• No results found

I detta delkapitel analyseras 11 olika observationer. Beroende på hur observationen sett ut kommer vissa analyseras under de tre underrubrikerna: ljudproduktion,

musikproduktion och arbetsmiljö gällande ljudnivå. Under vissa observationer läggs lektionernas fokus endast på det ljudtekniska vilket beror på elevernas förkunskaper.

Därför kommer alla observationerna att analyseras under ljudtekniken, men ej alla under musikproduktionen och arbetsmiljön gällande ljudnivån.

Alla observationerna under detta delkapitlet ägde rum på den första skolan i en stor scenlokal. I lokalen fanns en större scen med gott om plats för elever och instrument.

Framför scenen stod fasta stolar i rader. Lokalen var även utrustad med ett större PA-system. Detta var under slutskedet av en kurs med de sista förberedelserna inför en konsert, vilket var slutmålet med kursen. I dessa observationer figurerar lärarna L1, L2, L3 och L4.

6.2.1 Ljudproduktion

Detta delkapitel inleds med reflektion av de olika observationerna. Sedan följer beskrivningar av observationerna uppdelade i den ordning de utfördes. De sju första observationerna var under soundcheck för årskurs 2 och 3. De fyra sista var under genrepet för årskurs 1.

Mycket fokus läggs på ljudtekniken samt produktionen inför konserten som eleverna ska hålla i vilket beskrivits ovan i delkapitel 6.1. Ettorna behöver en del hjälp under genrepet. Eleverna får mer praktiskt hjälp av lärarna och handledning hur de ska koppla sina instrument. Min upplevelse som observatör här är att eleverna inte besitter så stora teoretiska kunskaper i området ännu. Under tvåornas soundcheck är det väldigt blandad kunskap mellan de olika ensemblerna vilket visas genom hur mycket lärarna behöver hjälpa till. Treorna däremot riggar och sköter mycket själva under betydligt snabbare och smidigare förhållanden. Treornas teoretiska samt praktiska kunskaper bygger på längre erfarenheter i ämnena. Reflekterandet i elevernas praktiserande går att se bland alla eleverna i alla årskurserna. Men de med större förkunskaper, exempelvis treorna jämfört med ettorna men även inom samma årskurs, visar en större medveten reflektion i stunden. För med mindre förkunskaper blir det mer fokus på att ta in allt som händer och som ska göras för att komma ihåg det till konserten vilket leder till mer reflektion efteråt. Varje grupp får cirka 45 minuter på sig på scen under soundcheck.

Under den första gruppens (årskurs 2) soundcheck är L2 med och spelar gitarr. Fokus ligger på scenproduktionen vad gäller koreografi på scen. Det enda ljudtekniska som händer är L2 som hjälper en elev att ställa in rätt ljud på sin keyboard samt L2s egna gitarrförstärkare.

I den andra gruppen (årskurs 2) verkar de flesta eleverna besitta mer kunskaper kring ljudteknik även om L1 leder gruppen väldigt tydligt. Till exempel ber en elev att ljudteknikern stänger av ljudet till dennes keyboard för att kunna koppla in en wahwahpedal utan att det smäcker i PA:t. Medan L1 går igenom ljuden på instrumenten en och en ropar en elev ”kan nån snälla sänka min mick”. Efter gruppen spelat igenom en vers och refräng av en låt frågar L1 igen ifall alla hör sig bra. Eleven som bad om att få sin mikrofon sänkt ber åter om att få den sänkt eftersom den inte verkar ha ändrats volymmässigt. L1 ser då till att det händer. L1 hjälper till ganska mycket vad gäller instruktioner för volymen av de olika instrumenten i monitorerna till ljudteknikern. En elev som sjunger har bra kunskaper själv och ger snabbt instruktioner till ljudteknikern hur den vill ha det. En annan elev som spelar gitarr har ganska bra kännedom om hur dess förstärkarljud ska ställas in, förutom att ljudteknikern behöver be eleven att kontrollera ljudnivån mellan ”det cleana soundet och det distade”. Under tiden de spelar en låt ändrar även eleven inställning på förstärkaren inför ett gitarrsolo.

