• No results found

9. Slutledning

11.2 SOMs Standardavtal 2007

AVTAL

Mellan (Firma) ,(reg.nr) , (adress), nedan kallat Bolaget, å ena sidan, och (namn på

medlemmar/artisten) ,med artistnamnet , nedan kallad Artisten, å andra sidan, har denna dag följande avtal träffats.

1. ENGAGEMANG

1.1 Parter i detta avtal är Bolaget och Artisten som artistgrupp, såväl som den enskilda fysiska personen som är medlem i gruppen.

1.2 Artisten bekräftar att Artisten konsulterat en oberoende tredje part som för Artisten vederbörligen förklarat detta avtals innebörd samt att Artisten till fullo förstår innebörden av bestämmelserna i detta avtal.

2. BAKGRUND

2.1 Mot en ersättning i form av royalty, förvärvar Bolaget ensamrätten att utan några begränsningar förfoga över de inspelningar som Artisten framför enligt detta avtal såsom sångare och musiker. Med inspelning avses i detta avtal upptagning av Artistens framförande av musikaliska eller litterära verk genom reproduktionsmedel, för återgivning genom

fonogram eller videogram, såsom grammofonskiva, ljudband samt andra nu eller i framtiden kända ljud- och/eller bildbärare. Med framförande avses sång, allt spel på instrument, oavsett om framförandet sker enskilt eller tillsammans med andra artister. Artisten tillförsäkrar samt överlåter härmed till Bolaget upphovsrätten (den s.k. ”Närstående Rättigheten”)samt samtliga övriga immateriella och andra rättigheter till de inspelningar som omfattas av detta avtal. Överlåtelsen omfattar ej Artistens rättigheter till ersättning enligt Upphovsrättslagen 47§. 2.2 Överlåtelsen enligt punkt 2.1 gäller för alla länder och för hela den tid rättigheterna till inspelningar som omfattas av avtalet är lagligen skyddade. Skulle den lagbestämda skyddstiden för upphovsmannarätten förlängas eller skyddet eljest utsträckas, inbegripes utan särskild ersättning såväl den ökade skyddstiden som det utsträckta skyddet i den på Bolaget skedda överlåtelsen.

2.3 Artisten tillförsäkrar Bolaget vidare samtliga rättigheter och tillstånd som är nödvändiga eller önskvärda för att tillåta Bolaget att exploatera samtliga inspelningar (både vad gäller inspelningar med ljud samt med ljud och bild) av Artisten prestationer enligt detta avtal med utnyttjande av alla metoder och i alla media existerande nu och i framtiden

(inklusive rättigheter att via internet försälja och distribuera musik)

3.1 Detta avtal gäller under en första Avtalsperiod om ( ) år från och med till och med . Denna första period kallas nedan "den Primära Avtalsperioden".

3.2 Under den Primära Avtalsperioden skall Bolaget inspela och Artisten medverka till minst . Om inspelningen inte - enligt Bolagets uppfattning – har färdigställts för utgivning vid utgången av den tid som anges i denna punkt skall Artistens förpliktelser enligt detta Avtal förlängas till dess så skett, om parterna inte skriftligen överenskommer om annat.

3.3 Efter den Primära Avtalsperioden har Bolaget optionsrätt att förlänga avtalet ( ) gånger. Under varje förlängningsperiod skall Bolaget inspela och Artisten medverka till minst en (1) album-produktion. Bolaget skall anses ha utnyttjat option enligt detta Avtal om INTE annat skriftligen meddelats Artisten senast tolv (12) månader efter utgivning av Artistens senaste inspelning enligt detta Avtal.

Om option utnyttjas skall Bolaget med Artistens medverkan företa inspelning enligt

bestämmelserna i punkt 7 nedan inom skälig tid, vilken dock aldrig skall överstiga arton (18) månader.

Inspelningsförpliktelse och eventuell optionsrätt upphör inte om nyssnämnda tidsgräns passeras. Dock förlängs Artistens förpliktelser att medverka till dess inspelning färdigställts för utgivning.

