• No results found

Stockholm

In document Årsrapport 2013 (Page 46-72)

12.1 Nyckeltal och nyckelinformation

Antal kommuninvånare: 881 235 (868 000)

Antal årsarbetare i bygglovprocessen: 79,5 (71,0)

Antal ansökningar: 6 672 (6 570)*

Antal beslut: 9 704 (8 281)*

Andel nämndbeslut:

- inklusive ingripande- och påföljdsfrågor 3,6 % (3,9 %) - exklusive ingripande- och påföljdsfrågor (2,6 %) Produktivitet:

- ansökningar/årsarbetare 84 (93)

- beslut/årsarbetare 122 (117 )

Handläggningstid medel: 5,6 veckor (13,9)**

Handläggningstid median: 3,6 veckor (9,9)**

Rättssäkerhet (överklagande ärenden/antal beslut): 3,1 % (5,0 %) Rättssäkerhet (överklagade ärenden som stått sig): 83 % (82 % )***

Kundnöjdhet: 67 % (49 %)

(2012-års siffror inom parantes)

*inklusive ÄPBL

**handläggningstiden är exklusive expedieringstid

***inklusive ej laga kraft, exklusive viten och avgifter

12.2 Organisation kring bygglovshanteringen 2013

Avdelningen hade 84,5 årsarbetare, fördelad på fyra sektioner (Småhus, Flerbostadshus, Verksamheter och Rådgivning). Av dessa ska 9,5 räknas bort för tillsyn, ledning och arbete för avdelningar i expeditionen. Registratur sker på avdelning, motsvarande 3 medarbetare.

Antikvariskt stöd sker via stadsmuseet motsvarande cirka 1 årsarbetare. Nämndhantering sker av annat kontor, motsvarande cirka 0,5 årsarbetare.

12.3 Viktiga verksamhetshändelser under 2013 Teamarbete och spårval

Den enskilt största förändringen i arbetssätt under året har varit ett påbörjat teamarbete och fokus på den nya rutinen ”spårval”.

Under våren arbetade vi således mycket med struktur, uppföljning och en ny koordinator-funktion. Under hösten har vi utvecklat de mjuka delarna av teamarbetet. Det har skett på alla nivåer (avdelning, sektion, team) och på olika sätt (föreläsningar, samtal, övningar etc) och med stöd av externa konsulter.

Effektivitet

Under året har målfokus legat på att klara 100,0% av årets nyinkomna ärenden med en hand-läggningstid från komplett till beslut på högst 10 veckor. 28 st ”bommade” målet av totalt 4123 beslut motsvarar att vi klarade målet till 99,3%. Av dessa 28 hade 4 st förlängts inom PBL:s ram till 20 veckor; 5 st

borde ha förlängts, 6 st inväntat underlag för samordnat

startbesked, 5 st räknat

kalenderveckor i stället för 70 dagar och övriga 8 var rena

”bommar”.

Dessutom fattades hälften av alla beslut inom 9 dagar, ¾ av

besluten inom 25 dagar och 90 % av besluten inom 48 dagar (se diagram).

Checklistor

Under året har 22 checklistor för vilka handlingar som behövs i olika typer av ansökningar tillkommit/uppdaterats på hemsidan. De har också utökats från att bara handla om lov till att även omfatta handlingar från till slutbevis. De har haft en viktig funktion internt för att kunna sätta rättvisa komplettdatum och naturligtvis externt för att underlätta för sökanden att ta fram handlingar innan ansökan. Ur ett rättssäkerhetsperspektiv är de också viktiga – att vi oavsett handläggare eller sökande begär samma handlingar för samma typ av åtgärd.

Vägledningar

Två omfattande nya vägledningar har tagits fram och beslutats av Stadsbyggnadsnämnden. De handlar om Vägledning balkonger

respektive Vägledning vindsinredningar. De har haft en viktig samlande funktion för kvalitetsfrågorna under året och har varit en del i kontorets arbete med Arkitektur Stockholm (del av översiktsplanen). Naturligtvis har de också varit en viktig del i vår rådgivning till bygglovssökanden.

