• No results found

I följande avsnitt redogörs för och analyseras de faktorer inom det sociala systemet som påverkar elevernas val till gymnasiet. De faktorer som behandlas är familj (family), media (media) samt arbetsplats (workplace) då dessa framkom i intervjuerna. Kapitlet avslutas med en sammanfattning.

5.2.1 Familj

I Patton och McMahons (2014) modell finns familjen med som en av de influenser som ingår i det sociala systemet. Utifrån den insamlade empirin från våra informanter påträffas denna influens i valet till vård- och omsorgsprogrammet trots att de själva menar att de gjort ett självständigt val. Vi kan i intervjuerna utläsa att vissa fått stöttning i gymnasievalet av familj och andra släktingar. Julia berättar att hennes mamma pratat gott om vården vilket gör att hon tror att hon kommer trivas med att arbeta inom vården.

34

Min mamma jobbar inom vården och hon säger att det är bra, hon trivs jättebra. Att det är härlig personal och hon träffar alltid nya människor och jag kan fler språk också så om det kommer någon som är x och inte kan så bra svenska så kan jag prata. (Julia)

Julia påverkas i sitt val genom att föräldrar och släktingar arbetar inom vården och pratar i positiva ordalag om vårdyrket. När vi frågar Julia om hennes föräldrar anser att det finns bra och dåliga yrken svarade hon: “Ja, han säger att vården är bra. Och till exempel att han säger att samhäll inte är så bra linje.” Julias pappa bekräftar att han tycker att hennes val till vård- och omsorgsprogrammet är bra, vilket kan kopplas till STF-modellen då pappan influerar gymnasievalet (Patton & McMahon 2014, 257). En påverkansfaktor för Saeeds gymnasieval är familjens förväntningar på hans framtid.

Familjen kan man säga. Familjen älskar att jag ska bli läkare. För att göra dem glad. Och jag gillar det. De förväntar sig att jag ska bli tandhygienist och fighter. En rik människa som sagt. Att ha ett bra liv. Bra familj. Stabil familj. (Saeed)

För Saeed är det viktigt att göra sin familj stolt och vill uppnå familjens förväntningar som de har på honom. Här ovan kan ses hur influensen familj påverkar Saeed i gymnasievalet (Patton & McMahon 2014, 257). Familjens påverkan på valet till vård- och omsorgsprogrammet kan fortsatt ses i hur informanterna nämnde det stöd de upplevde från sina föräldrar och andra släktingar. När vi frågade Marjam om hon pratade om gymnasievalet hemma med sina föräldrar svarar hon: “Vi sa att jag inte skulle klara högskoleförberedande för jag är trött och plugga är inte min grej, bättre om jag får en utbildning efter gymnasiet som jag får.” Marjam valde mellan ekonomiprogrammet och vård- och omsorgsprogrammet men efter att hon pratat med familjen kom de tillsammans fram till att hon borde gå vård- och omsorgsprogrammet.

Erika, Marjam, Minna, Saeed och Julia har alla familjemedlemmar och släktingar som pratat gott om vården. Majoriteten av informanterna hade inför gymnasievalet, varit i kontakt med personer i sin omgivning som arbetade inom vården. Eleverna kan se att de fått stöttning

35

av familjen inför sitt gymnasieval men anser att de tagit beslutet att välja vård- och omsorgsprogrammet på egen hand utan att bli styrda från familjen. Följande citat illustrerar Marjams tankar om föräldrarnas påverkan kring valet: “Tror bara att det var jag som bestämt, för jag pratar mest bara med mina vänner.” Eleverna nämner i intervjuerna att deras föräldrar inte har lagt sig i valet, utan att de fått bestämma själva. Citaten från Lena och Minna visar på detta:

Han har inte sagt så mycket, tror inte han tycker det är ett dåligt val men om han tycker det är ett bra val det vet jag inte heller, han har inte sagt så mycket men det verkar som att han tycker det är ganska bra ändå. (Lena)

Ja de har inte varit så att de inte bryr sig men jag får ju göra vad jag vill men såklart skulle de inte bli jätteglada om jag inte går gymnasiet för de vill ju att jag ska få en utbildning. De tycker det är bra att jag går en yrkesförberedande linje och att jag kanske vill plugga vidare sen om jag vill. De har alltid varit stöttande. (Minna)

Samtliga föräldrar har varit behjälpliga i valet men inte styrande. Föräldrar och släktingar, alltså familjen är en influens från STF-modellen (jmf Fig 1 ovan) som påverkar elevernas gymnasieval på grund av föräldrarnas åsikter om vissa yrken eller gymnasieprogram som de uttrycker inför informanterna.

