• No results found

strandskyddsdispens

Ärendebeskrivning

Ansökan avser strandskyddsdispens från Stora Färgen för bygglovfri åtgärd, komplementbyggnad 25 kvm.

Sökande: Ragnar Udin, Södra Strömgatan 21D, 44130 ALINGSÅS.

Den föreslagna platsen är belägen inom område som omfattas av

områdesbestämmelser OB10. Området är föremål för kommande planläggning, trots detta kan bygglovbefriade åtgärder vara möjligt att ge startbesked för.

Byggnadsplatsen besiktigades av bygglovarkitekt och byggnadsinspektör.

Beredning

Strandskydd syftar till att långsiktig trygg förutsättningarna för allemansrättslig tillgång till strandområde och bevara god livsvillkor för djur- och växtlivet på land och i vatten.

För att kunna ge dispens från strandskyddet krävs att det finns ett så kallas särskilt skäl och att syftet med strandskyddet inte påverkas, det vill säga djur- och växtlivet inte påverkas på ett oacceptabelt sätt och allmänhetens tillgång till strandområden inte försämras. Enligt strandskyddslagstiftningen kan endast de sex särskilda skäl som anges i miljöbalken 7 kap. 18 c § åberopas.

”Området har redan tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syfte.” (MB 7 kap 18 c § punkt 1).

Arbetsutskottet har behandlat ärendet vid sitt sammanträde 2015-09-21, § 109.

Samhällsbyggnadsnämndens beslut

Strandskyddsdispens beviljas med stöd 7 kap 18c § p1 och 2 miljöbalken (MB). Särskilt skäl för undantag från strandskyddsbestämmelserna är Området har redan tagits i anspråk på ett sätt som gör att det saknar betydelse för strandskyddets syfte. (MB 7 kap 18 c § punkt 1).

Som tomtplats får tas i anspråk det område som markeras på karta.

Forts SBN § 124

Upplysningar

Besluten om strandskyddsdispens upphör att gälla om åtgärden inte har påbörjats inom två år och avslutats inom fem år från den dag då beslutet vann laga kraft.

Sökanden erinras om att Länsstyrelsen kan överpröva beslut om strandskyddsdispens inom tre veckor från delgivning.

Strandskyddsdispens avgift tas ut med 8 900 kronor Faktura sänds separat.

Hur beslut kan överklagas Formulär 1.

Exp: Sökande, Grannar fk, Länsstyrelsen-natur Mkv, PoIT, Akten.

Ingared 4:5, yttrande över handlingar gällande överklagad lantmäteriförrättning avseende avstyckning från Ingared 4:5 (ärendenr O142083), mål nr F 4704-14

Bakgrund

Rubricerad lantmäteriförrättning har avslutats den 4 december 2014.

Samhällsbyggnadsnämnden överklagade beslutet 2014-12-10 till mark- och miljödomstolen.

Mark- och miljödomstolen har 2015-08-17 givit nämnden möjlighet att inkomma med

yttrande över inkomna handlingar i ärendet och medgivit förlängd yttrandetid t.o.m. 2015-09-29.

Ärendet

Genom avstyckning från fastigheten Ingared 4:5 bildas en ny fastighet för bostadsändamål.

Enligt redogörelse i förrättningen anges bland annat att avstyckningen sker av hävdad tomtmark kring befintlig byggnad. Hela området ligger utanför detaljplanelagt område men är beläget inom strandskyddsområde. Av redogörelsen framgår vidare att markanvändningen inte anses förändras då styckningslotten redan är bebyggd och markområdet hävdat.

