• No results found

2021-04-01 1(7)

Socialförvaltningen Jenny Smedberg

Jenny.smedberg@almhult.se

Delårsrapport 1 - 2021

Socialnämnden

Kvartal 1, per mars 2021

Delårsrapport 1

2021-04-01 2(7)

Innehåll

1 Resultatmål – Prognos ...3 1.1 Åtgärder vid bedömning av att resultatmål ej bedöms uppfyllas ...4 2. Ekonomi – Prognos ...5 2.1 Driftsredovisning - Prognos ...5 2.1.1 Åtgärder vid befarad negativ budgetavvikelse ...5 2.2 Investeringar - Prognos ...6 2.3 Exploateringar – Prognos ...7 3. Arbetsmiljömål ...7 4. Bilagor ...8

Delårsrapport 1

2021-04-01 3(7)

1 Resultatmål – Prognos

Huvudprocess Resultatmål Nämnd Indikator Aktiviteter Resultatuppföljning

Utbildning och arbetsmarknads-process Syftet är att varje invånare ska bli självförsörjande.

SN, UN Arbetslöshet 18-64 år, andel

(%) av bef. (Kolada N00919) Arbetslöshet 16-24 år, andel

(%) av bef. (Kolada N00929) Andel gymnasieelever med

examen inom 3 år Andel gymnasieelever med examen inom 4 år Minskat antal hushåll med ekonomiskt bistånd

Aktivitet 1

Erbjuda fler typer av insatser för deltagare i Arbetsmarknads-enheten, AME.

Målet bedöms uppfyllas under året

Välfärdsprocess Syftet är att varje

invånare ska erbjudas möjlighet till effektivt och hållbart stöd för att utveckla, bibehålla eller återvinna sin förmåga. där effekterna av insatserna positivt ska bidra till att öka/bibehålla din förmåga.

SN, UN Brukarbedömning daglig verksamhet LSS (Kolada

U28532) Brukarbedömning boende

LSS (Kolada U28663) Brukarbedömning personlig Andel elever som upplever att de får den hjälp de

Utveckla arbetet med meningsfull

sysselsättning.

Målet bedöms uppfyllas under året

I Älmhults kommun arbetar vi hälsofrämjande och förebyggande vilket innebär ett minskat stödbehov

SN, UN, KoF, TN

Andel elever som uppger att

de har en bra studiero (enkät) Minskat antal hushåll med

ekonomiskt bistånd

Utveckla arbetet med det familjeorienterade arbetssättet inom individ- och familjeomsorgen.

Målet bedöms uppfyllas under året

Samhällsutvecklings -process Syftet är att skapa en attraktiv kommun genom effektiv och hållbar planering,

SCB befolkningsstatistik. Aktivitet 6

Stöd och insatser som ges av

socialförvaltningen är av god kvalitet och är kostnadseffektiv.

Målet bedöms uppfyllas under året

I Älmhults

kommun får du snabb och effektiv service dygnets

Nöjd Medborgar-Index - (Kolada U00400) Andel som får svar på e-post inom en dag, (%) (Kolada

U00442) Andel som tar kontakt med

kommunen via telefon som får ett direkt svar på en enkel

fråga, (%) (Kolada U00413) Andelen e-tjänster ska öka

(IT-avd)

Aktivitet 7 Öppna en

medborgarportal där den som har ett ärende hos socialtjänsten kan följa sitt ärende och kommunicera med sin handläggare.

Aktivitet 8

Utveckla fler e-tjänster.

Målet bedöms uppfyllas under året

Delårsrapport 1

2. Ekonomi – Prognos

2.1 Driftsredovisning - Prognos

SCB 3 pos

Verksamhet (tkr) Bokslut

2020

MAR 2021 Avvikelse budget /

Socialförvaltningen redovisar per mars månad en prognos om 381,4 mkr vilket innebär en negativ budgetavvikelse om 13 293 tkr. De stora budgetavvikelserna som sticker ut återfinns under ekonomiskt bistånd (7,9 mkr) samt skyddat boende (4,2 mkr).

