• No results found

Statistikväsendet, den ekonomiska forskningen och registerförvaltningen

F ö r k l a r i n g : Statens statistikväsen ska sörja för att statistik över samhällsförhållandena och deras utveckling framställs för allmänt bruk. Statistikcentralen är allmän myndighet inom statens statistikväsen. Utöver framställandet av statistik ska centralen sörja för det allmänna utvecklandet av det nationella statistikväsendet i samarbete med övri-ga statliövri-ga statistikframställande myndigheter. Inom statistikproduktionen är målet att så väl som möjligt koppla sam-man det inhemska informationsbehovet och de internationella förpliktelserna. Det europeiska statistiksystemet ska påverkas så att man när statistiken ses över undviker överlappande statistik och så att kraven i statistikbestämmelser-na blir färre och enklare. Inom det interstatistikbestämmelser-nationella statistiksamarbetet främjas spridningen och förankringen av god praxis.

Till stöd för beslutsfattandet utövar statens ekonomiska forskningscentral tillämpad ekonomisk forskning och gör ekonomiska analyser om frågor som är viktiga med tanke på samhällsekonomin och de ekonomiska besluten i Fin-land.

Befolkningsregistercentralen

Befolkningsregistercentralen ska möjliggöra att uppgifter i befolkningsdatasystemet och tjänster som Befolkningsre-gistercentralen tillhandahåller inom certifierad elektronisk kommunikation utnyttjas som stöd för samhällets funktio-ner och informationsförsörjning. Med sin verksamhet främjar Befolkningsregistercentralen skyddet för privatlivet, skyddet för personuppgifter och datasäkerheten samt utvecklandet och iakttagandet av kraven på god informationsbe-handling och god informationshantering. Befolkningsregistercentralen är tillsammans med magistraterna registeran-svarig för befolkningsdatasystemet. Befolkningsregistercentralen förvaltar och utvecklar befolkningsdatasystemet, uppgifterna i det och kvaliteten på uppgifterna samt den certifierade elektroniska kommunikationen. Befolkningsre-gistercentralen tillhandahåller informationstjänster och certifikattjänster ur befolkningsdatasystemet.

Finansministeriet ställer upp följande effektmål för statistikväsendet, statens ekonomiska forskning och Befolknings-registercentralen för 2016:

Effektmål Åtgärder

Statistikcentralens statistik, informationsmaterial och tjänster är tillförlitliga och relevanta.

Produktionen inriktas enligt kundernas väsentliga informations-behov med beaktande av budgetramarna. Genom undersökning-ar av företagsprofilen och användundersökning-arenkäter utreds förtroendet för statistik och kundbehoven.

Statistikcentralens statistikframställning stöder samhällets, före-tagens och medborgarnas evidensbaserade beslutsfattande.

Utbudet av aktuell och lättillgänglig information utökas genom att man utvecklar de kommunala och regionala tjänsterna. Be-redskapen att använda statistik i samhället stärks med hjälp av rådgivning och informationsförmedling. En korrekt tolkning av statistiken stöds genom deltagande i den aktuella samhällsdis-kussionen.

Statistikcentralen främjar användningen av informationsmateri-al i forskning och för vidarebearbetning.

Forskarservicen utvecklas vidare till nationella tjänster i samar-bete med andra aktörer. Datalager som har öppnats komplette-ras med den senaste informationen och nättjänster vidareu-tvecklas.

Effektmål Åtgärder Utnyttjandet av och tillgången till informationsmaterial främjas

i enlighet med den nationella informationspolitiken och de överenskomna utvecklingsriktlinjerna.

Mängden öppna data utökas fortfarande. Forskarservicen ut-vecklas till nationella tjänster i samarbete med andra aktörer.

Den forskning som Statens ekonomiska forskningscentral bedri-ver stöder ett beslutsfattande som svarar mot de viktigaste ut-maningarna i Finlands samhällsekonomi.

