• No results found

Styrmedelsgap relaterat till bedömningsgrunden

för att nå miljömålen?

4.4. Styrmedels och åtgärdsgap

4.4.1. Styrmedelsgap relaterat till bedömningsgrunden

Miljökvalitetsmålen bedöms utifrån tillstånd (miljökvalitet eller det tillstånd som preciseringen beskriver) och/eller styrmedlens och åtgärders effekter på tillståndet, det vill säga att tillståndet ska vara uppnått till 2020/2050 och/eller att styrmedel idag är beslutade så att tillräckliga åtgärder kommer vara genomförda före 2020 för att på sikt nå miljökvalitetsmålen. Figur 6 nedan är en översikt över vilken effekt (centrala) styrmedel bedöms ha för miljökvalitetsmålen. Som nämns ovan utgör de sammanlagda delarna av ett mål målet som helhet, och synliggör dess systemgränser. Delarna har ibland definierats som målets preciseringar, ibland utifrån målens centrala problem. För varje del av varje mål bör det finnas en angi- ven målnivå med tillhörande centralt uppföljningsmått för att kunna mäta grad av måluppfyllelse. Vissa mål har ett enda uppföljningsmått per del, andra mål flera uppföljningsmått. Bedömningarna av styrmedlens effekter är hämtade ur de fördjupade utvärderingarna av respektive mål47 . Kolumnerna i figur 6 motsvarar grader av de centrala styrmedlens effekt i förhållande till det önskade miljötillstån- det på en skala från 1 till 5:

(1) kunskap saknas för att bedöma om de nu beslutade centrala styrmedlen är tillräckliga för att på sikt uppnå önskat miljötillstånd

(2) de nu beslutade styrmedlen förväntas styra i målens riktning men inte är tillräckliga för att på sikt…

(3) de nu beslutade men inte implementerade styrmedlen förväntas vara tillräckliga för att på sikt…

47 Se separat tabell i slutet av respektive måls utvärdering, ”Det centrala i bedömningen om miljökvalitetsmålet nås” i Naturvårdsverket (2015c) Mål i sikte. Analys och bedömning av de 16 miljökvalitetsmålen i fördjupad utvärdering 2015.

(4) de nu beslutade och implementerade styrmedlen förväntas vara är tillräckliga för att på sikt…

(5) de nu beslutade styrmedlen är tillräckliga för att på sikt…

Från vänster till höger på skalan ökar således kunskapen om styrmedlens och åtgär- dernas effekter på miljötillståndet. Steg 5 motsvarar bedömningsgrundens krav på att förutsättningarna är på plats, det vill säga att målet bedöms som ett JA.

I arbetet med fördjupad utvärdering har det framkommit att kategorierna 4 och 5 har varit svåra att tolka skillnaden mellan. I fortsatt arbete har vi därför lagt ihop dessa två.

Att styrmedlen är implementerade innefattar att de administrerats, till exempel genom information, vägledning och metodutveckling. Detta är ett arbete som främst sker hos nationella och regionala myndigheter.

För måluppfyllelse av ett mål är många styrmedel och åtgärder betydelsefulla. Figur (6) nedan ger en övergripande bild av huruvida beslutade styrmedel är till- räckliga för att uppnå miljömålen. Den visar i ett målövergripande perspektiv att styrmedlen i stor utsträckning anses vara otillräckliga för att miljömålen ska kunna uppnås (kolumn 2). Figuren visar alltså var tyngdpunkten i bedömningen av styrmedlens effekter ligger hos målen sammantaget, men inte var tyngdpunkten inom respektive mål är48.

FIGUR 6: Övergripande bild av huruvida beslutade styrmedel är tillräckliga för att uppnå miljömålen. Figuren

ger inte en fullständig bild av samtliga styrmedel. Den visar på var tyngdpunkten ligger hos målen sammantaget.

Inom flertalet mål har miljöarbetet kommit olika långt och ett mål kan finnas representerat i flera kolumner. Detta beror på att vissa styrmedel kan vara till- räckliga för att styra miljöarbetet i riktning mot miljömålet, samtidigt som andra

48 Underlag till figur 6 finns i bilaga 2.

Kunskap saknas för att bedöma om styrmedlen är tillräckliga. Styrmedlen för- väntas styra i målens riktning, är inte tillräckliga. De ännu ej imple- menterade styr- medlen förväntas vara tillräckliga. Implemen- terade styrme- del förväntas vara eller är tillräckliga.

1

2

3

4-5

styrmedel otillräckliga. I följande stycken ges konkreta exempel från enskilda måls fördjupade utvärderingar.

STYRMEDEL SOM FÖRVÄNTAS STYRA I MÅLENS RIKTNING MEN INTE ÄR TILLRÄCKLIGA

Att styrmedlen inte förväntas vara tillräckliga kan ha olika orsaker. Det kan dels handla om att styrmedlet i sig inte är tillräckligt, oavsett kontext, att det inte prickar rätt eller inte är tillräckligt skarpt. Det kan också handla om att andra politikområden är prioriterade, att andra trender är starkare eller att det finns andra styrmedel som motverkar. Nedan följer några exempel från mål där flertalet av de beslutade centrala styrmedlen styr i målens riktning men inte är tillräckliga för att på sikt uppnå det önskade miljötillståndet.