Befintlig byggnad har uppförts som gäststuga på fastigheten Ingared 4:5. Av byggnadsnämndens beslut om positivt förhandsbesked och strandskyddsdispens

§ 133, 2008-06-03 framgår bland annat: ”Särskilt skäl för undantag från

strandskyddsbestämmelserna är att åtgärden ersätter befintlig byggnad på i princip samma plats. Den ändrade användningen till gäststuga i hela byggnaden (efter tillbyggnad) bedöms inte försämra allmänhetens tillgång till strandområdet. Eftersom byggnaden ligger utanför redan ianspråktagen tomtplats får endast det område på marken som upptas av själva gäststugan tas i anspråk. Nivåskillnader och avstånd mellan huvudbyggnader och

komplementbyggnader på såväl fastigheten Ingared 4:5 som 4:38 möjliggör allmänhetens passage på fastigheterna. Passagemöjligheten får inte hindras.”

Bygglov beviljades för gäststugan i delegationsbeslut § D 602, 2008-08-21. Av detta beslut framgår bland annat: ”Förhandsbeskedet skall följas. Eftersom byggnaden ligger utanför redan ianspråktagen tomtplats får endast det område på marken som upptas av själva gäststugan tas i anspråk. Nivåskillnader och avstånd mellan huvudbyggnader och

komplementbyggnader på såväl fastigheten Ingared 4:5 som 4:38 möjliggör allmänhetens passage på fastigheterna. Passagemöjligheten får inte hindras.” Slutbevis för gäststugan utfärdades i delegationsbeslut § D 167, 2014-03-04.

Miljöskyddsnämnden beslutade § 45, 2014-12-01 att förelägga fastighetsägaren att utföra åtgärder för att återställa allemansrättslig mark för stora delar av det som i

lantmäteriförrättningen beskrivs som hävdad tomtmark. Av beskrivningen i

miljöskyddsnämndens protokoll framgår bland annat: ”Ärendet startade i samband med att Länsstyrelsen i Västra Götalands län uppmärksammade miljöskyddsnämnden på att det uppfördes en gäststuga i strandkanten vid sjön Sävelången. Misstankar fanns om att denna byggnation var mer omfattande än vad strandskyddsdispensen för platsen tillät. Bland annat hade åtgärder gjorts i anslutning till gäststugan som fått till följd att gäststugan ser ut som ett

Forts SBN § 125

Gäststugan har strandskyddsdispens för att uppföras som en ersättningsbyggnad för det båthus som förstörts i en översvämning. Dispensen anger också att stugan ska flyttas något längre in på land men att byggnadens yta inte får ökas. Övrig mark intill gäststugan är allemansrättslig mark.”

Samhällsbyggnadskontorets bedömning

Samhällsbyggnadsnämnden yrkar att mark- och miljödomstolen bifaller nämndens överklagande och upphäver lantmäteriets beslut.

Enligt samhällsbyggnadsnämndens uppfattning överensstämmer inte lantmäteriförrättningen med tidigare beviljade förhandsbesked, bygglov och strandskyddsdispens.

Lantmäteriförrättningen har överklagats av nämnden eftersom en avstyckad fastighet för bostadsändamål i detta fall bedöms medföra en begränsning av allmänhetens tillgång till strandområdet. Av strandskyddsdispensen för gäststugan som meddelades i

byggnadsnämndens beslut § 133/2008 framgår tydligt att syftet med dispensen var att en hemfridzon runt byggnaden inte tillåts. Det innebär enligt nämndens bedömning att en avstyckning av gäststugan inte är möjlig.

Det fastighetsägaren genom sitt ombud anfört i ärendet föranleder inte något annat ställningstagande av nämnden.

Beredning

Arbetsutskottet har behandlat ärendet vid sitt sammanträde 2015-09-21, § 110.

Samhällsbyggnadsnämndens beslut

Samhällsbyggnadsnämnden beslutar att anta ovan skrivelse som sin egen i ärendet och skicka denna till Mark- och miljödomstolen. Beslutet tas med omedelbar justering.

Exp: Mark- och miljödomstolen

Bilaga: Nämndens beslut om förhandsbesked och strandskyddsdispens § 133, 2008-06-03

Related documents