• No results found

extern revisorsrapport till

styrelsen för unibet group plc

Årsredovisning och bokslut 2006 57

Till styrelsen för Unibet Group plc.

Vi har granskat koncernredovisningen för Unibet Group plc på sidorna 35-55 som omfattar koncernbalansräkning per 31 december 2006 samt koncernresultaträkning, koncernens sammanställning över förändringar i eget kapital och koncernens kassaflödesanalys för räkenskapsåret 2006, tillhörande bokslutskommentarer och informationen i ersättningskommitténs rapport (Remuneration Committe Report) som beskrivs som reviderad.

Vi har lämnat en separat rapport avseende årsredovisningen för moderbolaget i Unibet Group plc för räkenskapsåret 2006.

Styrelsens ansvar för koncernredovisningen

Styrelsen är ansvarig för upprättande och rättvisande presentation av denna koncernredovisning i enlighet med International Financial Reporting Standards, sådana de antagits av Europeiska Unionen, och bestämmelserna i Maltese Companies Act 1995. Som anges i uttalandet om styrelsens ansvar på sidan 27, omfattar detta ansvar utformning, implementering och upprätthållande av en intern kontroll som är anpassad till upprättande och rättvisande presentation av en koncernredovisning som inte innehåller några väsentliga felaktigheter, varken till följd av bedrägeri eller av misstag, att välja och tillämpa lämpliga redovisningsprinciper och att göra

redovisningsmässiga bedömningar som är rimliga under föreliggande omständigheter.

Revisorernas ansvar

Vårt ansvar är att uttala oss om koncernredovisningen på grundval av vår revision. Vår revision har utförts i enlighet med internationella

revisionsnormer. Dessa normer kräver att vi uppfyller etiska krav och planerar och genomför revisionen för att få rimlig försäkran att koncernredovisningen inte innehåller några väsentliga felaktigheter.

Ett revisionsuppdrag innebär att genomföra granskningsåtgärder för att inhämta revisionsbevis avseende belopp och upplysningar i koncernredovisningen. De valda granskningsåtgärderna fastställs efter revisorernas bedömning, inklusive bedömningen av risken för väsentliga felaktigheter i koncernredovisningen, oavsett om dessa är en följd av bedrägeri eller misstag. När revisorerna gör dessa riskbedömningar, beaktar de den interna kontroll som gäller för företagets upprättande och rättvisande presentation av koncernredovisningen för att planera revisionsåtgärder som är anpassade till omständigheterna men inte i syfte att göra ett uttalande om effektiviteten i företagets interna kontroll.

En revision omfattar också att utvärdera lämpligheten i de redovisningsprinciper som används och rimligheten i de redovisningsmässiga uppskattningar som styrelsen gör samt att utvärdera den övergripande presentationen av koncernredovisningen.

Vi anser att vi har fått tillräckliga och ändamålsenliga revisionsbevis för att ha en grund för vårt uttalande i revisionsberättelsen.

Uttalande

Vi anser att koncernredovisningen ger en sann och rättvisande bild av koncernens finansiella ställning per den 31 december 2006 samt av dess resultat och kassaflöden för räkenskapsåret i enlighet med de International Financial Reporting Standards som antagits av Europeiska Unionen samt att den har upprättats i enlighet med Maltese Companies Act 1995.

Övriga frågor

Denna rapport, inklusive detta uttalande, har upprättats för och endast för delägarna i företaget som ett kollektiv i enlighet med Avsnitt 179 i Maltese Companies Act 1995 och inte i något annat syfte. Genom att avge denna revisionsberättelse accepterar eller påtar vi oss inte någon form av ansvar i något annat syfte eller gentemot någon annan person, som förevisas denna berättelse eller i vars händer den kan komma, utom i de fall vi uttryckligen skriftligt godkänt detta i förväg.

Det är styrelsens ansvar att upprätthålla och säkerställa säkerheten på Unibet Group plc:s webbsida; i det arbete som utförts av revisorerna ingår inte att ta ställning till dessa frågor, och revisorerna accepterar således inte något ansvar för eventuella ändringar som kan ha gjorts i koncernredovisningen sedan denna först publicerades på webbsidan.

