• No results found

3. Undersökning

3.3 SO-S Religion Ämnesboken

I läroboken handlar avsnittet islam om historia och traditioner, hur man ska leva som muslim och vilka seder och traditioner man ska leva efter. Lärobokens avsnitt om islam är 32 sidor och det innehåller 200 adjektiv.

De adjektiv med mest förekomst i texten är muslimska; det förekommer 20 gånger. Ett exempel som visar på detta är ”I muslimska länder följer man ibland de gamla lagarna […]”

(s.213). Ett annat exempel som beskriver religionens traditioner är ”De fem pelarna som utgör grunden i den muslimska tron är trosbekännelsen, bönen, skatten, fastan och vallfärden” (s.

201). Exempel på klädsel och förtydligande vad som är accepterat bland män och kvinnor är ”I Sverige klär sig muslimska män och kvinnor på olika sätt, beroende på familjens traditioner”

(s.214).

På andra plats över mest förekomna adjektiv kommer heliga och fattiga. De här orden förekommer fem gånger per ord i texten och beskrivs i exempel som ”[…] de rika delade inte med sig till de fattiga” (s.188). Ett exempel på heliga ”Han kunde berätta historier om heliga städer och om Guds vilja” (s.186).

Tabellen nedan visar vad adjektiven har för laddning, positiv, negativ eller neutral laddning Adjektiv som förekommit fler än en gång i texten redovisas i tabellen nedan.

Tabell 20. Adjektiv som förekommer mer än en gång i avsnittet om islam i SO-S Religion Ämnesboken

Positivt laddade ord Neutrala ord Negativt laddade ord

Ny Kristen/Kristna Ensamma

30

I tabellen syns det tydligt att förekomsten av positivt laddade ord är i majoritet, efter det kommer neutralt laddade ord och det är ytterst få ord som beskriver islam som har negativ laddning.

I läroboken SO-S Religion Ämnesboken finns det vissa adjektiv som endast används för att beskriva just islam och som därmed inte förekommer i beskrivningen av de andra religionerna (judendom, hinduism och buddhism). De ord som endast förekommer i beskrivningen av denna religion är jämställda, beslöjande, stränga, bokstavligt, välutbildade, renlärigt, strikta, sällsynt, muslimska, tokiga, förnuftiga, betydelsefulla, nåderikes, barmhärtiges, mäktig, vilda, himmelska.

Tabell 21. Adjektiv som bara förekommer i avsnittet om islam i SO-S Religion Ämnesboken Positivt laddade ord Neutrala ord Negativt laddade ord

Jämställda Muslimska Beslöjade

Välutbildade Bokstavligt Stränga

Sällsynt Strikta adjektiv. Det förekommer också negativt laddade adjektiv men endast två neutralt laddade adjektiv.

3.3.2 Judendom

I läroboken handlar avsnittet judendomen om historia och traditioner, hur man ska leva som jude och vilka traditioner man ska leva efter. Avsnittet om judendomen är 25 sidor och innehåller 221 adjektiv.

31 Det vanligaste adjektivet är gamla och förekommer 16 gånger i texten. Ett exempel som visar på hur adjektivet används är ”Bland de ortodoxa judarna lever dessa gamla regler kvar”

(s.129). Andra exempel är när judendomens historia börjar ”[…] i det gamla Mesopotamien”

samt ”Det Gamla testamentet” (s.112).

Det näst mest förekommande adjektivet är judiska som förekommer fjorton gånger i texten.

Två exempel på förekomsten av judiska är ”Dessa lagar var från början judiska folkets lagbok”

(s.115) samt ” Men de flesta judiska kvinnor […]” (s.130).

Adjektiv som förekommit fler än en gång i texten redovisas i tabellen nedan.

Tabell 22. Adjektiv som förekommer mer än en gång i avsnittet om judendomen i SO-S Religion Ämnesboken

Positivt laddade ord Neutrala ord Negativt laddade ord

Nya/Nytt Riktigt Ortodoxa

Heliga Stor/Stora Konservativ

Fria Judiska/judisk/judiskt Svag

Vis Liten

I tabellen syns det tydligt att förekomsten av positivt laddade ord är i majoritet, efter det kommer neutralt laddade ord och det är få ord som beskriver judendomen som har negativ laddning.