Långsiktigt arbete med kundnöjdhet

I november deltog vi på Brf-mässan i Kista tillsammans med Stadsmuseet för att öppna upp och nå fler av stadens medborgare och på lång sikt öka nöjdheten med vår verksamhet. Vi har också tagit fram två nya foldrar, för flerbostadshus respektive småhus, för att ge information och lättillgänglig rådgivning. Under året har vi haft ”förmöten” med flertalet återkommande byggherrar för att förbättra processerna och förståelsen för varandras roller och funktioner.

Höstens årsmöte för KARF hölls också hos oss. Avdelningen har också varit aktiv i kontorets nya Facebooksida Stadsutveckling Stockholm. Under året har vi tillsammans med SBA testat kundenkäter till näringslivet med uppföljning varje månad respektive tertial.

Samverkan andra förvaltningar

Under året har vi kvalitetssäkrat remisser och samarbetsformer med Stadsmuseet och Skönhetsrådet. Kontinuerliga månadsmöten har skett med Sisab för att kvalitetssäkra och förbättra processen för nya förskolor och skolor. Samarbetet med Trafikkontoret har utökats med gemensamma träffar på onsdagar, men en hel del arbete kvarstår.

Avslut äldre ärenden

Avdelningen fick särskilda medel från Stadsledningskontoret för att avsluta ärenden från ÄPBL. Drygt 700 ärenden har minskat till knappt 70 vid årsboksslutet. Detta har gjorts dels med en visstidsanställd städkoordinator (april – december) och inhyrda konsulter via nytt ramavtal (september – december).

Kompetensutveckling

Nya former för ”professionsforum” har testats under året. Det har inneburit exempelvis externa föredrag kring

arkitekturhistoria för lovhandläggare och tre särskilda PBL-tillfällen för inspektörer. Hela avdelningen har haft

halvdagsföredrag kring Effektiv administration,

Trähusbyggande respektive Klarspråk. 15 handläggare har gått tvådagarskurs i presentationsteknik. Alla som vill har erbjudits KA-tentamen. Därutöver har vi deltagit i Bygglovalliansens kurs Kommunikation & bemötande, individuella satsningar på UGL, projektledning, belysning mm. 12 personer deltog på årets trestadsmöte i Malmö. Alla sektioner har genomfört studiebesök i Stockholmsområdet. Alla chefer har avslutat kontorets Chefsakademi. Vi har därutöver deltagit på FSBS, FSB, Stadsarkitektföreningens årsmöte, Arkitekturgalan, samt RAÄ:s årsmöte.

Digital ansökan skyltar

Sedan flera år har vi arbetat med att få en e-tjänst att söka bygglov på avdelningen. Under året har vi koncentrerat oss att få i hamn förfarandet för skyltar och under december fått igång en testmiljö i skarpt läge för en mycket frekvent sökande. E-tjänsten fungerat helt integrerat med ärendehanteringssystemet vilket har ställt krav på behörigheter/inloggningar, möjlighet till kompletteringar, kvalitet på handlingar, digitala ”beslutsstämplar” mm. Skyltärenden stod 2013 för 16 % av alla ärenden i Stockholms stad, varför de är en betydande del och därför valts ut för denna första skarpa e-tjänst.

Organisation

1 januari 2013 avvecklades avdelningen för Verksamhetsstyrning på Stadsbyggnadskontoret i Stockholm och funktionerna fördelades till andra avdelningar. I och med detta fick

Bygglovsavdelningen ta över ansvaret Stadsbyggnadsexpeditionen för hela kontoret.

Stadsbyggnadsexpeditionen är i och med detta ett nytt team på Rådgivningssektionen med totalt sex medarbetare.

Remisser och utredningar

Avdelningen har svarat ingående på flera remisser från departementet och Boverket under året. Vi deltagit i Boverkets samverkansgrupp för jurister och grupp för Små lägenheter.

Dessutom har vi varit delaktiga arbetet med nya bullernormer och i referensgrupp för Skyltar respektive Byggnadshöjd hos Boverket.