3.6 Att en inspelning "utgivits" innebär att den blivit tillgänglig i den allmänna handeln för konsumenter.

3.7 Om Bolaget med Artistens godkännande upplåter en licens till tredje man vad gäller utnyttjande av inspelningar med Artisten och denna licens omfattar längre tid och/eller fler optioner än Avtalet, så förlänges Avtalet på samma villkor automatiskt med den tid som omfattas av det med tredje man träffade licensavtalet.

4. ERSÄTTNING

4.1 Såsom ersättning för fonograminspelning skall Bolaget till Artisten betala en royalty enligt följande.

4.1.1 På antalet faktiskt försålda fonogram till fullpris i Sverige utgår royalty efter _________ procent (__%) av distributörens faktiskt fakturerade pris till detaljhandeln. Mervärdesskatt och andra statliga avgifter skall inte inräknas i avräkningspriset.

4.1.2 När försäljning till fullpris av någon album-produktion sammantaget överstiger visst antal exemplar i Sverige skall royaltyn enligt 4.1.1 ökas för aktuell album-produktion enligt följande.

Avseende försäljning i Sverige:

Vid försäljning överstigande fyrtiotusen (40.000) exemplar i Sverige ökas royaltyn med ____ (__) procentenhet(er) för överskjutande antal försålda exemplar i Sverige;

Vid försäljning överstigande åttiotusen (80.000) exemplar i Sverige ökas royaltyn med ytterligare __ (__) procentenhet(er) för överskjutande antal försålda exemplar i Sverige.

Vid royaltyberäkning enligt 4.1 gäller följande:

4.2 A. Med "faktiskt försålda fonogram" menas antalet sålda fonogram efter avdrag för returer, makulation etc.

B. Royalty utgår ej för fonogram som utdelas gratis i promotionsyfte (friexemplar), ej heller för sådana fonogram som för symbolisk summa (understigande en krona per ex) utlevereras i samband med för fonogrammet särskilda säljaktiviteter (s.k 11/10 försäljningar).

C. Royalty utgår ej vid försäljning av överskottsexemplar om priset fastställes till högst tjugo fem procent (25%) av fonogrammets PPD-pris.

D. Om två eller flera artister medverkar vid samma inspelning, skall för varje särskilt fall träffas överenskommelse om delning av ovannämnda royalty dem emellan. Se bifogad royaltyfördelningslista, bilaga 1.

E. Royalty för fonogram med två eller flera titlar med skilda artister skall fördelas på titlarna efter deras antal, dvs pro rata.

F. För försäljning till lågpris och för försäljning till skivklubbar i Sverige skall royalty utgå med hälften av vad som annars sagts.

G. Vid försäljning av specialkopplingar sammanställda av annat bolag eller person där del/delar av Inspelningar med Artisten enligt detta Avtal ingår, skall Artisten erhålla ________procent ( %) av Bolagets intäkter från utnyttjandet av Artistens inspelning, dvs beräknat pro rata enligt 3.4 (E) ovan.

H. Beträffande TV-annonsering/TV-reklam gäller att en särskild överenskommelse skall träffas mellan Bolaget och Artisten om fördelningen av kampanj-kostnaderna, varvid Artistens royalty skall reduceras med femtio procent (50%) under den tid kampanjen pågår samt under viss tid tre månader därefter.

4.3 Vid försäljning av fonogram i andra länder än Sverige skall ersättning utgå till Artisten enligt följande;

4.3.1 Vid försäljning av fonogram som är mekaniskt framtagna av Bolaget utgår royalty med hälften av den royalty som är tillämplig vid försäljning i Sverige.