För att uppnå Giftfri miljö existerar viktig EU-lagstiftning, däribland Reach, men det finns ett fortsatt och omfattande behov av stärkta och kompletterande styrmedel då de befintliga styrmedlen inte är tillräckliga. Utveckling av styrmedel behövs exempelvis för risker med kemikalier i varor, nanomaterial, hormonstö- rande ämnen och kombinationseffekter samt kemikalielagstiftning som effektivare skyddar barn, dricksvatten och livsmedel. För Ingen övergödning är bland annat Landsbygdsprogrammets miljöersättningar inklusive informationsstyrmedlet Greppa Näringen centrala styrmedel som implementeras och styr i rätt riktning, men vars effekter inte är tillräckliga. En anledning är att miljöersättningarna till stor del bygger på frivilliga åtgärder, vilket bland annat bidrar till att de inte styr mot de mest kostnadseffektiva åtgärderna. För Levande sjöar och vattendrag bedöms effekterna av de centrala styrmedlen på det centrala miljöproblemet, det vill säga den fysiska påverkan som vattenkraften genererar, som helhet vara otill- räckliga. Tre kapitel i miljöbalken (11 kap Vattenverksamhet, 24 kap Omprövning och återkallande, 26 kap Tillsyn) anges som befintliga centrala styrmedel som ska lösa det centrala miljöproblemet. Effekterna bedöms vara låga vad gäller såväl förändrade aktiviteter i samhället, som förändrat miljötillstånd. Som orsaker till att de inte är tillräckliga nämns bland annat prövningens avgränsningar, liksom målkonflikter i den samhällsekonomiska bedömningen. För Ett rikt odlingsland-

skap gäller att de centrala styrmedlen (särskilt Landsbygdsprogrammen och gårds-

stöden) styr rätt och har effekter. Problemet är att det är för få jordbruk som styr- signalen går mot. De centrala styrmedlen påverkar inte den övergripande trenden med minskat antal jordbruk i samhället. Därför är deras effekter inte tillräckliga. STYRMEDEL SOM ÄNNU INTE IMPLEMENTERATS MEN FÖRVÄNTAS VARA TILLRÄCKLIGA

I den tredje kolumnen finns lika många delar av mål men färre antal mål represen- terade än i kolumn fyra. Skillnaden mellan kolumnerna är att styrmedlen inte bara beslutats utan även implementerats i den fjärde kolumnen. I kolumn tre, där beslu- tade men inte implementerade centrala styrmedel förväntas vara tillräckliga för

att på sikt uppnå det önskade miljötillståndet återfinns delar av av Myllrande våt-

marker, för vilket torvtäkt och annan exploatering är en del som bedöms ha stor

betydelse för att kunna uppnå målet. Problemet idag är att tillstånd fortsatt ges för täkter som påverkar värdefulla våtmarker. Centrala styrmedel är framför allt lag (1985:620) om vissa torvfyndigheter samt miljöbalken. De parallella lagstiftning- arna komplicerar prövningen av torvtäkter, varför god vägledning krävs. Det finns ett flertal styrmedel för markavattning (från bland annat skogsbruk och jordbruk) och för hänsyn som förväntas vara tillräckliga, men som inte nyttjas fullt ut, vilket är en förutsättning för att målet ska kunna nås.

STYRMEDEL SOM ÄR IMPLEMENTERADE OCH FÖRVÄNTAS VARA ELLER ÄR TILLRÄCKLIGA

I kolumn 4 och 5, vilken innehåller kategorin beslutade och implementerade cen- trala styrmedel som är eller förväntas vara tillräckliga för att på sikt uppnå det önskade miljötillståndet för delar målet eller för målet som helhet (gäller Skyd-

dande ozonskikt) finns näst flest miljökvalitetsmål representerade (sju miljökva-

litetsmål). För Grundvatten av god kvalitet förväntas två av fem delar av målet kunna nås med de centrala styrmedlen. De två centrala problem som befintliga och implementerade centrala styrmedel förväntas vara tillräckliga i syfte att kunna lösa är ”alla vattenförvaltningens grundvattenförekomster uppnår inte god kemisk och kvantitativ status och bedömningsunderlaget är otillräckligt” samt ”medve- tenheten av grundvattnet är för låg och planeringsinstrumenten behöver få större genomslag”49. De centrala styrmedlen för dessa centrala problem är en kombina- tion av olika administrativa styrmedel och information, däribland miljöbalken (7 kap Vattenskyddsområden, 9 och 11 kap Tillståndsprövning samt bra tillsyn och 5 kap Miljökvalitetsnormer och miljökvalitetsförvaltning), plan- och byggla- gen (vattenförsörjningsplaner och materialförsörjningsplaner i översiktsplanering) och Landsbygdsprogrammets krav och rådgivning. För Ett rikt växt- och djurliv förväntas de centrala styrmedlen vara tillräckliga för att uppnå önskad målnivå för tätortsnära natur och främmande arter och genotyper. De befintliga centrala styrmedlen; däribland EU-förordning om förebyggande och hantering av intro- duktion och spridning av invasiva främmande arter samt plan- och bygglagen, förväntas ge stora effekter. Dessa kommer i form av förändrade aktiviteter i sam- hället och förändrat miljötillstånd.

STYRMEDEL DÄR KUNSKAP SAKNAS

I den första kolumnen återfinns delar av ett fåtal mål. Ett exempel här är från Hav

i balans samt levande kust och skärgård. Det handlar om att det finns brist på

kunskap om befintliga centrala styrmedels effekter vad gäller fysisk exploatering av grunda kustnära områden.

49 Naturvårdsverket (2015c) Mål i sikte. Analys och bedömning av de 16 miljökvalitetsmålen i fördjupad utvärdering 2015 Volym 1 s. 426-427.