• No results found

Värdeadderande faktorer Kvalitet Kvalitet

In document Europas framtida konfektionsmarknad (Page 71-75)

4. Europas position med utgångspunkt i vår analysmodell

4.1 Faktorförhållande

4.1.6 Värdeadderande faktorer Kvalitet Kvalitet

Alla informanter hade enade åsikter om att de europeiska textil- och konfektionsleverantörerna överlag erbjuder en högre kvalitetsstandard, men då till ett avsevärt högre pris. Maria Svanehed menar att Europa nog står sig väl i konkurrensen genom sin höga kvalitet; “Man får en helt

annan känsla i produkten och en väldigt fin och hög kvalitet”. Detta innebär att vissa företag

väljer att producera i Europa till ett högre pris för att få en stabil kvalitet istället för att chansa i Asien83. Annika Ringdahl menar liknande att Europa anses vara experter på mer exklusiva material med bättre finish. Hon tror att det finns mer specialkompetens i Europa jämfört med andra regioner då det i större utsträckning finns mycket gammalt fint hantverk vilket kanske i sig också bidrar till högre kvalitet. Italien har exempelvis fantastiska tyger och strumpbyxor och Spanien är duktiga på skoproduktion. Hon menar vidare att det är mer djupt hantverk till skillnad från Asien som i många fall efterliknar produkterna till lägre kvalitet och pris84. Företag måste ofta ha en högre kvalitetsbevakning på leverantörerna i Asien på grund av att de inte har en lika hög kvalitetsnivå som Europa85. Ett tydligt exempel på att kvalitetsstandarderna är högre i Europa är att de båda intervjuade företagen som tillverkar arbetskläder till största del producerar de mer komplicerade och exklusiva materialen med höga krav i Europa istället för Asien då det är lättare att få dem i rätt standard och certifierade86. Samtidigt märker företag att europeiska leverantörer ibland pressar priserna för att hålla sig konkurrenskraftiga vilket resulterar i att sömnaden på produkten inte alltid lever upp till kraven87.

82

Åse Mattsson (Operationsmanager, Berendsen Sourcing) intervju den 19 april 2012.

83 Maria Svanehed (Verkställande direktör, Proteko) intervju den 24 april 2012.

84 Annika Ringdahl (Projektledare inköpsutveckling, Lindex) intervju den 12 april 2012.

85 Marina Warrian Gustafson (Produktmanager, Mountain Horse) intervju den 11 april 2012.

86 Åse Mattsson (Operationsmanager, Berendsen Sourcing) intervju den 19 april 2012. Annette Björklund (Produktutvecklingschef Heavy Workwear, Fristads) intervju den 13 april 2012.

65 Informanterna medger även att det finns högkvalitativa producenter i Asien också då koreanerna och japanerna är jätteduktiga på tyger och den stora bredd av fabriker som erbjuds i Kina gör att det finns väldigt bra produktion där också88. Traditionellt har det varit en mer lågkvalitativ produktion i Kina, men det har generellt skett en stor förändring och positiv utveckling vad gäller kvaliteten hos de kinesiska leverantörerna under de senaste 10-15 åren. Kina har börjat fokusera alltmer på kvalitet istället för kvantitet. Allt beror på vad kunden är beredd att betala då det finns både högkvalitativa fabriker och fabriker med lägre kvalitet som vänder sig till andra kunder som inte ställer samma krav 89. Flera informanter angav att produktion i Bangladesh däremot kräver extra övervakning och kontroll av personal på plats för att säkerställa att rätt kvalitet på produkten upprätthålls90. Oscar Jacobsson som har en del av produktionen av sina konfektionsprodukter i Nordafrika och då Egypten, menar att Egypten absolut har förmågan att göra fantastiskt bra produkter med otroligt hög standard. Däremot menar han att det finns en viss instabilitet i kvaliteten på produkten och att de har svårt att hålla en jämn kvalitetsnivå. Detta beror på mentalitet och uppföljning i produktion och struktur, vilket Bo Ljungström menar tar tid att bygga upp. Företaget som Oscar Jacobson samarbetar med i Egypten arbetar även med många stora internationella varumärken som exempelvis Valentino vilket tyder på att kvaliteten ändå håller en hög standard.

Design och mode

Design och kreativitet samt högkvalitativa modeprodukter har vid sidan av tekniska produkter identifierats som stora konkurrensfördelar för EU:s textil- och konfektionsindustri 91. Flera informanter bekräftade att Europa fokuserar mer på, och ligger före Asien, gällande design och produktutveckling till skillnad från produktion vilket Asien tvärtom ligger i framkant inom92. Kina anses inte vara lika insatta i det västerländska tänket kring design och mode då de framförallt är ett produktionsland, vilket innebär att de europeiska företagen måste instruera och ge dem detaljerade beskrivningar93. Maria Svanehed ser det däremot även ur en annan synvinkel och menar att detta beror på att kinesiska designers generellt har valt att inte fokusera på vår marknad. Kinas inhemska varumärken är däremot fantastiskt duktiga designmässigt och det finns högt meriterade designskolor i både Hong Kong, Shanghai och Peking94. Japans modeindustri har jämfört med Kinas utvecklats mycket mer de senaste 20-25 åren och visar på att japanerna är väldigt modeintresserade och har en stark utveckling inom design95. Då många länder i Asien är mer fokuserade på produktion och följer europeiska instruktioner leder detta till att innovationer ofta tas fram i Europa och sedan kopieras i Asien hos leverantörer som försöker efterlikna produkterna så likt som möjligt men till ett bättre pris96. Det faktum att kvalitet, design,