4.3.2 För den händelse att Bolaget upplåter en licens på tredje man ("Licenstagaren") vad gäller utnyttjande av Inspelningar med Artisten utanför Sverige skall Bolaget till Artisten vid försäljning av fonogram utbetala ______ procent ( %) av till Bolaget influtna

nettointäkter inkluderande eventuella förskott i anledning av licensavtalet. Artisten är inte återbetalningsskyldig för förskott som tillfaller Artisten enligt detta Avtal, men sådant förskott är till fullo avräkningsbart mot den Artisten enligt detta avtal tilkommande

4.3.3 Med nettointäkter enligt punkt 4.3.2 ovan avses i detta Avtal samtliga intäkter som Bolaget erhåller från Licenstagare vid försäljning av fonogram med avdrag för samtliga dokumenterade och godkända fonogram- och videoinspelningskostnader samt

marknadsföringskostnader relaterade till inspelningarna med Artisten och som är att hänföra till merkostnader i samband med utlandslansering av Artisten, avräkningsbara förskott,

turnebidrag samt även de avdrag som licenstagaren är berättigad att göra i enlighet med träffat licensavtal.

4.4 För den händelse att myndighet, i Sverige eller utlandet, framgent av Bolaget skulle utkräva skatt, avgift eller annan pålaga som har avseende på Artistens

royaltyersättning, äger Bolaget vid royaltyutbetalning göra avräkning härför.

4.5 Bolaget äger ensamt, utan krav på Artistens godkännande, fritt bestämma om val av fonogrammärke, priset för fonogrammet respektive videogrammet, förändring av priset samt om och när fonogrammet skall indragas.

4.6 Royalty utgår så länge inspelningen är upphovsrättsligt skyddad.

5. VIDEO

5.1 Vid inspelning av videoclip i marknadsföringssyfte skall kostnader i samband därmed överenskommas mellan parterna. Bolaget äger rätt att avräkna femtio procent (50%) av kostnaden för videoinspelningen mot den Artisten enligt detta avtal tillkommande

royaltyersättningen. Eventuella intäkter från videovisning delas lika mellan Artisten och Bolaget.

6. REDOVISNING AV ROYALTY

6.1 Royalty (och Artisten eventuellt tillkommande ersättning för försäljning av videogram) skall redovisas två gånger per år och avse perioderna 1/1 - 30/6 och 1/7 - 31/12. Royalty för försäljning skall vid redovisning till Artisten, hänföras till den period under vilken motsvarande royalty kom Bolaget tillhanda och efter det att Bolaget erhållit redovisning avseende densamma. Bolaget kan ej hållas ansvarigt för eventuella felaktigheter i redovisningarna från tredje man eller för tredje mans underlåtenhet att redovisa.

6.2 Redovisning samt utbetalning av Artisten tillkommande royalty skall ske inom nittio (90) dagar efter redovisningsperiodens utgång.

6.3 Artisten är berättigad att genom av honom utsedd auktoriserad eller godkänd revisor, som Bolaget kan godkänna, hos Bolaget ta del av sådana Bolagets

räkenskapshandlingar som är erforderliga för kontroll av redovisningarna till Artisten. 7. RÄTTEN TILL GJORDA INSPELNINGAR

7.1 De för Bolaget gjorda inspelningarna skall utan inskränkning med full äganderätt tillhöra Bolaget som skall äga fritt förfoga över inspelningarna och deras användning

8.1 Bolaget har att efter samråd med Artisten, välja de titlar som skall omfattas av detta avtal. Tid och plats för inspelningen, eventuell producent, studiomusiker och andra som skall medverka vid inspelningen bestäms av Bolaget i samråd med Artisten.

8.2 Artisten skall i rimlig utsräckning upprepa sitt framförande vid inspelningarna till dess att det föreligger en tillfredställande masterinspelning. Bolaget äger i samband härmed rätt att ensamt bestämma huruvida igångsatt inspelning skall fullföljas.

9. REKLAM

9.1 Så länge Bolaget försäljer Artistens inspelningar, äger Bolaget i reklam för inspelningarna utnyttja Artistens namn, artistnamn och porträtt.

9.2 Artisten förbinder sig att efter bästa förmåga med fullt engagemang delta i promotion och marknadsföring av inspelningarna, såsom videoinspelning, TV- och radiointervjuer

samt offentliga framföranden, fotografering, skivsignering och dylikt. Bolaget skall i samband med sådana aktiviteter betala Artistens rimliga kostnader för resor och uppehälle.