Vi har läst övrig information som ingår i årsredovisningen och övervägt huruvida den är förenlig med koncernredovisningen. Övrig information omfattar endast förvaltningsberättelsen (Director’s Report), verkställande direktörens kommentarer (CEO’s Statement), ersättningskommitténs rapport (Remuneration Committee Report), rapport om affärsverksamheten (Business Performance Review) och bolagsstyrningsrapport (Corporate Governance Statement). Vi bedömer konsekvenserna för vår rapport om vi blir medvetna om några uppenbara felaktigheter eller väsentliga motsägelser jämfört med koncernredovisningen. Vårt ansvar inbegriper inte någon annan information.

Lagstiftningen i Malta gällande upprättande och spridning av finansiella rapporter kan skilja sig från lagstiftningen i andra jurisdiktioner.

PricewaterhouseCoopers 167 Merchants Street Valletta

Malta

PricewaterhouseCoopers LLP Chartered Accountants

1 Embankment Place London

WC2N 6RH United Kingdom Den 21 mars 2007

optioner optioner

58 Unibet Group plc

Bolaget har två optionsprogram, det icke-godkända aktieoptionsprogrammet för ledande befattningshavare i Unibet Group plc (det ‟icke-godkända programmet”) och det godkända aktieoptionsprogrammet för ledande befattningshavare i Unibet Group plc (det ‟godkända programmet”).

Programmen ger anställda rätt att förvärva stamaktier eller svenska depåbevis (SDB) i bolaget. Skillnaden mellan de två programmen är att det icke-godkända programmet inte överensstämmer med gällande skattelagstiftning i Storbritannien medan optioner som tilldelats enligt det godkända programmet åtnjuter vissa skattefördelar i Storbritannien. De viktigaste skillnaderna mellan de två programmen är följande: En deltagare har inte rätt att inneha optioner godkända av Inland Revenue (den brittiska skattemyndigheten) till ett värde motsvarande mer än 30 000 GBP i stamaktier (värderade vid datum för tilldelningen). Ändringar i väsentliga delar av det icke-godkända programmet måste godkännas på förhand av Inland Revenue. Styrelsen har rätt att utan aktieägarnas godkännande göra ändringar i det icke-godkända programmet i syfte att inhämta tillstånd från Inland Revenue eller för att säkerställa sådant tillstånd. Huvudvillkoren för det icke-godkända och godkända optionsprogrammet beskrivs nedan.

Nedanstående aktieoptionsprogram upprättades vid en tidpunkt då Unibet Groups holdingbolag var ett bolag registrerat i Storbritannien.

Efter ‟Scheme of Arrangement” 2006 enligt vilken ett nytt maltesiskt bolag tog över som holdingbolag för Unibet Group erbjöds samtliga anställda som innehade aktieoptioner möjlighet att byta ut sina optioner mot motsvarande optioner med rätt att förvärva aktier i Unibet Group plc på väsentligen samma villkor. Styrelsen kommer att lägga fram förslag rörande aktieoptionsprogram för det nya holdingbolaget vid den ordinarie årsstämman den 25 april 2007.

Det icke-godkända optionsprogrammet Ansvar för programmet

Ansvaret för det icke-godkända programmet ligger hos styrelsen eller, ifråga om i bolaget anställda styrelseledamöter, hos den av styrelsen utsedda ersättningskommittén som till största del består av icke-anställda styrelseledamöter.

Rätt att delta

Anställda och medlemmar av koncernledningen anställda i bolaget eller något av dotterbolagen har rätt att dela i det icke-godkända programmet.

Styrelseledamöter som inte är anställda i något av dessa bolag har inte rätt att delta.

Tilldelning av optioner

Beslut om tilldelning av optioner till utvalda anställda fattas av styrelsen, eller av ersättningskommittén ifråga om anställda styrelseledamöter, normalt inom 42 dagar från meddelande om bolagets halvårsbokslut.

Optioner är inte pensionsgrundande eller överlåtbara.

Teckningskurs

Teckningskursen får inte understiga marknadsvärdet av stamaktierna eller de svenska depåbevisen. i detta sammanhang avses med marknadsvärde ett viktat medelvärde av börskurserna under de 5 handelsdagar som föregår tilldelningen.

Individuella limiter

Det högsta antal stamaktier eller SDB som kan tilldelas en enskild deltagare slås fast av styrelsen. Antalet stamaktier eller SDB som är kopplade till utestående optioner får vid inget tillfälle överstiga följande:

Ifråga om utestående optioner som innehas av koncernchefen, 2,75 procent av bolagets aktiekapital.