88 Annika Ringdahl (Projektledare inköpsutveckling, Lindex) intervju den 12 april 2012.

89

Bo Ljungström (Produktionschef, Oscar Jacobson) intervju den 17 april 2012.

90 Marina Warrian Gustafson (Produktmanager, Mountain Horse) intervju den 11 april 2012.

91www.ec.europa.eu

92 Maria Svanehed (Verkställande direktör, Proteko) intervju den 24 april 2012.

93

Bo Ljungström (Produktionschef, Oscar Jacobson) intervju den 17 april 2012. Annika Ringdahl (Projektledare inköpsutveckling, Lindex) intervju den 12 april 2012.

94 Maria Svanehed (Verkställande direktör, Proteko) intervju den 24 april 2012.

95 Bo Ljungström (Produktionschef, Oscar Jacobson) intervju den 17 april 2012.

96 Ulf Bourghardt (Forsknings- och Utvecklingsmanager, Didriksons) intervju den 13 april 2012. Annika Ringdahl (Projektledare inköpsutveckling, Lindex) intervju den 12 april 2012.

66 kreativitet och mode är avgörande konkurrensfaktorer för Europas konfektionsindustri gör att illegal kopiering av varumärken och produkter anses vara ett av de största hoten97.

4.1.7 CSR

Euratex (2008) anser att den europeiska textilindustrin har höga nivåer och standarder gällande säkerhet, hälsa och miljö. Även Europeiska Kommissionen (2011) anger att EU:s standarder är relativt strikta jämfört med de standarder som krävs utanför EU, vilket de menar ger en konkurrensfördel till EU:s industri. Däremot innebär bristen på harmonisering av globala standarder och bristen på kontroll och krav relaterade till kundinformation problem.

Detta bekräftas då flera av informanterna anger att det är lättare att få sina standarder uppfyllda i Europa jämfört med Asien genom att Europas marknad styrs och kontrolleras av lagar och standarder i större utsträckning98. Maria Svanehed menar att Europa har en fördel i att vara duktiga på CSR och att förhållandena är mycket bättre i hela Europa och även Turkiet jämfört med exempelvis Indien och Bangladesh. Arbetsförhållandena, lönerna och fabrikernas standard är mycket bättre totalt sett. EU fokuserar även mycket på kemikalierestriktioner och grundade 2007 lagen REACH som begränsar kemikalieanvändning i produkter. Dessa förhållanden och högre standarder gör att det är lättare för SME:s att tillverka i Europa då de inte behöver kontrollera produktionen i lika stor utsträckning som de behöver i Asien99.

Samtidigt har det skett en stor utveckling inom CSR i Kina under de senaste 10 åren där arbetsvillkoren och arbetsmiljön är mycket bättre idag100. De asiatiska leverantörerna är dessutom ofta lyhörda för de europeiska och amerikanska företagens krav och i många fall måna om att nå upp till dessa för att behålla sina kunder. Den kinesiska regeringen har exempelvis utbildat leverantörerna i kraven kring REACH så att de ska kunna fortsätta att exportera på en hög nivå101. Samtidigt beror viljan till anpassning också på hur stor kapacitet som finns för tillfället. Det är lättare för de europeiska företagen att få höga krav uppfyllda när det finns stor tillgång på ledig produktion. Kinas inhemska konsumtionsmarknad är så stor att vissa leverantörer hellre producerar för kinesiska företag som inte ställer lika höga krav som de europeiska 102. Förhållandena skiljer sig dessutom mycket åt mellan länderna i Asien. I Indien är det större risk att få problem med miljöfrågor i exempelvis färg- och beredningsprocesser103. Bangladesh är så fattigt att många inte har råd att investera själva i fabriken för att höja standarden. Detta har gjort att leverantörer ofta uppnår högre standarder om fabriken är under ett europeiskt eller amerikanskt inflytande då de har större möjlighet att göra investeringar i

97www.ec.europa.eu 98

Bo Ljungström (Produktionschef, Oscar Jacobson) intervju den 17 apri 2012. Åse Mattsson (Operationsmanager, Berendsen Sourcing) intervju den 19 april 2012.

99 Maria Svanehed (Verkställande direktör, Proteko) intervju den 24 april 2012.

100 Bo Ljungström (Produktionschef, Oscar Jacobson) intervju den 17 april 2012. Marina Warrian Gustafson (Produktmanager, Mountain Horse) intervju den 11 april 2012.