9.3 Det åligger Bolaget att i rimlig omfattning marknadsföra Artistens inspelningar.

10 INSKRÄNKNINGAR I ARTISTENS RÄTT ATT GÖRA INSPELNINGAR

FÖR ANDRA

10.1 Artisten förbinder sig att under avtalstiden icke medverka i upptagningar av fono- eller videogram för annat företag eller annan person än Bolaget. Sak samma skall jämväl gälla för tid efter avtalstiden för sådana planerade fono- eller videogram som skall utges på marknaden inom ett tidsförlopp av sex (6) månader från det att sista fonogrammet inspelats enligt detta avtal. I den mån Artisten önskar medverka som musiker/solist på andra artisters fono- eller videograminspelningar förbinder sig Artisten att avisera detta i skälig tid innan inspelningen skall äga rum och härvidlag söka Bolagets medgivande - d.v.s. "Med Benäget Tillstånd Av....".

10.2 Artisten må utan Bolagets hörande medverka i radio och TV, satellit -TV och kabel sändningar men äger inte medgiva att sådana sändningar eller inspelningar används för andra ändamål än utsändning i radio, satellit-TV eller kabel-TV.

10.3 Artisten förbinder sig att under en tid av fem (5) år efter avtalstidens utgång icke återinspela de prestationer som Artisten enligt detta avtal utfört för Bolaget.

11. ÖVRIGA INKOMSTER AV FONOGRAM OCH VIDEOGRAM

11.1 Artisten intygar härmed att han till Svenska Artisters och Musikers Intresseorganisation (SAMI) överlåtit rätten att uppbära den ersättning, som jämlikt 47 paragrafen lagen den 30 september 1960 om upphovsrätt kan tillkomma honom.

11.2 Ersättningar för nyttjande av inspelningar i annat avseende än vad i punkt 4 och 11.1 ovan åsyftas, skall uppbäras av Bolaget och fördelas så att procent ( %) tillfaller Bolaget och procent ( %) Artisten efter avdrag för Bolagets faktiska kostnader i samband härmed.

12. FÖRLAGSRÄTTIGHETER

12.1 Bolaget eller den Bolaget sätter i sitt ställe äger förhandsrätt att på sedvanliga förlagsvillkor förlägga inspelade originalkompositioner av Artisten.

13. BEIVRANDE AV OTILLÅTET UTNYTTJANDE

13.1 Artisten lämnar härmed Bolaget fullmakt att i Artistens namn beivra varje otillåten upptagning, överföring eller återgivning av Artistens framförande. Ersättning som kan erhållas på grund av sådant otillåtet förfarande skall, efter avdrag för Bolagets kostnader, fördelas på sätt att femtio procent (50%) tillfaller Bolaget och femtio procent (50%) Artisten. 14. MERCHANDISING

14.1 Bolagets rättigheter enligt detta avtal, inklusive eventuella

Förlängningsperioder, inkluderar den exklusiva rättigheten beträffande nyttjandet av Artistens identitet (namn, signatur, porträtt etc.) för s.k "merchandising", d.v.s. tillverkning av T-shirts, textilier, tillbehör etc., jämte rätten att upplåta denna rätt till annan. I den mån Bolaget önskar utnyttja sin rätt till merchandising enligt detta avtal, skall övriga villkor och royaltyersättning regleras i ett separat avtal.

15. SAMPLING

15.1 Artisten förbinder sig att hos berörda rättighetsinnehavare inhämta eventuella tillstånd som kan komma att erfordras i samband med att hela eller delar av tidigare skapade verk eller inspelningar användes vid framställandet av inspelningarna enligt detta avtal, om rättigheterna till sådana verk eller inspelningar ej äges eller kontrolleras av Bolaget.

16. FORCE MAJEURE

16.1 Därest hinder skulle uppkomma för Bolaget att fullgöra inspelningarna i enlighet med detta avtal på grund av omständigheter utanför Bolagets kontroll, skall Bolaget äga rätt att välja mellan att senare lägga sådana inspelningar alternativt att minska sin

skyldighet att fullgöra antalet inspelningar i motsvarande mån.