Eleverna i den tredje gruppen (årskurs 2) tar snabbt till orda. Detta eftersom ingen verkar höra sig själv på grund av att pianot tar över allt och sången knappt hörs. En elev som spelar keyboard och står bredvid pianot som använder sig av samma monitor uttrycker att den nästan blir döv på grund av att det är så högt samtidigt som den varken hör sig själv eller sången. Senare blir det rundgångsproblem när den som sjunger rör sig på scenen under låten och riktar mikrofonen för mycket mot monitorn, vilket ljudteknikern sedan fixar efter det. Keyboardisten säger igen efter låtens slut att dennes sång inte hörs alls i monitorn samt att även keyboarden knappt hörs. Under tiden gruppen spelar en låt går L3 fram till gitarrförstärkaren och försöker kommunicera först med ljudteknikern och ändrar någon inställning efter den kommunicerat detta med eleven som spelar på den, utan att gruppen avbryter spelandet. Efter låten uttrycker den andra närvarande läraren till den som sjunger ”att hela tiden hålla micken precis framför munnen, annars försvinner sången”.

Den fjärde ensemblen (årskurs 3) fick problem med en trådlös mikrofon innan andra låten skulle påbörjas. Ljudteknikern upptäckte att det var mottagaren som ej var påslagen. Efter att ensemblen spelat igenom låten en gång ber L3 ljudteknikern att ”fixa sådana där bombastiska trummor med gate”. Inledningsvis hade ljudteknikern gjort det först men justerade ner det på grund av att den ”nästan började skämmas”. ”Jaja men det gör inget för det var ju så det var på den tiden” svarar L3. När ensemblens soundcheck är slut avslutar L3 med att säga till de som sjunger att ”hålla micken framför munnen så det inte blir någon haksång. Även ni som sjunger kör håller så”.

När den femte ensemblen (årskurs 3) börjar inleder ljudteknikern med att fråga vilka mickar de två som sjunger leadsången har. Svaret från eleverna blir ”mick 2 och 3”.

Ljudteknikern säger då att ”mick 1 och 2 ska ni ha”. I den här ensemblen blir det tydligt att mikrofonvalet är dåligt strukturerat då det är flera elever som sjunger samtidigt som de skiftar mellan olika roller mellan låtarna. Till slut när det blev tydligt vem som skulle sjunga vad räknar ljudteknikern upp ”1:an, 2:an och 3:an” och pekar från vänster till höger från FOHs perspektiv. En elev frågar inför nästa låt om en av de som sjunger ska ha 3:ans eller 4:ans mikrofon. Eftersom det inte var tydligt att 3:an var ämnad för att sjunga Lead blev svaret 1:an eller 2:an. Dock när det blev tydligt kom svaret – 1:an, 2:an och 3:an. En mikrofon under sista låtens soundcheck får rundgång flera gånger vilket leder till att L4 får säga till en elev att hålla upp mikrofonen eftersom eleven flera gånger råkar rikta den mot monitorn.

L3 inleder med att fråga den sjätte ensemblen (årskurs 3) ifall alla hör sig själva. Efter det säger ljudteknikern att basisten ska undvika att slå plektrumet på mickarna för då smäller det väldigt högt i PA:t. Ljudteknikern uttrycker det som att ljudvolymen av det, blir lika högt som resten av musiken när han slår emot mickarna med plektrumet. L3 visar var på strängen eleven ska slå för att undvika att gå emot mickarna. I den här ensemblen är det enbart två elever som sjunger. En av eleverna som sjunger frågar ljudteknikern om den andra eleven kan ha kvar mikrofon 3 eftersom den hade det i förra låten. Ljudteknikern svarar nej då 1:an och 2:an ska användas i just det här framförandet. Eleven undrar då om den andra eleven kan byta till 1:an eller 2:an i förra låten. Ljudteknikern förklarar då att detta heller ej är genomförbart på grund av att de skapar en mixerbordsinställning till varje låt.

L4 gör en snabb genomgång med den sjunde ensemblen (årskurs 3) och poängterar vikten av vilken mikrofon de använder då de ska använda samma mikrofon under morgondagen då det är dags för genrep och konsert. När ensemblen har spelat klart sista låten ber L4 gitarristerna att stänga av förstärkarna och sen koppla ur telekabeln ur gitarren sen hänger den på handtaget på förstärkaren. Basisten behöver däremot inte göra detta.

När första gruppen i genrepet för årskurs 1 ska spela den första låten kommer inget ljud från gitarren och inget ljud kommer ifrån monitorn. Ljudteknikern försöker kommunicera med L3 vilket leder till att L3 stoppar låten och frågar ljudteknikern om problemet ligger hos ljudteknikern eller på scenen. Enligt ljudteknikern ska problemet komma från scenen då det var ljudet på gitarren som ej var på men blev då tillfixat. L3 påpekar då för ensemblen att det är bra att dra ett ackord över sitt instrument för att kontrollera att ljudet fungerar.