101 Ulf Bourghardt (Forsknings- och Utvecklingsmanager, Didriksons) intervju den 13 april 2012. Maria Svanehed (Verkställande direktör, Proteko) intervju den 24 april 2012. Marina Warrian Gustafson (Produkt manager, Mountain Horse) intervju den 11 april 2012.

102 Ulf Bourghardt (Forsknings- och Utvecklingsmanager, Didriksons) intervju den 13 april 2012. Annika Ringdahl (Projektledare inköpsutveckling, Lindex) intervju den 12 april 2012.

67 säkerhet och hållbarhet104. En annan synvinkel som flera informanter belyste är att den höga konkurrensen som de europeiska leverantörerna är utsatta för kan resultera i sämre standarder då de måste pressa sina priser för att kunna konkurrera prismässigt105. Exempelvis använder europeiska leverantörer, bland annat i Italien och Portugal, en stor andel illegal arbetskraft från Kina för att kunna vara konkurrenskraftiga i pris106.

4.1.8 Infrastruktur

Ingen av informanterna angav några problem eller svårigheter gällande infrastruktur inom Europa. Maria Svanehed menar att den höga kvaliteten på Europas infrastruktur är en klar styrka. Infrastrukturens kvalitet varierar däremot väldigt mycket beroende på vilket land i Asien företagen vänder sig till. Alla tillfrågade informanter angav att de inte har några större problem med infrastruktur i Kina utan att det fungerar mycket bra. Det kan däremot vara mer logistiska problem ju längre in i Kina man kommer då det inte är lika väluppbyggd infrastruktur som utmed kusterna. Men då större delen av fabrikerna ligger utmed kusterna anses inte detta vara ett problem107. De informanter som producerar i Bangladesh och Indien medger däremot att det kan vara svårare med transporter till och från hamnar och så vidare och det tar mycket längre tid108. Jenny Fredricsdotter förklarar att: ”Bangladesh infrastruktur har betydande brister med dåliga

vägar och framför allt Dhaka drabbas ofta av omfattande översvämningar under monsunsäsongen vilket leder till problem med transporter och problem för fabriksarbetarna att ta sig till arbetet”. Hon menar att infrastrukturen i Bangladesh tyvärr inte har utvecklats alls i

samma takt som övriga områden i landet. Hon förklarar vidare att de skulle tjäna några dagar, kanske till och med en vecka i leveranstid om transporterna skulle fungera problemfritt. Indien ses lite som ett mittemellan land när det gäller kvaliteten på infrastruktur. Det har skett en stor utveckling där de senaste åren men det är fortfarande långt kvar tills den når Kinas höga standard. Gällande transporten från produktionslandet till Sverige har företagen ofta problem med leveranser med båt från Asien då vädret ofta innebär förseningar på flera veckor till skillnad mot när transporterna sker inom Europa med lastbil vilket går mycket smidigare109. Dessa leveransförseningar kan leda till att företaget saknar varor i butik, vilken är en kostnad i sig då det inte finns tillräckligt med varor att sälja. Samtidigt är det inte möjligt för företagen att räkna med buffertar heller då de i så fall har varor för tidigt istället110. Informations- och kommunikationsinfrastruktur anger informanterna däremot fungerar mycket bättre och menar att hela Asien ligger långt fram inom detta område. Det finns wifi överallt och det är väldigt enkelt och fungerar ofta mycket bättre än Europa111. Gällande övriga regioner belyses Afrika som en region där det fortfarande finns stora problem med logistik och infrastruktur. Flera informanter

104 Åse Mattsson (Operationsmanager, Berendsen Sourcing) intervju den 19 april 2012. Annika Ringdahl (Projektledare inköpsutveckling, Lindex) intervju den 12 april 2012.

105

Annika Ringdahl (Projektledare inköpsutveckling, Lindex) intervju den 12 april 2012. Peter Frank (Produktutvecklingschef, Nudie Jeans) intervju den 18 april 2012.

106 Peter Frank (Produktutvecklingschef, Nudie Jeans) intervju den 18 april 2012.

107 Annette Björklund (Produktutvecklingschef Heavy Workwear, Fristads) intervju den 13 april 2012.

108

Marina Warrian Gustafson (Produktmanager, Mountain Horse) intervju den 11 april 2012. Jenny Fredriksdotter (Global sourcing och Produktionsmanager, Gina Tricot) intervju den 12 april 2012. Annika Ringdahl (Projektledare inköpsutveckling, Lindex) intervju den 12 april 2012.

109 Annika Ringdahl (Projektledare inköpsutveckling, Lindex) intervju den 12 april 2012.

110 Annika Ringdahl (Projektledare inköpsutveckling, Lindex) intervju den 12 april 2012.

68 menar att de behöver utveckla sin infrastruktur för att kunna bli en potentiell stor produktionsregion112.

In document Europas framtida konfektionsmarknad (Page 71-75)