12.4 Analys av 2013 Styrkor

Årets fokus på att alla ärenden ska klaras med en handläggningstid på högst 10 veckor har klarats för 99,3% av många tusen ärenden, vilket vi alla är väldigt stolta över att ha klarat.

Spårvalsrutinen, teamarbetet och kontinuerlig uppföljning har varit framgångsfaktorerna.

Kundnöjdheten har ökat rejält under året. I Bygglovalliansens enkät har vi ökat så mycket som 18 procentenheter, och för näringslivet med 12 enheter. Spårvalet och fokus på

handläggningstiderna är framgångsfaktorerna även här. Proaktiva möten innan bygglov och utökad bemanning i rådgivningen (besök, telefon och mejl) har också fallit väl ut.

Rättssäkerheten är fortsatt stabil på drygt 80%. Andelen överklagade beslut har minskat både i absoluta tal (13%) och i andel av alla beslut (från 5% till 3%). Det tyder på att våra beslut också blivit bättre motiverade, något vi jobbat med under året genom olika typer av mallar.

Balanserna av pågående ärenden hos alla handläggare har så mycket som halverats under året, vilket både underlättar en effektiv handläggning och minskat pressen/stressen hos

medarbetarna. Det syns bland annat i ytterligare förbättrade siffror i medarbetarenkäten.

Vi har också lyckats arbeta med kvalitetsfrågorna genom våra nya vägledningar, utvecklat våra professionsforum och genom våra remisser till Boverket och departementet under det annars så effektivitetsfokuserade året.

Utvecklingsområden

Fokus har under många år legat mycket på bygglovssidan. Arbetsbelastningen för

byggnadsinspektörerna upplevs fortfarande ojämn och relevanta uppföljningsindikatorer finns inte. Många äldre ärenden (ÄPBL) har oklar status. Under 2013 drog vi igång

utvecklingsarbetet för genomförandeskedet med bland annat juridik för byggnadsinspektörer, och visst konsultstöd för att avsluta äldre ärenden. Mycket finns kvar att utveckla i denna del av bygglovsprocessen.

För ytterligare ökad kundnöjdhet behöver vi arbeta med vår problemlösningsförmåga och vår lyhördhet, vilket framgår av kundenkäterna.

Vårt ärendehanteringssystem Public står inför en stor uppgradering, vilket kommer förbättra effektiviteten i administrationen. Våra möten behöver generellt bli effektivare, och vi

efterfrågar alla mer och bättre feedback, vilket framgår av medarbetarenkäten.

Våra lokaler stödjer inte ett teamarbete då vi sitter på två våningsplan och de allra flesta i egna rum eller två och två. Om ca 5 år kommer hela Tekniska nämndhuset att flytta till nya lokaler

vid Söderstadion, men till dess är det viktigt att vi lyckas hålla en ok fysisk arbetsmiljö. Under 2013 skulle avdelningen fått ett nytt gemensamt fikarum, men bygget har försenats.

12.5 Mål för 2014

Vi ska naturligtvis bibehålla vårt uppnådda mål att klara 100% av alla ärenden inom 10 veckor. Fokus för 2014 är att förbättra genomförandeprocessen, exempelvis genom att fler startbesked fattas ihop med bygglovet och att fler handläggare är aktiva i hela processen. Vi ska fortsätta teamutvecklingen, effektivisera våra möten och utveckla vår

problemlösningsförmåga. Kvalitetsfrågan ska få ytterligare mer utrymme i verksamhetsutvecklingen.

12.6 Medverkan i Bygglovalliansen 2013

Medverkar med: nyckeltal, kundenkät, KTH-kursen Bygglov i praktiken och drivit framtagande av den nya kursen Kommunikation & bemötande.