Centralen bedriver vetenskaplig forskning och gör tillämpade analyser om de offentliga tjänsternas produktivitet och effekti-vitet, om de offentliga samfundens strukturer, om effekten av skatter och inkomstöverföringar på företagens och hushållens beteende och i synnerhet på utbudet av arbete, om arbetsmark-nadens, arbetskraftspolitikens och socialpolitikens funktion, om miljö- och energipolitikens effektivitet och inverkan på sam-hällsekonomins struktur, om bostadspolitik, inkomstfördelning, utbildning och den offentliga ekonomins hållbarhet och om strukturella förändringar i Finlands samhällsekonomi på lång sikt.

Statens ekonomiska forskningscentral säkerställer kvaliteten på forskningen och den tillämpade analysen med hjälp av akade-misk sakkunnigbedömning och intern handledning.

Centralen strävar efter att öka den egna produktiviteten, som mäts genom produktivitetsindexet för publicering. Indexet base-rar sig på det sammanlagda, kvalitetsjusterade antalet publika-tioner.

Statens ekonomiska forskningscentral säkerställer att forsk-nings- och sakkunniginformationen kan utnyttjas i beredningen av den ekonomiska politiken.

Centralen informerar om sin forskning och sina analyser på sin webbplats och vid separata presskonferenser samt vid öppna forskningsseminarier. Den publicerar sakkunnigrapporter om aktuella finanspolitiska teman. Dess ledning och forskare ställer upp som föreläsare vid möten som ordnas av statsrådets mini-sterier. Centralen ordnar i samarbete med finansministeriet ge-mensamma seminarier om analyser som stöder den ekonomiska politiken.

Befolkningsdatasystemets och certifikattjänsternas tillförlitlig-het bevaras samtidigt som både tillgängligtillförlitlig-heten och utnyttjan-det ökar.

Tillgängligheten till befolkningsdatasystemet och certifierings-systemen säkerställs i samarbete med Statens center för infor-mations- och kommunikationsteknik och genom att man slutför uppdateringen av befolkningsdatasystemets drifttjänster och da-tahantering, Käypä-projektet.

Utnyttjandet av befolkningsdata utökas genom att man öppnar upp byggnadsuppgifterna. Av byggnadernas läges- och adres-suppgifter skapas ett offentligt och avgiftsfritt material för all-mänheten. Avgiftsfriheten hos icke-offentliga uppgifter om byggnader och lägenheter ska främjas. I enlighet med fastställ-da riktlinjer ska följande steg tas i riktning mot en avgiftsfri an-vändning av uppgifterna. Konsekvenserna av de familjerättsliga lagstiftningsreformerna beaktas i befolkningsdatasystemet inom en tidtabell som bestäms enligt ikraftträdandet av lagarna. Regi-streringen av flyttningsuppgifter mellan Finland och Estland ut-vecklas så att den motsvarar det förfarande som tillämpas i de nordiska länderna. Befolkningsregistercentralen producerar med stöd av lag certifikat också för socialvården. Certifikatpro-dukter som avses i förordningen om elektronisk identifiering och betrodda tjänster för elektroniska transaktioner på den inre marknaden (eIDAS-förordningen) tas fram.

Genom den nationella servicearkitekturen möjliggörs fortsatt digitalisering i Finland. Kunderna kan med hjälp av Befol-kningsregistercentralens tjänster effektivisera och få stöd för sin verksamhet.

Utvecklandet av projekt inom den nationella servicearkitekturen (servicekanal, tjänstevyer, identifiering, roll och bemyndigande) fortsätter i enlighet med fastställda mål.

Vid sidan av arbetet med att införa system och tillämpningar ligger verksamhetens tyngdpunkt på integreringen av intressent-gruppernas (statliga organisationer, kommuner, företag)

klien-Effektmål Åtgärder

tuppgifter och tjänster i servicekanalen, tjänstevyerna och servi-cedatalagret, i den nya tjänsten för identifiering samt i tjänsten för roller och bemyndiganden.

