• No results found

Socialnämnden skall kartlägga omfattningen av våld eller andra övergrepp mot kvinnor som sker av en närstående

Stockholm: Natur och Kultur

Mål 7: Socialnämnden skall kartlägga omfattningen av våld eller andra övergrepp mot kvinnor som sker av en närstående

Statistik ska årligen tas fram via socialkontorets verksamhetssystem och redovisas i socialkontorets verksamhetsberättelse.

Kartläggning via polis, kvinnojour och landsting har inte gjorts.

Mål 8: Socialnämnden skall kartlägga omfattningen av barn som upplevt våld i nära relation.

Statistik ska årligen tas fram via socialkontorets verksamhetssystem och redovisas i årsredovisningen.

Mål 9: Socialnämnden skall verka för att vuxna och barn, som p.g.a.

våld tvingas lämna sina hem, får bättre förutsättningar att hitta ny bostad.

För många våldsutsatta som blir placerade på skyddade boenden resulterar det ofta i att de blir bostadslösa. Många saknar fasta inkomster, vilket leder till att möjligheterna till att få ett nytt boende försvåras. Detta kan innebära att en utsatt person flyttar tillbaka till den som utövar våldet.

Strängnäs kommun har sedan 2017 varit medlem i Kompotten, en samverkan mellan socialtjänster inom Sveriges kommuner där våldsutsatt får möjlighet att söka stöd i andra kommuner. I juni 2019 reviderades ett fortsatt medlemskap för Strängnäs kommun.

Under 2020 har samordnare för våld i nära relation bokade träffar med privata hyresvärdar i kommunen för att informera om våld i nära relation och arbetet inom kommunens medlemskap i kompotten.

Fortsatta utvecklingsområden för socialkontoret är att förbättra arbetet med att nå förövare och arbeta långsiktigt med dessa frågor. Därtill bör arbetet breddas med att mera arbeta aktivt med prioriterade grupper. Exempelvis kvinnor i missbrukarkretsar, äldreomsorgen samt att fortsätta arbetet kopplat till funktionsnedsättningar. Sist men inte minst skall även barns utsatthet vara ett fortsatt prioriterande område.

Annica Westling Tf. socialchef

PROTOKOLLSUTDRAG

Socialnämnden 2020-03-24

1/2

SN/2020 § 44 SN/2017:425 - 700

Handlingsplan för arbete mot våld i nära relation Socialkontoret i Strängnäs kommun 2017-2019

Beslut

Socialnämnden beslutar att

1. lägga utvärderingen av handlingsplanen för arbetet mot våld i nära relation för socialkontoret i Strängnäs kommun 2017-2019 till handlingarna.

2. ersätta handlingsplanen med mål nummer 5 i verksamhetsplan 2020.

Beslutsgång

Ordföranden finner att det bara finns ett förslag till beslut och att detta blir nämndens beslut.

Bakgrund

Kommunfullmäktige beslutade, KF § 17, 2001 att uppdra till Socialnämnden att utarbeta ett förslag till handlingsplan för insatser vid våld mot kvinnor.

Socialnämnden upprättade en handlingsplan 2002, SN § 150. Handlingsplanen har reviderats år 2009, SN§ 27 och år 2012, SN§ 94 och därefter antog

Socialnämnden 2017, SN § 148 Handlingsplan för arbete mot våld i nära relation för Socialkontoret i Strängnäs kommun 2017-2019.

Beskrivning av ärendet

Våld i nära relation är ett prioriterat område för socialnämnden. I verksamhetsplan för socialnämnden 2020-2022, SN/ 2019:403 har socialnämnden, under perspektivet Samhälle uttalat målnummer 5.

Socialnämnden verkar för att avskaffa våld i nära relationer.

Socialnämnden menar att nämnden arbetar för att undanröja våld i nära relationer, med särskilt fokus på hedersförtryck, oavsett kön. Kunskap om hedersförtryck skall finnas i verksamheten.

I ledningsgruppens kontorsplan framgår att alla enheter ska se till så att det finns kunskap i verksamheten om våld i nära relationer. Målet är att alla

tillsvidareanställda medarbetare ska vara utbildade. Utvecklingen ska följas via nyckeltal om andel tillsvidarepersonal som är utbildad i våld i nära relation.

Arbetsplanerna följs upp i samband med delårs- och årsrapport.

Ett systematiskt arbetssätt har fastställts genom revidering av riktlinje och framtagande av tillhörande rutiner. Nämndens mål bidrar till att aktiviteter i

PROTOKOLLSUTDRAG

Socialnämnden 2020-03-24

2/2 tidigare separat handlingsplan vävs in i det ordinarie arbetet på enheten. Arbetet förväntas bidra till att kunskapsnivån om våld i nära relation hos medarbetare och chefer ökar ytterligare och att fler utsatta kan erbjudas hjälp och stöd.

