• No results found

Efter att nuläget fastställdes i SMED steg 0, påbörjades analysen av SMED steg 1-3 som genomfördes parallellt med förändringsfasen i SMED3F-modellen. Liksom SMED steg 0 presenteras SMED steg 1-3 separat för pack- och processidan. Utgångsläget för analysen var teorin för SMED där tonvikten är på att konvertera interna omställningsaktiviteter till externa och fokus i analysen låg på de svårigheter som upptäcktes vid kartläggningen av omställningsaktiviteterna.

6.3.1 Förbättringsförslag på processidan

De problem som uppmärksammades i SMED steg 0 på processidan var av både teknisk och organisatorisk karaktär. Då rengöringen av mixer samt gjutardelar var de aktiviteter som tog längst tid låg fokus på att konvertera dessa till externa omställningsaktiviteter. Dock var fördelningen av tid bland omställningsaktiviteterna på processidan jämn varför det var viktigt att reducera tiden för alla aktiviteter. I tabell 11 listas de problem som fanns på processidan tillsammans med förbättringsförslag och dess resultat.

Tabell 11 Upptäckta problem på processidan samt förbättringsförslag

Problem Förbättringsförslag Resultat

Operatörerna gör olika

förberedelser

Checklista med saker som ska förberedas innan omställningen påbörjas

Checklista utsatt på linjen

Kommunikationssvårigheter Kort möte innan omställning Förslag på detta har givits till

gruppledaren

Alla lag lägger upp arbetet på sitt sätt

Standardiserat arbetssätt Ett förslag på arbetsuppdelning har tagits fram och lämnats över till gruppledaren

Operatören på packsidan hjälper inte alltid till

Standardiserat arbetssätt. Operatören ska hjälpa till.

Att operatören på packsidan ska hjälpa till har kommunicerats ut till operatörerna och gruppledaren

Rengöring av mixer oergonomisk Ny teknisk lösning Framtagen. Ska testas

Rengöring av mixer tidskrävande Mjölkchokladkörning mellan

ingredienskörning att rengöringen blir extern

Mjölkchokladkörning har införts och visat gott resultat

Inga dubbletter till gjutardelar finns utan allt måste diskas under omställning

Inskaffning av dubbletter Dubbletter är beställda

Svårighet att veta vad som räknas som rent

Överlämnat till kvalité

Svårigheter att få loss omrörare (gjutare uppe)

Ny teknisk lösning Omrörarna ska modifieras

Tid spenderas på att leta efter verktyg

Ett arbete med 5S pågår redan vid linjen

53

Alla problem som upptäcktes på processidan adresserades, däremot hann de tekniska lösningarna endast till viss del testas inom denna studies ramar då vissa nya delar och tekniska modifieringar ej hann tillverkas. Två problem låg utanför ramen för detta projekt och lämnades direkt över till andra projekt: svårighet att veta vad som räknas till rent samt tid spenderas på att leta efter verktyg. Det pågår ett arbete med 5S8 på Jensen 1 där ordning och reda bland verktygen ingår och att säkerställa kvalitén är något som kvalitetsansvarig måste undersöka. Nya dubbletter är beställda och de tekniska modifieringarna kommer att utföras inom kort. De mjuka lösningarna kräver tid för att förankras men har testats och fungerade då bra.

Då alla förbättringsförslag inte hann implementeras gjordes ingen avslutande filmning för att kunna genomföra resultatet med den ursprungliga kartläggningen. Under observationer var det ändå tydligt att införandet av mjölkchokladkörning mellan varje ingredienskörning sparade mellan 45-60 minuter och den uppskattade tiden som dubbletterna kommer att spara är 45 minuter. Detta skulle tillsammans innebära en reducering av omställningstiden på minst 50 procent då en genomsnittlig omställning tidigare tog omkring tre timmar. De andra lösningarna uppskattas till att spara några minuter var samt leda till förbättrade arbetsförhållanden. Förhoppningen är att en omställning ska ske på under en timme när alla förbättringsförslag är införda.

6.3.2 Förbättringsförslag på packsidan

De problem som uppmärksammades i SMED steg 0 på packsidan var av både teknisk och organisatorisk karaktär även om det mest var ”mjuka” problem som observerades. Då flowpacken var den aktivitet som tog längst tid, cirka 50 procent av den totala tiden, lades fokus på att reducera dess omställningstid. I tabell 12 listas de problem som fanns på packsidan tillsammans med förbättringsförslag.

54

Tabell 12 Upptäckta problem på packsidan samt förbättringsförslag

Problem Förbättringsförslag Resultat

Operatörerna gör olika förberedelser Checklista med saker som ska

förberedas innan omställningen påbörjas

Checklista utsatt linjen

Flowpacken tar längst tid att ställa om, cirka 50 procent av den totala omställningstiden

Det var svårt att ställa om ett visst moment vid flowpacken pga. nedslitna linjaler

Operatörerna utförde olika moment för

samma omställning. Vissa bytte ut delar som andra lät sitta kvar

Förberedelse av nytt emballage och ev. byte innan omställning börjar

Färgmarkörer istället för linjal Ny distans (bricka) så att 2 delar inte behöver bytas ut vid omställning utan endast byte av distans (enklare byte)

Förberedelserna finns med på checklistan

Färgmarkörer utsatta Distans utplacerad

Den befintliga omställningspärmen är omständlig, speciellt för nya och det finns flera moment i omställningspärmen som inte är relevanta för de omställningar som utfördes

Förenklad och mer överskådlig omställningspärm

Förenklade

omställningsinstruktioner utsatta

Tid spenderas på att leta efter verktyg Ett arbete med 5S pågår

redan vid linjen

Inget byte av lådor/hinkar vid transportbanan Ska finnas med på checklistan

och ska förberedas

Finns med på checklistan

Svårighet med finjustering efter uppstart

“hoppande kakor”

Separat påbörjat arbete

Alla problem som upptäcktes på packsidan adresserades och de flesta åtgärdades under denna SMED-studie. Två av problemen lämnades dock över till andra projekt: tid spenderas på att leta efter verktyg samt svårigheter med finjustering efter uppstart. Det pågående arbetet med 5S kommer att leda till bättre ordning och reda bland verktygen och nyligen påbörjades även ett nytt projekt som bland annat kommer att innefatta finjusteringar efter uppstart med syfte att åtgärda problemet med hoppande kakor.

De genomförda förbättringsförslagen, som bland annat innefattade förberedelse och förenkling av moment, resulterade i att omställningstiden kunde minska från de ursprungligen uppmätta 18-19,5 minuter till 13,5 minuter, en reducering med cirka 25-30 procent. Det blev även enklare för de operatörer med mindre erfarenhet att utföra omställningen eftersom de kunde använda den förenklade omställningspärmen. Se figur 30 för ett nytt rörelseschema.

Figur 30: Operatörens rörelse under omställning på packsidan efter införande av förbättringsförslag.

55

7 Fallstudie på Marabou: utvärdering av SMED3F-modellen

I detta kapitel presenteras genomförandet av de aktiviteter som utgör förändringsperspektivet i SMED3F-modellen. Kapitlet är indelat i de tre faserna förberedande, förändring och förankring. Under varje aktivitet presenteras, utöver genomförandet, en utvärdering av resultatet, vilka lärdomar som kan dras från genomförandet och hur generella dessa lärdomar kan anses vara.