5.2.2 Media

Media är en influens som framkommit som en influens som påverkat eleverna i valet till gymnasiet (Patton & McMahon 2014). I resultatet kan vi se att media i form av studiebesök samt öppet hus på gymnasieskolor har påverkat eleverna att välja vård- och omsorgsprogrammet. Öppet hus innebär att eleverna hälsar på skolan och har möjlighet att ställa frågor och för eleverna att få sig en bild av skolan. Öppet hus och att skugga en elev på en skola har varit av stor betydelse för Erika som berättar på följande sätt. “Så då har jag kunnat fråga dom också om hur det är. Hur dom upplever det och så, det är bra.” Minna uttrycker i likhet med Erika att öppet hus var givande men hon följde inte upp öppet hus med en skuggning som Erika gjorde. “Det var när jag var på öppet hus när de pratade om programmet i detalj, då tyckte jag att allt verkade jätteintressant så det var det som gjorde att

36

jag visste exakt vilken linje jag ville gå.” Desto mer information eleverna tar till sig desto mer underlag har eleverna för att göra ett väl underbyggt val.

Media i form av nyheter på tv samt sociala medier som influens har bidragit med information till eleverna om bland annat arbetsmarknaden och arbetsmöjligheterna för vårdpersonal som i sin tur påverkat dem att välja vård- och omsorgsprogrammet. Särskilt i och med Covid- 19 pandemin har de hört om det i media men de menade på att de redan innan dess fått höra det framför allt av familjen och i media. Lena är en informant som nämner att hon bland annat fått information om arbetsmarknaden genom media.

Från medier och människor som jobbar inom vården ... Min faster är sjuksköterska och man hör henne oftast ´Det är få, nu slutade han och det behövs fler´ osv, mer ungdomar borde söka sig till att bli läkare, sjuksköterska. (Lena)

Media som influens i STF- modellen (Patton & McMahon 2014, 257) har varit en påverkansfaktor för eleverna vid gymnasievalet.

5.2.3 Arbetsplats

En influens inom det sociala systemet som framkommit i studien är arbetsplats. Tidigare erfarenhet av en arbetsplats har hjälpt Minna i sitt val. Genom ett sommarjobb på en förskola har det för Minna blivit tydligare för henne att hon vill arbeta med människor och att hon vill ha ett arbete som innefattar social interaktion med människor. Minna har även spenderat mycket tid på sjukhus vilket gett henne en annan typ av erfarenhet då hon sett sjukhuset som arbetsplats. Detta har visat sig vara en påverkansfaktor för valet till vård- och omsorgsprogrammet:

När jag var yngre var jag mycket på sjukhus för min lillebror har varit mycket på sjukhus och därför varit mycket på sjukhus. Jag har alltid tyckt det varit jätteintressant med sjukhus samt program på tv:n och sånt. (Minna)

Sjukhusbesöken menar Minna har lett till att hon fått upp ögonen för vården som arbetsplats och sedan dess alltid velat arbeta i den miljön. Enligt Patton och McMahon (2014) kan det

37

förklaras som att arbetsplats är en influens som har påverkat valet till vård-och omsorgsprogrammet. Arbetsplatser är en influens som påverkat en informant vid val av gymnasieprogram då hon på arbetsplatser fått uppleva och testa på olika arbetsuppgifter och på så sätt undersökt vad som passar henne.

5.2.4 Sammanfattning

Sammanfattningsvis är alltså influenser från sociala systemet som familj, arbetsplats och media påverkansfaktorer för valet till gymnasieskolans vård- och omsorgsprogram. Informanterna väljer vård- och omsorgsprogrammet bland annat på grund av hur programmet är utformat. Att programmet innehåller arbetsplatsförlagt lärande är en avgörande faktor. Informanterna påverkas av familjen på det sätt att familjen stöttar eleverna, och att familjemedlemmar pratar gott om vården. Media influerar informanterna genom nyheter samt sociala medier där de tagit del av information om arbetsmarknaden. Även de fysiska besöken såsom öppet hus påverkar eleverna till att välja vård- och omsorgsprogrammet. Tidigare erfarenheter av arbetsplatser påverkar en elevs gymnasieval då det väckt informantens intresse för vården (Patton & McMahon 2014, 257).

Related documents