16.2 Om Artisten till följd av sjukdom eller andra omständigheter utanför hans kontroll ej kan fullgöra sina åtaganden enligt avtalet, äger Bolaget rätt att välja mellan att minska antalet inspelningar enligt detta avtal i motsvarande mån eller alternativt att förlänga avtalstiden, inklusive eventuella Förlängningsperioder, med motsvarande tid under vilken Artisten ej kunnat fullgöra sina åtaganden.

17. ÖVRIGA BESTÄMMELSER

17.1 Om någon part bryter mot detta avtal och rättelse ej sker inom trettio (30) dagar efter anmaning, äger den andra parten rätt att uppsäga avtalet till omedelbart upphörande. Har part lidit skada på grund av avtalsbrottet, är felande part skyldig att utge full ersättning för den andres skada. Bolaget äger därvid rätt att intill dess Bolagets skadeersättning blivit fastställd genom dom eller överenskommelse innehålla Artisten tillkommande royalty i avräkning på skadeståndet.

17.2 Vardera parten äger rätt att säga upp detta Avtal till omedelbart upphörande om den andra parten försätts i konkurs, upptar ackordsförhandling, träder i likvidation, underlåter att behörigen infria accepterad växel eller annan icke tvistig förbindelse eller eljest kan antas ha kommit på obestånd.

17.3 Artisten bekräftar att han inte på grund av annan överenskommelse är förhindrad att ingå detta avtal och att han inte har några andra avtalsmässiga förpliktektelser att göra inspelningar för annan än Bolaget.

17.4 Meddelanden som av endera parten sänds i rekommenderat brev, eller brev med mottagningsbevis, skall anses ha kommit mottagren tillhanda senast tio (10) dagar efter avsändandet, förutsatt att försändelsen skickats till motpartens sist uppgivna adress. 18. FÖRÄNDRINGAR OCH TILLÄGG

18.1 Detta avtal innehåller samtliga villkor i denna överenskommelse som är träffad mellan parterna. Förändringar eller tillägg till detta avtal skall göras skriftligen.

19. TVISTER

19.1 Tvister med anledning av detta avtal skall lösas enligt svensk lag med Stockholms Tingsrätt som första instans.

Detta avtal har upprättats i två likalydande exemplar av vilka parterna tagit var sitt.

Stockholm den

BOLAGET

ARTISTEN

--- ---

BEGREPP I SAMBAND MED ARTISTAVTALET OCH DERAS DEFINITIONER

FONOGRAM: Ljudinspelning utgiven normalt på grammofonskiva eller ljudkassett men omfattar även rullband, cartridges, CD, compact disc, picture disc och annan nu känd eller framtida ljudbärare.

VIDEOGRAM: Videokassett eller videoskiva innehållande ljud och bild samt annan nu känd eller framtida bildbärare.

PPD: Published Price to Dealer. Producentens officiella prislista till detaljhandeln. KLUBBFÖRSÄLJNING: Såsom det tillämpas enligt avtal med ncb.

PROMOTION EXEMPLAR: Friexemplar av fonogram utdelade gratis i syfte att göra reklam för Bolagets/Artistens produktioner.

PROMOTION VIDEO: S.k video-clip producerat i syfte att göra reklam för Bolagets/Artistens fonogram.

AKUSTISKA ELLER VISUELLA REPRODUKTIONSMEDEL: Ljud eller bildbärare från vilken en upptagning kan mångfaldigas till exempelvis fonogram eller videogram.

NORDISK COPYRIGHT BUREAU (ncb):Den organisation som tillvaratar kompositörers och textförfattares inspelnings- och mångfaldigande/mekaniska rättigheter.

OPTION: Ensidig rätt för Bolaget att förlänga Avtalet.

SINGEL-PRODUKTION: Fonogram med minst två inspelningar av titlar framförda av Artisten.

ALBUM-PRODUKTION: Fonogram med minst åtta inspelningar av titlar framförda av Artisten.

SAMI: Den organisation som uppbär och fördelar ersättning till utövande konstnärer (enl URL 47§) för offentligt utnyttjande av inspelad eller eftersänd musik.

Related documents