12.7 Kontaktperson 2013 Ann-Kristin Kaplan, bygglovchef

13 Tyresö

13.1 Nyckeltal och nyckelinformation

Antal kommuninvånare: 44 160 (43 328)

Antal personer i bygglovprocessen: 10,4 (10,57)

Antal ansökningar: 526 (486)

Antal beslut: 772 (1 320)

Andel nämndbeslut

- inklusive ingripande- och påföljdsärenden 7,0 % (4,0 %) - exklusive ingripande- och påföljdsärenden 6,3 % (3,1 %)

Produktivitet:

- ansökningar/årsarbetare 51 (46)

- beslut/årsarbetare 75 (125)

Handläggningstid medel: 14,4 veckor (11,0)

Handläggningstid median: 5,3 veckor (11,2)

Rättssäkerhet (överklagande ärenden/antal beslut): 1,4 % (0,5 %) Rättssäkerhet (överklagade ärenden som stått sig): 52,9 % (84,1 %)

Kundnöjdhet: 66 % (83 %)

(2012-års siffror inom parantes)

Redovisning av antal dagar från registrering till expediering.

13.2 Organisation kring bygglovhanteringen 2013

Bygglovenheten är en del av Samhällsbyggnadsförvaltningen. Under 2013 slogs plan- och bygglovenheten samt mark- och exploateringsenheten ihop till en stadsbyggnadsavdelning.

Stadsbyggnadsavdelningen delades upp i tre enheter; planenheten, bygglovsenheten samt mark- och exploateringsenheten. För respektive enhet tillsattes en verksamhetsansvarig.

Bygglovsenheten lyder som enda enhet under byggnadsnämnden. Under 2014 planeras ytterligare en omorganisation då verksamhetsansvariga övergår till att vara enhetschefer för respektive enhet.

Administrationen av bygglov sker inom enheten för verksamhetsstöd som är central inom hela kommunen där några personer jobbar enbart mot bygglovenheten.

Bygglovenheten handlägger ärenden om bygglov, marklov, rivningslov, strandskydd, olovligt byggande, hissar och OVK. Inom ramen för anmälan håller enheten tekniskt samråd,

arbetsplatsbesök, slutsamråd, utövar tillsyn och utfärdar startbesked och slutbevis/slutbesked.

En stor del av bygglovenhetens uppdrag går också ut på att ge information och vägledning till byggherrar och allmänhet med mera.

13.3 Viktiga verksamhetshändelser under 2013

• Ny organisation där en person blivit verksamhetsansvarig inom enheten.

• En konsult har jobbat hela året med att sätta status på alla ärenden i bygglovarkivet.

• Medverkan i Bygglovalliansen.

• Mjukstart av e-tjänsten Mitt Bygge.

• Arbete med ny hemsida inleds för att göra det enklare att söka bygglov och inkomma med kompletta handlingar.

• Arbete med att förnya alla mallar har inletts.

• Årets klättrare i SBA:s NKI-mätning (från 38 till 65).

• Utbildning av samtliga inom bygglovenheten i nåbarhet och telefonhantering.

• Utbildning i kommunikation och bemötande.

• Medverkan på FSBS utbildningsdagar i Jönköping.

• Förbättrade resultat i servicemätningen gällande telefoni och e-post.

• Framtagande av kartmatris för samsyn inom enheten om vilken karta som behövs vid ansökan.

13.4 Analys av 2013 Styrkor:

Bra stämning inom gruppen med hög arbetsmoral och en klar medvetenhet om betydelsen av bra service till medborgarna. Successiv och tydlig kompetenshöjning och säkerhet hos handläggarna.

Svagheter:

Slimmad organisation med sjukskrivningar och viss oerfarenhet. Gamla ärenden och till dem hörande svåra rättsprocesser. Otydliga detaljplaner. Avsaknad av rutiner. Ny och oerfaren personal inom koordinatorområdet.

Förbättringsområden:

Att hela tiden se till att ha full bemanning. Hantering av olovliga ärenden ska tydliggöras.

Kunskapsöverföring till servicecenter. Hemsidan görs om. Antalet kompletta ansökningar ska öka. Att tillsammans med planenheten gå igenom framtidens planbestämmelser och vad man kan förbättra så att planbestämmelserna blir tydligare och enklare för alla inblandade. Så målet hamnar närmare slutprodukten och vi slipper onödiga rättstvister. Rättsfall ska följas upp varje vecka för att blir mer rättssäkra. Tydliggöra hela kedjan från inkommen handling till lag kraftvunnet beslut.