Användningen av befolkningsdatasystemet via servicekanalen främjas. Lösningar för och samarbetet med Estland i fråga om identifiering och certifiering utvecklas.

Genom att utveckla folkbokföringen och dess datasystem främ-jar man kvaliteten på samhällets basregisteruppgifter och en kostnadseffektiv tillgång till uppgifterna särskilt med beaktande av dataskydds- och datasäkerhetsaspekterna.

Ett projekt för reform av personuppgifterna i Befolkningsdata-systemet (HETI) inleds inom ramen för befintlig finansiering i enlighet med tidtabellen i projektplanen.

Förverkligandet av utvecklingsplanen fortsätter i syfte att nå förhöjd nivå på datasäkerheten inom de centrala datasystemen och anknytande tjänster.

01. Statistikcentralens omkostnader (reservationsanslag 2 år) Under momentet beviljas ett nettoanslag på 50 546 000 euro.

Anslaget får även användas

1) till betalning av medlemsavgifter

2) till finansiering av statistiska projekt som hänför sig till medlemskapet i EU.

Vid nettobudgeteringen beaktas som inkomster 1) inkomsterna av den avgiftsbelagda verksamheten

2) inkomsterna från EU och från samprojekt utanför budgeten.

F ö r k l a r i n g :

Mål för resultatet av verksamheten

2014

Antal offentliggöranden, st. 640 558 550

Antal verkställande tjänster, st. (över 500 €) 788 820 750

Andel offentliggöranden i rätt tid, % 97 99 99

Andel felfria offentliggöranden, % 95 96 97

Antal ansökningar om licenser inom forskarservicen, st. 255 295 340

Funktionell effektivitet

Produktivitetsförändring, % -0,9 0,5 0,5

De fasta kostnadernas andel av de totala kostnaderna, % 76 76 73

Produktionsutgifter per statistikuppgift som offentliggörs, 1 000 € 91 101 102

Kostnadsmotsvarighet för avgiftsbelagda tjänster, % 105 100 100

Andel som svarat via internetblanketter eller automatisk rapportering av

alla svarande i insamling av företagsdata, % 81 95 95

Hantering och utvecklande av personalresurser

2014

Årsverken vid centralen sammanlagt 832 770 730

Sjukfrånvaro, dagar/årsv. 10,1 9,0 9,0

Arbetstillfredsställelseindex, 1—5 VM Baro 3,38 3,50 3,50

Utgifter för och inkomster av verksamheten (1 000 euro)

2014

Bruttoutgifter 62 151 59 906 58 446

Bruttoinkomster 9 549 9 550 7 900

Nettoutgifter 52 602 50 356 50 546

Poster som överförs

— överförts från föregående år 4 444

— överförts till följande år 3 621

Kostnadsmotsvarighetskalkyl för den avgiftsbelagda verksamheten (1 000 euro) 2014

Intäkter av den avgiftsbelagda verksamheten

— intäkter av försäljningen av prestationer 7 014 7 000 7 000

— övriga intäkter 562 5001)

-Intäkter sammanlagt 7 576 7 500 7 000

Totala kostnader för den avgiftsbelagda verksamheten 7 210 7 500 7 000

Kostnadsmotsvarighet (intäkter - kostnader) 366 -

-Kostnadsmotsvarighet, % 105 100 100

1) Övriga intäkter omfattar hyresinkomster från gränsbevakningsväsendet.