Förvaltningsledningens positiva budgetavvikelse (- 5 674 tkr) beror i huvudsak på beslut från Socialstyrelsen som innebär att kommunen kan söka ersättning för merkostnader med anledning av covid-19 för perioden december 2020 till och med april 2021. I prognosen bedöms kommunen erhålla

Delårsrapport 1

2021-04-01 5(7)

90% (- 5,3 mkr) av ansökt belopp baserat på kunskap från förra året. När pengarna betalas ut till kommunen kommer de att fördelas ut till verksamheterna som burit kostnaderna.

Individ- och familjeomsorgs negativa budgetavvikelse (- 13 681 tkr) beror i huvudsak på verksamhet ekonomiskt bistånd (- 7,9 mkr) samt skyddat boende (- 4,2 mkr).

Budget 2021 innehåller samtliga beslutade insatser per 1/10 – 2020. I budget för ekonomiskt bistånd finns avsatt medel att täcka i snitt 233 hushåll per månad. Vid liggande prognos är det 284 hushåll som erhåller ekonomiskt bistånd och för att få en budget i balans behöver därför minst 51 hushåll komma ut i självförsörjning under året. Förvaltningen arbetar vidare med att få ut medborgare i självförsörjning.

Arbetsmarknadsenheten har en pågående analys av hur möjlighet ser ut till stegförflyttning för brukare i behov av försörjningsstöd, för att kunna fokusera arbetet på de som står närmst arbetsmarknaden.

Vård- och omsorgs negativa budgetavvikelse (- 2 934 tkr) beror i huvudsak på att nämnden ännu inte fattat beslut i frågan kring avveckling av matdistribution (- 3 mkr). Verksamhetsområdet har för

perioden januari till och med mars haft merkostnader relaterade till covid-19 motsvarande 3,7 mkr som hanterats inom befintlig budget. Inom vård- och omsorg finns budget avsatt för att kunna verkställa insatser enligt HSL och SoL motsvarande 84 440 timmar under året. Prognosen för beviljade timmar pekar vid tidpunkt för uppföljning på ca 94 000 timmar för året. Inom korttidsboende finns medel avsatt motsvarande 0,72 årsarbetare per boende, på demensboende motsvarande 0,70 årsarbetare och inom särskilt boende 0,55 årsarbetare, exklusive nattpersonal.

Verksamheten har arbetet intensivt med att optimera personalresurser genom utbildning i

bemanningsekonomi samt att använda verksamhetssystemet Time care på ett effektivare sätt än tidigare, vilket givit positivt ekonomiskt resultat.

Omsorg funktionsvariations negativa budgetavvikelse (- 2 352 tkr) beror i huvudsak på ett nytt LSS-beslut (- 1,7 mkr) samt ytterligare LSS-ärenden som prövats hos Försäkringskassan som inte blivit omvandlade till SFB-beslut. Budget 2021 innehåller samtliga beslutade insatser per 1/10 - 2020.

Till bemanningsenheten för vård och omsorg och omsorg funktionsvariation har rekrytering av enhetschef gjorts internt. Bemanningsenheten arbetar just nu intensivt med att strukturera upp

verksamheten, där prioriteringen ligger på att nyttja de möjligheter som resurstid innebär bland annat genom samplanering mellan enheter, vilket medverkar till att enheterna blir mer kostnadseffektiva.

Utbildningar för enhetschefer i Time Care Pool och multiacess utförs under april månad för att optimera användandet och kunskap om verksamhetssystemet.

Totalt har förvaltningen avsatt 2% av lönekostnaderna som budget för sjuklönekostnader. Till och med mars motsvarar sjuklönerna 3,8 % (2,8 mkr) av den totala lönesumman för perioden. Det är oklart om kommunen kommer att kunna få full kompensation för sjuklöner av staten innevarande år. Hittills har förvaltningen erhållit 899 tkr för januari och februari 2021. Utöver det råder stor osäkerhet kring övriga möjligheter till kompensation som nämnden kan erhålla med anledning av covid-19, även om

Socialstyrelsen nu meddelat att kommunen kan ansöka om merkostnader för perioden december 2020 till och med april 2021.

2.1.1 Åtgärder vid befarad negativ budgetavvikelse

Socialnämnden har beslutat om åtgärder för budget i balans motsvarande 9 mkr. Åtgärderna för budget i balans är inarbetade i prognosen. Mars prognos visar att effekten av åtgärderna innebär en besparing om 5,6 mkr innevarande år, 8,6 mkr år 2022 och full effekt om 9 mkr år 2023. Eftersläpningen av effekterna

Delårsrapport 1

2021-04-01 6(7)

beror på uppsägningstider. Eftersom budgetavvikelsen per mars uppgår till 13,3 mkr krävs ytterligare åtgärder för en budget i balans motsvarande 8,9 mkr1.