Ifråga om utestående optioner som innehas av ledningen (inklusive koncernchefen/verkställande direktören) för bolaget och andra deltagande bolag, 3,75 procent av bolagets aktiekapital.

Ifråga om utestående optioner som innehas av ledningen (inklusive koncernchefen/verkställande direktören) för bolaget, andra deltagande bolag och övriga anställda, 5 procent av bolagets aktiekapital.

Tak

Högst 5 procent av bolagets aktiekapital får vid något tillfälle emitteras eller vara emitterbart i enlighet med det icke-godkända optionsprogrammet och övriga program för tilldelning av aktier till anställda som införts av bolaget. Detta tak inbegriper inte optioner som löpt ut eller återlämnats.

Optionslösen

Lösen av optioner sker normalt i enlighet med den tidtabell som fastställts vid tilldelning och löper ut senast fem år efter dagen för tilldelningen.

Avsikten är att optionerna ska kunna utnyttjas från och med den dag som infaller tre år efter tilldelningen under en period om ett år och förfalla den dag som infaller fyra år efter tilldelningen. Lösen av optioner får ske endast inom särskilt angivna lösenperioder under lösentiden. Reglerna för det icke-godkända optionsprogrammet ger styrelsen rätt att tilldela optioner under villkor att de kan utnyttjas endast i den mån mottagaren har uppfyllt vissa resultatmål. Optionerna kan dock utnyttjas i förtid under vissa omständigheter, till exempel då en anställd lämnar bolaget på grund av hälsoskäl, pensionering eller uppsägning eller vid den anställdes död. Om anställningen upphör av andra skäl kommer optionerna normalt att förfalla.

Ägarbyte, sammanslagning eller annan omorganisation

Optionerna kan i allmänhet utnyttjas i förtid i händelse av uppköp, ackord, sammanslagning eller annan omstrukturering av bolaget. Alternativt kan deltagarna erbjudas rätt eller, i vissa fall, bli skyldiga att byta ut sina optioner i bolaget mot aktieoptioner i det förvärvade bolaget. Inga optioner löstes in under 2006 i enlighet med dessa villkor efter ‟Scheme of Arrangement”.

Årsredovisning och bokslut 2006 59 Emission av aktier

Stamaktier som emitterats i samband med optionslösen kommer, med undantag av rättigheter som är förknippade med en tidigare avstämningsdag, att vara likställda med utestående aktier av samma slag vid tidpunkten för tilldelningen.

Ändringar i aktiekapitalet

I händelse av sammanläggning eller minskning av bolagets aktiekapital kan justering av optionsprogrammen komma att ske på ett sätt som styrelsen anser lämpligt för att se till att antalet stamaktier eller SDB kopplade till en option och optionspremien motsvarar samma andel av aktiekapitalet jämfört med samma optionspremie före ändringen.

Det icke-godkända optionsprogrammet

Options- Antal Lösenpris

program optioner Lösenperiod per option GBP

7 84 480 1-15 nov. 2008 12,82

8 45 360 1-15 nov. 2008 13,66

10 19 533 1-15 nov. 2009 14,70

12 7 597 1-15 nov. 2009 13,73

14 7 248 1-15 nov. 2009 13,73

15 172 576 1-15 nov. 2009 12,16

Totalt 336 794

Det godkända optionsprogrammet

Det godkända optionsprogrammet är väsentligen detsamma som det ickegodkända programmet med den skillnaden att det har upprättats på ett sätt som överensstämmer med gällande skattelagstiftning i Storbritannien så att de tilldelade optionerna omfattas av villkoren för skattelättnader. Endast optioner avseende stamaktier får tilldelas.

Det godkända optionsprogrammet

Options- Antal Lösenpris

program optioner Lösenperiod per option GBP

9 23 815 1-15 nov. 2008 13,66

11 2 245 1-15 nov. 2009 14,70

13 2 403 1-15 nov. 2009 13,73

16 27 517 1-15 nov. 2009 12,16

Total 55 980

Optionslösen

Den 15 maj 2006 utnyttjades 116 000 aktieoptioner (före aktiesplitten) i enlighet med optionsprogram 2 och 6 för ledande befattningshavare i Unibet.

Utspädningseffekter

Vid fullt utnyttjande av optionsprogram 7-16 skulle bolagets aktiekapital öka med högst 1 963,87 GBP genom emittering av högst 392 774 stamaktier, vilket motsvarar 1,39 procent av aktiekapitalet och rösterna i bolaget.

Related documents