Ändringar som har beaktats vid dimensioneringen av anslaget (1 000 euro)

Avgiftsfrihet för utlämnande av uppgifter (överföring till moment 28.10.01) -160

Ordförandeskapet för FN:s expertgrupp för energistatistik (överföring från moment 32.01.01) 60 Uppfyllande av bindande krav i EU-rättsakter (överföring från moment 28.01.21) 125 Överföring av ansvaret för betalningsbalansstatiken från Finlands Bank till Statistikcentralen 600

Den inbesparing som motsvarar indexhöjningen av hyresutgifterna -51

Indexhöjning av hyresutgifterna 45

Löneglidningsinbesparing -341

Lönejusteringar 298

Omkostnadsinbesparing (regeringsprogr. 2015) -440

Produktivitetsinbesparing i omkostnaderna -254

”Från upphandling till betalning”-besparing (regeringsprogr. 2015) -10

Nivåförändring 318

Sammanlagt 190

2016 budget 50 546 000

2015 budget 50 356 000

2014 bokslut 51 779 000

02. Statens ekonomiska forskningscentrals omkostnader (reservationsanslag 2 år) Under momentet beviljas ett nettoanslag på 3 740 000 euro.

Anslaget får också användas till betalning av omkostnader för rådet för utvärdering av den ekonomiska politiken samt till betalning av utgifter som föranleds av utrednings- och forskningsverksamhet.

F ö r k l a r i n g :

Mål för resultatet av verksamheten

2014

— internationella artiklar och artikelsamlingar, st. 19 20 21

— publikationer inom VATT:s egna publikationsserier, st. 26 42 43

— övriga publikationer, st. 36 38 40

Funktionell effektivitet

Förändring av totalproduktivitetsindex, genomsnitt +1 %/år

(me-deltalet för 3 år) 1 1

Förändring av produktivitetsindexet för publicering, genomsnitt

+1 %/år (medeltalet för 3 år) 1 1

Hantering och utvecklande av personalresurser

Årsverken, årsv. 55 53 53

Sjukfrånvaro, dagar/årsv. 4,1 4,0 4,0

Arbetstillfredsställelseindex, 1—5 VM Baro 3,36 3,38 3,39

Utgifter för och inkomster av verksamheten (1 000 euro)

2014

Bruttoutgifter 5 697 5 494 5 490

Bruttoinkomster 1 255 1 450 1 750

Nettoutgifter 4 442 4 044 3 740

Poster som överförs

2014

— överförts från föregående år 1 762

— överförts till följande år 1 511

Ändringar som har beaktats vid dimensioneringen av anslaget (1 000 euro) Förbättrande av prognostiseringen av yrkes- och utbildningsstrukturen (överföring från moment

28.01.21) 100

Utvärderingsrådets utrednings- och forskningsverksamhet 100

Den inbesparing som motsvarar indexhöjningen av hyresutgifterna -4

Finansiellt instrument för strategisk forskning (överföring till moment 29.40.54) -389

Indexhöjning av hyresutgifterna 3

Löneglidningsinbesparing -25

Lönejusteringar 24

Omkostnadsinbesparing (regeringsprogr. 2015) -30

Produktivitetsinbesparing i omkostnaderna -18

Statsrådets utrednings- och forskningsverksamhet (överföring till moment 23.01.22) -69

”Från upphandling till betalning”-besparing (regeringsprogr. 2015) -3

Nivåförändring 7

Sammanlagt -304

2016 budget 3 740 000

2015 I tilläggsb. 100 000

2015 budget 4 044 000

2014 bokslut 4 191 000

03. Befolkningsregistercentralens omkostnader (reservationsanslag 2 år) Under momentet beviljas ett nettoanslag på 7 648 000 euro.

