• No results found

Statliga aktörer och projekt

Flera olika myndigheter arbetar direkt och indirekt med främjande av miljöteknik, men den viktigaste aktören är Arbets- och näringsministeriet.

Arbets- och näringsministeriet ansvarar för det Strategiska cleantech-programmet.

I programmet fastslås det att Finland ska skapa en pionjärmarknad för ren energi samtidigt som man ska skapa kompetenskluster och referensobjekt inom energi- och miljösektorn till 2020. Dessutom ser man möjligheter för finska företag att växa på miljöteknikområdet på marknader i Kina, Ryssland, Indien och Brasilien.

Under 2012 och 2013 ska arbetet fokuseras dels på att skapa ett gott affärsklimat för tillväxt hos cleantech-företag, men med ett särskilt fokus på ren energi, miljövänlig gruvdrift och energieffektivitet (utnyttjande av ICT). Projektets mål är att skapa nya arbetstillfällen och att fördubbla cleantech-företagens omsättning fram till 2018. Dessutom samordnar ministeriet en nationell genomförandeplan för energieffektivitet där man samarbetar med ministerierna för kommunikation, jord och skogsbruk, undervisning och kultur samt miljö.

I ett program som koordineras av Lahti Region Development arbetar ministeriet med att stödja affärsutveckling av cleantech-företag. Fyra olika centrum för miljöteknik ingår i programmet, där företag kan få hjälp med finansiering, nätverksbyggande, projektledning och internationalisering. Ett övergripande syfte för projektet är att skapa klusterbildning inom miljöteknikssektorn. Ett exempel på detta är OSKE, ett program som syftar sammankoppla forskning med teknisk-, design- och affärskompetens och att stärka regional specialisering. Inom programmet arbetar man dels med att skapa nätverk, men man erbjuder också annat stöd till företag, universitet, yrkeshögskolor och

forskningsinstitut som bland annat arbetar med miljöteknik. Det har skapats 13 kompetenskluster och mellan 2007 och 2011 hade projektet en budget på cirka 1,7 miljarder kronor.

Ministeriet ger anslag till forskning, utveckling och innovation genom Tekes,

utvecklingscentralen för teknologi och innovationer, på ungefär 3,6 miljarder kronor och

lån på 1,1 miljarder kronor. Tekes stödjer företag med finansiering för utveckling och forskning inom följande områden: Produkter och metoder, Tjänster och affärskoncept, Testproduktion och demonstrationer samt Företagets verksamhetssätt och ledning. Tekes ger även stöd till samarbetsprojekt mellan företag, universitet och andra

forskningsinstitutioner, såsom ClimBis, Groove och Green Mining.

TEKES är den viktigaste offentligt finansierade organisationen som ger stöd tillforskning, utveckling och innovation i Finland. De finansierar bland annat accelerationsprojektet VIGO, som fungerar som ett komplement till det finska innovationssystemet. Syftet är att överbygga klyftan mellan teknikföretags startfas och internationellt riskkapital. Företag som sysslar med innovation och internationalisering kan få stöd genom programmet.

TEKES finansierar också SHOK, strategiskt center för vetenskap, teknik och innovation.

Inom ramen för det offentlig-privata samarbetet drivs projekt som Forest cluster som ska underlätta nätverksbyggande mellan företag och forskningsorganisationer. Det ska också fungera som en finansieringskanal för målorienterad forskning. SHOK:s

forskningsprogram hade en budget på lite drygt tre miljarder kronor mellan 2008 och 2011.

Miljöministeriet ansvarar för det finska miljöinstitutet SYKE som bedriver

miljötekniksforskning. Institutets arbete är uppdelat på sex olika center som är fokuserade på sötvatten, marin forskning, naturmiljö, konsumtion och produktion, miljöpolitik och laboratorium. Man arbetar främst med forskning, utveckling samt tjänsteproduktion.

Institutet finansieras i samarbete med jordbruk och skogsministeriet, Finska akademin och det Nationella teknologiinstitutet. Viss finansiering kommer även från EU. Institutet hade en budget på knappt 496 miljoner kronor under 2011.

Statsrådet, den finska regeringen, leder nätverket Team Finland som arbetar med att främja finska företags exportintressen. Miljöfrågor är särskilt prioriterade och syftet med

nätverket är att öka samarbetet mellan olika ministerier och statliga organisationer. Team Finland arbetar med att främja ekonomiska relationer, finländska företags

internationalisering, det finska varumärket samt utländska investeringar i Finland. I nätverket deltar bland annat arbets- och näringsministeriet, utrikesministeriet,

undervisnings- och kulturministeriet samt en rad offentligt finansierade organisationer som Finpros och Tekes.

