussion. För att relatera till det inledande kapitlets problemdiskussion och syfte så svarar vi här på vår övergripande huvudfråga:

Vilka är förutsättningarna för att bibehålla eller utveckla en konkurrenskraftig konfektionsindustri i Europa?

Vårt syfte med studien presenterades i det inledande kapitlet som “att ta reda på om konfektionstillverkningens tyngdpunkt kommer att fortsätta att ske i Asien eller om det finns förutsättningar för europeisk konfektionsindustri att återhämta sig och bli konkurrenskraftig i förhållande till tillverkningen i Asien eller om konfektionsindustrin istället kommer att etableras i andra globala regioner”. Dessa frågor besvaras kortfattat nedan och dessutom ges förslag på möjliga åtgärder.

När vi påbörjade denna uppsats hade vi uppfattningen att de stora förändringarna i Kinas textil- och konfektionsmarknad möjligtvis skulle innebära att företag tog tillbaka sin produktion till Europa, vilket därmed skulle få Europas textil- och konfektionsindustri att återfå sin starka position. Tvärtom har undersökningen tydligt visat att så inte är fallet. Den produktion som företagen har haft i Kina letar sig nu istället till andra alternativa produktionsplatser. Det finns fortfarande många andra lågkostnadsländer i Asien som har en uppbyggd textilproduktion och där billig arbetskraft och storskalig produktion kan uppnås, alltså de faktorer där Europa i stort brister i dag. Detta betyder att Europas textil- och konfektionsindustri måste fortsätta att utvecklas och finna andra fördelar för att fortsatt kunna vara konkurrenskraftiga. I denna undersökning kan dock konstateras att Europa innehar vissa fördelar gentemot andra marknader men för att ha möjlighet att behålla dessa krävs stora insatser.

Europas textil- och konfektionsindustri är anpassad till och har en fördel i de mindre, nischade segmenten som kräver konkurrensfördelar såsom hög kvalitet, specialisering, mervärdeadderande produktion och hög servicenivå. Majoriteten av dagens konfektionsföretag ligger dock inom lågpris- och mellanprissegmentet vilka efterfrågar andra faktorer än de som Europa erbjuder och där priset är en avgörande faktor. För dessa återförsäljare är Europas fördelar inte tillräckligt starka i relation till det mycket högre priset för att företagen ska stanna kvar med sin produktion i Europa. Företagen är beredda att lägga ner mer arbete inom de områden där lågkostnadsländer brister i utvecklingen istället för att betala det högre priset i Europa. Det blir således tydligt att så länge Europa är inriktade på nischade segment så kommer regionen inte att återfå någon större massproduktion. Låga priser är i grunden den viktigaste faktorn som styr konsumenternas köpval. Om inte dessa preferenser förändras till en större efterfrågan på kvalitet och hållbarhet så kommer produktionen fortsätta att ske i lågkostnadsländer. Mindre delar av företagens produktion kommer troligtvis stanna kvar i Europa på grund av särskilda behov såsom små serier, specifika material, korta ledtider och stabilitet men överlag kommer allt fler företag att söka sig utanför Europa till billigare länder. Samtidigt utvecklas framväxande länder utanför Europa som är på väg att erbjuda samma fördelar som Europa fast till lägre priser vilket hotar dess konkurrenskraft även i dessa segment.

94 Europa måste således arbeta för att utveckla, förnya och förstärka de konkurrensfördelar som de idag är inriktade mot om de även i framtiden vill konkurrera inom detta segment. Standarden inom den globala textil- och konfektionsindustrin höjs kontinuerligt då kunskap, vetenskap och teknologi ständigt utvecklas och förbättras. Allt fler länder får en mer avancerad textilindustri vilket gör att konkurrensen mot Europa, som historiskt har varit vana vid att ligga i framkant, ökar hela tiden. För att behålla en stark position även i framtiden kommer det således att kräva starka insatser. Samtidigt tror vi att det alltid kommer att finnas kvar möjlighet till produktion i Europa då vi från den empiriska undersökningen har förstått att många företag uppskattar detta och anser att den erbjuder utmärkande fördelar som är svårt att finna i andra regioner, såsom korta ledtider, effektiv logistik, små serier, stabilitet och hög kvalitet. Det kommer troligtvis att dröja innan de företag som förlitar sig på och bygger sitt varumärke på dessa fördelar vågar att flytta sin produktion till någon annan region.