Uppföljning av 2013 års mål:

Produktivitet: Bibehålls eller förbättras.

2012, 125, beslut/årsarbetare, 2013, 75 beslut/årsarbetare. 2012 har ett stort arbete med att avsluta gamla arkivärenden gjorts varför den siffran är orimligt hög även 2013 har detta påverkat siffrorna.

Handläggningstid: Max 6 veckor från komplett ansökan. Förkortade totala handläggningstider.

2012 från komplett ansökan 2,6. 2013 från komplett ansökan 2,8.

2012 totala 11,0 veckor. 2013 totala 14,4 veckor.

Handläggningstiden från komplett ansökan till beslut är bra och att ytterligare sänka den kan äventyra kvalitén i beslutet. Det viktiga här är att bibehålla en kort handläggningstid från komplett ärende till beslut men att se till att den totala handläggningstiden minskas. Detta kan ske då bygglovskoordinatorerna nyligen har tagit fram nya rutiner på det administrativa arbetet för att få ner tiden från ansökan till handläggare och från färdigt beslut till expediering samtidigt som de nu börjar blir varma i kläderna efter att ha varit relativt nya i rollen. Vi håller också på att ta fram ny hemsida som ska underlätta för sökanden att lämna in kompletta handlingar redan från start.

Rättssäkerhet: Bibehålls eller förbättras.

2012, 84,1 % och 2013, 53 %.

Vi har i år fått in ganska många äldre rättsfall som gällt förelägganden av komplicerad art vilket har dragit ner siffrorna mycket samtidigt som jag ser en tendens till formella fel som gjorts detta år och några år tillbaka. Detta ska vi jobba mycket med och skattar som ett av de viktigaste kvalitetsmålen för 2014 då målet är att ligga på 80 % rättsäkerhet. Detta har vi tänkt göra genom att vi har anställt en person med lång erfarenhet och att varje vecka gå igenom inkomna beslut från överprövande instanser och bevakning på intressanta domar.

Kundnöjdhet: Andelen nöjda bygglovssökande inom allmänheten ska öka med 4 procentenheter. Andelen nöjda inom näringslivet ska öka med 10 procentenheter:

2012, allmänhet 83 %. 2013, allmänhet 66 %. 2011, näringslivet 38 %. 2013, näringslivet 65

%.

Man kan generellt säga att de flesta kommuner tappar i år jämfört med förra året, men vårt

resultat ligger tyvärr strax under medel för alliansen och tittat i procent på den sammanlagda kundnöjdheten tappar vi från 83 till 66 procent. Alliansens medel är på 68. De delar vi tappat mest på, och de som samtidigt är de kategorier som de sökande själva värderar högst, är hur lätt det är att nå en handläggare, hur professionella vi uppfattas och om handläggningstiden är rimlig. Allt detta som vi hade högt på förra året. Svårt att ge någon bra förklaring, eftersom handläggningstiden och telefontiderna varit de samma som under 2012. Ett skäl kan vara den sena våren, som gjorde att det stora trycket efter bygglov kom två månader senare än normalt (i juni) och att vi då hade svårt att matcha det med en bra bemanning. Vi har ju också haft lite ont om folk på koordinatorsidan, vilket påverkar den totala handläggningstiden och

informationsflödet och servicen till medborgarna. Det kan också vara så att man som

bygglovsökande har högre förväntningar i år, efter alla positiva skriverier, vilket gör att man har större krav.

13.5 Mål för 2014

Produktivitet: Bibehålls

Handläggningstid: Max 6 veckor efter kompletta handlingar. Total handläggningstid sänks.

Rättssäkerhet: 80 %

Kundnöjdhet: Allmänhet 79 % alliansens mätning. Företag 75 % SBA:s mätning.

13.6 Medverkan i Bygglovalliansen 2013

Styrgrupp, Loggning handläggningstider, Kundenkät, Årsrapport, Kontrollplaner, Kartunderlag, Loggning och nyckeltal, Digitalisering, Bemötandeutbildning, Årsmötet.