Under första låten för grupp 2 (årskurs 1) får sångaren rundgång då eleven går förbi en monitor med mikrofonen. Eleven reagerar då med att hålla handen över mikrofonen. Då rycker L1 in, som ej är ansvarig för ensemblen, och säger ”håll aldrig handen över micken”. Detta kommer att behöva upprepas ett par gånger på grund av rädslan för att få rundgång igen. Istället för att berätta för eleverna hur de inte ska göra berättar L4 istället hur eleverna ska göra när rundgång uppstår- genom att hålla upp mikrofonen istället så att mikrofonen kommer bort ifrån monitorn. När ensemblen ska spela upp sin andra låt byter de sångare. Sångaren får inget ljud ifrån sin mikrofon och tyst kommunikation utspelas mellan elev och ljudtekniker. Ljudteknikern gestikulerar med armarna för att påvisa att den ej vet varför det inte kommer något ljud ifrån mikrofonen. L4 stoppar framförandet av låten för att undersöka den trådlösa mikrofonen. Ljudteknikern går öven den fram för att undersöka mikrofonen och upptäcker då att muteinställningen är påslagen på mikrofonen. Sedan startar L4 igång ensemblen igen och de kan genomföra låten.

Under den tredje gruppens genrep (årskurs 1) kontrollerar L1 med ljudteknikern när monitorerna ska sättas igång igen efter pausen så ensemblen på scen ej behöver vara oroliga över att inget ljud kommer från instrumenten i monitorerna. Vid uppstart av uppspelningen kommer det åter inget ljud ifrån mikrofonen från sångaren vilket medför

att L1 får avbryta uppspelet. Ljudteknikern misstänkte åter att det var muteinställningen men det visade sig vara att batteriet var slut.

Ensemble nummer 4 (årskurs 1) får avbryta sitt framförande på grund av för hög volym från en elevs gitarr. L1, som spelar tillsammans med ensemblen på gitarr, försöker gestikulera till ljudteknikern att sänka volymen på elevens gitarr. Ljudteknikern har sänkt så mycket den kan på mixerbordet men volymen är fortsatt lika hög. Således är det volyminställningen på gitarrförstärkaren som är för hög. Ljudteknikern förklarar att det ofta glöms bort mellan låtarna att ändra tillbaka inställningarna på förstärkaren då inställningarna ofta byts mellan olika låtar.

6.2.2 Musikproduktion

Delkapitlet inleds med reflektion av de olika observationerna. Efter det följer beskrivningar av observationerna uppdelade i den ordning de utfördes. De följande sex observationerna var under soundcheck för årskurs 2 och 3.

Inför konserten läggs stor vikt vid hela produktionen, både vad gäller scenrörelser och musik, det vill säga koreografin samt musikproduktionen. Årskurs ett är i störst behov av hjälp, stöd och handledning då de har minst erfarenhet av tekniken. Som beskrivits under delkapitel 6.2.1 besitter inte dessa elever så mycket teoretiska kunskaper inom detta området än enligt mina upplevelser som observatör. Årskurs två har varierande erfarenheter efter sitt första år av gymnasietiden. Under handledning av lärarna löser de en hel del av tekniken mer eller mindre självständigt. Årskurs tre riggar teknik och produktion med hjälp av varandras erfarenheter med enbart lätt stöttning från lärarna.

Årskurs tre genomför uppdraget snabbt och smidigt. Det visas därför tydligt att treorna har både större teoretiska kunskaper samt mer praktiska erfarenheter. Som beskrivits ovan i delkapitel 6.2.1 finns även vad gäller den musikproduktiva sidan ett reflekterande i elevernas praktiserande bland eleverna men främst i årskurs 3 men också i årskurs 2.

Som tidigare beskrivits visar större förkunskaper, som treorna jämfört med ettorna har men också inom samma årskurs, en reflektion med större medvetenhet i stunden. Den reflektiva sidan visas mycket här genom diskussionerna elever och lärare har för att utveckla soundet de är ute efter. Varje ensamblegrupp fick 45 minuter tilldelade sig vardera för soundcheck.