Utifrån det framarbetade arbetssättet kring handläggning av våld i nära relation föreslår socialkontoret att lägga utvärderingen av handlingsplanen för arbetet mot våld i nära relation för socialkontoret i Strängnäs kommun 2017-2019 till handlingarna.

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Beslutet medför inga ekonomiska konsekvenser för kommunen.

Övriga konsekvenser

Ett av målen i aktuell handlingsplan har varit att socialnämnden skall

uppmärksamma och erbjuda hjälp och stöd till barn som upplevt våld i familjen, vilket ligger i linje med kommunens arbete med barnkonventionen. Aktiviteter till målet har genomförts i form av utbildningssatsning. Ett systematiskt arbetssätt har fastställts genom revidering av riktlinje och framtagande av tillhörande rutiner för att uppmärksamma barns situation och beaktande av barns bästa.

Uppföljning

Verksamheternas arbetsplaner följs upp i delårs- och årsrapport.

Beslutsunderlag

Skrivelse, Utvärdering handlingsplan för arbete mot våld i nära relation Socialkontoret i Strängnäs kommun 2017-2019, 2019-12-23

Handlingsplan för arbete mot våld i nära relation Socialkontoret i Strängnäs kommun 2017-2019, SN/2017:425-700

Beslutet skickas till

Kommunfullmäktige för kännedom

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

2020-03-25 35/63

KS § 49 Dnr KS/2019:651-032

Förslag till yttrande på remissversion Regionalt trafikförsörjningsprogram Uppsala län, 2020-2030

Beslut

Kommunstyrelsen beslutar att

1. anta förslag till yttrande och låta sända det till Region Uppsala.

Beslutsgång

Ordföranden finner att det endast finns ett förslag till beslut och att detta blir kommunstyrelsens beslut.

Beskrivning av ärendet

Som regional kollektivtrafikmyndighet ansvarar Region Uppsala för att upprätta Regionalt trafikförsörjningsprogram enligt Lag (2010:1065) om kollektivtrafik.

Trafikförsörjningsprogrammet innehåller bland annat mål och strategier för kollektivtrafikförsörjningen och utveckling av kollektivtrafiken.

Förslaget är en revidering av gällande regionalt trafikförsörjningsprogram för Uppsala län (2016) och har arbetats fram i en intern process inom Region Uppsala.

Samrådet pågår under perioden från december 2019 till mars 2020.

Det regionala trafikförsörjningsprogrammet har en tydlig inriktning på målen för kollektivtrafikens utveckling inom flera områden. Behoven är väl underbyggda vilket ger en tydlighet gällande behoven av fortsatt arbete.

Samarbete med angränsande regionala kollektivtrafikmyndigheter kan inte anses tydlig omskrivet i programmet. Detta utifrån förutsättningen för länsöverskridande trafik och samordning mellan de olika regionala trafikförsörjningsprogrammen.

De Fyra Mälarstäderna Eskilstuna, Västerås, Enköping och Strängnäs strävar efter ett kraftigt ökat utbyte sinsemellan och med övriga regionala nodorter för boende, arbete, utbildning och kultur, där det första valet att transportera sig är att ta kollektivtrafiken (företrädesvis spårburen). Kollektivtrafiken ska vara snabb och bekväm med hög turtäthet. Målet är maximalt 20 minuters resa till närmaste stad i samarbetet med avgångar var 20:e minut i högtrafik. Till Stockholm, Uppsala och Arlanda ska det finnas samma turtäthet och en restid på maximalt 45 minuter till Stockholm. Denna målbild förutsätter bl.a. omfattande förbättringar av

kollektivtrafikutbudet mellan Uppsala och Södermanlands län i stråket Enköping-Strängnäs men även synkade bytestider i Västerås för att ett utbyte Eskilstuna-Enköping ska kunna utvecklas. Kollektivtrafikgruppen inom Fyra Mälarstäder har mot bakgrund av detta enats om ett gemensamt yttrande på remissen.

Ekonomiska konsekvenser för kommunen

Beslutet medför inga ekonomiska konsekvenser för kommunen.

SAMMANTRÄDESPROTOKOLL

Kommunstyrelsen Sammanträdesdatum

2020-03-25 36/63

Justerandes sign Utdragsbestyrkande

Övriga konsekvenser

Beslutet medför inga övriga konsekvenser.

Uppföljning

Ingen uppföljning krävs.

Beslutsunderlag

Tjänsteutlåtande, Förslag till yttrande på remissversion Regionalt trafikförsörjningsprogram Uppsala län, 2020-2030, 2020-01-24

Yttrande, Yttrande - remissversion Regionalt trafikförsörjningsprogram Uppsala län, 2020-2030 från Strängnäs kommun, 2020-01-24

Remiss, Samlingshandling för KS/2019:651, 2019-12-06 Beslutet skickas till

Kommunfullmäktige för kännedom

Miljö- och samhällsbyggnadsnämnden för kännedom

Region Uppsala, Trafik och samhälle, registrator.ktf@regionuppsala.se märkt KT2019-0436 senast 31 mars 2020.

Related documents