Konfektionsproduktion kommer med all säkerhet att fortsätta att flyttas runt i världen då företag fortsatt kommer att vara beroende av låga kostnader, genom att konsumenterna kommer att fortsätta att efterfråga detta. Europa måste kanske inse att regionen inte kommer att bli konkurrenskraftiga inom produktion på samma sätt som den har varit historiskt. Kompetensen inom produktion kan snart vara förlorad och överträffas istället av andra producerande regioner. Europa borde därför satsa mer på att utveckla och förbättra sina avancerade och specialiserade faktorer för att på så sätt bygga upp en stark industri med långvariga och hållbara konkurrensfördelar. Områden som Europa bör fokusera på är bland annat utbildning inom ledande poster såsom teknisk utveckling, utveckling av alternativa fibrer, forskning och utveckling av tekniska, ”intelligenta”, textilier och liknande. Det är större sannolikhet att Europa kommer att behålla en konkurrensfördel inom textilproduktion än konfektionsproduktion på grund av att den är mer automatiserad. Om Europa lyckas utveckla teknologin och automatisera även konfektionssektorn så är det troligt att även denna delen kan behållas och förstärkas.

Direkta åtgärder som vi anser att Europas textil- och konfektionsindustri bör vidta är följande; Investera mer i industrins teknologiska utveckling och då både inom textilsektorn för utveckling av tekniska textilier, miljövänliga textilier och maskinutrustning, men även konfektionssektorn genom mer automatiserad produktion och massanpassning samt mer hållbara och miljövänliga produktionsmetoder. Utöver teknologiska investeringar måste även mer resurser läggas på högre utbildning för att skapa en stark och bred bas av högutbildade unga som kan fortsätta att föra vidare och utveckla Europas textil- och konfektionsindustri. Vidare bör Europa arbeta för att utveckla handelsavtal med framväxande marknader för att få tillgång till och dra nytta av den ökade köpkraft som växer i dessa länder. Dessutom bör starka immaterialrättsliga åtgärder vidtas för att skydda europeiska exklusiva varumärken från kopiering för att fortsatt kunna behålla ett positivt country-of-origin-värde. Vidare bör Europa utveckla och underhålla samarbetet med Medelhavsregionen och utöka handelsavtal för att i framtiden kunna dra nytta av deras växande textil- och konfektionsindustri.

Sammanfattningsvis tror vi att tyngdpunkten inom den närmsta framtiden kommer att ligga kvar i Asien men flyttas från Kina till nya lågkostnadsländer i regionen. Med tiden kommer troligtvis en allt större del att produceras i Nordafrika som i framtiden kan komma att ta över en betydande del av både Asiens och Europas produktion. Europa kommer med sannolikhet inte att bedriva

95 någon massproduktion och de förlorar allt mer produktion inom låg- och mellanprissegmentet till övriga regioner. Samtidigt kommer delar av europeiska företags produktion inom den närmsta tiden att fortsätta ske inom Europa då ingen annan region i dagsläget kan uppfylla vissa specifika behov. Vi tror att det alltid kommer att finnas kvar konfektionsproduktion i Europa då många starka varumärken bygger på de fördelar som Europas produktion förmedlar. Men för att behålla en konkurrenskraftig position i industrin måste Europa fortsätta att satsa på FoU och särskilt utveckla industrin teknologiskt för att behålla och förstärka sin framträdande roll inom textilproduktion och framförallt tekniska textilier; områden där Europa har större potential att behålla sin konkurrenskraft än konfektionsproduktion.

96

In document Europas framtida konfektionsmarknad (Page 100-103)