• No results found

FÖRORD INNEHÅLL

4. Slutsatser och vägar framåt

Vägar framåt

Denna enkla förstudie har visat är att det finns en del svårigheter med att placera verksamheter i bottenvåningen på flerfamiljshus.

Samtidigt finns det behov av att utnyttja marken i Botkyrka

effektivare och ge medborgarna goda förutsättningar att leva ett bra liv. Bostäder och verksamhetslokaler kommer att behöva samsas med varandra och i Botkyrka handlar det om att hitta bra sätt för de olika målkonflikter som finns att mötas och diskuteras för att i varje enskilt fall hitta bästa lösningen.

1. Genomför ett pilotprojekt

Ett sätt att hitta nya vägar framåt är att testa på riktigt. Det finns eventuellt ett par projekt på gång i Fittja och i Alby som skulle kunna användas som piloter för att pröva de konfliktpunkter som har identifierats i den här korta studien. Går det på riktigt att förena det bästa för stadsbyggande med det bästa för verksamheten?

2. Utvärdera under resans gång

Utvärdera under hela processen vad som fungerar och vad som går mindre bra. Vilka faktorer går att kompromissa med och vilka kreativa nya möjligheter visar sig i arbetet med pilotprojekten.

3. Vid behov – tydliggör riktlinjer

Dagens riktlinjer är inte samlade på ett sådant sätt att det blir enkelt att förhålla sig till verksamheternas olika behov. Eventuellt behöver riktlinjerna tydliggöras så att de sedan kan användas som

vägledning i diskussioner om avvikelser och detaljutformning i varje specifikt projekt.

Slutsatser

Arbetet med stadsbyggnadsidén för Alby har visat att det är komplext och utmanande att skapa lokaler för verksamheter i kommunen. Det finns målkonflikter mellan verksamheternas riktlinjer och ambitionerna i stadsbyggnadsidén. Syftet med

stadsbyggnadsidén är att bygga en bra stad, syftet med verksamheternas riktlinjer är att skapa en bra verksamhet. När staden växer och den tillgängliga ytan krymper behöver dessa två perspektiv brottas mot varandra.

§ På ett övergripande plan är alla överens om att verksamheter behöver finnas där människorna bor och att ytan som finns tillgänglig krymper i och med att staden växer.

§ Det tycks vara lättare att blanda bostäder med bostäder, det vill säga vård- och omsorgsförvaltningens verksamheter är enklare att förena med de nya stadsbyggnadsidealen än utbildningsförvaltningens verksamheter.

§ Det finns krav eller önskemål i verksamheternas riktlinjer som är svåra att kombinera med de nya stadsbyggnadsidealen.

Tydligast är storlekskravet för förskoleverksamhet.

§ Tidigare erfarenheter i Botkyrka och på flera håll gör det svårt för förskoleverksamheten att anamma de nya

stadsbyggnadsidealen. Det är enklare att skapa blandning av verksamheter och bostäder om de inte behöver samsas i samma hus eller på samma gård.

§ För att hitta bästa placeringen av en verksamhetslokal behöver verksamheternas behov diskuteras utifrån ambitionerna i stadsbyggnadsidén. I dagsläget finns inga rutiner för hur den diskussionen ska föras.

11

ORDFÖRANDEFÖRSLAG 1[2]

Kommunstyrelsen

2015-01-07 Dnr KS/2014:702

Planuppdrag med ramavtal och plankostnadsavtal detalj-plan 5 för Riksten (KS/2014:702)

Beslut

Kommunstyrelsens förslag till kommunfullmäktige:

Kommunfullmäktige antar ramavtalet och plankostnadsavtalet för del av Riksten 9:2 samt plankostnadsavtal för Riksten 9:4.

Kommunstyrelsen beslutar för egen del:

Kommunstyrelsen ger kommunledningsförvaltningen i uppdrag att ta fram förslag till exploateringsavtal och tillgodose att andra nödvändiga avtal upp-rättas.

Kommunstyrelsen ger samhällsbyggnadsnämnden i uppdrag att ta fram för-slag till detaljplan för etapp 5 i Riksten.

Kommunstyrelsen fastställer budget för förprojektering av gator och vatten- och avloppsanläggningar till 1 000 000 kr.

Sammanfattning

Detaljplanens syfte är att möjliggöra cirka 100 nya bostäder varav cirka 70 bostäder inom Fortifikationsverkets mark och 30 bostäder inom Riksten Fri-luftsstads mark. Bostäderna inom Riksten ska erbjuda ett naturnära boende med varierande boendeformer. Inom området där de nya bostäderna ska ligga finns ett bergrum med pågående verksamhet. Planen ska möjliggöra en utvidgning av bergrumsverksamheten.

Fastighetsägarna till Riksten 9:4, Fortifikationsverket och Riksten 9:2, Riks-ten Friluftsstad AB har tecknat avtal med kommunen för att fördela kostna-derna för arbetet med detaljplanen.