De ord som är utmärkande för beskrivningen av judendomen och endast förekommer i beskrivning av denna religion i läroboken är judisk/judiska, andlig, modern, svarta, hög, kosher, ortodox/ortodoxa, ultraortodoxa, liberal/liberala, osyrat, saltat, aktsam, smorde, konservativ, hebreisk, poetisk, rundhänt, förstfödda, fredligt, jättelik.

Tabell 23. Adjektiv som bara förekommer i avsnittet om judendomen i SO-S Religion Ämnesboken

Positivt laddade ord Neutrala ord Negativt laddade ord

Andlig Judisk/judiska Ortodox/ortodoxa

Modern Osyrat Ultraortodoxa

32

Liberal/liberala Svarta Konservativ

Aktsam Hög

I tabellen går det att utläsa att det förekommer flest neutralt laddade adjektiv och nästan lika många positivt laddade men endast ett fåtal negativt laddade ord.

3.3.3 Hinduism

I läroboken handlar avsnittet hinduismen om historia och traditioner, hur man ska leva som hindu och vilka traditioner man ska leva efter. Läromedlets avsnitt om hinduism är 29 sidor och innehåller 159 adjektiv.

Adjektivet med flest förekomster är heliga och det förekommer 13 gånger i texten. Exempel som visar på förekomsten är ”Hinduismen har ett stort antal heliga texter[…]” (s.238) men även i meningen ”Apor är av den anledningen heliga i vissa delar av Indien” (s.240).

Det adjektiv som är näst mest förekommande i texten är gudomliga med en förekomst på 10 gånger. Exempel på meningar där gudomliga förekommer är ”Men det finns något som är verkligt och det är det gudomliga” (s.241). ”Brahman är det gudomliga” (s.247) är ett annat exempel på hur adjektivet gudomliga används i texten för att beskriva hinduismen.

Adjektiv som förekommit fler än en gång i texten redovisas i tabellen nedan.

Tabell 24. Adjektiv som förekommer mer än en gång i avsnittet om hinduismen i SO-S Religion Ämnesboken

Positivt laddade ord Neutrala ord Negativt laddade ord

Nya/Nytt Stor/Stort/Stora Onda

Eviga Små Lågkastig

Helig/Heliga/Heligt Gamla Oberörbara

Rätt Längre Orena/Orent

God/Goda Äldsta

Rena Inre

Gudomlig/Gudomliga Fattiga

33 Parallella

Kvinnliga Långt

I tabellen syns det tydligt att förekomsten av neutralt laddade ord är i majoritet, efter det kommer positivt laddade ord och det är ytterst få ord som beskriver hinduismen som har negativ laddning.

De adjektiv som är utmärkande för beskrivningen av hinduismen och endast förekommer i beskrivning av denna religion i läroboken är praktfulla, välstädat, läckra, mäktigaste, blodtörstig, fanatisk, tolerant, lågkastig, oberörbara, orena/orent, urgamla, lånad, obegripligt, skräckinjagande, uthållig, uråldrig, magra, glesa, omväxlande.

Tabell 25. Adjektiv som bara förekommer i avsnittet om hinduismen i SO-S Religion Ämnesboken

Positivt laddade ord Neutrala ord Negativt laddade ord

Praktfulla Lånad Blodtörstig

I tabellen går det att utläsa att det förekommer flest negativt laddade adjektiv för att beskriva hinduismen. Det förekommer nästan lika många positivt laddade som negativt laddade men endast ett fåtal neutrala ord.

3.3.4 Buddhism

I läroboken handlar avsnittet buddhismen om historia och traditioner, hur man ska leva som buddhist och vilka traditioner man ska leva efter. Avsnittet om buddhismen är 31 sidor långt och det innehåller 126 adjektiv.

34 Det adjektiv som är använt flest gånger är gyllene och det förekommer sju gånger i texten om buddhismen. Exempel på förekomster är ”Den rätta vägen var den gyllene medelvägen […]” (s.270), adjektivet förekommer även i exemplet ”[…] den gyllene medelvägen” (s.274).