Under soundcheck för ensemble nummer 1 (årskurs 2) fokuserades det mestadels på scenkoreografin samt att en elev behövde hjälp av L3 med ljudinställningen till sin keyboard. Eleven fick hälp med att ställa in ett instrumentljud på sin keyboard. L3 använde sig dessutom av egen medtagen gitarrförstärkare.

En elev i den andra ensemblen (årskurs 2) upplever att volymen på dennes mick tar över och ber om att få denna sänkt då den tar över för mycket ljudbildsmässigt. Efter ensemblen provspelat en del av låten frågar L1 igen ifall alla hör sig bra. Ytterligare justeringar i ljudet behövs då eleven upplever att dennes mikrofonvolym ej har åtgärdats. Detta åtgärdas således av L1, som förklarar mycket för eleverna kring hur volymen på instrumenten behöver vara inställda för att få en bra ljudbild till sig själva och hur ensemblen hör sina egna instrument på scen. Vissa elever har goda kunskaper kring hur de kan ge önskemål samt instruktioner till ljudteknikern själva. Någon elev besitter även så pass goda kunskaper att den självständigt kan ställa in ljudet på sin förstärkare för att få en god ljudbild. Ljudteknikern behöver enbart be eleven kontrollera hur ljudnivån ligger mellan olika sound som den ska spela upp under konserten.

Eleverna i den tredje ensemblen (årskurs 2) upptäcker snabbt att ljudnivån behöver ställas om ordentligt för att sången ska komma fram och pianot ej ta över hela ljudbilden. Ensemblen kan dock fortsätta spelandet medans L3 kommunicerar med ljudteknikern för att ändra ljudbilden på en av förstärkarna. En av lärarna som är närvarande, L4, behöver påpeka för en av sångarna att hela tiden hålla mikrofonen nära munnen för att sången ej ska försvinna och ändra ljudbilden utåt.

I den fjärde ensemblen (årskurs 3) är det tydligt att eleverna trivs i vissa roller. Rollerna byts mellan olika låtframföranden och de visar tydligt att de gärna vill komma vidare till den låt där de känner sig mest trygga och ”hemma” i sina roller. L3 strukturerar upp eleverna genom att börja med att fråga om alla hör sig själva ordentligt i monitorerna.

Ensemblen ger snabbt svar och vill genast hasta vidare till nästa låt igen. L3 får åter lugna ner eleverna och be dem tydligt att fortsätta med första låten för att kontrollera att alla hör sig själva ordentligt igenom hela låten. Då upptäcks även ett problem med en trådlös mikrofon att det inte kommer något ljud. Ljudteknikern upptäcker att mottagaren ej var påslagen. L3 önskar inför nästa låt att ljudteknikern ändrar ljudet på trummorna till ett mer ”bombastiskt ljud med gate”. Även ljudet till leadsången önskar L3 få ändrat

”så att den blir med delay och så”. Här undrar även en annan sångelev om ” ska inte all sång ha mycket delay?” L3 håller med om detta och ljudteknikern ordnar så att alla sångare får mer delay. L3 avslutar ensemblens soundcheck med att påminna eleverna om att ” hålla micken framför munnen så att det inte blir någon haksång”.

I den femte ensemblen (årskurs 3) spelade en av eleverna med väldigt hög volym på sin förstärkare så L4 gick fram och ändrade volyminställningen. Detta verkade eleven inte dra någon notis om. På grund av det är flera sångare i ensemblen var det inledningsvis oklart med mikrofonvalen samtidigt som de byter mellan olika roller mellan låtarna. Till slut när det blev tydligt vem som skulle sjunga vad räknar ljudteknikern upp ”1:an, 2:an och 3:an” och pekar från vänster till höger från FOHs perspektiv. Ljudteknikern fick även förtydliga för eleverna vilken mikrofon som gällde för respektive elev inför respektive låt.

Den sjunde ensemblen (årskurs 3) behövde hjälp med placeringen av mikrofonstativen på scen. Eleverna flyttade omkring mellan låtarna och beroende på detta hade även stativ och mikrofoner flyttats omkring men ej avslutats på utgångspunkten.

Ljudteknikern förklarade att det var viktigt inför morgondagens konsert att veta vilken mikrofon är var och vem den tillhör, det vill säga från vänster från FOH – 1:an, 2:an, 3:an och så vidare till höger.

6.2.3 Arbetsmiljö gällande ljudnivå

Detta kapitel börjar med reflektion av de olika observationerna. Följande är beskrivningar av observationerna uppdelade i den ordning de utfördes. De fyra första observationerna var under soundcheck för årskurs 2 och 3. De två sista var under genrepet för årskurs 1.