13.7 Kontaktpersoner 2013

Martin Fahlman och Johanna Nyrén Andersson

14 Täby

14.1 Nyckeltal

Antal kommuninvånare: 66 268 (65 293)

Antal årsarbetare i bygglovprocessen: 13,9 (14,2)

Antal ansökningar: 976 (793)

Antal beslut: 891 (845)

Andel nämndbeslut

- inklusive ingripande- och påföljdsärenden 7,2 % (9,6 %) - exklusive ingripande- och påföljdsärenden 6,4 % (9,2 %) Produktivitet:

- ansökningar/årsarbetare 70 (54)

- beslut/årsarbetare 64 (64)

Handläggningstid medel: 6,3 veckor (4,0)

Handläggningstid median: 4,7 veckor

Rättssäkerhet (överklagande ärenden/antal beslut): 1,8 % (5,0 %) Rättssäkerhet (överklagade ärenden som stått sig): 83,3 % (75,9 % )

Kundnöjdhet: 82 (87)

(2012-års siffror inom parantes)

Redovisning av antal dagar från registrering till expediering.

14.2 Organisation kring bygglovhanteringen 2013

Stadsbyggnadskontoret är organiserat med fyra avdelningar uppdelat på nio enheter med verksamhetsansvar. Förvaltningen har cirka 120 medarbetare. Bygglovenheten ingår i Plan- och bygglovavdelningen och består av bygglovchef, arkivarie, jurist, 4 koordinatorer, 4 bygglovhandläggare och 4 byggnadsinspektörer.

14.3 Viktiga verksamhetshändelser under 2013

• Ny kundanpassad plan- och bygglovtaxa 2 maj 2013, vilken inneburit höjda avgifter för en- och tvåbostadshus och sänkta avgifter för flerbostadshus och verksamheter.

• Samtliga bygglovhandläggare har genomgått Bygglovalliansens kurs i bemötande.

• Ansvaret för energirådgivningen har flyttats från Bygglovenheten till kommunens miljöchef.

• En bygglovhandläggare och en byggnadsinspektör har slutat och ersatts av ny medarbetare.

• Koppling mellan kommunens e-tjänst (ansökan om lov) och ärendehanteringssystemet ByggR har sjösatts.

14.4 Analys av 2013 Styrkor:

Inarbetad leankultur som innebär arbete med ständiga förbättringar. Hög kompetens och bred erfarenhet hos personalen. Relativt låg personalomsättning. Bra forum och organisation för samsyn samt möjligheter till vidareutbildning.

Svagheter:

Lång beredningstid för nämndärenden. Kommunen har ifört servicecenter, men kunskapen i bygglovfrågor är låg, vilket innebär dålig hjälp vid telefonfrågor. Icke ändamålsenliga lokaler.

Förbättringsområden:

Hemsidan och övrig tidig information. Effektivisering av lång och krånglig nämndprocess.

Uppföljning av 2013 års mål:

Produktiviteten är stabil; 64 beslut/årsarbetare (64). Handläggningstiden har ökat till 6,3 veckor (4,0). Lång nämndhantering och inskolning av ny bygglovhandläggare och ny

byggnadsinspektör kan vara orsaken. Rättssäkerheten har höjts till 83 % (75). Långsiktigt arbete med kompetenshöjning inom PBL-frågor samt utbildning av byggnadsnämnden har gett resultat. Kundnöjdheten sjönk till 82 % (87), vilket dock fortfarande är högst i jämförelse med övriga kommuner i Bygglovalliansen. Ett bidragande skäl till sänkningen är sannolikt den nya taxan som gett höjda avgifter framför allt för villaägare.