Den finska innovationsfonden SITRA fungerar delvis som ett riskkapitalbolag som lånar ut pengar till miljötekniksföretag. De anordnar även tävlingar och delar ut bidrag för att främja innovation inom miljöteknikområdet. SITRA är aktivt inom flera områden, bland annat arbetar man med att främja tekniker som gör byggnader mer energieffektiva. Man har också ett speciellt energiprogram som syftar till att öka energieffektiva genom utveckling av industriella lösningar och tjänstekoncept. SITRA lyder direkt under regeringen.

Finnvera, det finska exportgarantiinstitutet, ger miljölån till företag och kommuner för investeringar som investeringar som skyddar miljön. Detta kan vara investeringar för att exempelvis öka energi- och materialeffektivitet eller minska utsläpp.

Expertorganisationen VTT ligger under Arbets- och näringsministeriets

förvaltningsområde. VTT är inte vinstdrivande och utför tekniskt och teknisk-ekonomiskt forsknings- och utvecklingsarbete. Dess forskningsstrategi är fokuserad på hållbar forskning och man driver projekt inom bland annat energi- och resurseffektivitet.

Organisationen omsätter 2,8 miljarder kronor varje år.

5.4 Övriga åtgärder

Lagstiftning som exempelvis naturskyddslagar och utsläppsavgifter och skatter gynnar miljötekniksanvändande och miljötekniksföretag.

Allmänna upphandlingar ska vara miljövänliga för att bland annat främja miljötekniksföretag.

Bränslecellprogram för att utveckla alternative energilösningar mellan 2007 och 2013.

Projektet hade en budget på 1,2 miljarder kronor.

Finansiellt stöd till företag, kommuner eller andra sammanslutningar för klimat- och miljövänliga projekt som exempelvis ökar, energisparande, energiproduktion eller användningen av förnybar energi.

Forskningskonsortiet LYNET består av MTT Agrifood Research Finland Det finska skogsforskningsinstitutet (Metla), Finska jakt och fiskeforskningsinstitutet (RKTL), Finska geodesiska institutety (FGI) och Finska livsmedelsverket (Evira). LYNET bedriver miljötekniksforskning med statlig finansiering men arbetar samtidigt som en kompetens- och serviceenhet, och fungerar som expert och informationsresurs.

Det finns även icke-statliga teknologiplattformar och innovationsnätverk, som

exempelvis Green Net Finland och Cleantech Finland Business Forum som arbetar för att främja klusterbildning inom olika miljötekniksområden.

5.5 Källor Eco-innovation rapport

http://www.eco-innovation.eu/index.php?option=com_content&view=article&id=469&Itemid=57 Sitra

http://www.sitra.fi/en Vigo

http://www.vigo.fi/program1;jsessionid=a84bf91763b48f57db6d0671848b Miljöministeriet

http://www.ym.fi/en-US/The_Ministry/Research_and_development SYKE

http://www.syke.fi/en-US/SYKE_Info/Financing

Tillväxtanalys, myndigheten för tillväxtpolitiska utvärderingar och analyser, är en gränsöverskridande organisation med 60 anställda.

Huvudkontoret ligger i Östersund och vi har verksamhet i Stockholm, Brasilia, New Delhi, Peking, Tokyo och Washington D.C.

Tillväxtanalys ansvarar för tillväxtpolitiska utvärderingar, analyser och internationellt kontaktskapande och därigenom medverkar vi till:

• stärkt svensk konkurrenskraft och skapande av förutsättningar för fler jobb i fler och växande företag

• utvecklingskraft i alla delar av landet med stärkt lokal och regional konkurrenskraft, hållbar tillväxt och hållbar regional utveckling

Utgångspunkten är att forma en politik där tillväxt och hållbar utveckling går hand i hand. Huvuduppdraget preciseras i instruktionen och i

regleringsbrevet. Där framgår bland annat att myndigheten ska:

• arbeta med omvärldsbevakning och policyspaning och sprida kunskap om trender och tillväxtpolitik

• genomföra analyser och utvärderingar som bidrar till att riva tillväxthinder

• göra systemutvärderingar som underlättar prioritering och effektivisering av tillväxtpolitikens inriktning och utformning

• svara för produktion, utveckling och spridning av officiell statistik, fakta från databaser och tillgänglighetsanalyser

• tillhandahålla globala mötesplatser och främja internationellt kontaktskapande inom tillväxtpolitiken

Svar Direkt:

Här redovisar Tillväxtanalys de uppdrag myndigheten får i dialog med våra uppdragsgivare och som ska redovisas med kort varsel.

Övriga serier:

Rapportserien – Tillväxtanalys huvudsakliga kanal för publikationer.

Statistikserien – löpande statistikproduktion.

PM – metodresonemang, delrapporter och underlagsrapporter är exempel på publikationer i serien.

www .til lv axt ana

Related documents