Under tidigare delkapitel har det beskrivits att det ettornas kunskaper inte upplevs speciellt stora av mig som observatör, men vad gäller arbetsmiljön blir det extra tydligt att deras både teoretiska kunskaper samt praktiska erfarenheter inte är lika väl utvecklade. I dessa situationer när plötsliga intensiva saker sker som till exempel skarpa rundgångsljud är det lätt att situationen upplevs som stressande. Speciellt när erfarenheten är låg och kunskapen om den ännu ej tillräckligt genomgången. Men på grund av dessa händelser visar lärarna här en tydlig ledarroll och visar hur eleverna ska

göra. Som beskrivits tidigare är det blandad både teoretisk kunskap och praktisk erfarenhet hos tvåorna där lärarna hjälper till olika mycket. I dessa situationer, som under ett soundcheck, brukar det vara mycket att koncentrera sig på både för elever och lärare. Detta visas då genom att vissa saker tar längre tid att uppfattas, som till exempel generella högre ljudnivåer samtidigt som ett enstaka ljud sticker ut i mängden lite för mycket. Även om treornas både teoretiska kunskaper samt praktiska erfarenheter generellt upplevs av observatören som större, visas det lite blandat vad gäller just arbetsmiljön. Med ett större fokus på ljudet än under ensembleundervisningen i replokalen/klassrummet blir ljudnivån inte lika accepterad trots att ljudnivåerna är jämlika från där jag som observatör befinner mig. Med detta visas ett reflekterande kring arbetsmiljön. Även om förförståelsen vad gäller teori om arbetsmiljö gällande ljudnivå visar att den i alla fall finns, upplevs den inte inte av mig som observatör som tillräcklig. Viktigt att nämna även under detta delkapitel är att varje ensamblegrupp fick 45 minuter tilldelade sig vardera för soundcheck.

En av eleverna i den andra gruppen (årskurs 2) upplever att ljudnivån på dess mikrofon är väldigt hög och ombeder att få denna sänkt. Det tar dock tid innan detta åtgärdas och eleven behöver be om en sänkning två gånger innan detta sker. L1 är behjälplig vid volyminställningarna till de elever som behöver hjälp medans vissa elever märker tydligt själva hur de behöver ändra sina inställningar.

Eleverna i ensemble nummer 3 (årskurs 2) upptäcker snabbt att ljudnivån är alldeles för högt inställd på pianot vilket medför att sången ej hörs. En elev uttrycker även att den

”nästan blir döv” på grund utav att ljudnivån är så hög samtidigt som den ej kan höra varken sig själv eller sången. Eleverna upplever efter omjustering att sång samt keyboard fortfarande ej hörs genom monitorn. Ytterligare omjusteringar görs för att åtgärda problemet.

L4 spelar tillsammans med eleverna i den femte ensemblen (årskurs 3) på gitarr. Vid ett tillfälle behöver L4 justera volymen på en gitarrförstärkare då volymen är alldeles för hög. En elev får återupprepade rundgångar på sin mikrofon och L4 vidtar åtgärder för att eleven ej ska upprepa detta. Under denna soundcheck utfördes en ljudnivåmätning.

Resultaten blev att den ekvivalenta ljudnivån låg på 101 dB(A) och den maximala ljudnivån kom upp till 108 dB(C).

Basisten i den sjätte ensemblen (årskurs 3) slår med sitt plektrum på mikrofonerna så det smäller till i PAt. L3 visar eleven hur den ska slå an på strängarna för att undvika att röra vid mikrofonerna.

Sångaren i den första ensemblen (årskurs 1) får rundgång på sin mikrofon vilket medför att eleven lägger sin hand över mikrofonen. L3 visar eleven hur den ska göra för att undvika rundgång.

Med L1 och L4 närvarande får den andra ensemblen (årskurs 1) avbryta sitt framförande av låten på grund av hög ljudvolym från gitarren. Ljudteknikern kan ej sänka mer på mixerbordet utan problemet ligger på att inställningen på gitarrförstärkaren är för hög.

6.3 Musikproduktion

I detta delkapitel analyseras en observation som pågick under en heldag. Observationen är analyserad under två underrubriker: ljudproduktion och musikproduktion.

Arbetsmiljö gällande ljudnivå analyseras inte under detta delkapitel på grund av

Arbetsmiljö gällande ljudnivå analyseras inte under detta delkapitel på grund av

Related documents