• No results found

Styrinformation till nämnden

4.1 Ny nämndorganisation 2021

Det lokala arbetet med Ny nämndorganisation 2021 fortsätter enligt plan. Arbetet består huvudsakligen av två delar: förberedelse för avveckling av

stadsdelsnämnden Askim-Frölunda-Högsbo samt överlämning till nya och befintliga nämnder.

Lokalt i stadsdelen finns en projektledare utsedd och en projektgrupp på elva personer. Detta syftar till att spegla organiseringen i det centrala projektet med olika delprojekt. Arbetet präglas för närvarande av en rad kartläggningar där den mest omfattande i dagsläget är inventeringen av allmänna handlingar.

Förberedelsearbetet inför Ny nämndorganisation 2021 utmanas av den ökade arbetsbelastningen på grund av Covid-19. I vissa lägen är det samma

tjänstepersoner som belastas och förväntas bidra i både riskhantering kring Covid-19 och kring inventeringar och kartläggningar kopplat till omorganiseringen. Den lokala projektgruppen gör allt de kan för att stötta och avlasta verksamheterna i det arbete som behöver göras.

4.2 Verksamhetens utveckling

4.2.1 Sektor Äldreomsorg samt hälso- och sjukvård

Hygienpriset

Stadsdelen har tagit emot Svenska hygienpriset 2020. Det är arbetet med att utveckla vägledning och rutiner för hygien och smittförebyggande som belönats.

En framgångsfaktor är att alla chefer, verksamhetsutvecklare och medicinskt ansvarig sjuksköterska är engagerade i arbetet. Sektorn har tydliggjort roller och ansvar för det löpande arbetet för att utveckla samsyn på metoder och arbetssätt i organisationen.

I stadsdelen finns en gemensam rutin för att öka kunskapen och skapa en samsyn hos alla chefer och medarbetare. Målet är att förhindra smittspridning och förebygga vårdrelaterade infektioner.

Rutinen innehåller bland annat:

• introduktionsdokument gällande hygien för nyanställda

• vägledning för arbetsrättsliga åtgärder vid bristande följsamhet till basala hygienrutiner

• genomgång av basala hygienrutiner för semestervikarier

• ombudsroller

• löpande utbildning

Sektorn har arbetat på liknande sätt med andra kompetensområden och förtydligat ansvar och roller kring demens, hjälpmedel och social dokumentation.

Införande av nytt dokumentationssystem inom Hälso- och sjukvården Tredje mars gick stadsdelen tillsammans med Västra Göteborg över från Medidoc till PMO. Övergången har gått enligt plan. Det har varit en intensiv period för alla medarbetare för att få över dokumentationen till PMO samt med att lära sig det nya systemet. Medarbetarna är nöjda och tycker att PMO fungerar bra, men det finns fortsatt behov av stöd i arbetet med strukturerad dokumentation.

4.2.2 Sektor Individ- och familjeomsorg samt funktionshinder

Nödbistånd boende

Från och med 1 maj 2019 infördes en ny rutin för nödbistånd boende i Göteborgs Stad. Rutinen innebär att enskilda brukare/familjer som inte tillhör socialtjänstens målgrupp kommer få utbetalning av pengar och boendecoachning istället för placering i boende utan stöd. Arbetet med att implementera den nya rutinen och det nya arbetssätt pågår.

Stellamottagningen

Förvaltningen har startat upp en ny verksamhet som heter Stellamottagningen som är en verksamhet som riktar sig till föräldrar vars barn är placerat i till exempel familjehem, jourhem, HVB-hem eller på institution (SiS). Verksamheten kommer att stötta hela staden. Processledare inom barn & unga samt vuxen som arbetar på uppdrag för hela staden har tillförts stadsdelen men kommer att ha sin arbetsplats på Social resursförvaltning.

Ny BmSS och en ytterligare intraprenad

En ny BmSS (Bostad med Särskild Service) kommer att starta under året.

Sektorns andra intraprenadverksamhet har startat upp. Intraprenaden finns inom funktionshinder och specifikt psykiatriområdet.

4.2.3 Sektor Samhälle och kultur

Utöver den ordinarie basverksamheten inom fritid och kulturskolan redovisas i denna rapport de insatser som nu prövas och genomförs för att utveckla nya metoder och samarbetsformer i arbetet med tidigt främjande insatser för åldersgruppen 10-12 år.

I Frölunda har riktade insatser startats upp och prövas nu med stöd av statliga medel inom fritid. Här prövas former för att hitta nya metoder och samverkan kring åldersgruppen 10-12 år. Fritidsassistenter har schemalagts för att kunna arbeta friare och uppsökande varje vecka i området. Syftet är att fånga upp

mellanstadieelever i området och att styra och stödja dem till verksamheter och aktiviteter som finns för målgruppen. Satsningen innebär också en ökad samverkan med skolorna i området och socialtjänsten för gemensamma breda, främjande och förebyggande insatser. Högsta prioritet är att jobba med alla elever kring normer och värderingar. Former för ökad samverkan inom elevhälsoarbetet ska också prövas och utvecklas.

personalkompetenser ger ett mycket bredare utbud och innehåll till barnen och utvecklar även personalgruppens kompetenser. Verksamheten och samarbetet är unikt i sitt slag och är mycket välbesökt och uppskattat av barnen, föräldrarna och skolorna i området och ska fortsatt utvecklas.