BOTKYRKA KOMMUN ORDFÖRANDEFÖRSLAG 2[2]

Kommunstyrelsen

2015-01-07 Dnr KS/2014:702

Klimat- och planeringsberedningen har behandlat ärendet 2014-12-10 § 49.

Kommunledningsförvaltningen redogör för ärendet i en tjänsteskrivelse 2014-12-10.

PROTOKOLLSUTDRAG 1[1]

Klimat- och planeringsberedningen

2014-12-10 DnrKS/2014:702 /

§ 49

Detaljplaneuppdrag för etapp 5 Riksten, samt ramavtal och plankostnadsavtal med Fortifikationsverket samt plankost-nadsavtal Riksten Friluftsstad AB (KS/2014:702)

Klimat- och planeringsberedningens förslag till kommunstyrelsen Kommunstyrelsen förslag till kommunfullmäktige:

• Kommunfullmäktige antar ramavtalet och plankostnadsavtalet för del av Riksten 9:2 samt plankostnadsavtal för Riksten 9:4

Kommunstyrelsen beslutar för egen del:

• Kommunstyrelsen ger kommunledningsförvaltningen i uppdrag att ta fram förslag till exploateringsavtal och tillgodose att andra nödvändiga avtal upprättas.

• Kommunstyrelsen ger samhällsbyggnadsnämnden i uppdrag att ta fram förslag till detaljplan för etapp 5 i Riksten

• Kommunstyrelsen fastställer budget för förprojektering av gator och vatten- och avloppsanläggningar till 1000 000 kr

Sammanfattning

Detaljplanens syfte är att möjliggöra cirka 100 nya bostäder varav cirka 70 bostäder inom Fortifikationsverkets mark och 30 bostäder inom Riksten Fri-luftsstads mark. Bostäderna inom Riksten ska erbjuda ett naturnära boende med varierande boendeformer. Inom området där de nya bostäderna ska ligga finns ett bergrum med pågående verksamhet. Planen ska möjliggöra en utvidgning av bergrumsverksamheten. Fastighetsägarna till Riksten 9:4, Fortifikationsverket och Riksten 9:2, Riksten Friluftsstad AB har tecknat av-tal med kommunen för att fördela kostnaderna för arbetet med deav-taljplanen.

TJÄNSTESKRIVELSE 1[5]

Kommunledningsförvaltningen

2014-12-10 Dnr KS/2014:702

Kommunledningsförvaltningen

Post Botkyrka kommun, 147 85 TUMBA · Besök Munkhättevägen 45, Tumba · Kontaktcenter 08-530 610 00

Direkt 530 610 00 / Sms·/HandläggareMobilTelefon/ · E-post helene.hill@@botkyrka.se Org.nr 212000-2882 · Bankgiro 624-1061 · Fax 08-530 616 66 · Webb www.botkyrka.se

Referens Mottagare

Heléne Hill Kommunstyrelsen

Detaljplaneuppdrag för etapp 5 i Riksten, ramavtal och plankostnadsavtal med Fortifikationsverket samt plankost-nadsavtal med Riksten Friluftsstad AB

Förslag till beslut

Kommunstyrelsen förslag till kommunfullmäktige:

• Kommunfullmäktige antar ramavtalet och plankostnadsavtalet för del av Riksten 9:2 samt plankostnadsavtal för Riksten 9:4

Kommunstyrelsen beslutar för egen del:

• Kommunstyrelsen ger kommunledningsförvaltningen i uppdrag att ta fram förslag till exploateringsavtal och tillgodose att andra nöd-vändiga avtal upprättas.

• Kommunstyrelsen ger samhällsbyggnadsnämnden i uppdrag att ta fram förslag till detaljplan för etapp 5 i Riksten

• Kommunstyrelsen fastställer budget för förprojektering av gator och vatten- och avloppsanläggningar till 1000 000 kr

Sammanfattning

Detaljplanens syfte är att möjliggöra cirka 100 nya bostäder varav cirka 70 bostäder inom Fortifikationsverkets mark och 30 bostäder inom Riksten Fri-luftsstads mark. Bostäderna inom Riksten ska erbjuda ett naturnära boende med varierande boendeformer. Inom området där de nya bostäderna ska ligga finns ett bergrum med pågående verksamhet. Planen ska möjliggöra en utvidgning av bergrumsverksamheten. Fastighetsägarna till Riksten 9:4, Fortifikationsverket och Riksten 9:2, Riksten Friluftsstad AB har tecknat avtal med kommunen för att fördela kostnaderna för arbetet med detaljpla-nen.

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 2[5]

Kommunledningsförvaltningen

2014-12-10 Dnr KS/2014:702

Bakgrund

Detaljplanearbetet för etapp 4 i Riksten är snart klart och detaljplanen för etapp 4 förväntas kunna antas i mars 2015. Det är därför dags att starta med nästa etapp.

Under 2010 träffade Botkyrka kommun avtal med Trafikverket om genom-förande av etapp 1 a av Förbifart Tullinge. Det vill säga sträckan mellan en ny trafikplats vid Pålamalmsvägen och en ny trafikplats Högskolan vid Huddingevägen. Denna första etapp av Förbifarten skapar förutsättningar för fortsatt utbyggnad av Rikstens friluftsstad.

