• No results found

Fokusgrupp 4 Ålder Kön Användning av applikation

5.2 Sociala medier, attityd och engagemang

Vi frågade respondenterna om vad deras attityd är mot reklam på sociala medier. Ett återkommande ord var “jobbig”. Då respondenterna tyckte att få mycket reklam på sociala medier kan störa deras användning av applikationerna. Däremot var de eniga om att det lätt kan scrollas bort och det är ingenting som de behöver tänka vidare på, speciellt på Instagram. På grund av att reklamen enkelt kan scrollas bort om det inte finns något intresse fann de flesta inget problem med att den finns där. Respondenterna förstod även att det är så applikationerna förblir gratis, även att det är ett smidigt sätt för företag att nå ut till många.

“Är det bara nån bild som jag kan scrolla vidare från så stör det nog inte, men måste jag kolla på en video i 5 sekunder innan jag får gå vidare så blir jag nog irriterad.” (Man, 32 år)

“Ja, det påverkar mig inte jättemycket. Sen hade sidor inte gått runt om de inte hade reklam, då hade de fortfarande inte varit gratis. Det är väl lika bra.” (Man, 22 år)

Respondenterna jämförde även reklam på Instagram med reklam på Facebook och Youtube. Majoriteten av respondenterna, oberoende av ålder, var mer positivt inställda till reklam på

samt att den smälter in i flödet. De ansåg att eftersom att de inte blir tvingade till att se på reklamen så uppfattades den mer positivt. Detta jämfördes med reklam på Youtube där tittaren kan bli tvingad att se ett klipp på flera sekunder innan denne kan fortsätta med vad den höll på med.

De äldre respondenterna berättade om att de använder sociala medier i syfte till att hålla sig uppdaterade om sina nära och kära eller bekanta. Dessa respondenter använder även applikationen för att kolla sina intressegrupper. De uttryckte att reklam är då i vägen när de försöker använda Instagram på detta sätt.

“Jag tycker inte heller om reklam när det dyker upp när man ska kolla igenom sina intressegrupper. Det kan vara av någon hjälp om man söker efter något särskilt. Tycker dock

inte om att det hoppar upp massa reklam.” (Kvinna, 50 år)

“Det tycker jag med, det stör fruktansvärt när man sitter, det kommer upp hela tiden. Det är för mycket.” (Man, 58 år)

När det kommer till att företag använder sig av sociala medier för att nå ut till sina kunder och engagera dem, tyckte majoriteten att sociala medier är ett bra verktyg i det syftet. Från ett konsumentperspektiv var respondenterna eniga om att det är ett mycket smidigare sätt att komma i kontakt med företag än att gå den traditionella vägen, via kundtjänst. Respondenterna kunde också uppleva att deras problem blev bättre omhändertaget samt att det kunde kännas mer personligt att skicka meddelanden på Instagram. Detta skapade även i sin tur förtroende för varumärket. Att företag engagerar kunder och potentiella kunder ansågs även vara positivt för att bygga förtroende för varumärket. Vid till exempel tillfällen där företag lagt ut erbjudanden, tävlingar eller frågat om konsumenternas preferenser.

“Det är ju jättebra. Det är ett bra sätt att skapa relationer också, genom den digitala världen.” (Kvinna, 22 år)

“...om man skriver till ett företag på Instagram för att man har svårt att få tag på de via mail, telefon eller kundtjänst. Då kan de oftast svara via Instagram och sen ta det vidare. Att man

De respondenter som var positiva till att få reklam på Instagram efter att kollat på en produkt på internet, ansåg även att det är individanpassningen som gör upplevelsen positiv, då de får reklam de faktiskt är intresserade av och vill se. Om intresset för produkten som dyker upp finns, samt om den redan har besökts, blir individen sedan påmind om produkten via reklam på sociala medier. Detta var även något som respondenterna ansåg hade en stor påverkan på köpbeslutet. Utifrån detta kunde det även konstateras att de respondenter som ansåg att den individanpassade marknadsföringen var positiv, var även de som valde att interagera med reklamen. Däremot var det några respondenter som ej höll med, som därmed gav upphov till ett par ord som upprepades när frågan om produkter som de tittat på sedan dyker upp i Instagramflöde ställdes. Dessa ord var ”inkräktande”, ”bevakad” och “tjatigt”. Några respondenter upplevde detta fenomen som att deras integritet blev inkräktad, samt att de kunde känna sig bevakade. En del respondenter kände även att reklamen kan upplevas som tjatig då den dyker upp överallt och att det känns som att den försöker tjata till ett köp. En respondent uttryckte sig på följande vis angående detta fenomen:

“Jag kan tycka att det blir väldigt enformigt när man just varit och kollat på ett par skor som man är intresserad av just exakt då och sen få se de i hela sitt Instagramflöde i en tid framöver tills man söker på någonting annat, så kommer det marknadsföring bara på det ett tag. De skorna, de företaget, den typen av skor resten

av månaden på mitt Instagramflöde vilket kan bli irriterande. Då har jag även antagligen redan köpt skorna. Det blir tjatigt.“ (Man, 21 år)

Även fast några respondenter ansåg att reklamen kan upplevas som tjatig och inkräktande, upplevde inte alla detta. Majoriteten av respondenterna upplevde generellt att få reklam på Instagram om en produkt de redan kollat på som en positiv upplevelse.

Frågan om respondenter har klickat sig vidare på annonser från Instagramflödet visade på en positiv attityd mot denna typ av reklam. När reklamen ansågs relevant för respondenternas preferenser samt upplevdes som positiv, gjordes valet att klicka på annonsen och på så sätt komma vidare till företagets hemsida. Respondenterna ansåg även att om de tidigare tittat på varan och funderat på att köpa den, blev de ännu mer tilltalande att köpa varan om den kom upp som en påminnelse via marknadsföringen på Instagram. Var hemsidan eller företaget redan

Related documents