• No results found

Det socialpedagogiska arbetssättet är sedan många år väl förankrat vid den socialpedagogiska enheten vid Eskilstuna kommuns Arbetsmark- nadsförvaltning, Avdelning för Arbete och Försörjning. Inom avdelning- en arbetar man med olika grupper av människor (yngre, äldre, män, kvin- nor osv.), som av olika skäl har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Avdelningen för Arbete och Försörjning har som målsättning att ”verka för att stärka människors anställningsbarhet och möjlighet till egenför- sörjning”. Avdelningen har ett antal olika verksamheter vilka framgår ur Figur 2 (nästa sida).

Den socialpedagogiska enheten växte fram under den senare delen av 1990-talet och då ur de erfarenheter kommunen gjorde från de uppmärk- sammade projekten Amanda och Gaia (erfarenheter som nu tas tillvara i organisation och uppläggning av det nu aktuella Astor-projektet, erfaren- heter som vi återkommer till nedan). Enhetens personalstyrka har växt

24 Vi vill betona att detta avsnitt inte är resultatet av egna studier, utan bygger på en-

hetens officiella material och uppgifter från enhetschef Ulla Trygg. Avsnittet är beskrivande och anger en del av den organisatoriska kontext Astor ingår i.

från ett tiotal anställda vid starten fram till idag då cirka trettio personer arbetar där. Inom enheten arbetar man främst med särskilt utsatta grupper.

Figur 2. Arbetsmarknadsförvaltningen, Avdelningen för Arbete och Försörjning i ett organisatoriskt sammanhang.

Om enhetens anda

I detta avsnitt ska vi kort och programmatiskt presentera några drag i den socialpedagogiska ideologi (teori), som den socialpedagogiska enheten utgår ifrån. Det blir många stora och vackra ord, men de anger samtidigt enhetens ambitiösa målsättningar och krav på både personal och verk- samhet. Vi har dock inte genomfört någon studie av i vilken utsträckning denna ideologi genomsyrar personalen och verksamheten, utan använder ideologin främst som en referensram.

En grundläggande utgångspunkt för det socialpedagogiska arbetet på en- heten är att inte gräva alltför mycket i det gamla – i de enskilda individer- nas förhistoria och bakgrund – utan istället mer försöka se framåt och både tro på och betona alla människors resurser och möjligheter till en positiv förändring och utveckling. Vi kan kalla det för den framåtblickan-

Arbetsmarknadsnämnd Arbetsmarknadsförvaltning Avd. för Arbete & Försörjning Integrations- avdelningen Komvux Kunskapslyftet AMA Datortek Socialpedagogiska enheten Ungdomsteamet Vuxenteamet Yrkesutbildarna Amanda Gaia Projekt Astor Atlasgruppen Förträningen Yrkesdirekten

de andan. Den förverkligas och omsätts i praktiken genom dialoger

(samtal) mellan handledare och deltagare eller i olika gruppdiskussioner. En annan utgångspunkt är att se varje människa som en helhet med histo- ria och framtid, med kropp och själ och med sociala relationer och erfar- enheter av allehanda slag från närmiljö, vänkrets, skola och arbetsliv. Vi kan kalla detta för den holistiska människosynen. Det socialpedagogiska arbetet handlar också om att få igång en positiv utvecklingsprocess hos enskilda människor genom att stärka dem psykologiskt, ge dem positiva erfarenheter, lära dem orientera sig och fungera i samhälle och arbetsliv, samt få dem att själva hitta sitt mål och sin mening med sina liv. Detta är uttryck för en demokratisk och jämlik människosyn.

Dessa utgångspunkter finns i koncentrerad form även inskrivna i enhetens övergripande målsättning:

”Socialpedagogiska enheten vänder sig till människor med någon form av arbetshinder. Verksamheten är indelad utifrån olika mål- grupper och deras särskilda behov. Den socialpedagogiska arbets- formen har hela människan och hennes totala situation i fokus. Det viktigaste är att lyfta fram och förstärka det friska/resurserna hos varje individ i gruppen.”25

Den sista meningen i citatet ovan understryker tydligt att enheten för- söker se till det friska och hälsosamma (salutogena) hos människan istället för det sjuka och avvikande (patogena).26 Det finns mycket som talar för att en motsatt strategi, dvs. en fokusering på det ”sjuka” och av- vikande, skulle kunna få negativa effekter på individens självbild.27 Inom enheten försöker man istället betona ett solidariskt förhållningssätt och samtidigt hysa tilltro till människors möjligheter att på ett likvärdigt sätt vara med och utforma och utveckla samhället.

”Ett solidariskt förhållningssätt har sin utgångspunkt i vetskapen om att vi lär av varandra och är varandras förebilder… Vi kan ge varand-

25 Arbetsmarknadsförvaltningen – avdelningen för arbete och försörjning. Informa-

tionsfolder som tillhandahållits den 15 februari 2001.

26 Jämför t.ex. Antonovsky (1998).

27 Jämför med den välkända s.k. Pygmalioneffekten. Frankforth-Nachmias, C &

ra bilder av hopp, hopp om utveckling och en bättre framtid. I det yttersta, i det att vara människa, delar vi det mesta med varandra.”28 En annan viktig punkt i enhetens socialpedagogiska förhållningssättet är en fokusering på det gemensamma arbetet, som en produkt av gemen- samma beslut och gemensam planering. Det socialpedagogiska arbetet syftar i första hand till att skapa det ”gemensamma”, inte till att skapa in- dividuell tillfredsställelse, även om den ofta också är (blir) en positiv bi- effekt. Här är det viktigt att betona att det socialpedagogiska arbetet även omfattar skapandet av gemensamma normer och värderingar, vilket i sin tur förutsätter att handledarna och deltagarna kan samarbeta och förstå varandra. Det gemensamma arbetet förutsätter alltså att individerna kan hysa tillit till varandra, acceptera varandra och inse att alla har något viktigt att bidra med för den gemensamma utvecklingen. Att alla är olika men ändå lika, kan också vara en viktig grund för att bygga en gemensam värld utan social exklusion och främlingsfientlighet. Det socialpeda- gogiska perspektivet är på så sätt en solidariskt livsåskådning.

Den socialpedagogiska ideologin innebär alltså att man omfattar en holis- tisk människosyn, en solidarisk livsåskådning, samt har ett demokratiskt och jämlikt förhållningssätt, som bl.a. innebär att ingen kan säga åt någon annan hur han eller hon skall leva, så länge individerna inte gör varandra illa. Andra viktiga kännetecken på det socialpedagogiska förhållnings- sättet är att man arbetar med individens hela livssituation, har en framåt- blickande anda och är inriktad på det gemensamma arbetet.