Totalt kommer detaljplanerna för område 1 – 4 att uppgå till cirka 1000 bo-städer, inklusive studentbostäderna. Totalt 2500 bostäder finns angivna i det långsiktiga detaljplaneprogrammet för området.

I dag finns ingen detaljplan för huvuddelen av avtalsområdet för etapp 5. En mindre del är planlagd som naturmark.

Underlag till detaljplanen

Detaljplanen grundar sig på tidigare program med följande handlingar:

• Program för utvecklingen av Riksten, som godkändes av kommunfull- mäktige i maj 2003.

• Miljökonsekvensbeskrivning för utvecklingen av Riksten, som godkändes av kommunfullmäktige i maj 2003.

• Detaljplaneprogram för del 1, som godkändes av kommunstyrelsen i mars 2005.

• Reviderat gestaltningsprogram för Riksten, som godkändes av kommun fullmäktige i juni 2012.

• Reviderat miljöåtgärdsprogram för Riksten, som godkändes av kommun fullmäktige i juni 2012.

• Reviderat belysningsprogram för Riksten, som godkändes av kommun fullmäktige i juni 2012.

Kommunfullmäktige beslutade att godkänna ramavtalet med Riksten Fri-luftsstad AB, § 83 KF 2012-06-14.

Ekonomi

Ramavtalet som tecknades 2012-06-14 mellan Botkyrka kommun och Riks-ten Friluftsstad AB har upprättats för fortsatt planläggning och exploatering av området. Huvudändringen i avtalet är att kommunen, från och med etapp 4, tar ansvar för planering och utbyggnad av allmänna anläggningar. I det nya ramavtalet finns en reviderad tidplan och etappindelning, där en

kom-BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 3[5]

Kommunledningsförvaltningen

2014-12-10 Dnr KS/2014:702

munal tomt reserveras i varje etapp för att möjliggöra etablering av grupp-bostäder, förskolor och liknande.

Kommunens kostnader för planprocessen ska i huvudsak finaniseras via plankostnadsavtalen med undantag för förprojektering av gata och vatten och avlopp (va). Dessa kostnader ska kommunen debitera senare i samband med exploateringsavtal till respektive markägare som en del av gatukostna-den. Förprojektering av gata och utökning av den hydrauliska modellen för etapp 5 för va bedöms till 1 000 000 kr. En hydraulisk modell är nödvändig för att kunna dimensionera de olika ledningar som ligger inom ansvarsom-rådet för va.

Fortifikationsverket ska också betala en del av kostnaden för infrastruktur som byggts ut i tidigare etapper. Beloppet är 3 250 000 kr som ska erläggas i samband med att exploateringsavtalet för Fortifikationsverket tecknas.

Preliminär tidplan

Beslut om start av planarbete januari 2015

Beslut om samråd hösten 2015

Beslut om antagande i KF under 2016

Ett hållbart Botkyrka

Botkyrka kommun har formulerat sex utmaningar som tillsammans repre-senterar ett platsspecifikt förhållningssätt till hållbar utveckling i kommu-nen;

A. Botkyrkaborna har arbete

B. Botkyrkaborna känner sig hemma C. Botkyrka har de bästa skolorna

D. Botkyrka bidrar inte till klimatförändringarna E. Botkyrkaborna är friska och mår bra

F. Botkyrkaborna har förtroende för varandra och för demokratin

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 4[5]

Kommunledningsförvaltningen

2014-12-10 Dnr KS/2014:702

I varje projekt ska vi förhålla oss till ovan beskrivna utmaningar. Detta pro-jekt innebär att nya bostäder skapas. Riksten ligger i ett naturnära område och kan på så sätt bidra till attraktiv bostadsmiljö. Förtätningar av redan be-fintliga områden bidrar till att underlag för att utöka kollektivtrafiken i om-rådet. Bostadsområdet ligger nära förskola och skola.

Mattias Jansson Heléne Hill

Kommundirektör Exploateringschef

BILAGOR

Ramavtal samt plankostnadsavtal Fortifikationsverket inklusive bilagor Plankostnadsavtal Riksten Friluftsstad AB inklusive bilagor

_________

Expedieras till

Samhällsbyggnadsnämnden Tekniska nämnden

Miljönämnden

Samhällsbyggnadsförvaltningen Exploateringschef Heléne Hill, klf

Handläggare, Mattias Cegrell, sbf (konsult)

BOTKYRKA KOMMUN TJÄNSTESKRIVELSE 5[5]

Kommunledningsförvaltningen

2014-12-10 Dnr KS/2014:702

Ekonom Inger Larsson, sbf

Planchef Charlotte Rickarsson, sbf

Gruppchef för mark och exploatering Agneta Engver, sbf Upphandlingschef, Anders Kuylser, klf

Riksten Friluftsstad AB, Lars Avermalm Fortifikationsverket, Ken Ejderhamn Förvaltningsrätten, laga kraftbevis