14.5 Mål för 2014

Produktivitet: bibehållen

Handläggningstid: sänkning till 4 veckor Rättssäkerhet: öka till 85 %

Kundnöjdhet: öka till 85 %

14.6 Medverkan i Bygglovalliansen 2013 Styrgruppen. Kundenkät.

14.7 Kontaktperson 2013 Mikael Mattsson, bygglovchef.

15 Upplands Väsby

15.1 Nyckeltal

Antal kommuninvånare: 42 000 (40 523)

Antal årsarbetare i bygglovprocessen: 3,5 (7)

Antal ansökningar: 402 (316)

Antal beslut: 426 (326)

Andel nämndbeslut

- inklusive ingripande- och påföljdsärenden 6,1 % (4,6 %) - exklusive ingripande- och påföljdsärenden 5,4 % (4,3 %)

Produktivitet:

- ansökningar/årsarbetare 115 (45)

- beslut/årsarbetare 121 (47)

Handläggningstid medel: 18,4 veckor (8,2)

Handläggningstid median: 8,0 veckor (4,9)

Rättssäkerhet (överklagande ärenden/antal beslut): 2,6 % (6,1 %) Rättssäkerhet (överklagade ärenden som stått sig): 70,0 % (66,7 %)

Kundnöjdhet: 56 (68)

(2012-års siffror inom parantes)

Redovisning av antal dagar från registrering till expediering.

15.2 Organisation kring bygglovhanteringen 2013 1 bygglovchef

8 bygglovhandläggare 1,25 kundvägledare 0,15 nämndsekreterare 0,04 registrator

Den låga siffran på registrering beror på att de registratorsuppgifter vi köper har begränsats till postöppning, instämpling och postlistan. Upprättandet av ärenden görs av enhetens handläggare.

Verksamheten har också haft flera praktikanter under året. Tre av dessa har vid praktikens slut getts visstidsanställningar på mellan 1 och 8 månader.

Planerandet av staden Väsby är uppbyggt som en matrisorganisation och bygglovenheten är bemannad för att kunna ta uppdrag inom olika delar av stadsbyggnadsprocessen. Det innebär att bygglovhandläggarna har en del av sin tjänst förlagd till projekt som drivs av andra

enheter. Det blir alltså en stor diskrepans mellan antalet redovisade handläggningstimmar och antalet anställda handläggare.

15.3 Viktiga verksamhetshändelser under 2013

• Stadsbyggnadskontoret och Teknik och fastighetskontoret gick under året ihop till ett nytt kontor med namnet Kontoret för samhällsbyggnad. Arbetet skedde som ett led i att stärka en samordnad samhällsbyggnadsprocess för byggandet av den moderna staden Väsby.

• Kundorientering, problemlösning och samspel är ledorden för

utvecklingsprogrammet Växthuset. Programmet syftar till att utveckla ett ledarskap för en värld i förändring där allt högre krav ställs på chefer och medarbetare.

• Arkitektur i teori och praktik sattes i fokus då kontoret för samhällsbyggnad startade sitt utvecklingsprogram för medarbetare. Programmet som leds av Håkan Jersenius

vänder sig i första hand till planhandläggare och bygglovhandläggare och syftar till att ge en fördjupad kunskap om arkitektur. Programmet löper under ett år.

• Upplands Väsby kommuns yrkanden hade stor framgång då Mark och miljödom-stolen prövade Arlandas fortsatta miljötillstånd. I domslutet av den 27 november slogs fast att raka inflygningar över tätorten Upplands Väsby endast får ske undantagsvis från och med första januari 2018. Beslutet har stor betydelse för samhällsplaneringen i Upplands Väsbys centrala delar.

• Bygglovenhetens förbättringsarbete har fortsatt enligt LEAN-modell. Bland annat har ett inspirerande besök gjorts i Kungsbacka som blivit årets kvalitetskommun 2012.

15.4 Analys av 2013 Styrkor:

Vår största tillgång är våra kompetenta medarbetare och den starka gruppdynamik de har utvecklat tillsammans. Under året har kommunen genomfört en medarbetarundersökning. Av undersökningen framgår att kontoret för samhällsbyggnads medarbetare är motiverade och känner ett starkt engagemang. Bygglovenheten toppar kommunens resultat med värden

Vår största tillgång är våra kompetenta medarbetare och den starka gruppdynamik de har utvecklat tillsammans. Under året har kommunen genomfört en medarbetarundersökning. Av undersökningen framgår att kontoret för samhällsbyggnads medarbetare är motiverade och känner ett starkt engagemang. Bygglovenheten toppar kommunens resultat med värden

In document Årsrapport 2013 (Page 46-72)

Related documents