F ö r k l a r i n g :

Mål för resultatet av verksamheten

2014

Produktivitet inom Informationstjänsten, 1 000 €/årsv. 480 425 425

Produktivitet inom Certifikattjänsten, 1 000 €/årsv. 316 330 341

Produktion och kvalitetsledning

Riktigheten i elektronisk identitet, % 100 100 100

Dataenheter som överlämnats vid tillämpningsförfrågan, mn st. 12,4 11,5 13

Möjlighet att använda direktåtkomst i

befolkningsdatasystemet, % 99,97 99,95 99,95

Möjlighet att använda certifieringssystem, % 100 99,95 99,95

Flyttningsanmälan på internet, % 67 66 69

2014 utfall

2015 mål

2016 mål Hantering och utvecklande av personalresurser

Årsverken, centralen sammanlagt 122 125 127

Sjukfrånvaro, dagar/årsv. 11,1 9 9

Arbetstillfredsställelseindex, 1—5 VM Baro 3,26 3,45 3,45

Utgifter för och inkomster av verksamheten (1 000 euro)

2014 utfall

2015 ordinarie budget

2016 budgetprop.

Bruttoutgifter 24 600 24 414 24 528

Bruttoinkomster 15 084 16 100 16 880

Nettoutgifter 9 516 8 314 7 648

Poster som överförs

— överförts från föregående år 346

— överförts till följande år 1 346

Kostnadsmotsvarighetskalkyl för den avgiftsbelagda verksamheten (1 000 euro) (Informationstjänsten) 2014

utfall

2015 ordinarie budget

2016 budgetprop.

Offentligrättsliga prestationer

Intäkter av den avgiftsbelagda verksamheten, intäkter av

försälj-ningen av prestationer 1 072 1 235 1 159

Totala kostnader för den avgiftsbelagda verksamheten 1 177 1 285 1 212

Kostnadsmotsvarighet (intäkter - kostnader) -105 -50 -53

Kostnadsmotsvarighet, % 91 96 96

Företagsekonomiska prestationer

Intäkter av den avgiftsbelagda verksamheten, intäkter av

försälj-ningen av prestationer 8 061 7 700 7 450

Totala kostnader för den avgiftsbelagda verksamheten 2 609 3 230 3 200

Kostnadsmotsvarighet (intäkter - kostnader) 5 452 4 470 4 250

Kostnadsmotsvarighet, % 309 238 233

Kostnadsmotsvarighetskalkyl för den avgiftsbelagda verksamheten (1 000 euro) (Certifikattjänsten) 2014

utfall

2015 ordinarie budget

2016 budgetprop.

Offentligrättsliga prestationer

Intäkter av den avgiftsbelagda verksamheten, intäkter av

försälj-ningen av prestationer 6 476 7 175 7 475

Totala kostnader för den avgiftsbelagda verksamheten 6 786 7 175 7 475

Kostnadsmotsvarighet (intäkter - kostnader) -310 -

-Kostnadsmotsvarighet, % 95 100 100

Företagsekonomiska prestationer

Intäkter av den avgiftsbelagda verksamheten, intäkter av

försälj-ningen av prestationer 1 062 1 400 1 400

Totala kostnader för den avgiftsbelagda verksamheten 1 077 1 400 1 400

Kostnadsmotsvarighet (intäkter - kostnader) -15 -

-Kostnadsmotsvarighet, % 99 100 100

Ändringar som har beaktats vid dimensioneringen av anslaget (1 000 euro)

Social- och hälsovårdens certifikattjänst (överföring från moment 28.01.21) 220

Telefontjänsten för flyttanmälan (överföring från moment 28.40.02) 200

Öppna data, öppnandet av de offentliga datalagren 500

Den inbesparing som motsvarar indexhöjningen av hyresutgifterna -8

Genomförande av självkostnadsprincipen i Senatfastigheters hyror -43

Indexhöjning av hyresutgifterna 2

Löneglidningsinbesparing -15

Lönejusteringar 17

Omkostnadsinbesparing (regeringsprogr. 2015) -100

Produktivitetsinbesparing i omkostnaderna -35

”Från upphandling till betalning”-besparing (regeringsprogr. 2015) -7

Nivåförändring -1 397

Sammanlagt -666

2016 budget 7 648 000

2015 I tilläggsb. 170 000

2015 budget 8 314 000

2014 bokslut 10 516 000