Det tredje exemplet på förekomsten av gyllene är ”Buddhas gyllene medelväg visar hur varje människa […]” (s.272).

Heliga är det adjektiv som förekommer näst flest gånger i texten och finns på sex olika platser. Det förekommer bland annat i en mening där läromedlet beskriver buddhismens skrifter

”Inom buddhismen finns flera heliga skrifter” (s.273). ”Den heliga åttafaldiga vägen” (s.275) visar också på förekomsten av adjektivet.

Adjektiv som förekommit fler än en gång i texten redovisas i tabellen nedan.

Tabell 26. Adjektiv som förekommer mer än en gång i avsnittet om buddhismen i SO-S Religion Ämnesboken

Positivt laddade ord Neutrala ord Negativt laddade ord

Gyllene Stor/Stora

I tabellen syns det tydligt att förekomsten av positivt laddade ord är i majoritet, efter det kommer neutralt laddade ord och det är inga ord som beskriver buddhismen som har negativ laddning.

De ord som är utmärkande för beskrivningen av buddhismen och endast förekommer i beskrivning av denna religion i läroboken är vardagliga, tysta, tveksam, otillfredsställda, buddhistiskt/buddhistiska, bestående, gyllene, indisk, mystiska, övernaturligt, märkvärdigt, underbart, kärleksfullt.

Tabell 27. Adjektiv som bara förekommer i avsnittet om buddhismen i SO-S Religion Ämnesboken

35 Positivt laddade ord Neutrala ord Negativt laddade ord

Gyllene Vardagliga Tveksam

Underbart Tysta Otillfredsställda

Kärleksfullt Indisk Övernaturligt

Mystiska Märkvärdigt

I ovanstående undersökning är det i avsnittet om islam adjektivet muslimska som förekommer 20 gånger. Inom judendomen är det gamla som är det mest använda adjektivet med en förekomst på16 gånger. För att beskriva hinduismen så används heliga 13 gånger i texten. Inom buddhismen är det gyllene som förekommer sju gånger för att beskriva religionen.

Det är det intressant att titta på tabellerna. I de tabeller som rör islam är det (adjektiv som förekommer fler än en gång) mest förekomst av positivt laddade adjektiv. Det förekommer också neutralt laddade adjektiv och endast ett ytterst fåtal negativt laddade adjektiv. Det stämmer till viss del överens med den tabell som endast visar på förekomsten av adjektiv i lärobokens avsnitt om islam. Där förekommer det flest positivt laddade adjektiv men även fler negativt laddade adjektiv än i den första tabellen.

I beskrivningen av judendomen är det (adjektiv som förekommer fler än en gång) övervägande positivt laddade adjektiv men det förekommer även neutrala och negativt laddade adjektiv. Det skiljer sig från den tabell som visar på förekomsten av adjektiv som endast förekommer i avsnittet om judendom i läroboken där neutrala adjektiv är majoritet. Det förekommer positivt laddade men även negativt laddade adjektiv.

Hinduismen beskrivs (adjektiv som förekommer fler än en gång) med flest neutrala adjektiv men det förekommer också positivt laddade och negativt laddade adjektiv. I tabellen som visar på förekomsten av adjektiv som endast förekommer i avsnittet om hinduismen i läroboken så skiljer det sig från den första tabellen där det är mest förekommande negativt laddade adjektiv.

I avsnittet om buddhismen så beskrivs (adjektiv som förekommer fler än en gång) religionen med mest förekommande positivt laddade adjektiv. Det förekommer även neutrala adjektiv men

36 inga negativt laddade adjektiv förekommer. Det skiljer sig mellan den tabell som berör endast adjektiv som förekommer avsnittet om buddhism i läroboken där det övervägande är neutrala adjektiv som förekommer. De negativt laddade adjektiven har en större förekomst än de positivt laddade adjektiven. Det är intressant då det inte förekom några negativt laddade adjektiv i den generella beskrivningen av religionen men att det i den specifika (endast adjektiv som förekommer i avsnittet om buddhismen i läroboken) beskrivningen förekom fler negativt laddade adjektiv.

Related documents