Om nämnden fattar beslut om avvecklad matdistribution behöver åtgärderna för budget i balans istället uppgå till 5,9 mkr eftersom avvecklingen innebär en besparing om ca 3 mkr i helårseffekt.

Socialnämnden gav socialchefen i uppdrag att ta fram åtgärder för budget i balans. Dessa förslag kommer att presenteras på socialnämndens sammanträde i april 2021. Förslaget som kommer att föreligga innebär avveckling av särskilda boendeplatser. Detta eftersom kommunen idag inte använder lokalerna ändamålsenligt vilket innebär en suboptimering i driften. Utöver det beaktas kommunens investeringsbehov samt lånebehov i utredningen. Stordriftsfördelar kan uppnås genom att använda nattpersonal på ett klokare vis samt närhet till sjuksköterskor och rehab. Lokaler som inte behövs kan avyttras. Fördelen med förvaltningens förslag till besparing innebär dessutom framför allt bättre kvalite och kontinuitet för den enskilda medborgaren vilket stämmer väl överens med kommunens

välfärdsprocess.

2.2 Investeringar - Prognos

PROJEKTEN UNDER 2021 FRÅN PROJEKTENS START TILL SLUT

Skattekollektivet

(tkr) Utfall

2021-03 Budget 2021

Investeringsram Netto 110 4 370 1 644 2 726 Ej tillämplig på investeringsram = ettårig

Summa 110 4 370 1 758 2 612

Detaljerad prognos per projekt finns i bilaga 1 investeringsredovisning ANSLAG och bilaga 2 investeringsredovisning RAM.

Förvaltningens positiva budgetavvikelse beror i huvudsak på restriktivitet och förseningar i utbyte av ersättningsinventarier samt investering i ny teknik.

3. Arbetsmiljömål

Skiftarbete och nattarbete är arbetspass som kan medföra risk för ohälsa. Förvaltningen vill långsiktigt bidra till färre arbetsskador och minskad ohälsa i arbetslivet. Enhetschefer utbildas och arbetar med bemanningsekonomi för att skapa ökad medvetenhet om det förebyggande arbete, då en grund i utbildningen är hälsosamma scheman. Arbetet innebär analys och noggrann avvägning för att hitta en bra balans mellan ekonomiska ramar och hälsosamma scheman. Förvaltningen strävar efter att vara en attraktiv arbetsplats med kvalitet och kontinuitet för såväl personal som brukare.

1 Negativ budgetavvikelse=13,3 mkr. Avvikelsen ska minskas med 3,4 mkr som är beloppet inom åtgärdsuppdraget från nämnden om 9 mkr (för budget i balans) som ger full effekt först år 2023. I prognosen finns endast effekt om 5,6 mkr upptaget (5,6+3,4=9) eftersom det är effekten av åtgärderna innevarande år. Utöver det ska beslut om 1 mkr dras bort eftersom nämnden redan beslutat minska antalet placeringar inom IFO för att finansiera Fontänhusets bidrag.

(13,3-3,4-Delårsrapport 1

2021-04-01 7(7)

Arbetsmiljö Arbetsmiljöutveckling Sjuktal

Arbetssätt systematiskt

arbetsmiljöarbete Jämställdhet/mångfald

Fokus det kommande året Antal medarbetare per

chef Minska

sjukfrånvaron Årlig uppföljning

Sammansättningen av de anställda i

socialförvaltningen ska spegla samhället i stort

Handlingsplan/åtgärder

Utbilda chefer i hälsofrämjande ledarskap och förhållningssätt

Ta tillvara

erfarenheterna från projektet ” Bryta trenden” samt applicera det i socialförvaltningens alla enheter

Följa resultaten i Sara

Internutbilda chefer i processen med systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM)

Kartlägga hinder och värderingar som står i vägen

4. Bilagor

Bilaga 1 bifogas ej då den inte är relevant för socialförvaltningen innevarande år.

 Bilaga 2 Investeringsredovisning RAM