4.2.4 Intern service

Intern service bedriver utvecklingsarbete inom ett flertal områden, nedan listas några av de som är aktuella för närvarande:

• En röd tråd i arbetet med hälsa och friskvård har gett en stadig minskning av sjuktalen över tid. Arbetsplatsträffar utomhus samt gemensamma träningspass och ergonomipass är en del i detta arbete.

• Arbete för att införa mer vegetariska och klimatsmara måltider i förskola/

skola.

• Närproducerat kött prioriteras, vilket gett måltider med god kvalitet och minskat klimatpåverkan

• Minimering av kemikalier och infört ozonvatten för att närma oss den kemikaliefria skolan.

• Bemanningsoptimering genom att stärka rutiner för att kunna hantera frånvaro med fast personal inom lokalvården.

• Vaktmästeriet har indelats geografiskt för att minska transportkostnader och utsläpp och flera elbilar kar köpts in för att byta ut fossildrivna fordon.

4.3 Resultat enligt organisationsstrukturen

Resultat i tkr per

sektor/område Utfall

Sektorn redovisar ett underskott för perioden på -3 275 tkr (varav intraprenaderna står för -1 004 tkr) och en helårsprognos på -8 000 tkr (varav intraprenaderna: -2 000 tkr).

Den stora negativa avvikelsen återfinns inom utförandet av hemtjänst.

Personalvolym och nettokostnad inom hemtjänsten har dock fortsatt att minska sedan i höstas. Sektorn ser alltså ekonomiska effekter av planerade och utförda åtgärder. Hemtjänsten har implementerat veckouppföljning samt central schemaplanering för att göra ytterligare framsteg i effektiviseringen. Dessutom arbetas det kontinuerligt med att utveckla både systemuppsättning och arbetssätt i IT-stödet Plugo.

Inom myndighetsenheten uppstår ett överskott för hemtjänsten som, ur ett nämndsperspektiv, bör ses tillsammans med utförarverksamheterna. Stadsdelens placeringar på äldreboende är i en stigande trend, vilket ökat kostnadsnivån jämfört

med föregående år. Trenden följer utvecklingen av en ökande äldre befolkning.

Eftersom svängningar i äldreboendeplaceringar har stor påverkan på ekonomin behöver detta fortsatt följas noga framöver.

Hälso-/sjukvården har ett underskott för perioden, vilket beror på

utbildningsinsatser kopplat till byte av IT-stöd och att bristen på sjuksköterskor har inneburit kostnader för bemanningssjuksköterskor.

Den samlade prognosen för sektorn är -8 000 tkr, men osäkerheten har ökat med anledning av Covid-19 och effekterna av till exempel smittskyddsåtgärder i verksamheterna.

Sektor IFO-FH

Sektorn redovisar ett underskott för perioden på -2 714 tkr och en helårsprognos på -6 000 tkr. Resultatet förbättrades av ett expansionstillägg avseende

funktionshinder på cirka 850 tkr i mars.

Sektorn har haft en god utveckling mot budget inom barn och unga tidigare. I mars har inflödet av anmälningar ökat något inom de flesta delarna och sektorn ser en ökad risk framåt.

Negativt utfall och även en större osäkerhet för året återfinns hos vuxenenheten IFO samt för myndighet funktionshinder. Eftersom det pågår ett förändringsarbete avseende boendelösningar inom IFO, både i stadsdelen och över hela staden, är de ekonomiska effekterna av vidtagna åtgärder svåra att bedöma i nuläget. Område Individ och funktionsstöd prognostiserar med ett underskott för året, men fortsätter genomförandet av beslutade åtgärder för att sänka kostnadsnivån. Möjligheten att minska kostnaderna enligt plan har dock minskat då inflödet av ärende ökar.

Den samlade prognosen för sektor IFO-FH är -6 000 tkr. Läget är ytterligare svårbedömt och risken finns för ett större underskott vid årets slut. Riskerna finns främst inom försörjningsstöd och IFO.

Sektor Samhälle och Kultur

Sektorn har en ekonomi i balans utan större avvikelser. För perioden är överskottet 200 tkr och sektorn prognostiserar ett nollresultat.

Stadsdelsgemensamt

Stadsdelsgemensamma poster redovisar ett positivt resultat för perioden på 7 005 tkr och prognosen för helåret är 14 000 tkr.

De poster som främst förklarar överskottet är nämndens ofördelade medel och Intern Service med ett överskott på 3 475 tkr respektive 1 680 tkr för perioden.

Nämndens ofördelade medel är jämnt fördelade över året och skapar därmed ett överskott så länge det inte tas i anspråk, prognosen för helåret är 10 300 tkr.

Överskottet på Intern service förklaras av vakanser och sänkta kostnader för råvaror inom måltidsproduktionen. Eventuellt överskott på helår för Intern service förväntas regleras mot beställarna och prognosen är därför ett nollresultat.

Related documents